logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Satu Mare: Aproape jumătate din medicii de familie îndeplinesc vârsta de pensionare

Imagine din galeria Agerpres

Aproape jumătate din medicii de familie din județul Satu Mare îndeplinesc vârsta de pensionare, dar au ales să profeseze în continuare deoarece este lipsă de medici pe această specialitate, potrivit informațiilor transmise AGERPRES de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

'Casa de Asigurări de Sănătate Satu Mare are încheiate 128 de contracte cu furnizorii de servicii de medicină primară, care au în componență 162 de medici de familie. Dintre aceștia 97 își desfășoară activitatea în mediul urban și 65 în mediul rural. În ceea ce privește vârsta medicilor de familie, menționăm că din totalul acestora, 75 îndeplinesc condițiile de pensionare', a transmis CAS.

Vicepreședintele Colegiului Medicilor din România, dr. Călin Bumbuluț, coordonator al departamentului profesional - științific și învățământ, care este medic de familie în Satu Mare, a explicat că sunt mai multe probleme, iar dacă nu se intervine, în câțiva ani lucrurile vor deveni grave.

'E problemă națională cu excepția centrelor național de la București, Cluj, Iași. Peste tot există deficit de medici de familie. Peste 55% au peste 60 de ani. În zonele defavorizate sunt așa numitele zone deșertificate, din punct de vedere al accesului și al numărului de medici care sunt disponibili. Acei medici lucrează în continuare. Avem medici și la 80 de ani care lucrează. În Sibiu era cineva la 95 de ani care lucrează. Citisem un articol că și în Franța era unul care avea 96 de ani și lucra în continuare. Nu numai la noi este problema este un deficit de forță de muncă și pe asistența primară, peste 200.000 de locuri la nivel european. Sunt peste 500 de localități în România care nu au locuri', a declarat Bumbuluț.

Potrivit acestuia, una dintre probleme este finanțarea asistenței primare. El a arătat că în centrele de permanență din 2007 nu s-a schimbat nimic și se plătește tot 40 de lei/oră brut, astfel că jumătate din centre s-au închis.

'Este nevoie de alocare de poziții la rezidențiat. Eu înțeleg de ce nu pot, pentru că nu au finanțarea, dar pretextul ar fi că nu pot acoperi că nu au suficient personal, dar se poate face prin detașare. Deci sunt o sumedenie de medici primari, în medicina familiei, care ar fi bucuroși să învețe și pe alții ce trebuie să facă. Asta ar fi din partea noastră. Statul ar trebui să nu dea numai 600 de poziții când necesarul ar fi de cel puțin 1.000 de locuri la rezidențiat pe an care să acopere cât de cât ca în 5 ani să avem încă 5.000 de medici măcar care să acopere 'spărturile', în sensul că în timp evoluția naturală va fi evidentă. Cine are 90 de ani mai bine să stea acasă la nepoți. Nu e e normal ca să nu ai o strategie națională, în sensul că în 5 ani să ai măcar echilibrul în sistem, adică să nu te trezești că nu ai doctori', a afirmat acesta.

El a explicat că formarea unei generații de medici de familie durează mia mulți ani iar dacă în fiecare an ar fi 1.000 de noi medici de familie în următorii ani de abia s-ar ocupa lipsurile. În plus, el a arătat că în Germania un medic are 700-800 de pacienți iar în România un medic are în medie 1.800 de pacienți.

'Plecând atâția din sistem, bolnavi, din păcate unii decedați, ne trezim acum cu supralistare. Se duc oamenii undeva. Noi nu putem refuza. Acum 30 de ani era concurență între noi. Am avut Careiul, care e oraș, șase luni fără medic pentru că nimeni nu a vrut să ia loc pe gratis oferit de primărie, cu cabinet. S-a închis, s-au preluat pacienții de alții', a punctat Bumbuluț.

'Ca să ieși din groapă trebuie să finanțezi, după îți trebuie resursă umană, după aia îți trebuie dotare. Stăm după PNRD din 2022, suntem în 2025, acum am primit doar partea de mobilare. Nu de mobilă avem nevoie. Avem nevoie de aparatura aia de acolo. Fiecare a cerut ce a cerut prin PNRR. Ne plângem că nu se consumă fondurile europene și stăm, nu din vina noastră că eu am trimis și factura proformă. Am cerut microanalizori, EKG-ul, ecograful la cei care au competență. Între timp am luat două ecografe la mâna a doua. Și eu mi-aș lua un ecograf de ultimă generație dacă aș putea, dar cine ia cu 150.000 de euro un ecograf? Nimeni', a mai spus medicul.

Potrivit acestuia, în ultimii 20 de ani în județul Satu Mare nu a apărut niciun nou medic de familie.

'În Satu Mare n-a intrat de aproape 20 de ani un medic de familie. În România se consultă 5,5 consultații pe cap de locuitor, sunt peste 100 de milioane de consultații anual, de grade diferite de complexitate. 80% sunt ale asistenței primare. Eu vă spun că nu se gândesc politicienii la asta. Prima cauză e finanțarea. Nu există niciun miracol', a spus medicul.

În județ există patru comune care nu au medic de familie: Crucișor, Socond, Săuca și Bărsău.

'Sunt zone deficitare în care nu vin medici pentru că este văzută destul de rău specializarea în sine, e și solicitantă. Nu noi facem politicile sanitare, noi atragem atenția și spunem: Vedeți, în 5 ani 90% probabil că vor fi pensionari. Eu în 8 ani probabil am ieșit la pensie, și eu sunt unul din medicii tineri din județ. Eu sunt tânăr că mai am 8 ani până la pensie, dar alții sunt pensionari demult. În clădirea unde lucrez suntem doi-trei care nu suntem pensionari, în rest toți sunt pensionari, cu 70, 63, 68 de ani', a explicat Bumbuluț. AGERPRES /(AS - editor: Gheorghe Pietrar, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 212

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Sanatate 04-05-2025 16:13

Constanța: Șapte din 28 de persoane evaluate medical la fața locului, transportate la spital în urma accidentului feroviar

Un număr de 28 de persoane au fost evaluate medical până în prezent, dintre care șapte au fost transportate la spital, în urma accidentului feroviar produs duminică în gara Cons

Sanatate 04-05-2025 15:37

O nouă ediție a campaniei de prevenție și de combatere a cancerului de piele se va desfășura în perioada 10 - 16 august

Societatea Română de Dermatologie a anunțat derularea și în acest an a unei noi campanii de prevenție și de combatere a cancerului de piele - 'Euromelanoma'. 'Într-un context în care specialiștii din dermatologia europeană avertizează că până în anul 2050 numărul cazurilor de cancer de piele ar p

Sanatate 04-05-2025 14:30

Prezidențiale2025/ Gorj: Peste 150 de pacienți internați în Spitalul Județean Târgu Jiu au votat

Peste 150 de pacienți internați în Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu au votat, duminică, la alegerile prezidențiale, a precizat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. Procesul electoral cu urna mobilă s-a desfășurat fără incidente în toate cele trei locații ale SJU Târgu Jiu. 'Pr

Sanatate 01-05-2025 14:42

Copii cu arsuri, transferați cu avionul SMURD de la Satu Mare la Iași

Un bebeluș de 10 luni a fost transferat, cu avionul SMURD, de la Spitalul Județean Satu Mare la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria' din Iași, în cursul zilei de joi urmând să fie făcut un nou transfer al unul copil de 9 ani. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf. Maria', dr. Cătălina Ionescu, a declarat, joi, c

Sanatate 01-05-2025 12:06

FABC: Este în interesul României să aibă mai multe paturi pentru pacienții oncologici

Federația Asociației Bolnavilor de Cancer deplânge întârzierea gravă a emiterii autorizației de construire pentru un nou corp de clădire în București, destinat pacienților oncologici. 'E regretabil că astfel de proiecte în folosul bolnavilor de cancer ajung să fie aprobate de autorități doar sub presiunea inte

Sanatate 30-04-2025 16:23

Sibiu: Operație în premieră la Spitalul Județean, pentru o afecțiune biliară severă

Echipele din secțiile de Gastroenterologie, Radiologie Intervențională și Anestezie și Terapie Intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au realizat pentru prima oară o intervenție complexă, de 'drenaj biliar percutan transhepatic și protezare endoscopică a căilor biliare extrahepatice', informează un comunicat de presă.

Sanatate 30-04-2025 16:07

Iași: Specialiști din țară și străinătate vor dezvolta o rețea modernă de centre oncologice în România

Specialiști din țară și străinătate s-au întâlnit la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași pentru a discuta despre dezvoltarea unei rețele moderne și eficiente de centre oncologice în România, în concordanță cu obiectivele Planului European de Combatere a Cancerului. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a decla

Sanatate 30-04-2025 14:59

Hunedoara: Modernizarea ambulatoriului integrat de la spitalul județean s-a încheiat; investiția - peste 14 milioane de lei

Lucrările de modernizare a ambulatoriului integrat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva s-au încheiat, proiectul, în valoare de 14,6 milioane de lei, cu TVA, incluzând și achiziția de echipamente medicale pentru cele 38 de cabinete medicale puse la dispoziția pacienților. Fondurile necesare lucrărilor au fost asigura

Sanatate 30-04-2025 14:33

Prahova: Apa livrată în orașul Breaza, contaminată cu bacteria clostridium perfrigens

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este contaminată cu bacteria clostridium perfringens, arată rezultatele analizelor efectuate de către specialiști. 'În urma rezultatelor buletinelor de analiză emise în data de 30 aprilie pentru probele de apă prelevate în data de 26 aprilie din rețeaua de

Sanatate 30-04-2025 11:49

Prezidențiale2025/ Vot cu urna mobilă în spitalele bucureștene

Pacienții din spitalele bucureștene vor putea vota cu urna mobilă la alegerile prezidențiale de duminică, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanți ai unităților medicale. Se va vota cu urna mobilă la Spitalul Universitar de Urgență București. Aici pot solicita vot cu urna mobilă și medicii de gardă. De asemenea, după cum a declarat

Sanatate 30-04-2025 10:02

Organizații ale pacienților cronici: Lista medicamentelor compensate și gratuite, o simplă hârtie ce așteaptă o semnătură de la Guvern

Alianța Pacienților Cronici din România și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită Executivului să aprobe hotărârea privind lista medicamentelor compensate și gratuite, atrăgând atenția că acest document așteaptă încă din 19 februarie să fie semnat. 'Așteptarea aprobării noilor medicamente pentru pacienții

Sanatate 29-04-2025 19:24

Tulcea: Consilierii locali au votat pentru dublarea stimulentelor financiare alocate medicilor

Consilierii locali ai municipiului Tulcea au aprobat, marți, în timpul unei ședințe în plen, dublarea stimulentelor financiare alocate de la bugetul local specialiștilor din Sănătate care aleg să lucreze în Spitalul Județean de Urgență (SJU), pentru a-i atrage în zona aflată în imediata apropiere a războiului declanșat de Rusia în

Sanatate 29-04-2025 17:47

Alexandru Rafila despre cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin PNRR: Au fost semnate 24 de contracte

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, referitor la cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că au fost semnate 24 de contracte. 'Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătății cu diverși benefi

Sanatate 29-04-2025 16:11

Gorj: Echipamente de ultimă generație achiziționate la Spitalul Județean - roboți pentru dezinfecție UV-C

Consiliul Județean (CJ) Gorj a achiziționat doi roboți pentru dezinfecție UV-C, în valoare totală de 980.000 de lei, fără TVA, pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, au anunțat, marți, reprezentanții instituției. Potrivit unui comunicat de presă, achiziția a fost făcută în cadrul proiectului 'Dotarea Spitalu

Sanatate 29-04-2025 08:25

Sibiu: DSP a suspendat cursurile la Colegiul Brukenthal după ce mai mulți copii s-au simțit rău

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a anunțat că a suspendat cursurile pentru ziua de marți la Colegiul Samuel von Brukenthal, unde cu 24 de ore înainte mai multor elevi li s-a făcut rău, acuzând dureri de cap și simptomele unei alergii, din cauze care încă nu au fost descoperite. 'Ancheta realizată de către inspectorii Direcției de