logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Olt: Multe localități rurale riscă să rămână fără medici de familie; jumătate dintre ei sunt pensionabili

Imagine din galeria Agerpres

O localitate din mediul rural nu are medic de familie iar multe altele riscă să ajungă în aceeași situație având în vedere că jumătate dintre medicii de familie din județul Olt sunt la vârsta pensionării ori sunt pensionari, potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) și Colegiului Medicilor (CM).

În județul Olt sunt 211 medici de familie, iar 106 dintre aceștia îndeplinesc condițiile de pensionare ori sunt pensionari, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al CAS Olt, Constanța Florea.

În privința acoperirii cu medici de familie, reprezentantul CAS Olt a menționat că singura localitate în care nu există medic de familie este comuna Gura Padinii, în timp ce în alte 20 de localități rurale sunt doar puncte de lucru ale unor cabinete de medicină de familie.

Președintele Colegiului Medicilor Olt, medicul Mihai Ungureanu, consideră îngrijorătoare perspectiva acordării serviciilor medicale la sate, arătând că există riscul desființării unor cabinete medicale din mediul rural așa cum s-a întâmplat recent după decesul unui medic de familie.

Mihai Ungureanu a explicat de ce s-a ajuns la situația de a nu fi medici de familie în toate localitățile, menționând în primul rând numărul mic de locuri pentru medicina de familie la examenul de rezidențiat, orientarea către clinici private sau firme de medicamente și birocrația în creștere.

'Medicina de familie are puține locuri la rezidențiat și pe lângă faptul că sunt puține locuri, medicii care se înscriu la rezidențiat pe medicină de familie ajung să nu îl termine, pentru că în anul următor sau în anii următori dau rezidențiat pe alte specialități și se mută pe alte specialități. Sau sunt medici care termină specialitatea și nu vor să practice, se angajează la clinici private, se angajează la firme de medicamente sau în alte domenii, unde sunt mai bine remunerați și au avantajul că au și mai puțină birocrație. Birocrația asta de la an la an a crescut, de la an la an sistemul informatic merge din ce în ce mai prost. Așteptăm acum, în septembrie, când se întrevede să se înlocuiască sistemul informatic cu un altul nou și mai performant, să se îmbunătățească lucrurile pe partea aceasta', a declarat, pentru AGERPRES, președintele Colegiului Medicilor Olt.

Medicul Mihai Ungureanu a adăugat că probeleme cu acoperirea cu medici de familie este în mediul rural și tot acolo este și nevoia mai mare de medici de familie, pentru că populația satelor este îmbătrânită.

'Doritori ca să vină ca medici de familie în județul Olt sunt foarte puțini. Problema este că majoritatea vor să rămână ori localizați pe oraș, ori cât mai aproape de centrele universitare. Problema mare este exact în mediul rural. S-a încercat cu centrele de permanență, la un moment dat s-au și desființat câteva centre de permanență, tocmai din cauza lipsei medicilor care să funcționeze în acele centre de permanență. Că trebuie să ai medici care să acopere fiecare lună cu gărzi și nu sunt suficienți. Adică problemele sunt mai de structură. O să aibă repercursiuni destul de grave în viitorul nu prea îndepărtat. Pentru că sunt foarte mulți medici care sunt la vârsta de 70 sau chiar peste 70 de ani, peste 65 de ani sunt destul de mulți, jumătate', a mai declarat Mihai Ungureanu.

Medicul a menționat că mulți medici de familie riscă să ajungă la burn-out în condițiile numărului mare de pacienți și părții de birocrație pe care trebuie să o facă.

'Nu poți să zici că te vei putea ocupa de 3.000, 4.000, 5.000 de pacienți. Pentru că dacă sunt, mai ales când e populație destul de îmbătrânită în mediul rural, sunt consumatori de servicii medicale. Și la un moment dat ajungi să nu mai faci față și apare fenomenul de burn-out. Deci sunt foarte mulți medici care sunt în această problemă, oboseala asta continuă. Pe lângă faptul că tu nu mai faci față cu pacienții, te mai îngreunează și toată partea asta birocratică, mai apar probleme și cu accesul îngrădit la serviciile medicale și la investigații pentru că pacienții trebuie ca să se deplaseze din mediul rural, să ajungă în cel mai apropiat oraș unde au astfel de servicii', a argumentat Mihai Ungureanu.

