logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Educația nutrițională a viitorilor părinți joacă un rol esențial în prevenirea problemelor de sănătate ale copilului (specialist)

Image

De Ziua Mondială a Sănătății 2025 să ne amintim că fiecare masă, fiecare sfat și fiecare gest de sprijin în primele etape ale vieții poate face diferența pentru o generație mai sănătoasă, a declarat luni, pentru AGERPRES, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iași, Adina Rusu.

Organizația Mondială a Sănătății marchează, în data de 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății, tema acestui an fiind 'Începuturi sănătoase, viitoruri pline de speranță'. Această temă pune în centrul atenției sănătatea mamei și a nou-născutului, fiind subliniată nevoia de îngrijire atentă în cele mai vulnerabile și decisive momente ale vieții.

În opinia dieteticianului Adina Rusu, unul dintre cei mai importanți factori care pot influența pozitiv acest parcurs este nutriția, începând dinainte de concepție, continuând pe durata sarcinii și alăptării și extinzându-se până în primii doi ani de viață ai copilului.

Astfel, susține Adina Rusu, o alimentație echilibrată în sarcină contribuie la prevenirea complicațiilor și susține dezvoltarea optimă a fătului, influențând sănătatea viitorului adult.

'Nutriția maternă are un rol esențial în dezvoltarea intrauterină a fătului, dar și în prevenirea unor complicații obstetricale precum nașterea prematură, restricția de creștere intrauterină, diabetul gestațional sau hipertensiunea indusă de sarcină. O dietă echilibrată, bogată în micronutrienți esențiali, precum acid folic, fier, vitamina D, iod și calciu, susține formarea organelor vitale ale copilului și dezvoltarea normală a creierului. Influența pe care mediul intrauterin, inclusiv alimentația mamei, o are asupra sănătății viitorului copil a făcut subiectul a numeroase cercetări clinice, fiind cunoscută sub denumirea de programare prenatală. Cu alte cuvinte, ceea ce mănâncă mama în timpul sarcinii poate 'programa' modul în care corpul copilului va funcționa mai târziu în viață', a explicat, pentru AGERPRES, Adina Rusu.

Conform acesteia, dezechilibrele nutriționale acumulate fie prin carențe, fie prin aport excesiv, pot crește riscul ca un copil, devenit adult, să dezvolte boli cronice precum obezitatea, diabetul sau afecțiuni cardiovasculare.

'Așadar, alimentația în timpul sarcinii nu influențează doar greutatea la naștere sau starea de bine de moment a copilului, ci poate determina sănătatea pe termen lung, fiind o responsabilitate, dar și o oportunitate unică de a pune bazele unui viitor adult sănătos. Un alt factor important pentru sănătate, pe termen lung, este alimentația nou-născutului, laptele matern fiind cel mai complet aliment pentru primele luni de viață. Acesta conține toți nutrienții de care copilul are nevoie în primele șase luni de viață și îi oferă factori imunologici esențiali pentru protecția împotriva infecțiilor', explică Adina Rusu.

Potrivit studiilor, alăptarea exclusivă poate reduce riscul de boli respiratorii, gastrointestinale și de obezitate infantilă, având totodată beneficii asupra dezvoltării neurologice și a atașamentului mamă-copil.

'Însă rolul alimentației pentru un start sănătos în viață merge mult mai departe, nutriția în primele o mie de zile influențând sănătatea fizică și cognitivă pe termen lung. Astfel, conceptul celor 'o mie de zile' care acoperă perioada de la concepție până la vârsta de 2 ani este astăzi recunoscut ca esențial în determinarea stării de sănătate pe termen lung. În acest interval, organismul copilului trece printr-o dezvoltare accelerată: se formează sistemul nervos, sistemul imunitar, funcțiile metabolice și relația cu alimentația. Deficiențele nutriționale din această etapă pot avea efecte ireversibile asupra sănătății fizice și cognitive, diversificarea corectă și introducerea echilibrată a alimentelor complementare fiind extrem de importante', a precizat Adina Rusu.

În opinia sa, informarea corectă a părinților este un pas esențial pentru prevenirea malnutriției și a obezității infantile.

'Educația nutrițională a viitorilor părinți joacă un rol esențial în prevenirea problemelor de sănătate ale copilului. Dieteticienii, medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății au responsabilitatea de a oferi informații bazate pe dovezi, accesibile și adaptate fiecărui caz. Consilierea în perioada preconcepțională, în timpul sarcinii și după naștere ajută la formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în familie, contribuind la prevenirea malnutriției, a carențelor sau a excesului ponderal, fenomene care au consecințe nu doar individuale, ci și asupra sistemului de sănătate în ansamblu. Este evident, așadar, că începuturile sănătoase nu sunt întâmplătoare, ci se construiesc cu grijă, cu educație, cu sprijin și cu decizii informate, iar nutriția este una dintre cele mai puternice unelte pe care le avem pentru a oferi copiilor noștri un viitor plin de speranță', a mai afirmat Adina Rusu. AGERPRES/(A - redactor: Daniela Malache, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 664

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 30-04-2025 16:23

Sibiu: Operație în premieră la Spitalul Județean, pentru o afecțiune biliară severă

Echipele din secțiile de Gastroenterologie, Radiologie Intervențională și Anestezie și Terapie Intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au realizat pentru prima oară o intervenție complexă, de 'drenaj biliar percutan transhepatic și protezare endoscopică a căilor biliare extrahepatice', informează un comunicat de presă.

