logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu: Sălajul este județul cu cele mai puține cazuri de tuberculoză din țară

Image

Sălajul este județul cu cele mai puține cazuri de tuberculoză, 34 la număr, urmat de Harghita, Covasna, Alba și Sibiu, a anunțat luni, într-un comunicat de presă, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

'Sibiul se află pe locul 5 în topul județelor cu cele mai puține cazuri de tuberculoză din România, pe primul loc fiind județul Sălaj - cu numai 34 de cazuri înregistrate în anul 2024, urmat de județul Harghita (43 de cazuri), Covasna (46 de cazuri) și Albă (83 de cazuri). La polul opus, în topul județelor cu cele mai multe cazuri de tuberculoză înregistrate în anul 2024 se află județul Iași (500 de cazuri), urmat de județul Dolj (366 de cazuri), Bacău (358 de cazuri), Constanța (343 de cazuri) și Suceava (310 cazuri)', se precizează în comunicat.

Medicii sibieni au raportat în 2024, 96 cazuri de tuberculoză, 81 dintre acestea fiind cazuri noi, iar 15 recidive, fapt ce reprezintă 1,1% din totalul bolnavilor de tuberculoză din țara noastră.

'Față de anul 2023 se înregistrează o scădere cu 23% - numărul cazurilor raportate în județul Sibiu în perioada menționată fiind de 126 de cazuri (109 cazuri noi, iar 17 recidive)', informează unitatea medicală.

Un număr de 8.444 de bolnavi de tuberculoză au fost înregistrați în 2024, la nivel național, potrivit sursei citate.

România continuă să rămână țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză - aproape un sfert din cazurile înregistrate (23,4%) fiind raportate în țară, conform ultimului raport al Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor (ECDC).

'De mulți ani, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu desfășoară în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei o activitate susținută cu privire la tratamentul, diagnosticul și prevenția acestei boli. Toți colegii sunt foarte implicați, pentru că tuberculoza reprezintă în continuare o problemă serioasă de sănătate publică, care cauzează infecție și mortalitate în întreaga lume. La noi în țară, implicit în județul Sibiu, tuberculoza a înregistrat o creștere imediat după pandemia de COVID-19, însă, după cum o arată și datele statistice, în ultima perioadă a început să revină la trendul descrescător. Mesajul de Ziua Tuberculozei este acela că ne confruntăm cu o boală care, diagnosticată la timp și tratată corespunzător, se vindecă, iar întreg colectivul spitalului este implicat și alături de pacienți în efortul lor de a-și recăpăta sănătatea', a declarat, conform comunicatului de presă, directorul medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, Lavinia Danciu.

Tuberculoză este o boală infecțioasă provocată de bacilul Koch care afectează în primul rând plămânii, însă poate afecta și alte organe (ganglioni, oase, rinichi, meninge etc). Transmiterea bacilului este realizată prin picături de salivă eliminate de persoanele infectate, prin tuse, strănut ori salivă. Odată ajuns în organism, bacilul ajunge până la nivelul alveolelor pulmonare putând provoca inițial o infecție latentă infecțioasă. Persoanele infectate pot să nu aibă niciun simptom și să nu fie contagioase, nefiind conștiente de prezența bacilului.

Boala progresează lent, pe parcursul a săptămâni sau chiar luni, iar simptomele manifestate, precum oboseală, tuse și subfebrilitate (Tgrade<38 grade C), pot să nu fie de natură să alarmeze bolnavii, inițial cei infectați pierzând în greutate.

'Simptomele specifice tuberculozei sunt tusea, cu o durată de peste 3 săptămâni, oboseala, lipsa poftei de mâncare, transpirațiile nocturne, scăderea ponderală și o stare generală de sănătate precară. Prin urmare, recomandăm persoanelor care au aceste manifestări să solicite sprijin medical pentru investigații suplimentare, în vederea diagnosticării cât mai precoce a acestei boli', transmite dr. Sebastian Buga, coordonatorul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei în județul Sibiu.

Diagnosticul tuberculozei pulmonare se face clinic (prezența simptomelor), bacteriologic (principala metodă pentru diagnosticul de certitudine), prin recoltarea a minimum două probe de spută separate, chiar și la suspecți la care examenul radiologic pulmonar este normal, și radiologic (cu sensibilitate mare, dar specificitate redusă).

Tratamentul tuberculozei se face cu asocieri de medicamente antituberculoase adaptate spectrului de sensibilitate al bacteriei. Din păcate, în ciuda tratamentului eficient există posibilitatea de recidivă a infecției din mai multe cauze, precum: nerespectarea tratamentului sau abandonarea acestuia prematur, expunerea repetată la o persoană infectată cu tuberculoză (sporește riscul de reinfectare), precum și starea generală de sănătate a pacientului (persoane cu sistem imunitar slăbit, boli autoimune, transplant de organe, diabet zaharat etc.).

În general, adoptarea unui stil de viață sănătos, cu evitarea epuizării, suficient somn, dietă echilibrată, evitarea fumatului și, în general, menținerea unor niveluri înalte de igienă - protejează oamenii împotriva tuberculozei. AGERPRES/(AS - redactor: Isabela Paulescu, editor: Irina Poenaru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 181

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 09-05-2025 14:23

MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate

Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î

Sanatate 09-05-2025 13:48

Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice

Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.

Sanatate 09-05-2025 13:06

INSP: 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie

Un număr de 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, informează Institutul Națională de Sănătate Publică (INSP). În aceeași perioadă au fost raportate două decese din această cauză. Potrivit sursei citate, în luna aprilie s-au înregistrat 64 de cazur

Sanatate 09-05-2025 10:10

Iași: Consultații și terapie nutrițională personalizată - gratuit pentru pacienții IRO

Pacienții aflați în evidența Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași pot beneficia gratuit, din această lună, și de servicii de consultanță și terapie nutrițională personalizată. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a declarat că în fiecare zi de miercuri, între orele 08:30 - 12:00, în cadrul Ambulatoriului Extern de

Sanatate 09-05-2025 08:52

Buzău: Se caută specialiști pentru un angiograf de 500.000 de euro căruia 'să-i dea viață'

La 10 ani din momentul în care Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a fost dotat cu un angiograf în valoare de peste 500.000 de euro, unitatea spitalicească are nevoie de personal care 'să-i dea viață', în situația în care, momentan, doar un singur specialist efectuează în mod programat investigații pentru pacienții cu afecți

Sanatate 08-05-2025 15:51

INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai

Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip

Sanatate 08-05-2025 15:11

Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'

Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi

Sanatate 08-05-2025 14:50

Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic

Sanatate 08-05-2025 14:36

Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar

Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate

Sanatate 08-05-2025 12:36

Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu

Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir

Sanatate 08-05-2025 12:20

Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată

O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m

Sanatate 07-05-2025 18:45

Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România

Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.

Sanatate 07-05-2025 15:07

Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate

Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă

Sanatate 06-05-2025 17:23

Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'

Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu

Sanatate 06-05-2025 15:43

Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare

Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.