logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ceremonial de rostire a numelor eroilor căzuţi la datorie, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol

Imagine din galeria Agerpres

De Ziua Eroilor, Ministerul Apărării Naţionale a organizat joi, în Parcul Carol, ceremonialul de rostire a numelor eroilor căzuţi la datorie în Primul Război Mondial, marcând de asemenea 95 de ani de la amenajarea Mormântului Ostaşului Necunoscut.

Ceremonia din acest an este cea de a treia ediţie a iniţiativei simbolice de pomenire, în cadru solemn, a numelor eroilor neamului de către militari şi civili deopotrivă.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

 

"Mormântul Eroului Necunoscut este un simbol al gloriei şi al recunoştinţei pe care trebuie să o aducem tuturor celor care s-au jertfit pentru ţară. El este destinat în principal celor care au căzut în Războiul de Reîntregire. Ne aflăm astăzi în ziua Înălţării Domnului, în ziua când, prin decret regal şi mai târziu prin alte decrete prezidenţiale, s-a stabilit ca Ziua Înălţării Domnului să fie Ziua Eroilor. Trebuie să ne amintim în această zi de absolut toţi eroii, de cei din Războiul de Independenţă, de cei din Războiul de Reîntregire, de cei din al Doilea Război Mondial, de toţi militarii români care au căzut şi în ultimele două decenii la datorie în teatrele de operaţii militare, făcându-şi datoria de patrie aşa cum le-o cere jurământul", a spus col. (r) prof. univ. dr. Ion Giurcă.

Participanţii la eveniment au ţinut un moment de reculegere pentru cei care au căzut la datorie în Primul Război Mondial şi au asistat la realizarea dispozitivului ceremoniei de rostire solemnă a numelor eroilor.

"Astăzi, la Memorialul Eroilor Neamului şi la Mormântul Ostaşului Necunoscut, vă invităm să fiţi martorii unei ceremonii cu o încărcătură emoţională deosebit de puternică: rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial. Este gestul nostru de recunoştinţă faţă de sacrificiul suprem al eroilor români care au pus patria şi idealurile naţionale mai presus de propria lor viaţă şi au făcut posibilă Marea Unire de la 1918. Manifestarea noastră de astăzi reprezintă, la 100 de ani, un gest mic pentru un sacrificiu nepreţuit. Să le păstrăm vie memoria eroilor şi să nu uităm nici noi, nici generaţiile viitoare jertfa lor de sânge. Să împărtăşim astfel tinerilor lecţia de istorie şi de devotament faţă de ţară şi de popor a eroilor neamului. Urmaşii eroilor Primului Război Mondial, militari răniţi în teatrele de operaţii, copii ai eroilor căzuţi la datorie în misiunile desfăşurate în Afganistan şi Irak, urmaşi ai unor eroi căzuţi în Primul Război Mondial, personalităţi militare ale vieţii culturale, politice şi sociale româneşti, veterani din al Doilea Război Mondial, cetăţeni obişnuiţi vor rosti cu recunoştinţă şi evlavie numele eroilor români care şi-au adus contribuţia lor de sânge la realizarea unirii tuturor teritoriilor româneşti într-un singur stat - România Mare. Lor le datorăm România de astăzi şi bucuria de a trăi într-o ţară liberă şi independentă", a precizat un reprezentant al MApN.

Momentul solemn a fost deschis de episcopul vicar patriarhal Varlam Ploieşteanul.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO

 

Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor deţine evidenţele nominale digitale pentru toţi cei 5.000 de români morţi în război, ale căror nume sunt rostite în cadrul activităţilor organizate în Capitală şi în ţară.

Anul acesta, potrivit reprezentantului MApN, Ziua Eroilor coincide cu data la care, în urmă cu 95 de ani, pe 17 mai 1923, au fost aduse la Bucureşti osemintele Ostaşului Necunoscut al României şi înhumate în Parcul Carol I. În anul 1919, la finalul Marelui Război, Armata Română a înregistrat peste 334.000 de militari morţi în luptă sau în prizonierat, înhumaţi pe teritoriul României şi al altor 20 de state europene, în peste 900 de cimitire ale eroilor, gropi comune, osuare şi mausolee. De asemenea, pe teritoriul României au fost înhumaţi în perioada 1914 - 1919 peste 32.000 de militari, aliaţi şi inamici, aparţinând unui număr de 15 state europene.

În anul 1920, printr-un decret-lege, autorităţile române au declarat Ziua Eroilor drept sărbătoare naţională, celebrată de Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată în 1995 de Parlamentul României şi, ulterior, în 2003, prin legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român. AGERPRES/(A - autor: Sorin Peneş, editor: Andreea Rotaru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Social 22-04-2025 14:22

Infotrafic: Trafic aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1

Traficul este aglomerat pe DN 1, între Nistorești și Comarnic, precum și în stațiunea Bușteni, pe sensul spre Brașov, dar și la intrarea în Capitală de pe autostrada A1, a informat, marți, Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române. Potrivit unui comunicat al Centrului Infotrafic, pe: * autostrada A 1

Social 22-04-2025 14:20

Funeralii Papa Francisc/ Membrii Curiei Romane și personalul Vaticanului îi aduc un ultim omagiu Papei

O ceremonie dedicată Papei Francisc a început în capela Casei de oaspeți Santa Marta, reședința sa de la Vatican. Clopotele Bazilicii Sfântul Petru au bătut, iar steagurile aurii și albe ale Vaticanului sunt în bernă. Presa oficială de la Vatican a publicat fotografii de la ceremonie. Potrivit serviciului de presă al Sfântului Sca

Social 22-04-2025 14:12

VIDEO Dajbog (MAI): 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanța de Paște

Polițiștii rutieri au depistat la volan 82 de persoane fără permis de conducere, cărora li s-a întocmit dosar penal, în perioada minivacanței de Paște, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.  