Președintele Colegiului Medicilor Olt a menționat că în ultimii ani au fost și cazuri de medici tineri care să vină în județ, la cabinetele de medicină de familie, însă unii evită să meargă la sate și din cauza stării dispensarelor sau unor chirii ridicate pentru cabinete, coroborat cu distanțele mari până la domicilii.

'Sunt trei sau patru medici tineri care au venit în ultimii ani. Și atât. Și mai este încă un alt aspect, problemele legate de administrațiile locale. Acestea nu se implică în marea majoritatea localităților în ceea ce privește funcționarea cabinetelor medicale spunând 'dumneavoastră sunteți privați, nu avem cum să vă ajutăm'. Adică atâta timp când nu o să fie de interes public cabinetul de medicină de familie, ei o să fie tot timpul îngrădiți în a putea să facă investiții', a mai explicat Ungureanu.

Sunt cabinete de medicină de familie care riscă să se desființeze, a avertizat Ungureanu.

'Din promoția de anul trecut nu și-a manifestat nimeni intenția de a veni medic de familie în județul Olt. Iar promoția de anul acesta o să termine în vară, spre toamnă, dar documentele le primesc peste trei luni. Situația o să fie chiar mai rea anul acesta, pentru că sunt cabinete care riscă să se desființeze. A decedat doamna doctor Bălășoiu, la Pleșoiu. Nu a venit nimeni. A dispărut cabinetul, pacienții, fiind aproape de Slatina, s-au înscris o parte la Slatina, o parte la doamna doctor care mai este acolo. Și a dispărut pur și simplu locul. Deci perspectivele nu sunt deloc bune, dimpotrivă, sunt îngrijorătoare rău de tot', a conchis Mihai Ungureanu. AGERPRES/(A - redactor: Cristina Matei, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 552

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 24-03-2025 11:47

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu: Sălajul este județul cu cele mai puține cazuri de tuberculoză din țară

Sălajul este județul cu cele mai puține cazuri de tuberculoză, 34 la număr, urmat de Harghita, Covasna, Alba și Sibiu, a anunțat luni, într-un comunicat de presă, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu. 'Sibiul se află pe locul 5 în topul județelor cu cele mai puține cazuri de tuberculoză din România, pe primul loc fiind jud

Sanatate 24-03-2025 11:31

Timiș: Cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă, apărute la pacienți care au contractat boala în străinătate

În ultimii trei ani, în județul Timiș au apărut cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR), fiind întâlnită la pacienți care au contractat boala în străinătate, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Adriana Socaci, medic primar pneumolog, coordonator tehnic județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al T

Sanatate 24-03-2025 10:41

Noul Cod deontologic al medicului stomatolog, aprobat; urmează să intre în vigoare pe 1 iulie

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a aprobat noul Cod deontologic al profesioniștilor din domeniu, făcându-se o actualizare în concordanță cu reglementările privind libera concurență. Potrivit unui comunicat al CMSR transmis, luni, AGERPRES, noul cod a fost transmis Consiliului Concurenței pentru analiză, urm&a

Sanatate 21-03-2025 19:23

Memorandum de dezvoltare a Spitalului universitar din Târgu Mureș, încheiat de Korea University Guro Hospital și UMFST

Un memorandum de colaborare (MoU) pentru dezvoltarea Spitalului universitar din Târgu Mureș a fost semnat vineri, la Seul, de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ''George Emil Palade'' și Korea University Guro Hospital, în prezența miniștrilor sănătății din cele două țări, Cha Kyoo-hong, și respectiv, Alexand

Sanatate 21-03-2025 14:57

Galați: Secția de Neonatologie a Spitalului Județean, dotată cu echipamente moderne de 2,4 milioane de lei

Secția de Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' a fost dotată cu echipamente moderne de 2,4 milioane de lei, finanțare obținută de Consiliul Județean Galați prin Planul Național de Redresare și Reziliență.  

