Papa Francisc marchează cea de-a 12-a aniversare a pontificatului său din Spitalul Gemelli

Papa Francisc va marca joi împlinirea a 12 ani de la alegerea sa drept lider al celor 1,4 miliarde de catolici din întreaga lume din Spitalul Gemelli din Roma, unde este tratat pentru dublă pneumonie de aproape o lună, informează Reuters.
Cele mai recente buletine medicale de la Vatican referitoare la starea de sănătate a pontifului de 88 de ani spun că starea acestuia se ameliorează și nu mai este în pericol imediat. Acele anunțuri nu au precizat data de externare a suveranului pontif.
Francisc a fost ales papă de un conclav al cardinalilor romano-catolici din toată lumea pe 13 martie 2013. Spitalizarea sa în desfășurare - începând cu 14 februarie - schimbă perspectiva din care catolicii marchează această zi.
Cardinalul Michael Czerny, un înalt oficial de la Vatican cunoscut ca fiind un apropiat al papei Francisc, a spus că aniversarea papei ''este un motiv de recunoștință''.
El a spus: ''Anul acesta, boala lui ne face conștienți (de această aniversare) și deosebit de recunoscători lui Dumnezeu, ne dublăm rugăciunile pentru recuperarea lui completă''.
Francisc, pe numele de mirean Jorge Mario Bergoglio, s-a născut în Argentina și este primul papă originar de pe continentul american.
Ales pontif la vârsta de 76 de ani, a acționat rapid în ideea schimbării. Timp de peste 12 ani, a reorganizat birocrația de la Vatican, a scris patru importante documente didactice, a realizat 47 de călătorii în străinătate în peste 65 de țări și a canonizat peste 900 de sfinți.
Per ansamblu, Francisc este recunoscut pentru încercările sale de a aduce sobra Biserică Catolică în realitatea lumii moderne. Printre deciziile lui majore, el le-a permis preoților să ofere binecuvântări cuplurilor de același sex în funcție de fiecare caz în parte și a numit pentru prima dată femei în funcții de conducere la Vatican. A organizat totodată cinci importante sinoade la Vatican ale episcopilor catolici din întreaga lume pentru a discuta subiecte precum hirotonirea femeilor și schimbarea învățăturilor Bisericii pe teme sexuale.
David Gibson, un cadru universitar din Statele Unite care i-a urmărit cu atenție pontificatul, a spus că Francisc ''a ajuns să fie papa indispensabil'' pentru mulți catolici.
''Francisc a resetat așteptările pentru ceea ce trebuie să fie un papă: un pastor care îi primește pe toți și nu judecă pe nimeni care este de bună credință'', a spus Gibson, directorul Centrului pentru religie și cultură de la Universitatea Fordham.
Cu toate acestea, agenda papei a supărat unii catolici, printre care și câțiva înalți cardinali. Aceștia l-au acuzat de diluarea învățăturilor Bisericii pe teme precum căsătoria între persoanele de același sex, divorț și recăsătorie și că s-a concentrat excesiv asupra unor subiecte politice cum ar fi schimbările climatice. Unii supraviețuitori ai abuzurilor sexuale săvârșite de clerici au spus că ar fi trebuit să întreprindă mai multe acțiuni pentru protejarea copiilor în Biserică.
Deși papa Francisc a creat prima comisie papală referitoare la acest subiect, grupurile de supraviețuitori au pus sub semnul întrebării eficacitatea acesteia și i-au solicitat papei să creeze politici de toleranță zero.
''Ceea ce lumea are nevoie''
Papa Francisc este cunoscut pentru faptul că muncește până la epuizare și și-a continuat munca și din spital. Acum, că intră în cel de-al 13-lea an de pontificat, nu se știe dacă va reuși să-și mențină ritmul obișnuit după ce va fi externat. Medici care nu fac parte din echipa sa medicală au spus că, cel mai probabil, recuperarea va fi lungă și plină de pericole, având în vedere vârsta papei și celelalte afecțiuni medicale, care i-au limitat server mobilitatea.
