logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Reprezentanții ANMDR și Ministerului Sănătății, reticenți la legiferarea tratamentului cu canabis

Imagine din galeria Agerpres

Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDR) și Ministerului Sănătății și-au exprimat reticența, la Parlament, față de proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, utilizate în scop medical.

Proiectul, inițiat în anul 2019 de un grup de parlamentari PSD, PNL și neafiliați, a constituit miercuri temă de dezbatere la Comisia pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților.

Președintele ANMDR, Răzvan Prisada, a precizat, miercuri, că există în România medicamente alternative tratamentului cu canabis, care nu este încă legiferat, și a adăugat că există o discuție în curs privitoare la inflorescența de canabis ca și produs medicamentos.

'În ceea ce privește activitatea Agenției Naționale a Medicamentului, urmare a discuțiilor care au avut loc tot în această sală, în martie 2023, am demarat procedura de evaluare a medicamentelor care sunt autorizate la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. Vorbim despre Epidiolex, în primă instanță, o soluție orală destinată tratamentului pacienților de până la doi ani și mai mult pentru crizele de epilepsie. Există o decizie din martie 2024 a Agenției Naționale a Medicamentului care recomandă includerea acestui produs în lista de produse rambursate disponibile asiguraților în Sistemul Național de Asigurări de Sănătate. În urma încheierii unui contract (...) cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, produsul va putea fi prescris și ridicat din farmaciile din România', a afirmat Prisada.

Potrivit acestuia, există opțiuni terapeutice bazate pe protocoalele actuale pentru ameliorarea durerii în timpul tratamentului la bolnavii în fază terminală.

'Există opțiuni terapeutice din protocoalele actuale, bazate în principal pe morfine și derivații, în ceea ce privește disponibilitatea altor produse medicamentoase, subliniez, la nivelul Europei. Mai există o discuție în curs, o evaluare în curs a monografiei privitoare la inflorescența de canabis ca și produs medicamentos. Ea este încă sub evaluare la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. Colegii noștri participă la aceste discuții. Dacă vor exista suficiente dovezi care să ducă la includerea sub această formă, pentru că acesta a fost subiectul discuției de astăzi, se pare, atunci ea va deveni disponibilă probabil la nivelul întregii Uniuni Europene sub forma produsului vegetal. Probabil că în cursul acestui an se va finaliza și această evaluare. Trebuie cântărite însă foarte bine beneficiile semnificative pe care le-ar putea aduce în comparație cu uneltele terapeutice existente în prezent. (...) Cred că există în piață, din câte știu, există în piață ulei de canabis care nu conține THC, nu conține substanța care poate produce adicție. Cred că ele sunt disponibile la nivel de medicament. Însă, cele două medicamente care sunt autorizate în țările europene sunt Epidiolexul și Sativexul, ambele putând fi puse la dispoziție pacienților români în acest moment, în urma unei solicitări venite din partea medicului curant', a precizat reprezentantul ANMDR.

Reprezentantul Ministerului Sănătății, dr. Gabriel Diaconu, spune că parlamentarii ar trebui să explice 'ce au avut în cap' când s-au gândit că Ministerul Sănătății ar putea să-și deschidă plantații de canabis și agenții privind cultura de canabis.

'Atât vreme cât și colegii mei au arătat asta, regimul licit al plantei este reglementat în România de mai bine de 20 de ani. Confuziile din interiorul proiectului de lege sunt la multiple niveluri și tare mi-e teamă că nici măcar acum, într-o discuție tehnic avizată, oamenii care au venit cu acest proiect nu fac foarte ușor diferența între medicina bazată pe dovezi vizavi de medicina bazată pe povești. Evident că în medicină unele povești pot să fie foarte convingătoare, din păcate pentru dânșii, într-un sistem public de sănătate, avizele și procedurile privind introducerea de noi molecule trebuie să fie făcute după o analiză atentă din baza de cunoaștere, din studii și meta-analize, ceea ce a fost astăzi atins, cred eu, destul de convingător din partea reprezentanților Ministerului Sănătății', a declarat Gabriel Diaconu la finalul discuțiilor.

El a explicat de ce avizul Ministerului Sănătății a fost unul negativ pe acest proiect.

'În fond, nu suntem împotriva explorării suplimentare vizavi de potențialul terapeutic al canabisului în scop medicinal. Suntem în continuare rezervați vizavi de faptul că, sub adăpostul acestui nume, vorbim de o familie de compuși care nu este reglementată încă la nivel european. Introducerea pe un circuit de avizare continuă să fie cu referință la produse bogate în THC, în Tetrahydrocannabinol, compus care în continuare pe legislația românească este introdus în categoria substanțelor ilicite din tabelul aferent care le pune pe același palier cu narcotice și stupefiante. Drept urmare, pentru Ministerul Sănătății să avizeze un astfel de proiect ar însemna să se împuște singur în picior. Suntem conștienți că vor fi situații punctuale, de obicei asociate cu paliație și cu medicina paliației în care s-ar putea să fie în beneficiul superior al pacientului aflat la limita terapeutică să acceseze produse pe bază de canabis compasional pentru ameliorarea calității vieții și să nu fie incriminat pentru asta. Dar din nou este o chestiune care tangențial are de-a face cu Ministerul Sănătății, are de-a face din nou cu Ministerul Justiției, etc. Și atunci, pe proiectul de astăzi, avizul nostru a trebuit să fie negativ', a transmis Gabriel Diaconu. AGERPRES/(A - redactor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 506

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 14-02-2025 15:57

Bihor: Aparatură medicală de laborator din fonduri europene pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea va beneficia de aparatură medicală de laborator, de ultimă generație, printr-un proiect aprobat spre finanțare în valoare totală de aproape 7 milioane de lei, din care 4,8 milioane de lei finanțare nerambursabilă. Acest proiect presupune achiziția a două sisteme de echipamente medicale:

