logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

REPORTAJ/Vrancea: Orteze 3D create de echipa de Robotică de la Colegiul Cuza din Focșani pentru pacienții Spitalului Județean

Image

Un grup de elevi pasionați de robotică de la Colegiul Național 'Al. I. Cuza' din Focșani a inițiat un proiect inovator de printare 3D a unor orteze reutilizabile, pe care le testează împreună cu medicii Spitalului Județean de Urgență (SJU) 'Sf. Pantelimon' din Focșani.

Proiectul echipei de elevi AICitizens a pornit dintr-o colaborare internațională și are ca scop sprijinirea comunității locale prin soluții medicale accesibile și eficiente.

'Proiectul a pornit de la colaborarea internațională cu echipele cu care am participat anul trecut la concursul de Robotică din Statele Unite. Am rămas în contact și, în urma discuțiilor, a apărut ideea unei activități în comunitate. Prietenii noștri din străinătate aveau deja proiecte prin care realizau orteze pe care le trimiteau în țările mai puțin dezvoltate. Am decis să aplicăm și noi această idee. Am printat mai multe orteze, inițial în ideea de a le dona în străinătate, dar apoi ne-am gândit că ar fi util să le folosim pentru comunitatea noastră, care ne-a fost alături și ne-a sprijinit pentru a ajunge la diverse competiții internaționale sau pentru a achiziționa echipamentele cu care noi astăzi lucrăm. Pentru că trebuie spus că am avut parte de o mobilizare continuă, atât din partea comunității, cât și a autorităților și ne-am dat seama că avem o responsabilitate către oamenii din comunitatea noastră. Și astfel s-a născut această idee, de a colabora cu Spitalul Județean Focșani', a declarat, pentru AGERPRES, Irina Curcă, elevă la Colegiul 'Al. I. Cuza' din Focșani.

 


Elevii au printat aproximativ 100 de orteze utilizând imprimante 3D și un material special care permite modelarea cu ajutorul căldurii. Procesul de producție este rapid și eficient, iar costurile sunt semnificativ mai mici decât ale gipsului tradițional.

'Plasticul folosit este special conceput pentru a putea fi modelat cu ajutorul căldurii, ceea ce îl face reutilizabil și mai confortabil pentru pacienți. Înlocuiește cu succes gipsul care este folosit în prezent pentru imobilizarea membrelor. În plus, putem printa până la șapte orteze în același timp, în aproximativ două ore', a explicat Irina Curcă.

Medici din cadrul spitalului județean au fost implicați activ în dezvoltarea prototipurilor, oferind feedback valoros pentru îmbunătățirea modelelor.

'Medicii din spital au avut observații pertinente, având experiență practică în utilizarea unor astfel de echipamente. Ne-au alocat din timpul lor, împreună am modificat și îmbunătățit modelele inițiale. Lucrăm încă la imprimarea lor, iar săptămâna viitoare urmează să le testăm pentru a vedea dacă sunt viabile sau necesită alte ajustări', a precizat Tudor Bernovici, un alt membru al echipei de robotică.

 



Elevii nu se opresc aici și intenționează să exploreze pe viitor noi soluții pentru sistemul medical.

'Din discuțiile cu echipele internaționale am descoperit că putem printa chiar și un stetoscop 3D, ceea ce ne propunem să realizăm în viitor. Costurile sunt un pic mai mari, timpii de producție și mai lungi, dar suntem încrezători că vom reuși. De asemenea, medicii ne-au sugerat să printăm o machetă, un schelet pe care aceștia să îl poată utiliza ca material didactic pentru instruirea celor aflați în practică sau pentru a le explica mai bine pacienților procedurile ce urmează să le pună în practică', a mai spus Tudor Bernovici.

Directorul medical al SJU Focșani, dr. Laurențiu Taban, a lăudat inițiativa elevilor, subliniind impactul pozitiv pe care aceasta îl poate avea asupra actului medical.

