logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Directorul medical al IRO Iași: Institutul are un renume deosebit în țară; facem operații de nivel european

Imagine din galeria Agerpres

Directorul medical al Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași, prof. univ. dr Gabriel Dimofte, a declarat marți, pentru AGERPRES, cu ocazia aniversării a 13 ani de activitate ai unității medicale, că aici 'se poate opera la nivelul oricărui spital din Europa', iar spitalul are 'un renume deosebit în țară'.

'În fiecare zi sunt provocări. A fost o luptă, o escapadă a noastră, a celor din lumea noastră medicală. Toate momentele au fost frumoase, unele foarte dificile. Cele mai dificile momente sunt întotdeauna cu oamenii cu care lucrezi. În momentul în care toate lucrurile se așează, fiecare trage în altă parte, și trebuie să îi coordonezi. Chirurgia a fost pasiunea mea. Din punctul meu de vedere, e foarte simplu. Ne-am trezit într-un spital care ne-a oferit tot. Aproape că nu putem spune că nu avem ceva care să nu existe în acest institut. Se poate opera la nivelul oricărui spital din Europa. Institutul (Regional de Oncologie - n.r) ne-a oferit o prestanță deosebită. Institutul are un renume deosebit în țară. Am început să operăm alte lucruri, din ce în ce mai mult, și patologii tot mai variate. Am început să ne direcționăm pe anumite domenii în care să avem excelență. Spre exemplu, în chirurgie IRO este cunoscut pe chirurgia colorectală', a declarat dr. Gabriel Dimofte.

Reputatul medic a condus IRO Iași de 13 ani, alături de economistul Mirela Grosu, el afirmând că pentru a avea succes în această activitate, a fost nevoie nu doar de viziune, dar și să privească întreaga unitate medicală și personalul ca pe o familie.

'Orice manager trebuie să aibă o viziune medicală. Dacă nu le asiguri oamenilor ceea ce au nevoie, vă spun sincer, e imposibil să conduci un spital. Este foarte important să tratezi un spital, preferabil unul mai mic, cum este al nostru, ca pe o familie. În sensul că decizia trebuie să fie până la un moment dat autoritară, și trebuie să fii consecvent în tot ceea ce faci. Trebuie ca cei care conduc să aibă aceeași părere, aceleași idei, să se consulte, să nu apară momente divergente în deciziile lor. Cred că este extrem de important. Asta nu înțeleg mulți oameni și de aceea lucrurile merg prost, pentru că ai la conducere doi oameni unul așa, unul așa. Și noi avem păreri distincte. Dar ele se întâmplă în spatele unei uși închise. Adică noi discutăm. De cele mai multe ori eu greșesc', a declarat, pentru AGERPRES, directorul medical al IRO Iași.

El a recunoscut că este pasionat de chirurgie și că nu și-a propus să conducă o unitate medicală de stat, având experiență în mediul privat.

'Am preluat o clădire nemobilată la acel moment. Și a trebuit să finalizăm clădirea mai întâi, să o dotăm cu tot ceea ce trebuie, să găsim oameni pentru că în acel moment IRO era o atracție interesantă și în același timp un pericol. Desigur, nimeni nu dorea să piardă doctorii buni și asistentele bune. Atunci textul care circula era că spitalul (IRO- n.r) nu va rezista și oamenii vor deveni șomeri. A fost o luptă interesantă, frumoasă, de a aduna un colectiv bun. Ulterior s-a cunoscut că era un personal excepțional. Au fost ani frumoși, din punctul meu de vedere', a declarat dr. Gabriel Dimofte.

Acesta a afirmat, totodată, că dincolo de provocările patologiilor pacienților, cei de la IRO Iași se confruntă și cu multe alte dificultăți.

'Foarte complicat a fost partea financiară, care mi se părea foarte dificilă. Chiar dacă aveam experiență în sistemul privat, nu o înțelegeam pe cea din sistemul bugetar pentru că mi se părea foarte, foarte complicată. A fost dificil. Chiar n-am fost interesat să intru la conducerea IRO, dar nu avea cine să preia partea medicală de conducere. (...) Am avut norocul să am o echipă de conducere deosebită, fenomenală. Alături de doamna manager Mirela Grosu ne comportăm ca doi părinți care iau decizii în bună înțelegere', a explicat dr. Gabriel Dimofte.