Sanatate 14-02-2025 08:30

Cluj: Viața unui pacient cu infarct miocardic, salvată printr-o procedură medicală efectuată în premieră în România

Viața unui pacient de 62 de ani, cu infarct miocardic acut, a fost salvată printr-o procedură medicală efectuată, în premieră în România, de o echipă de medici de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Medicul cardiolog electrofiziolog Răzvan Mada, care a realizat procedura, a declarat, pentru AGERPRES, că pacientul se simte b

Sanatate 13-02-2025 15:35

Mureș: Stafilococul coagulazo-pozitiv, în mai multe alimente de la Balul Însuraților, după apariția a 37 de cazuri de toxiinfecție alimentară

Ancheta epidemiologică declanșată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, în urma raportării a 37 de cazuri cu simptome specifice unei toxiinfecții alimentare la 'Balul Însuraților&#

Sanatate 13-02-2025 13:21

INSP: 158.395 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 3 - 9 februarie; încă două decese confirmate cu gripă

Un număr de 158.395 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii) au fost raportate în săptămâna 3 - 9 februarie, fiind comunicate încă două decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest sezon

Sanatate 13-02-2025 11:25

Timiș: Medicii de familie, nemulțumiți de sistemul informatic al CNAS; protestează și vor consulta vineri doar urgențele

Aproximativ 200 de medici de familie din județul Timiș care au contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate vor protesta vineri, în propriile cabinete, fiind nemulțumiți de întreruperea funcționării platformei informatice din asigurările de sănătate, care le afectează activitatea. Președinta Patronatului Medicilor de Familie Timiș, d

Sanatate 13-02-2025 10:57

Sălaj: Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Județean, modernizat și extins cu fonduri europene

Ambulatoriul de Specialitate de la Spitalul Județean de Urgență Zalău a fost modernizat și extins, în cadrul unui proiect cu o valoare de 4,3 milioane de lei, Implementat de Consiliul Județean și finanțat din fonduri europene, prin PNRR. Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Sălaj precizează, joi, într-un comunicat de presă, că

Sanatate 12-02-2025 18:37

CNAS: Pe perioada de indisponibilitate a PIAS, asigurații beneficiază de servicii medicale acordate off-line

Asigurații beneficiază, în perioada de indisponibilitate a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), de servicii medicale, medicamente, materiale sanitare specifice și dispozitive medicale acordate off-line, a precizat, miercuri, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat remis presei. CNAS a anunțat că derulea

Sanatate 12-02-2025 16:11

Ungureanu (USR): Ministerul Sănătății spune că partea medicală din canabis nu se poate autoriza la noi în țară

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat miercuri că Ministerul Sănătății și alte autorități ale statului spun că nu se pot autoriza tratamentele cu canabis medical la noi în țară pentru că ar încuraja consumul de canabis recreațional, făcând o confuzie 'absolut aberantă', dar 'intenționată'. 'După cinci ani de zile li s

Sanatate 12-02-2025 16:10

Olt: Multe localități rurale riscă să rămână fără medici de familie; jumătate dintre ei sunt pensionabili

O localitate din mediul rural nu are medic de familie iar multe altele riscă să ajungă în aceeași situație având în vedere că jumătate dintre medicii de familie din județul Olt sunt la vârsta pensionării ori sunt pensionari, potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) și Colegiului Medicilor (CM). În ju

Sanatate 12-02-2025 15:35

Sector 5: Screening gratuit pentru depistarea hepatitei C în cartierele Rahova și Ferentari

Institutul Național de Boli Infecțioase 'Prof. Dr. Matei Balș', în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5, derulează o campanie de screening pentru depistarea hepatitei C, care se desfășoară prin intermediul unei caravane mobile în cartierele Rahova și Ferentari, iar testările sunt gratuite.

Sanatate 12-02-2025 13:21

Spitalul Universitar organizează a doua ediție a Conferinței 'Arta Comunicării în Practica Medicală'

Spitalul Universitar de Urgență București va organiza joi și vineri cea de-a doua ediție a Conferinței 'Arta Comunicării în Practica Medicală', în cadrul căreia profesori universitari, doctori, avocați, psihologi, preoți, jurnaliști și pacienți vor discuta despre comunicarea medic - pacient - aparținători. Potrivit unui comunicat remis mier

Sanatate 12-02-2025 12:55

Medicii de ambulator solicită ridicarea restricțiilor din SIUI și remedierea urgentă a problemelor tehnice

Asociația Profesională a Medicilor de Ambulator (APMA) a atras atenția, miercuri, asupra disfuncționalităților 'grave' ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), despre care, susțin reprezentanții asociației, blochează validarea serviciilor medicale, eliberarea rețetelor și efectuarea investigațiilor. 'În acest context,

Sanatate 11-02-2025 19:57

Olt: Spitalul Județean de Urgență Slatina a scos din nou la concurs posturile de cardiolog

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Slatina a scos din nou la concurs, marți, pentru a doua oară de la începutul acestui an, patru posturi de medici cardiologi, specialitatea în care unitatea medicală înregistrează cel mai mare deficit, potrivit unui

Sanatate 11-02-2025 17:43

Sibiu: DSP anunță al șaselea pacient decedat din cauza gripei; continuă să crească numărul îmbolnăvirilor

Un bărbat de 57 de ani internat la ATI, nevaccinat, a decedat din cauza gripei, acesta fiind cel de al șaselea asemenea caz de la începutul sezonului gripal, a anunțat marți, Direcția de Sănătate Publică (DSP), printr-un comunicat de presă. 'Avem al șaselea deces datorat gripei, din acest sezon - bărbat, în vârstă de 57 de ani, confirmat