REPORTAJ/Vrancea: Orteze 3D create de echipa de Robotică de la Colegiul Cuza din Focșani pentru pacienții Spitalului Județean

Un grup de elevi pasionați de robotică de la Colegiul Național 'Al. I. Cuza' din Focșani a inițiat un proiect inovator de printare 3D a unor orteze reutilizabile, pe care le testează împreună cu medicii Spitalului Județean de Urgență (SJU) 'Sf. Pantelimon' din Focșani.
Proiectul echipei de elevi AICitizens a pornit dintr-o colaborare internațională și are ca scop sprijinirea comunității locale prin soluții medicale accesibile și eficiente.
'Proiectul a pornit de la colaborarea internațională cu echipele cu care am participat anul trecut la concursul de Robotică din Statele Unite. Am rămas în contact și, în urma discuțiilor, a apărut ideea unei activități în comunitate. Prietenii noștri din străinătate aveau deja proiecte prin care realizau orteze pe care le trimiteau în țările mai puțin dezvoltate. Am decis să aplicăm și noi această idee. Am printat mai multe orteze, inițial în ideea de a le dona în străinătate, dar apoi ne-am gândit că ar fi util să le folosim pentru comunitatea noastră, care ne-a fost alături și ne-a sprijinit pentru a ajunge la diverse competiții internaționale sau pentru a achiziționa echipamentele cu care noi astăzi lucrăm. Pentru că trebuie spus că am avut parte de o mobilizare continuă, atât din partea comunității, cât și a autorităților și ne-am dat seama că avem o responsabilitate către oamenii din comunitatea noastră. Și astfel s-a născut această idee, de a colabora cu Spitalul Județean Focșani', a declarat, pentru AGERPRES, Irina Curcă, elevă la Colegiul 'Al. I. Cuza' din Focșani.
Elevii au printat aproximativ 100 de orteze utilizând imprimante 3D și un material special care permite modelarea cu ajutorul căldurii. Procesul de producție este rapid și eficient, iar costurile sunt semnificativ mai mici decât ale gipsului tradițional.
'Plasticul folosit este special conceput pentru a putea fi modelat cu ajutorul căldurii, ceea ce îl face reutilizabil și mai confortabil pentru pacienți. Înlocuiește cu succes gipsul care este folosit în prezent pentru imobilizarea membrelor. În plus, putem printa până la șapte orteze în același timp, în aproximativ două ore', a explicat Irina Curcă.
Medici din cadrul spitalului județean au fost implicați activ în dezvoltarea prototipurilor, oferind feedback valoros pentru îmbunătățirea modelelor.
'Medicii din spital au avut observații pertinente, având experiență practică în utilizarea unor astfel de echipamente. Ne-au alocat din timpul lor, împreună am modificat și îmbunătățit modelele inițiale. Lucrăm încă la imprimarea lor, iar săptămâna viitoare urmează să le testăm pentru a vedea dacă sunt viabile sau necesită alte ajustări', a precizat Tudor Bernovici, un alt membru al echipei de robotică.
Elevii nu se opresc aici și intenționează să exploreze pe viitor noi soluții pentru sistemul medical.
'Din discuțiile cu echipele internaționale am descoperit că putem printa chiar și un stetoscop 3D, ceea ce ne propunem să realizăm în viitor. Costurile sunt un pic mai mari, timpii de producție și mai lungi, dar suntem încrezători că vom reuși. De asemenea, medicii ne-au sugerat să printăm o machetă, un schelet pe care aceștia să îl poată utiliza ca material didactic pentru instruirea celor aflați în practică sau pentru a le explica mai bine pacienților procedurile ce urmează să le pună în practică', a mai spus Tudor Bernovici.
Directorul medical al SJU Focșani, dr. Laurențiu Taban, a lăudat inițiativa elevilor, subliniind impactul pozitiv pe care aceasta îl poate avea asupra actului medical.
'Apreciem inițiativa departamentului de Robotică de la Colegiul Cuza. Sunt niște tineri inimoși, foarte bine pregătiți și ne bucurăm de infuzia de prospețime și inteligență care vine în sprijinul nostru și în sprijinul pacienților. Au dezvoltat o formă de imobilizare, niște orteze mai rapid de aplicat, mai ușor de suportat de către pacienți și ne-am bucurat că am deschis un drum frumos. Am adus ceva modificări la prototipul prezentat de ei, chiar am încercat să extindem cercetarea pe alte linii, pe mulaje osoase, pe alte tipuri de imobilizări și pe alte tipuri de instrumente care ne-ar putea ajuta pe noi în creșterea actului medical și asigurarea confortului pacienților, care este cel mai important. Au avut o inițiativă frumoasă și nu a fost singura. Ne-au ajutat foarte mult și în pandemie. E cu atât mai salutară această inițiativă, cu cât nu au fost rugați să facă acest bine, au cerut voie ei să îl facă, iar noi îl primim cu brațele deschise, pentru că a venit din inimă', a declarat medicul ortoped Laurențiu Taban.
Elevii echipei AICitizens își propun să promoveze printarea 3D ca o soluție viabilă în domeniul medical, demonstrând că tehnologia poate fi folosită pentru a aduce beneficii reale pacienților și comunității.
'Ne dorim să promovăm acest proiect pentru a arăta care sunt avantajele printării 3D pentru sistemul medical. Deja auzim despre organe printate 3D, dar putem să facem și multe lucruri practice la o scară mai mică. Banii pe care i-am primit de la sponsori, donatori, instituții, noi nu i-am irosit și astfel putem să îi întoarcem către comunitate prin aceste proiecte', a concluzionat Irina Curcă. AGERPRES/(A - redactor: Dana Lepădatu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,
VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate
Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.
Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo
Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent
Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale
Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie
Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai
Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,
Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir
Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi
Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament
Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat.
Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune
Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).
MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate
Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î
Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.