logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Reprezentanții ANMDR și Ministerului Sănătății, reticenți la legiferarea tratamentului cu canabis

Imagine din galeria Agerpres

Reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDR) și Ministerului Sănătății și-au exprimat reticența, la Parlament, față de proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanțelor și preparatelor ce conțin canabis, utilizate în scop medical.

Proiectul, inițiat în anul 2019 de un grup de parlamentari PSD, PNL și neafiliați, a constituit miercuri temă de dezbatere la Comisia pentru sănătate și familie a Camerei Deputaților.

Președintele ANMDR, Răzvan Prisada, a precizat, miercuri, că există în România medicamente alternative tratamentului cu canabis, care nu este încă legiferat, și a adăugat că există o discuție în curs privitoare la inflorescența de canabis ca și produs medicamentos.

'În ceea ce privește activitatea Agenției Naționale a Medicamentului, urmare a discuțiilor care au avut loc tot în această sală, în martie 2023, am demarat procedura de evaluare a medicamentelor care sunt autorizate la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. Vorbim despre Epidiolex, în primă instanță, o soluție orală destinată tratamentului pacienților de până la doi ani și mai mult pentru crizele de epilepsie. Există o decizie din martie 2024 a Agenției Naționale a Medicamentului care recomandă includerea acestui produs în lista de produse rambursate disponibile asiguraților în Sistemul Național de Asigurări de Sănătate. În urma încheierii unui contract (...) cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, produsul va putea fi prescris și ridicat din farmaciile din România', a afirmat Prisada.

Potrivit acestuia, există opțiuni terapeutice bazate pe protocoalele actuale pentru ameliorarea durerii în timpul tratamentului la bolnavii în fază terminală.

'Există opțiuni terapeutice din protocoalele actuale, bazate în principal pe morfine și derivații, în ceea ce privește disponibilitatea altor produse medicamentoase, subliniez, la nivelul Europei. Mai există o discuție în curs, o evaluare în curs a monografiei privitoare la inflorescența de canabis ca și produs medicamentos. Ea este încă sub evaluare la nivelul Agenției Europene a Medicamentului. Colegii noștri participă la aceste discuții. Dacă vor exista suficiente dovezi care să ducă la includerea sub această formă, pentru că acesta a fost subiectul discuției de astăzi, se pare, atunci ea va deveni disponibilă probabil la nivelul întregii Uniuni Europene sub forma produsului vegetal. Probabil că în cursul acestui an se va finaliza și această evaluare. Trebuie cântărite însă foarte bine beneficiile semnificative pe care le-ar putea aduce în comparație cu uneltele terapeutice existente în prezent. (...) Cred că există în piață, din câte știu, există în piață ulei de canabis care nu conține THC, nu conține substanța care poate produce adicție. Cred că ele sunt disponibile la nivel de medicament. Însă, cele două medicamente care sunt autorizate în țările europene sunt Epidiolexul și Sativexul, ambele putând fi puse la dispoziție pacienților români în acest moment, în urma unei solicitări venite din partea medicului curant', a precizat reprezentantul ANMDR.

Reprezentantul Ministerului Sănătății, dr. Gabriel Diaconu, spune că parlamentarii ar trebui să explice 'ce au avut în cap' când s-au gândit că Ministerul Sănătății ar putea să-și deschidă plantații de canabis și agenții privind cultura de canabis.

'Atât vreme cât și colegii mei au arătat asta, regimul licit al plantei este reglementat în România de mai bine de 20 de ani. Confuziile din interiorul proiectului de lege sunt la multiple niveluri și tare mi-e teamă că nici măcar acum, într-o discuție tehnic avizată, oamenii care au venit cu acest proiect nu fac foarte ușor diferența între medicina bazată pe dovezi vizavi de medicina bazată pe povești. Evident că în medicină unele povești pot să fie foarte convingătoare, din păcate pentru dânșii, într-un sistem public de sănătate, avizele și procedurile privind introducerea de noi molecule trebuie să fie făcute după o analiză atentă din baza de cunoaștere, din studii și meta-analize, ceea ce a fost astăzi atins, cred eu, destul de convingător din partea reprezentanților Ministerului Sănătății', a declarat Gabriel Diaconu la finalul discuțiilor.

El a explicat de ce avizul Ministerului Sănătății a fost unul negativ pe acest proiect.

'În fond, nu suntem împotriva explorării suplimentare vizavi de potențialul terapeutic al canabisului în scop medicinal. Suntem în continuare rezervați vizavi de faptul că, sub adăpostul acestui nume, vorbim de o familie de compuși care nu este reglementată încă la nivel european. Introducerea pe un circuit de avizare continuă să fie cu referință la produse bogate în THC, în Tetrahydrocannabinol, compus care în continuare pe legislația românească este introdus în categoria substanțelor ilicite din tabelul aferent care le pune pe același palier cu narcotice și stupefiante. Drept urmare, pentru Ministerul Sănătății să avizeze un astfel de proiect ar însemna să se împuște singur în picior. Suntem conștienți că vor fi situații punctuale, de obicei asociate cu paliație și cu medicina paliației în care s-ar putea să fie în beneficiul superior al pacientului aflat la limita terapeutică să acceseze produse pe bază de canabis compasional pentru ameliorarea calității vieții și să nu fie incriminat pentru asta. Dar din nou este o chestiune care tangențial are de-a face cu Ministerul Sănătății, are de-a face din nou cu Ministerul Justiției, etc. Și atunci, pe proiectul de astăzi, avizul nostru a trebuit să fie negativ', a transmis Gabriel Diaconu. AGERPRES/(A - redactor: Cătălina Matei, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 611

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 09-05-2025 14:23

MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate

Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î

Sanatate 09-05-2025 13:48

Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice

Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.

Sanatate 09-05-2025 13:06

INSP: 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie

Un număr de 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, informează Institutul Națională de Sănătate Publică (INSP). În aceeași perioadă au fost raportate două decese din această cauză. Potrivit sursei citate, în luna aprilie s-au înregistrat 64 de cazur

Sanatate 09-05-2025 10:10

Iași: Consultații și terapie nutrițională personalizată - gratuit pentru pacienții IRO

Pacienții aflați în evidența Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași pot beneficia gratuit, din această lună, și de servicii de consultanță și terapie nutrițională personalizată. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a declarat că în fiecare zi de miercuri, între orele 08:30 - 12:00, în cadrul Ambulatoriului Extern de

Sanatate 09-05-2025 08:52

Buzău: Se caută specialiști pentru un angiograf de 500.000 de euro căruia 'să-i dea viață'

La 10 ani din momentul în care Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a fost dotat cu un angiograf în valoare de peste 500.000 de euro, unitatea spitalicească are nevoie de personal care 'să-i dea viață', în situația în care, momentan, doar un singur specialist efectuează în mod programat investigații pentru pacienții cu afecți

Sanatate 08-05-2025 15:51

INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai

Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip

Sanatate 08-05-2025 15:11

Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'

Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi

Sanatate 08-05-2025 14:50

Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic

Sanatate 08-05-2025 14:36

Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar

Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate

Sanatate 08-05-2025 12:36

Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu

Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir

Sanatate 08-05-2025 12:20

Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată

O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m

Sanatate 07-05-2025 18:45

Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România

Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.

Sanatate 07-05-2025 15:07

Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate

Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă

Sanatate 06-05-2025 17:23

Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'

Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu

Sanatate 06-05-2025 15:43

Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare

Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.