Absența sa publică prelungită a dat naștere unor speculații cum că papa Francisc ar putea alege să urmeze exemplul predecesorului său, Benedict al XVI-lea, și să demisioneze. Dar prietenii și biografii săi au insistat că nu are în plan să se retragă. Cea mai mare parte a programului papei din 2025 este legat de Anul Sfânt Catolic, care i-a umplut agenda cu audiențe ale unor grupuri de pelerini sosiți la Roma. Biserica Catolică se așteaptă la 32 de milioane de pelerini pe parcursul anului.
Papa Francisc are planificat cel puțin un voiaj în străinătate. Vrea să meargă în Turcia cu prilejul celebrării a 1.700 de ani de la Conciliul de la Nicea, localitate antică pe teritoriul cărei se află azi orașul Iznik.
Oficialii de la Vatican se așteaptă ca papa să insiste să efectueze călătoria, chiar dacă va trebui amânată mai târziu de luna mai, când a fost planificată inițial.
Mulți catolici speră, de asemenea, ca papa Francisc să continue să fie vocal pe subiecte politice importante pentru el, cum ar fi tratamentul acordat imigranților, dar și referitor la conflictele globale. Cu doar trei zile înainte de internarea sa, suveranul pontif l-a criticat dur pe președintele Statelor Unite, Donald Trump, pentru măsurile împotriva imigranților printr-o scrisoare deschisă adresată episcopilor catolici din America.
''Papa Francisc a oferit omenirii atât viziune, cât și leadership'', a declarat Marie Dennis, consilieră la Vatican și fost lider al unei organizații internaționale catolice axată pe probleme referitoare la pacea mondială.
''El este ceea ce lumea noastră defectă, violentă, confuză are nevoie acum'', a adăugat ea. AGERPRES/(AS-redactor: Simona Tatu, editor: Florin Bădescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Ușile Capelei Sixtine de la Vatican au fost închise, conclavul a început
Ușile Capelei Sixtine de la Vatican au fost închise, marcând astfel începerea conclavului care îl va alege pe viitorul suveran pontif, după decesul papei Francisc pe 21 aprilie, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News.
VIDEO Conclav: Cardinalii au început să jure că vor păstra secretul asupra votului (Vatican)
Cei 133 de cardinali care participă la alegerea viitorului apă au început miercuri să depună jurământul solemn în Capela Sixtină, jurând să păstreze secretul asupra votului lor și asupra tuturor discuțiilor legate de alegerea succesorului papei Francisc, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican News.
VIDEO Cardinalii intră în Capela Sixtină pentru conclavul secret de alegere a noului papă
Cardinalii catolici care îl vor alege pe următorul papă au început procesiunea de intrare în Capela Sixtină, miercuri, înainte de a se izola de lume pentru a îl alege pe acela dintre ei care speră că va putea să unească o Biserică Catolică globală diversă, dar divizată, informează Reuters. În cadrul unui rit
Cardinalii catolici se roagă împreună în Capela Paulină înainte să intre în conclav (Vatican)
Cei 133 de cardinali catolici care îl vor alege pe viitorul papă s-au reunit miercuri după-amiază pentru a se ruga împreună în Palatul Apostolic din Vatican, înainte de a se îndrepta spre Capela Sixtină pentru începerea conclavului, potrivit imaginilor transmise în direct de Vatican, informează AFP.
Companiile aeriene deviază și anulează zboruri din cauza luptelor dintre India și Pakistan
Mai multe companii aeriene asiatice, inclusiv China Airlines din Taiwan și Korean Air, au anunțat miercuri că deviază sau anulează zboruri spre și dinspre Europa, în timp ce mai multe aeroporturi indiene au fost închise după ce au început lupte între India și Pakistan, informează Reuters. India a atacat atât terit
Indonezia/ Inteligența artificială, esențială pentru inovația în sănătate și educație, susține Bill Gates
Cofondatorul Microsoft, Bill Gates, a declarat miercuri că inteligența artificială va juca un rol esențial în dezvoltarea de noi instrumente pentru sănătate, educație și agricultură, în cadrul unei întâlniri cu președintele Indoneziei, informează AFP. 'Inteligența artificială ne va ajuta să descoperim noi instrument
Traficantul de droguri Mohamed Amra, extrădat în Franța din România, susține că a fost brutalizat în închisoarea franceză
Traficantul de droguri Mohamed Amra, extrădat la sfârșitul lui februarie în Franța din România după o evadare sângeroasă, afirmă, prin avocatul său, că a fost supus unor violențe și amenințări din partea supraveghetorilor închisorii unde este încarcerat, acuzații dezmințite de administrația penitenciară, informează AFP.