Sanatate 30-04-2025 16:07

Iași: Specialiști din țară și străinătate vor dezvolta o rețea modernă de centre oncologice în România

Specialiști din țară și străinătate s-au întâlnit la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași pentru a discuta despre dezvoltarea unei rețele moderne și eficiente de centre oncologice în România, în concordanță cu obiectivele Planului European de Combatere a Cancerului. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a decla

Sanatate 30-04-2025 14:59

Hunedoara: Modernizarea ambulatoriului integrat de la spitalul județean s-a încheiat; investiția - peste 14 milioane de lei

Lucrările de modernizare a ambulatoriului integrat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva s-au încheiat, proiectul, în valoare de 14,6 milioane de lei, cu TVA, incluzând și achiziția de echipamente medicale pentru cele 38 de cabinete medicale puse la dispoziția pacienților. Fondurile necesare lucrărilor au fost asigura

Sanatate 30-04-2025 14:33

Prahova: Apa livrată în orașul Breaza, contaminată cu bacteria clostridium perfrigens

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este contaminată cu bacteria clostridium perfringens, arată rezultatele analizelor efectuate de către specialiști. 'În urma rezultatelor buletinelor de analiză emise în data de 30 aprilie pentru probele de apă prelevate în data de 26 aprilie din rețeaua de

Sanatate 30-04-2025 11:49

Prezidențiale2025/ Vot cu urna mobilă în spitalele bucureștene

Pacienții din spitalele bucureștene vor putea vota cu urna mobilă la alegerile prezidențiale de duminică, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanți ai unităților medicale. Se va vota cu urna mobilă la Spitalul Universitar de Urgență București. Aici pot solicita vot cu urna mobilă și medicii de gardă. De asemenea, după cum a declarat

Sanatate 30-04-2025 10:02

Organizații ale pacienților cronici: Lista medicamentelor compensate și gratuite, o simplă hârtie ce așteaptă o semnătură de la Guvern

Alianța Pacienților Cronici din România și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită Executivului să aprobe hotărârea privind lista medicamentelor compensate și gratuite, atrăgând atenția că acest document așteaptă încă din 19 februarie să fie semnat. 'Așteptarea aprobării noilor medicamente pentru pacienții

Sanatate 29-04-2025 19:24

Tulcea: Consilierii locali au votat pentru dublarea stimulentelor financiare alocate medicilor

Consilierii locali ai municipiului Tulcea au aprobat, marți, în timpul unei ședințe în plen, dublarea stimulentelor financiare alocate de la bugetul local specialiștilor din Sănătate care aleg să lucreze în Spitalul Județean de Urgență (SJU), pentru a-i atrage în zona aflată în imediata apropiere a războiului declanșat de Rusia în

Sanatate 29-04-2025 17:47

Alexandru Rafila despre cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin PNRR: Au fost semnate 24 de contracte

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, referitor la cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că au fost semnate 24 de contracte. 'Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătății cu diverși benefi

Sanatate 29-04-2025 16:11

Gorj: Echipamente de ultimă generație achiziționate la Spitalul Județean - roboți pentru dezinfecție UV-C

Consiliul Județean (CJ) Gorj a achiziționat doi roboți pentru dezinfecție UV-C, în valoare totală de 980.000 de lei, fără TVA, pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, au anunțat, marți, reprezentanții instituției. Potrivit unui comunicat de presă, achiziția a fost făcută în cadrul proiectului 'Dotarea Spitalu

Sanatate 29-04-2025 08:25

Sibiu: DSP a suspendat cursurile la Colegiul Brukenthal după ce mai mulți copii s-au simțit rău

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a anunțat că a suspendat cursurile pentru ziua de marți la Colegiul Samuel von Brukenthal, unde cu 24 de ore înainte mai multor elevi li s-a făcut rău, acuzând dureri de cap și simptomele unei alergii, din cauze care încă nu au fost descoperite. 'Ancheta realizată de către inspectorii Direcției de

Sanatate 28-04-2025 20:47

Sibiu: Intervenție ISU la Colegiul Național Brukenthal - 20 de elevi au prezentat ''mâncărimi la nivelul pielii''

Două echipaje SMURD, o autospecială de stingere și o autospecială CBRN au intervenit, luni, la Colegiul Național Brukenthal din municipiul Sibiu, în urma unui apel la 112 prin care s-a semnalat faptul că cinci elevi acuză mâncărimi la nivelul feței, a informat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU). ''Echip

Sanatate 28-04-2025 16:33

Nouă spitale din București și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai

Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai, a informat luni Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: * Spitalul Clinic de Urgență B

Sanatate 28-04-2025 11:23

Buzău: 20 de adulți și copii au primit îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe

Douăzeci de adulți și copii s-au prezentat în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău după ce au fost mușcați de căpușe, pentru a primi îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, majoritatea persoanelor au fost mușcate de căpușe după ce s-au plimbat prin parcuri ori au mers în zone

Sanatate 25-04-2025 13:27

Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați

Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s