Social 22-04-2025 14:07

IGSU: Aproape 8.000 de intervenții ale pompierilor în minivacanța de Paște

Aproximativ 5.000 de pompieri, sprijiniți de peste 4.000 de mijloace tehnice, au fost mobilizați, în minivacanța de Paște, pentru a asigura asistență medicală de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor aflate în pericol. 'În perioada 17 - 21 aprilie, pompierii au gestionat 7.992 de situații de urgență, înregistrâ

Administratie 22-04-2025 12:00

Arad: Noul pod peste Mureș din municipiu, investiție de 165 de milioane de lei, va fi deschis în vară (GALERIE FOTO)

Noul pod peste Mureș din municipiul Arad, care a costat peste 165 de milioane de lei, este aproape finalizat, fiind necesare mici lucrări precum cele la rosturile de dilatație, urmând să fie deschis traficului în vara acestui an și astfel să lege mai multe cartiere mari.

Social 22-04-2025 11:56

Marșul care comemorează militari români morți în al Doilea Război Mondial a început marți, la Universitatea de Apărare (GALERIE FOTO)

Marșul care comemorează militari români morți în al Doilea Război Mondial a început marți, la Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare ''Carol I'', în prezența secretarului de stat pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului, Eduard Bachide.

Social 22-04-2025 11:41

INHGA: Cod galben de inundații pe râuri din zece județe, până miercuri dimineața

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marți, o atenționare Cod galben de inundații, ce vizează până miercuri dimineața, râuri de pe raza a zece județe. Potrivit hidrologilor, în intervalul 22 aprilie, ora 14:00 - 23 aprilie, ora 6:00, se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți

Social 22-04-2025 10:34

Maramureș: Incendiu de vegetație uscată, stins cu dificultate de pompieri; focul a distrus 200 de hectare de teren

Un incendiu de vegetație uscată, care a izbucnit în vecinătatea comunei Săpânța, pe câmpul Runcu, a fost stins cu dificultate de pompierii militari, fiind afectată o suprafață de 200 de hectare, a informat, marți, purtătorul de cuvânt al ISU Maramureș, Adriana Șanta. ''Pompierii militari au fost alertați cu priv

Social 22-04-2025 10:32

DSU: Incendiul din localitatea Cetățeni, lichidat după 5 zile

Incendiul din localitatea Cetățeni a fost lichidat, luni, după 5 zile de intervenții ale pompierilor, misiune care a fost solicitantă din cauza zonei accidentate, a vântului și a suprafeței pe care s-a manifestat incendiul. Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, pompierii vor supraveghea zona în continuare.

Social 22-04-2025 10:26

ANM: Cod galben de furtuni, averse și descărcări electrice în 25 de județe, pe parcursul zilei de marți

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o atenționare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă pe parcursul acestei zile în 25 de județe. Conform prognozei de specialitate, în intervalul orar 12:00 - 23:00, în zonele montane și submontane, în nordul Olteniei și al Munten

Social 22-04-2025 09:47

Două cutremure slabe cu magnitudinea de 2,8, respectiv 3, s-au produs în noaptea de luni spre marți

Două cutremure slabe, cu magnitudinea de 2,8, respectiv 3, s-au produs în noaptea de luni spre marți în zona seismică Vrancea, județul Buzău, după ce alte trei seisme cu magnitudini de 3,6, 3,9 și 3,3 au avut loc luni în aceeași zonă, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Administratie 22-04-2025 09:38

CJ Ilfov efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente pentru combaterea țânțarilor

Consiliul Județean (CJ) Ilfov, prin Direcția de Dezinsecție și Ecologizare Mediu Ilfov, efectuează, de marți până pe 30 aprilie, tratamente terestre pentru combaterea țânțarilor adulți în județ, pe spațiul public, inclusiv pe zonele verzi din interiorul localităților, în intervalul orar 21:00-5:00. Reprezentanții CJ Ilf

Administratie 22-04-2025 08:59

Tulcea: Propunerea privind pescuitul sportiv pe lacul Ciuperca, în dezbatere publică

Primăria municipiului Tulcea așteaptă, până miercuri, sugestiile locuitorilor cu privire la proiectul de hotărâre pentru modificarea unei decizii luate anul trecut privind pescuitul recreativ-sportiv pe lacul Ciuperca și intenționează să monitorizeze video zona de agrement reamenajată în urmă cu aproximativ 15 ani. Proiectul

Social 22-04-2025 08:34

VIDEO Doi ucraineni, recuperați dintr-o zonă abruptă a Munților Maramureșului

Doi cetățeni ucraineni care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului, într-o zonă alpină abruptă, au fost recuperați de salvatori în noaptea de luni spre marți, a informat directorul Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, Dan Benga.

Social 22-04-2025 07:50

Giurgiu: Două proiectile explozive, găsite pe un teren din Băneasa, în urma unor lucrări agricole

Două proiectile explozive, cu calibre de 150, respectiv 75 de milimetri, au fost găsite luni seara pe un teren agricol din localitatea Băneasa, județul Giurgiu. Potrivit ISU Giurgiu, un proiectil a fost găsit de un bărbat care efectua lucrări agricole, iar celălalt a fost găsit de pirotehnicienii sosiți la fața locului, care au verificat teren