Viitorul papă se va confrunta cu 'un punct de cotitură complex în Istorie', susține decanul Colegiului Cardinalilor
Decanul Colegiului Cardinalilor, italianul Giovanni Battista Re, 91 de ani, a lansat miercuri, înainte de conclav, un apel la alegerea aceluia 'de care Biserica și omenirea au nevoie în acest punct de cotitură atât de dificil, complex și agitat al Istoriei', transmite AFP. Cardinalul Giovanni Battista Re a pledat, &ic
SUA/ Focar de hepatită A în comitatul Los Angeles
Comitatul Los Angeles a declarat un focar de hepatită A la nivel comunitar, invocând o creștere susținută a cazurilor clinice și niveluri ridicate ale virusului în apele uzate locale, informează Xinhua. Un total de 165 de cazuri de hepatită A au fost raportate în comitatul Los Angeles din 2024 până în prezent - de
'Ziua Z' pentru un conclav istoric la Vatican
Cardinalii responsabili de alegerea Papei se vor izola începând de miercuri după-amiază în Capela Sixtină pentru un conclav istoric care îl va desemna, în cel mai mare secret, pe succesorul Papei Francisc, relatează AFP. La mai bine de două săptămâni de la decesul lui Jorge Bergoglio, cei 133 de cardinali el
Conclavul care va decide cine va fi următorul Papă începe miercuri
Miercuri după-amiază, 133 de cardinali cu vârste sub 80 de ani vor intra în Capela Sixtină, împodobită cu fresce pictate de maestrul renascentist Michelangelo, pentru a participa la un conclav secret care va decide cine va fi următorul papă. În cursul dimineții toți cardinalii vor participa la Sfânta Liturghie
Primul semnal cu fum al conclavului de la Vatican va fi dat miercuri în jurul orei locale 19:00
Primul semnal cu fum al conclavului organizat pentru alegerea unui nou papă va ieși pe un coș al Capelei Sixtine miercuri cel mai devreme la ora locală 19:00 (20:00 ora României - n.red.), a anunțat marți Matteo Bruni, directorul biroului de presă de la Vatican, citat de agenția de presă ANSA. Potrivit declarației sale, cardinalii electo
Gaza: ONU acuză Israelul că se folosește de ajutorul umanitar ca de o 'armă' de război
ONU a acuzat marți Israelul că se folosește de ajutorul umanitar ca de o 'armă' de război în Fâșia Gaza și că trimite 'bombe' în loc de apă și alimente, transmite AFP. 'Colegii noștri de pe teren ne-au spus că văd familii care caută prin gunoaie, încercând să găsească ceva de mâncare'
Momentele conclavului: zile de vot alternate cu pauze până la alegerea unui papă
Cardinalii care urmează să îl aleagă pe viitorul papă în conclavul care începe miercuri la Vatican vor face acest lucru izolați în Capela Sixtină, într-un ciclu de sesiuni de vot alternate cu pauze, până când se va ajunge la un acord, transmite agenția EFE. Conclavele recente au fost, în general,
Cardinalii se reunesc pentru a face ultimele pregătiri înaintea conclavului
Colegiul Cardinalilor s-a reunit marți la Vatican pentru ultima întâlnire înainte de începerea conclavului pentru alegerea unui nou papă, transmite agenția DPA. Toți cardinalii din Biserica Catolică au dreptul să participe pentru ultima dată la așa-numita Congregație Generală a Colegiului Cardinalilor, marți.