logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Olt: Multe localități rurale riscă să rămână fără medici de familie; jumătate dintre ei sunt pensionabili

Imagine din galeria Agerpres

O localitate din mediul rural nu are medic de familie iar multe altele riscă să ajungă în aceeași situație având în vedere că jumătate dintre medicii de familie din județul Olt sunt la vârsta pensionării ori sunt pensionari, potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) și Colegiului Medicilor (CM).

În județul Olt sunt 211 medici de familie, iar 106 dintre aceștia îndeplinesc condițiile de pensionare ori sunt pensionari, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CAS Olt, Constanța Florea.

În privința acoperirii cu medici de familie, reprezentantul CAS Olt a menționat că singura localitate în care nu există medic de familie este comuna Gura Padinii, în timp ce în alte 20 de localități rurale sunt doar puncte de lucru ale unor cabinete de medicină de familie.

Președintele Colegiului Medicilor Olt, medicul Mihai Ungureanu, consideră îngrijorătoare perspectiva acordării serviciilor medicale la sate, arătând că există riscul desființării unor cabinete medicale din mediul rural așa cum s-a întâmplat recent după decesul unui medic de familie.

Mihai Ungureanu a explicat de ce s-a ajuns la situația de a nu fi medici de familie în toate localitățile, menționând în primul rând numărul mic de locuri pentru medicina de familie la examenul de rezidențiat, orientarea către clinici private sau firme de medicamente și birocrația în creștere.

'Medicina de familie are puține locuri la rezidențiat și pe lângă faptul că sunt puține locuri, medicii care se înscriu la rezidențiat pe medicină de familie ajung să nu îl termine, pentru că în anul următor sau în anii următori dau rezidențiat pe alte specialități și se mută pe alte specialități. Sau sunt medici care termină specialitatea și nu vor să practice, se angajează la clinici private, se angajează la firme de medicamente sau în alte domenii, unde sunt mai bine remunerați și au avantajul că au și mai puțină birocrație. Birocrația asta de la an la an a crescut, de la an la an sistemul informatic merge din ce în ce mai prost. Așteptăm acum, în septembrie, când se întrevede să se înlocuiască sistemul informatic cu un altul nou și mai performant, să se îmbunătățească lucrurile pe partea aceasta', a declarat, pentru AGERPRES, președintele Colegiului Medicilor Olt.

Medicul Mihai Ungureanu a adăugat că probeleme cu acoperirea cu medici de familie este în mediul rural și tot acolo este și nevoia mai mare de medici de familie, pentru că populația satelor este îmbătrânită.

'Doritori ca să vină ca medici de familie în județul Olt sunt foarte puțini. Problema este că majoritatea vor să rămână ori localizați pe oraș, ori cât mai aproape de centrele universitare. Problema mare este exact în mediul rural. S-a încercat cu centrele de permanență, la un moment dat s-au și desființat câteva centre de permanență, tocmai din cauza lipsei medicilor care să funcționeze în acele centre de permanență. Că trebuie să ai medici care să acopere fiecare lună cu gărzi și nu sunt suficienți. Adică problemele sunt mai de structură. O să aibă repercursiuni destul de grave în viitorul nu prea îndepărtat. Pentru că sunt foarte mulți medici care sunt la vârsta de 70 sau chiar peste 70 de ani, peste 65 de ani sunt destul de mulți, jumătate', a mai declarat Mihai Ungureanu.

Medicul a menționat că mulți medici de familie riscă să ajungă la burn-out în condițiile numărului mare de pacienți și părții de birocrație pe care trebuie să o facă.

'Nu poți să zici că te vei putea ocupa de 3.000, 4.000, 5.000 de pacienți. Pentru că dacă sunt, mai ales când e populație destul de îmbătrânită în mediul rural, sunt consumatori de servicii medicale. Și la un moment dat ajungi să nu mai faci față și apare fenomenul de burn-out. Deci sunt foarte mulți medici care sunt în această problemă, oboseala asta continuă. Pe lângă faptul că tu nu mai faci față cu pacienții, te mai îngreunează și toată partea asta birocratică, mai apar probleme și cu accesul îngrădit la serviciile medicale și la investigații pentru că pacienții trebuie ca să se deplaseze din mediul rural, să ajungă în cel mai apropiat oraș unde au astfel de servicii', a argumentat Mihai Ungureanu.

Președintele Colegiului Medicilor Olt a menționat că în ultimii ani au fost și cazuri de medici tineri care să vină în județ, la cabinetele de medicină de familie, însă unii evită să meargă la sate și din cauza stării dispensarelor sau unor chirii ridicate pentru cabinete, coroborat cu distanțele mari până la domicilii.

'Sunt trei sau patru medici tineri care au venit în ultimii ani. Și atât. Și mai este încă un alt aspect, problemele legate de administrațiile locale. Acestea nu se implică în marea majoritatea localităților în ceea ce privește funcționarea cabinetelor medicale spunând 'dumneavoastră sunteți privați, nu avem cum să vă ajutăm'. Adică atâta timp când nu o să fie de interes public cabinetul de medicină de familie, ei o să fie tot timpul îngrădiți în a putea să facă investiții', a mai explicat Ungureanu.

Sunt cabinete de medicină de familie care riscă să se desființeze, a avertizat Ungureanu.

'Din promoția de anul trecut nu și-a manifestat nimeni intenția de a veni medic de familie în județul Olt. Iar promoția de anul acesta o să termine în vară, spre toamnă, dar documentele le primesc peste trei luni. Situația o să fie chiar mai rea anul acesta, pentru că sunt cabinete care riscă să se desființeze. A decedat doamna doctor Bălășoiu, la Pleșoiu. Nu a venit nimeni. A dispărut cabinetul, pacienții, fiind aproape de Slatina, s-au înscris o parte la Slatina, o parte la doamna doctor care mai este acolo. Și a dispărut pur și simplu locul. Deci perspectivele nu sunt deloc bune, dimpotrivă, sunt îngrijorătoare rău de tot', a conchis Mihai Ungureanu. AGERPRES/(A - redactor: Cristina Matei, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 591

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 13-05-2025 22:00

Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie

Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.

Sanatate 13-05-2025 20:09

Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de

Sanatate 13-05-2025 16:26

INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z

Sanatate 13-05-2025 12:46

Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă

Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,

Sanatate 13-05-2025 12:31

VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate

Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.  

Sanatate 13-05-2025 09:11

Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo

Sanatate 13-05-2025 08:25

Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent

Sanatate 12-05-2025 14:21

Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale

Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie

Sanatate 12-05-2025 12:56

Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai

Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,

Sanatate 12-05-2025 10:19

Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir

Sanatate 12-05-2025 09:38

Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi

Sanatate 11-05-2025 18:40

Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat. &#

Sanatate 09-05-2025 19:10

Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune

Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).

Sanatate 09-05-2025 14:23

MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate

Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î

Sanatate 09-05-2025 13:48

Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice

Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.