logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Directorul medical al IRO Iași: Institutul are un renume deosebit în țară; facem operații de nivel european

Imagine din galeria Agerpres

Directorul medical al Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, prof. univ. dr Gabriel Dimofte, a declarat marți, pentru AGERPRES, cu ocazia aniversării a 13 ani de activitate ai unității medicale, că aici 'se poate opera la nivelul oricărui spital din Europa', iar spitalul are 'un renume deosebit în țară'.

'În fiecare zi sunt provocări. A fost o luptă, o escapadă a noastră, a celor din lumea noastră medicală. Toate momentele au fost frumoase, unele foarte dificile. Cele mai dificile momente sunt întotdeauna cu oamenii cu care lucrezi. În momentul în care toate lucrurile se așează, fiecare trage în altă parte, și trebuie să îi coordonezi. Chirurgia a fost pasiunea mea. Din punctul meu de vedere, e foarte simplu. Ne-am trezit într-un spital care ne-a oferit tot. Aproape că nu putem spune că nu avem ceva care să nu existe în acest institut. Se poate opera la nivelul oricărui spital din Europa. Institutul (Regional de Oncologie - n.r) ne-a oferit o prestanță deosebită. Institutul are un renume deosebit în țară. Am început să operăm alte lucruri, din ce în ce mai mult, și patologii tot mai variate. Am început să ne direcționăm pe anumite domenii în care să avem excelență. Spre exemplu, în chirurgie IRO este cunoscut pe chirurgia colorectală', a declarat dr. Gabriel Dimofte.

Reputatul medic a condus IRO Iași de 13 ani, alături de economistul Mirela Grosu, el afirmând că pentru a avea succes în această activitate, a fost nevoie nu doar de viziune, dar și să privească întreaga unitate medicală și personalul ca pe o familie.

'Orice manager trebuie să aibă o viziune medicală. Dacă nu le asiguri oamenilor ceea ce au nevoie, vă spun sincer, e imposibil să conduci un spital. Este foarte important să tratezi un spital, preferabil unul mai mic, cum este al nostru, ca pe o familie. În sensul că decizia trebuie să fie până la un moment dat autoritară, și trebuie să fii consecvent în tot ceea ce faci. Trebuie ca cei care conduc să aibă aceeași părere, aceleași idei, să se consulte, să nu apară momente divergente în deciziile lor. Cred că este extrem de important. Asta nu înțeleg mulți oameni și de aceea lucrurile merg prost, pentru că ai la conducere doi oameni unul așa, unul așa. Și noi avem păreri distincte. Dar ele se întâmplă în spatele unei uși închise. Adică noi discutăm. De cele mai multe ori eu greșesc', a declarat, pentru AGERPRES, directorul medical al IRO Iași.

El a recunoscut că este pasionat de chirurgie și că nu și-a propus să conducă o unitate medicală de stat, având experiență în mediul privat.

'Am preluat o clădire nemobilată la acel moment. Și a trebuit să finalizăm clădirea mai întâi, să o dotăm cu tot ceea ce trebuie, să găsim oameni pentru că în acel moment IRO era o atracție interesantă și în același timp un pericol. Desigur, nimeni nu dorea să piardă doctorii buni și asistentele bune. Atunci textul care circula era că spitalul (IRO- n.r) nu va rezista și oamenii vor deveni șomeri. A fost o luptă interesantă, frumoasă, de a aduna un colectiv bun. Ulterior s-a cunoscut că era un personal excepțional. Au fost ani frumoși, din punctul meu de vedere', a declarat dr. Gabriel Dimofte.

Acesta a afirmat, totodată, că dincolo de provocările patologiilor pacienților, cei de la IRO Iași se confruntă și cu multe alte dificultăți.

'Foarte complicat a fost partea financiară, care mi se părea foarte dificilă. Chiar dacă aveam experiență în sistemul privat, nu o înțelegeam pe cea din sistemul bugetar pentru că mi se părea foarte, foarte complicată. A fost dificil. Chiar n-am fost interesat să intru la conducerea IRO, dar nu avea cine să preia partea medicală de conducere. (...) Am avut norocul să am o echipă de conducere deosebită, fenomenală. Alături de doamna manager Mirela Grosu ne comportăm ca doi părinți care iau decizii în bună înțelegere', a explicat dr. Gabriel Dimofte.

IRO Iași este unul dintre cele trei institute oncologice din țară, asigurând asistență medicală pacienților cu diverse neoplazii din Regiunea de Nord Est și nu numai.

Inițial, pe 25 martie 2012, când a început să funcționeze, institutul avea o capacitate de cazare de 300 de paturi, acum fiind de 366 de paturi, dintre care 36 pentru spitalizarea de zi.

În această unitate sanitară care asigură un sistem medical integrat, multidisciplinar, își desfășoară activitatea peste 1.500 de angajați, din care 138 medici, 525 rezidenți, 530 asistenți medicali, 147 de infirmieri.