'Apreciem inițiativa departamentului de Robotică de la Colegiul Cuza. Sunt niște tineri inimoși, foarte bine pregătiți și ne bucurăm de infuzia de prospețime și inteligență care vine în sprijinul nostru și în sprijinul pacienților. Au dezvoltat o formă de imobilizare, niște orteze mai rapid de aplicat, mai ușor de suportat de către pacienți și ne-am bucurat că am deschis un drum frumos. Am adus ceva modificări la prototipul prezentat de ei, chiar am încercat să extindem cercetarea pe alte linii, pe mulaje osoase, pe alte tipuri de imobilizări și pe alte tipuri de instrumente care ne-ar putea ajuta pe noi în creșterea actului medical și asigurarea confortului pacienților, care este cel mai important. Au avut o inițiativă frumoasă și nu a fost singura. Ne-au ajutat foarte mult și în pandemie. E cu atât mai salutară această inițiativă, cu cât nu au fost rugați să facă acest bine, au cerut voie ei să îl facă, iar noi îl primim cu brațele deschise, pentru că a venit din inimă', a declarat medicul ortoped Laurențiu Taban.

Elevii echipei AICitizens își propun să promoveze printarea 3D ca o soluție viabilă în domeniul medical, demonstrând că tehnologia poate fi folosită pentru a aduce beneficii reale pacienților și comunității.

'Ne dorim să promovăm acest proiect pentru a arăta care sunt avantajele printării 3D pentru sistemul medical. Deja auzim despre organe printate 3D, dar putem să facem și multe lucruri practice la o scară mai mică. Banii pe care i-am primit de la sponsori, donatori, instituții, noi nu i-am irosit și astfel putem să îi întoarcem către comunitate prin aceste proiecte', a concluzionat Irina Curcă. AGERPRES/(A - redactor: Dana Lepădatu, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 954

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 07-04-2025 19:52

Senat - Ziua Mondială a Sănătății/ Adrian Streinu-Cercel anunță elaborarea unei noi legi a sănătății

O nouă lege a sistemului sanitar va fi elaborată de parlamentari, persoana sănătoasă aflându-se la baza acestui nou proiect, a anunțat luni, în plenul Senatului, de Ziua Mondială a Sănătății, președintele comisiei de specialitate, social-democratul Adrian Streinu-Cercel. 'Cred că sunt în asentimentul tuturor să le zicem u

Sanatate 07-04-2025 18:56

Cursul de prim-ajutor al Crucii Roșii Române, acreditat internațional

Cursul de prim-ajutor urmat la Crucea Roșie Română a devenit valabil și recunoscut oriunde în lume, datorită obținerii acreditării internaționale. Potrivit unui comunicat al Crucii Roșii Române transmis luni, întregul proces de acreditare a fost monitorizat și validat de organisme internaționale - Centrul Global de Refe

Sanatate 07-04-2025 16:27

Ziua Mondială a Sănătății/ MS: Cele 3 spitale regionale de urgență și centrele de mari arși au o implementare promițătoare

Cele trei spitale regionale de urgență și centrele de mari arși au o implementare promițătoare, astfel încât până în anii 2027 - 2028 pacienții din România să beneficieze de condiții moderne de îngrijire în spitale noi, au precizat luni reprezentanții Ministerului Sănătății, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății.

Sanatate 07-04-2025 16:06

INSP: Sănătatea timpurie influențează nu doar parcursul individual, ci și reziliența și sustenabilitatea comunităților

Accesul echitabil la servicii medicale de calitate pentru femeile însărcinate, mame și copii reprezintă o condiție esențială pentru reducerea mortalității materne și infantile, prevenirea bolilor și asigurarea unui start de viață sănătos, a transmis, luni, Institutul Național de Sănătate Publică cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății (7 aprilie).

Sanatate 07-04-2025 15:48

Dr. Anamaria Ciubară: De Ziua Mondială a Sănătății ne reamintim că sănătatea este un echilibru între trup, minte și suflet

Sănătatea mintală reprezintă temelia unei vieți echilibrate și împlinite, iar recunoașterea acestui fapt este primul pas spre a construi comunități mai puternice și mai reziliente, afirmă prof.univ.dr. Anamaria Ciubară, medic psihiatru. 'Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, ne reamintim că sănătatea nu înseamnă doar absența bo

Sanatate 07-04-2025 15:05

Timiș: Campus rezidențial pentru medicii care vor lucra la Centrul de recuperare medicală de la Lovrin