IRO Iași este unul dintre cele trei institute oncologice din țară, asigurând asistență medicală pacienților cu diverse neoplazii din Regiunea de Nord Est și nu numai.

Inițial, pe 25 martie 2012, când a început să funcționeze, institutul avea o capacitate de cazare de 300 de paturi, acum fiind de 366 de paturi, dintre care 36 pentru spitalizarea de zi.

În această unitate sanitară care asigură un sistem medical integrat, multidisciplinar, își desfășoară activitatea peste 1.500 de angajați, din care 138 medici, 525 rezidenți, 530 asistenți medicali, 147 de infirmieri.

În 2016, IRO Iași a fost prima unitate medicală din țară care a oferit cazare gratuită pentru proprii bolnavi. În cele 29 de camere ale hotelului IRO Iași sunt oferite 70 locuri de cazare în condiții de 3 stele pentru ca pacienții care trebuie să facă radioterapie să nu mai facă naveta până în localitatea de domiciliu și să caute chirie în Iași. În subteranul hotelului, amplasat în cartierul Tătărași, este amenajat un buncăr unde se află cel mai nou accelerator de particule din institut, folosit în radioterapie din octombrie 2022.

De asemenea, IRO Iași este primul institut oncologic care are o clădire dedicată prevenției și screening-ului în bolile oncologice. Tot aici a fost deschis, în 2024, primul cabinet de vaccinare anti HPV din afara Bucureștiului.

În cadrul IRO Iași funcționează din 2016 TRANSCEND, Centru de Cercetare Fundamentală și Dezvoltare Experimentală în Medicina Translațională, iar din 2017 un compartiment de transplant celule stem hematopoietice. De la acreditare și până la finalul anului 2024, echipa medicală a realizat 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice, iar în octombrie 2024, medicii ieșeni au efectuat prima procedură de terapie celulară CAR-T. Până acum, acest tip de tratament fiind utilizat doar la Institutul Clinic Fundeni.

La IRO funcționează, din 2012, un Compartiment de transplant medular. De asemenea, la IRO este funcțional un Ambulatoriu integrat, un Ambulatoriu extern și Compartimentul de Îngrijiri paleative, acesta din urmă având o capacitate de 28 paturi. AGERPRES / (A, AS - redactor: Daniela Malache, editor: Marius Frățilă, editor online: Andreea Lãzãroiu)

Afisari: 1487

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 09-05-2025 19:10

Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune

Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).

Sanatate 09-05-2025 14:23

MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate

Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î

Sanatate 09-05-2025 13:48

Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice

Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.

Sanatate 09-05-2025 13:06

INSP: 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie

Un număr de 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, informează Institutul Națională de Sănătate Publică (INSP). În aceeași perioadă au fost raportate două decese din această cauză. Potrivit sursei citate, în luna aprilie s-au înregistrat 64 de cazur

Sanatate 09-05-2025 10:10

Iași: Consultații și terapie nutrițională personalizată - gratuit pentru pacienții IRO

Pacienții aflați în evidența Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași pot beneficia gratuit, din această lună, și de servicii de consultanță și terapie nutrițională personalizată. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a declarat că în fiecare zi de miercuri, între orele 08:30 - 12:00, în cadrul Ambulatoriului Extern de

Sanatate 09-05-2025 08:52

Buzău: Se caută specialiști pentru un angiograf de 500.000 de euro căruia 'să-i dea viață'

La 10 ani din momentul în care Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a fost dotat cu un angiograf în valoare de peste 500.000 de euro, unitatea spitalicească are nevoie de personal care 'să-i dea viață', în situația în care, momentan, doar un singur specialist efectuează în mod programat investigații pentru pacienții cu afecți

Sanatate 08-05-2025 15:51

INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai

Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip

Sanatate 08-05-2025 15:11

Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'

Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi

Sanatate 08-05-2025 14:50

Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic

Sanatate 08-05-2025 14:36

Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar

Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate

Sanatate 08-05-2025 12:36

Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu

Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir

Sanatate 08-05-2025 12:20

Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată

O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m

Sanatate 07-05-2025 18:45

Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România

Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.

Sanatate 07-05-2025 15:07

Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate

Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă

Sanatate 06-05-2025 17:23

Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'

Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu