Președinta CNAS: Oamenii din IT nu vin la salariile pe care le putem oferi; platforma este veche de 20 de ani

Resursa umană în domeniul IT la Casa Națională de Asigurări de Sănătate este una deficitară, pentru că specialiștii nu sunt motivați de salariile oferite și pleacă, a declarat, marți, președinta CNAS, Valeria Herdea, la Comisia de specialitate din Camera Deputaților.
'Orice problemă de natură managerială consistă în trei lucruri: resursa umană, resursa materială și resursa educațională. Dar resursa cea mai importantă e resursa umană pe care o ai sau nu o ai. Avem în acest moment oameni, dar oamenii din IT, știți foarte bine, nu vin la salariile pe care le putem oferi noi. Asta este o realitate foarte serioasă. Oamenii câștigă de 10 ori mai mult în domeniul IT decât putem oferi noi la Casa de Asigurări. S-au creat cinci astfel de posturi, doar două s-au putut ocupa, pentru că oamenii cu adevărat pregătiți nu au venit înspre noi, iar cei care au venit au înțeles de abia după aceea care sunt particularitățile și unul a plecat după o săptămână, când a văzut volumul de muncă. Volumul de muncă înseamnă că începi în zori și termini noaptea, dacă termini, și s-ar putea să n-ai nici noapte', a explicat președinta CNAS la Comisia de IT și Tehnologia Informației din Camera Deputaților, unde a fost invitată de președintele comisiei, Radu Miruță.
Resursa materială, a completat Herdea, a fost condiționată întotdeauna de alocările bugetare.
'Se fac eforturi de a face planul anterior cu ce ai nevoie în acel an și bugetăm lucrurile acestea. (...) Am trecut și prin perioada pandemică, încă din 2020 - 2021 s-a atras atenția asupra faptului că acest sistem nu va funcționa. Mentenatorii noștri ne atrag atenția, de asemenea, că sistemul nu va funcționa dacă nu intervenim. Dacă facem alocări bugetare nu înseamnă că și avem acei bani. A venit Ordonanța 107, de exemplu, în toamnă, și ne-a oprit. Mai există ceva. Dacă nu vom avea modificări legislative în viitorii ani spre a simplifica, a debirocratiza modalitatea de achiziție, să știți că și ceilalți președinți care vor veni după mine vor avea aceeași problemă. Șase luni durează în SEAP să ridic o solicitare și după șase luni vine ordonanța și spune că nu mai poți să faci achiziții. Am avut tot sprijinul pe care l-am putut avea. Am adus anul trecut 4 miliarde în plus la sistemul medical. Deci, nu se poate spune că n-am fost susținuți, dar am mers spre partea medicală', a afirmat președinta CNAS.
Valeria Herdea a amintit că platforma informatică a asigurărilor de sănătate - PIAS 1 - a fost inițiată din 2002, este foarte veche, iar acum funcționează cu intermitențe, iar în acest an disfuncționalitățile au devenit mult mai evidente.
'Am și anunțat în conformitate cu prevederile legale această indisponibilitate și rând pe rând în data de 7 și în data de 12 am ridicat două dintre măsurile care vor permite furnizorilor să poată să transmită și să înregistreze, de fapt, serviciile medicale. Suntem în scenariul în care chiar am avut parte de sprijin și, inclusiv, domnul premier, am vorbit cu dânsul, ne sprijină, dar avem această situație și este corect și civilizat să o prezentăm în fața dumneavoastră. Suntem, practic, în scenariul în care se acordă asistență medicală fiecărui cetățean care o solicită, în acest sens s-a luat legătura cu Casele județene de asigurări de sănătate, cu furnizorii, cu reprezentanții furnizorilor, respectiv societăți profesionale. Suntem într-o perioadă de mentenanță în care se fac testări, intervenții pe această platformă, inclusiv s-au anunțat perioade de indisponibilitate totală. Ce se întâmplă cu pacientul? (...) Până la urmă, măsurile sunt importante. Deci, în primul rând, am securizat pentru fiecare dintre cei care sunt pe platformă păstrarea confidențialității datelor pe care le prelucrăm. Au fost convocate echipe interdisciplinare, lucrăm în acest moment cu echipe lărgite', a detaliat președinta CNAS.
Ea a punctat că s-au demarat lucrările de mentenanță. 'S-a lucrat zi și noapte în ultima perioadă și suntem în situația astăzi în care se trece la testare', a adăugat Valeria Herdea.
Președinta CNAS a precizat că platforma asigură în acest moment 42.000 de furnizori de servicii medicale.
'Echipa internă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate supervizează permanent aceste lucrări. Toți specialiștii sunt în permanentă legătură cu mentenatorii. Fiecare mentenator, la rândul său, este verificat. Dar, revin, sistemul este foarte, foarte vechi. Eu pot să scot vinovat pe oricine, dar, atât timp cât sistemul meu este foarte vechi, va cădea din nou. Se vindecă și din nou apare disfuncționalitatea. Din păcate, cu asta ne luptăm. Cel puțin de la momentul în care mi-am preluat mandatul, din 16 ianuarie anul trecut. Suntem în această luptă permanentă. Cred că soluția este să ajung în PIAS 2 cu acest sistem, așa greu cum merg, dar să ajung să implementez PIAS 2, ceea ce și fac oamenii mei. În momentul acesta, principala mea activitate este să mă calez de un an și ceva pe supraviețuirea cu acest sistem și nu neapărat pe pedepsire, atât timp cât în Casa de asigurări am o echipă care chiar lucrează și sunt în situația în care căutăm oameni și, din păcate, nu este ofertant să lucrezi în Casa de asigurări. Au fost, să știți, am organizat concursuri repetate pentru ocupare de posturi, au venit doi care s-au calificat și au trecut de primele probe și care, din păcate, nu au înțeles foarte bine particularitățile sistemului, pentru că sunt niște particularități, este o funcționare permanentă. Deci, credeți-ne că încercăm să facem tot ce se poate și am căutat cele mai bune soluții pentru mentenanță', a completat Herdea.
Dacă prima platformă a fost proiectată în 1999 pentru a funcționa cu aproximativ 10.000 - 15.000 de furnizori, acum există un număr de 42.000 de furnizori de servicii medicale, a indicat Valeria Herdea.
'Deci, volumul pe care îl avem la acest moment este foarte mare. Ce este important este că pe această platformă au lucrat echipe diferite, fiecare aducând la rândul său tehnologia etapei și perioadei respective. Sigur că asta nu ne ajută foarte mult. (...) Sunt conștientă de faptul că avem nevoie să supraviețuim până la anul, (...) pentru a oferi servicii medicale, pentru că avem nevoie de cealaltă platformă care se pregătește și care este pregătită pentru 70.000 de furnizori. Deci, lucrurile vor evolua cu totul altfel, iar tehnica este de ultima generație', a transmis președintele CNAS. AGERPRES/(A - redactor: Cătălina Matei, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,
VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate
Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.
Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo
Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent
Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale
Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie
Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai
Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,
Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir
Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi
Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament
Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat.
Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune
Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).
MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate
Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î
Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.