Sanatate 21-03-2025 14:29

Ministrul Sănătății efectuează o vizită în Republica Coreea; teme - digitalizarea spitalelor, investiții în farma, echipamente medicale

O delegație condusă de ministrul Sănătății se află în vizită oficială în Republica Coreea, unde Alexandru Rafila a participat la deschiderea celei de-a 15-a Conferințe Globale privind asistența medicală, alături de Jung Yoon-soon, ministrul adjunct al Sănătății din Coreea de Sud. Tema evenimentului - ''Medicina personalizat

Sanatate 21-03-2025 10:41

Suceava: Managerului Spitalului Județean a demisionat din funcție

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Ioan cel Nou' Suceava, medicul Alexandru Calancea, și-a anunțat, vineri, demisia din funcție. El susține că a înaintat Consiliului Județean Suceava solicitarea de încetare a contractului de management începând cu data de 24 martie. 'În perioa

Sanatate 20-03-2025 19:38

INSP: 108.977 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 10 - 16 martie; patru decese confirmate cu gripă

Un număr de 108.977 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 10 - 16 martie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În ultima săptămână, au fost comunicate patru decese din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza g

Sanatate 20-03-2025 16:12

Lucian Paziuc (ASPPR): Sunt pacienți abandonați de sistem în spitalele de psihiatrie, aruncați ca la un coș de gunoi

Președintele Asociației Spitalelor Publice de Psihiatrie din România (ASPPR), medicul Lucian Paziuc, atrage atenția că există 'pacienți abandonați de sistem în spitalele de psihiatrie', în care sunt aruncați ca într-un 'coș de gunoi'. 'Crearea acestei asociații a venit ca o necesitate, ca o nevoie de

Sanatate 20-03-2025 09:46

Bistrița-Năsăud: Mama și copiii transportați de SMURD la spital - intoxicați cu monoxid, nu dioxid de carbon, precizează ISU

Mama și cei doi copii ai săi, care joi dimineața au fost transportați la spital de echipaje SMURD în urma unei intoxicații, au inhalat monoxid de carbon, nu dioxid de carbon, a rectificat reprezentantul Ins

Sanatate 19-03-2025 17:31

Timiș: Spitalul Județean va avea o secție externă la Lovrin - un centru de recuperare ce va folosi apele geotermale

Numeroși pacienți care ajung în Spitalul Județean Timișoara cu afecțiuni grave, accidente vasculare cerebrale, traumatisme severe la orice nivel, sunt salvați de medici, dar rămân cu sechele care au nevoie de recuperare. După luni de imobilizare la pat, de paralizii, musculatura este atrofiată, iar recuperarea medicală făcută la ti

Sanatate 19-03-2025 17:17

Bistrița-Năsăud: Unul dintre militarii răniți într-un poligon a fost operat, celălalt a fost deja externat

Unul dintre militarii răniți miercuri într-un poligon a fost supus unei intervenții chirurgicale și a rămas internat, celălalt fiind deja externat, au anunțat reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Bistrița. Conform sursei citate, la unitatea medicală au ajuns două persoane rănite în urma unei explozii pirotehn

Sanatate 19-03-2025 17:16

Colegiul Medicilor Stomatologi: Dintr-un total de aproximativ 25.000 de medici, doar 5.976 au contracte cu CNAS

Sănătatea orală nu se limitează la un zâmbet armonios și estetic, ci reprezintă o componentă critică a sănătății sistemice, având implicații directe asupra bolilor cardiovasculare, diabetului, complicațiilor în sarcină, afecțiunilor respiratorii și a declinului cognitiv, a transmis, miercuri, Colegiul Medicilor Stomatologi din România cu ocazi

Sanatate 19-03-2025 15:15

Botoșani: Liste de așteptare de până la un an și jumătate pentru protezarea genunchilor sau șoldurilor

Un pacient care are nevoie de proteze la genunchi sau șold trebuie să aștepte până la un an și jumătate pentru a beneficia de aceste servicii medicale la Spitalul Județean de Urgență 'Mavromati' Botoșani, a declarat, miercuri, șeful Secției de ortopedie a unității medicale, medicul Radu Malancea. Potrivit acestuia, protezarea gen

Sanatate 19-03-2025 13:16

Sibiu: O mie de specialiști din țară și străinătate prezenți la Congresul Național de Psihiatrie (19-22 martie)

O mie de specialiști din țară și din străinătate sunt prezenți de miercuri până duminică, la Sibiu, la cea de a noua ediție a Congresului Național de Psihiatrie, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Județean (CJ) Sibiu. 'Consiliul Județean Sibiu este partener al Congresului Național de Psihiatrie 2025, un eveniment de referință în do