În 2016, IRO Iași a fost prima unitate medicală din țară care a oferit cazare gratuită pentru proprii bolnavi. În cele 29 de camere ale hotelului IRO Iași sunt oferite 70 locuri de cazare în condiții de 3 stele pentru ca pacienții care trebuie să facă radioterapie să nu mai facă naveta până în localitatea de domiciliu și să caute chirie în Iași. În subteranul hotelului, amplasat în cartierul Tătărași, este amenajat un buncăr unde se află cel mai nou accelerator de particule din institut, folosit în radioterapie din octombrie 2022.

De asemenea, IRO Iași este primul institut oncologic care are o clădire dedicată prevenției și screening-ului în bolile oncologice. Tot aici a fost deschis, în 2024, primul cabinet de vaccinare anti HPV din afara Bucureștiului.

În cadrul IRO Iași funcționează din 2016 TRANSCEND, Centru de Cercetare Fundamentală și Dezvoltare Experimentală în Medicina Translațională, iar din 2017 un compartiment de transplant celule stem hematopoietice. De la acreditare și până la finalul anului 2024, echipa medicală a realizat 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice, iar în octombrie 2024, medicii ieșeni au efectuat prima procedură de terapie celulară CAR-T. Până acum, acest tip de tratament fiind utilizat doar la Institutul Clinic Fundeni.

La IRO funcționează, din 2012, un Compartiment de transplant medular. De asemenea, la IRO este funcțional un Ambulatoriu integrat, un Ambulatoriu extern și Compartimentul de Îngrijiri paleative, acesta din urmă având o capacitate de 28 paturi. AGERPRES / (A, AS - redactor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 1429

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 25-04-2025 13:27

Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați

Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s

Sanatate 24-04-2025 13:45

Medic epidemiolog DSP Vrancea: Copilul nevaccinat reprezintă un risc pentru sine și cei din jur

Județul Vrancea se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare la nivel național, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția că un copil nevaccinat poate reprezenta un pericol atât pentru sine, cât și pentru persoanele vulnerabile din jurul său. 'În contextul unei creșteri

Sanatate 24-04-2025 11:12

Alba: Fetiță spitalizată după ce a fost spălată pe cap cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse

O fetiță de 11 ani, din Alba Iulia, a leșinat după ce a fost spălată pe cap de către mama sa cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse, în cauză fiind efectuate cercetări de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. 'La data de 23 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției

Sanatate 23-04-2025 15:21

Iași: Sute de pacienți au ajuns zilnic la UPU, în perioada sărbătorilor pascale

La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului 'Sf Spiridon' Iași peste 300 de persoane au solicitat, zilnic, asistență medicală specializată, în perioada sărbătorilor pascale. Coordonatorul UPU-SMURD Iași, dr Diana Cimpoeșu, a declarat, miercuri, că adresabilitatea cea mai mare a fost înregistrată în a treia zi de Pa

Sanatate 23-04-2025 10:19

Proiect: ANT va plăti cotizația pentru interconectarea cu instituții și organizații internaționale de schimb de organe

Agenția Națională de Transplant va plăti o taxă de 1.000 de euro pentru realizarea interconectării cu instituții similare internaționale și/sau cu organizații internaționale de schimb de organe, în anul 2025, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătății. 'Cotizația pentru realizarea i

Sanatate 22-04-2025 16:37

Iași: Bărbat mușcat de viperă, în zona Voronețului, tratat la SCJU Suceava

Un bărbat din județul Iași, care se afla în vacanță în zona Voronețului, a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Potrivit medicilor, bărbatul are o mușcătură de viperă la un deget. 'Pacientul avea stare generală mediocră. A fost evaluat de medicul urgentist și apoi chirur

Sanatate 22-04-2025 12:05

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov: Aproape 5.000 de solicitări în ultimele patru zile

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov a înregistrat în ultimele patru zile un număr de 4.880 de solicitări, a declarat, pentru AGERPRES, managerul SABIF, Alis Grasu. Dintre cele aproape 5.000 de solicitări, 3.396 au reprezentat urgențe de Cod Roșu și Cod Galben. Un număr de 700 de solicitări au fost pentru problem

Sanatate 22-04-2025 11:10

Gorj: Aproximativ 470 de persoane au ajuns la Urgențe, în Târgu Jiu, în perioada Sărbătorilor Pascale

Aproximativ 470 de persoane cu diverse afecțiuni s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Târgu Jiu în perioada Sărbătorilor Pascale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, printre afecțiunile pacienților s-au numărat cele dig

Sanatate 22-04-2025 10:25

INSP: 41 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 34,9%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 14 - 20 aprilie, au fost înregistrate 41 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 34,9% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 11 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perio

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir

Sanatate 17-04-2025 12:41

INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie

Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza

Sanatate 17-04-2025 12:13

Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia

Sanatate 17-04-2025 11:56

Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i