Andreea Chirilă (psihoterapeut): Important nu este să mâncăm fără emoție, ci să putem să savurăm ceea ce mâncăm

Educația pentru nutriție are efecte asupra calității vieții, în funcție de buna gestionare a emoției și 'controlul' în ce privește propria sănătate și setarea mentală pentru schimbare, consideră psihoterapeutul Andreea Chirilă.
În opinia sa, educația pentru nutriție trebuie să includă și dimensiunea emoțională, deoarece alimentația nu este doar un proces biologic, ci și un act profund influențat de stările noastre psihologice. Mâncatul emoțional sau excesiv este adesea o formă de autoreglare, acceptată social, spre deosebire de alte comportamente adictive care declanșează răspunsuri neuronale.
Specialista a explicat, pentru AGERPRES, că diferența esențială dintre dependența de alimente hipercalorice și alte tipuri de adicții constă în acceptabilitatea socială a consumului de hrană în orice situație.
Totuși, afirmă Andreea Chirilă, scopul final al ambelor comportamente este dorința de autoreglare emoțională. Prin urmare, este esențial ca educația nutrițională să fie completată de educația emoțională, sprijinind conștientizarea și gestionarea emoțiilor. De altfel, înțelegerea propriilor trăiri, identificarea declanșatorilor emoționali ai alimentației și dezvoltarea unor mecanisme sănătoase de reglare emoțională sunt aspecte fundamentale ale unei relații echilibrate.
'Este important să abordăm altfel situația, în afara recomandărilor medicilor, tocmai pentru că sunt multe nereușite și pentru că există o diferență între alimentele pe care le mâncăm din perspectiva impactului pe care le au asupra noastră. Adică unele alimente parcurg același traseu neuronal ca și stimulentele care sunt adictive, precum tutunul sau orice comportament care ne provoacă plăcere pe termen scurt și care nu ni-l dorim să fim însoțiți pe termen lung și care poate deveni o formă de dependență', a declarat psihoterapeutul Andreea Chirilă, care prin activitatea sa explorează legătura complexă dintre emoții și alimentație.
Conform acesteia, trebuie ca mai întâi să conștientizăm faptul că avem o problemă.
'În momentul în care vreau să schimb ceva trec printr-o serie de etape, în care mai întâi conștientizez că am o problemă, după care decid, planific, reacționez, mențin schimbarea, pentru ca, în cele din urmă, să ajung să fi automatizat cumva destul de bine anumite tipuri de comportamente, astfel încât să îmi fie foarte simplu', a explicat psihoterapeutul Andreea Chirilă.
Ea a dezvoltat și un program de psihonutriție în care a combinat educația nutrițională cu tehnici de conștientizare emoțională pentru a rezolva problema mâncatului emoțional.
'Important nu este să mâncăm fără emoție, ci să putem la un moment dat să savurăm ceea ce mâncăm. Chiar și viața noastră psihică se reflectă în modul în care mâncăm. Vin foarte des oameni în cabinet care zic 'nu am timp să mănânc în timpul zilei, am un program extrem de haotic, ajung seara să mănânc foarte mult'. Asta înseamnă că viața noastră este foarte haotică în momentele acelea și că sunt, poate, pe 'luptă sau fugi', fapt care se observă și din modul în care mâncăm', afirmă Andreea Chirilă.
Invitația psihoterapeutului este să ne luăm o pauză și să observăm cum mâncăm, întrucât acest fapt aduce foarte multă informație despre modul în care trăim.
'Sunt pacienți care îmi spun că au ajuns la epuizare și au doar dorința de a sta undeva la căldură și de a mânca chestii cremoase și foarte grase. Asta înseamnă că ei chiar au ajuns la epuizare și au nevoie de o pauză foarte lungă. Ideal ar fi să navigăm prin aceste stări. E normal să fim o perioadă pe 'luptă sau fugă', e normal ca după o perioadă mai lungă de 'luptă sau fugă' să ajung și la această epuizare, dar trebuie să mă reîntorc din această stare și să reușesc să savurez faptul că mănânc. Iar dacă pot să aleg variantele și mai nutritive și mai sănătoase e minunat', precizează Andreea Chirilă.
Întrebată despre impactul mâncatului emoțional, ea a răspuns că acesta vine ca un răspuns la disconfortul pe care îl simțim în acel moment.