Noul Centru de Recuperare Medicală Ortopedie și Traumatologie (CRMOT) care se va deschide peste doi ani în comuna Lovrin, ca secție externă a Spitalului Județean Timișoara, va atrage după sine și dezvoltarea unui campus rezidențial destinat medicilor și personalului medical care va lucra aici, a declarat luni pentru AGERPRES managerul unității sa

Sanatate 07-04-2025 13:22

Medicii stomatologi atrag atenția asupra importanței integrării sănătății orale în politicile publice de sănătate

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) atrage atenția, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, asupra necesității unei integrări a sănătății orale în politicile publice de sănătate și reamintește importanța sănătății orale ca parte integrantă a sănătății generale. CMSR susține integrarea sănătății orale în politicile

Sanatate 07-04-2025 13:09

Educația nutrițională a viitorilor părinți joacă un rol esențial în prevenirea problemelor de sănătate ale copilului (specialist)

De Ziua Mondială a Sănătății 2025 să ne amintim că fiecare masă, fiecare sfat și fiecare gest de sprijin în primele etape ale vieții poate face diferența pentru o generație mai sănătoasă, a declarat luni, pentru AGERPRES, președintele Colegiului Teritorial al Dieteticienilor Iași, Adina Rusu. Organizația Mondială a Sănătății marchează, &

Sanatate 07-04-2025 09:46

Medic: Aproape 60% dintre adolescente nu-și monitorizează sarcina sau o fac abia în ultimul trimestru

Aproape 60% dintre adolescente nu-și monitorizează sarcina sau ajung la medic abia în ultimul trimestru, a atras atenția șeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), Monica Cîrstoiu, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății. Luni este marcată Ziua Mondială a Sănătății, iar campania

Sanatate 04-04-2025 14:22

Boloș, pe șantierul noului corp al SJU Alba Iulia: Este unul dintre cele mai avansate

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vizitat vineri șantierul noului corp de clădire al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, aflat pe lista obiectivelor care obținuseră finanțare prin PNRR. Marcel Boloș a declarat presei că proiectul de la Alba Iulia 'este unul dintre cele mai avansate' ca implem

Sanatate 04-04-2025 12:06

Timiș/Ciolacu, la viitorul Centru de mari arși: Am trimis medici la specializare în Belgia, care vor lucra aici

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, pe șantierul viitorului Centru de mari arși, că după tragediile care au avut loc în țară, soldate cu un număr mare de mari arși, era necesară construirea unor astfel de centre, dar și pregătirea medicilor care vor lucra aici. 'După tragediile care au avut loc în țară (incendiul de la Colectiv, exploz

Sanatate 04-04-2025 10:58

Colegiul Medicilor Arad: Mulți medici pleacă din țară pentru a căuta stabilitate

Zeci de medici din Arad au cerut, anul trecut, eliberarea certificatelor profesionale curente, necesare dacă vor să profeseze în străinătate, fiind o creștere de aproape șase ori față de anul 2020, în condițiile în care, conform Colegiului Medicilor din Arad, profesioniștii caută țări în care legislația oferă mai multă protecție pentru ei și pacienți.

Sanatate 04-04-2025 10:00

Medic (Spitalul Floreasca): Starea salvamontistului atacat de urs rămâne extrem de gravă

Starea salvamontistului atacat de urs duminica trecută pe o stradă din Predeal și care a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București rămâne extrem de gravă, acesta aflându-se în Secția de Terapie Intensivă intubat și ventilat, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, medicul Rodica Ciolacu. 'Este &i

Sanatate 03-04-2025 14:48

Hunedoara: Telemedicina- o premieră națională a paramedicilor civili Salvital

Aproape 13.000 de consultații în sistem de telemedicină au fost realizate, în ultimii patru ani, de paramedicii Asociației Salvital Hunedoara, organizație care a fost înființată în urmă cu 20 de ani ca un promotor al serviciului SMURD. Momentul aniversar al celor două decenii de activitate a fost marcat, joi, printr-o ș

Sanatate 03-04-2025 14:11

Galați: Sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, la Spitalul Județean

Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați a fost dotat cu echipamente de ultimă generație destinate intervențiilor complexe de neurochirurgie și chirurgie generală, respectiv sistem laparoscopic 4K și aspirator cu ultrasunete pentru eliminarea tumorilor canceroase, informează, joi, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Secți