'Primul lucru pe care îl învățăm ca să alinăm vreun disconfort este în copilăria noastră, atunci când mama ne vede că plângem și își spune 'îi este foame copilului' și se asigură că remediază această problemă, deși este posibil ca acel copil să plângă din cu totul alte motive: să simtă nevoia de a fi alinat, că vrea conectare. Dacă chestiunea asta se întâmplă în mod repetat, ulterior voi ajunge să asociez dorința mea de alinare cu faptul de a fi hrănit, de a mânca ceva bun ca să mă liniștesc', explică Andreea Chirilă.
Conform acesteia, alimentația sănătoase și educația emoțională ne arată faptul că mâncatul emoțional este adesea un mecanism de 'coping' folosit pentru a înlocui alte forme mai sănătoase de gestionare a emoțiilor.
'Una dintre diferențele privind efectul adictiv al alimentelor abundente caloric și cel al altor substanțe care declanșează același răspuns neuronal este aceea că acțiunea de a mânca pe fond emoțional sau în mod excesiv este, practic, o dependență convenientă și acceptată social, în orice situație. Pe de altă parte, efectul așteptat al fiecăreia dintre aceste două tipuri de manifestări comportamentale este similar din dorința de anesteziere emoțională. De aceea, subliniez importanța includerii educației pentru emoție, ca și componentă de bază a cunoașterii de sine, în relație cu educația pentru nutriție', a precizat psihoterapeutul.
În opinia sa, fiecare dintre noi are o relație unică cu mâncarea, însă înțelegerea emoțiilor din spate reprezintă cheia pentru schimbarea reală și durabilă, astfel încât să nu revenim la vechile obiceiuri.
'Pentru unii mâncatul poate fi compulsiv, pentru alții poate fi pur și simplu dorința de a rezolva o lipsă de energie. În momentul în care consumăm 'ceva bun', de obicei alimente care abundă în zahăr, sare, făină albă, făinoase, grăsimi, prăjeli, este suprastimulat centrul de recompensare din creier care declanșează serotonină, dopamină și plăcere, lucru care se întâmplă și în cazul celorlalte stimulente, dar nu și în cazul alimentelor integrale. De aceea, schimbarea comportamentului alimentar pe termen lung și foarte lung este dificilă. Important este să încercăm să mâncăm sănătos, deși mulți dintre noi cedăm destul de ușor ispitelor pentru că obișnuința e mai dulce, ca să zic așa. În creier gustul este procesat mai rapid decât ideea de sănătate', a menționat Andreea Chirilă.
Ea a adăugat că nu de puține ori creierul ne joacă feste, mai ales dacă avem interdicții.
'Asta e interesant, nu trebuie să îmi interzic pentru că dacă am interzis un lucru exact acolo ne va duce. Creierul nu percepe sintagma 'nu', 'niciodată', 'întotdeauna'. Elementele absolutiste nu sunt bune pentru creier. Trebuie focus pe 'acum'. Poate am să mănânc mai târziu o ciocolată întreagă, poate nu acum', a conchis psihoterapeutul Andreea Chirilă. AGERPRES/(AS - autor: Daniela Malache, editor: George Onea, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Nouă spitale din București și Serviciul de Ambulanță asigură asistența medicală de urgență de Rusalii
Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență duminică și luni, de Rusalii, a informat Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: * Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca - tel: 021
Vaslui: Mai mulți adulți și copii, transportanți la spital în urma unei posibile toxiinfecții alimentare
Mai mulți adulți și copii, printre care și un sugar în vârstă de 10 luni, au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență Vaslui și la Centrul de Permanență Negrești din cauza unei posibile toxiinfecții alimentare, după ce au participat, vineri, la filmarea unui videoclip, în orașul Negrești. Potrivit prefectului județul
Bistrița-Năsăud: Fetița de 3 ani opărită cu apă va fi transferată, cu ambulanța, la Iași
Fetița de trei ani care a ajuns vineri după-amiază la spitalul din Bistrița cu arsuri provocate de apă fierbinte va fi transferată la un spital din Iași, potrivit purtătorului de cuvânt al Spital
Olt: Pacient cu o tumoră la limbă, salvat la spitalul din Slatina, după o intervenție de 12 ore cu o echipă de 8 medici
Un pacient în vârstă de 60 ani, care a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina cu o tumoră la limbă, a fost salvat după o intervenție chirurgicală maraton de extirpare și reconstrucție ce a durat 12 ore și la care a participat o echipă multidisciplinară formată din opt medici, au informat vineri, reprezentanții unității medicale. <ifram
Rafila: Cel mai mare pericol resimțit în decursul acestui mandat este politicianismul
Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri că cel mai mare pericol pe care l-a resimțit în decursul mandatului său este politicianismul, folosirea ''demagogică'' a unei teme de interes pentru ''copii, pentru oamenii bolnavi'' în scop politicianist. ''Trebuie totdeau
Federația ''Solidaritatea Sanitară'': Orice reducere a cheltuielilor în sănătate ar fi resimțită dramatic de angajați și de pacienți
Sistemul public de sănătate este ''deja subfinanțat'', orice intervenție de reducere a cheltuielilor în acest sector urmând să fie resimțită dramatic atât de angajați, cât și de pacienți, au atras atenția, vineri, reprezentanții Federației ''Solidaritatea Sanitară''. FSSR solicită renunța
Horațiu Moldovan (CNAS): Educația pentru sănătate în școli să fie predată de cadre medicale
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, a pledat ca educația pentru sănătate, disciplină opțională în școli, să devină 'mult mai consistentă' și să fie predată de cadre medicale. 'Educația pentru sănătate nu știu dacă trebuie neapărat să fie o materie obligatorie, dar să fie mult, mult
Horațiu Moldovan (CNAS) propune lărgirea bazei de contribuție la Fondul de Asigurări de Sănătate
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, a declarat că până în 30 iunie va propune Guvernului un memorandum pentru eficientizarea cheltuielilor instituției, evidențiind că lărgirea bazei de contribuție la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) reprezintă o temă analizată.
Rafila: În ultimii trei ani au fost introduse pe lista de compensate și gratuite peste 100 de medicamente inovative
Peste 100 de molecule inovative au fost introduse pe lista de medicamente compensate și gratuite în ultimii trei ani, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El a participat la evenimentul 'Health Forum: Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare! Ediția 2025', organizat
Iași: Copil de 2 ani, adus la UPU cu elicopterul SMURD după ce a ingerat raticid
Un copil în vârstă de 2 ani din localitatea Topile, județul Iași, a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul de pediatrie 'Sf Maria' din Iași, după ce a ingerat otravă de șoareci. 'Prin numărul de urgență 112 am primit un apel prin care se sesiza faptul că un copil a ingerat otravă de șoareci. S-a decis trimiterea elicopterulu
Caravana Derma/ Peste 400 de români vor beneficia de consultații dermatologice gratuite
Peste 400 de români din județele Vâlcea, Giurgiu și Ilfov vor beneficia, în luna iunie, de consultații dermatologice gratuite, în cadrul unei caravane organizate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA. Inițiativa, aflată la prima ediție, își propune să aducă prevenția medicală mai aproape de comunitățile de
Brașov: Pacienți din patru spitale din țară primesc o șansă în urma unei prelevări multiorgan de la SCJU
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a avut loc, în noaptea de marți spre miercuri, a doua prelevare de organe și țesuturi de anul acesta, la care au participat, alături de echipa locală de medici brașoveni, echipe din mai multe centre medicale din București, precum și din Cluj și Târgu Mureș. Prelevarea multiorgan și de țesuturi a fost po
Arad: Spitalul Orășenesc Ineu se va extinde cu o clădire pentru îngrijiri paliative
Spitalul Orășenesc Ineu se va extinde cu un nou corp de clădire, care va găzdui o secție de îngrijiri paliative, proiect care va costa aproximativ zece milioane de lei, execuția lucrărilor fiind scoasă la licitație. Primarul orașului Ineu, Călin Abrudan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că licitația a fost publicată în
Bihor: Turismul medical, în Conferința internațională EMTW, desfășurată la Băile Felix
Stațiunea balneară Băile Felix găzduiește, în perioada 3 - 6 iunie, Conferința EMTW 2025 - European Medical Tourism & Wellness Conference, cel mai important eveniment din Europa dedicat turismului medical și industriei wellness. După opt ediții de succes organizate în Italia și Spania, evenimentul revine, de această dată, &icir
Bihor: Ministerul Dezvoltării alocă 90 de milioane de lei pentru modernizarea Spitalului de recuperare din Băile 1 Mai
Ministerul Dezvoltării finanțează, cu aproximativ 90 de milioane de lei, reabilitarea, modernizarea și consolidarea seismică a secției pentru copii din Băile 1 Mai a Spitalului Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix, a informat, într-un comunicat de presă, ministrul Cseke Attila. 'Securitatea seismică, siguranța oamenilor și a