logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

Mureș: Asistenta de laborator care a donat 63 de litri de sânge, interzisă la donare la CTS din motive nemedicale

Image

Asistenta de laborator Camelia Săbădean, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, cea al cărei chip a fost proiectat pe clădirile comerciale din Times Square din New York, fiind considerată eroină pentru numărul de vieți salvate prin gestul ei de a dona sânge în mod constant, donând până acum aproximativ 63 de litri de sânge, de 140 de ori, a fost interzisă la donare la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Târgu Mureș.

Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină din Târgu Mureș susțin că decizia excluderii de la donare a Cameliei Săbădean a fost luată 'de un medic' și că ar fi avut la bază o anumită problemă de comportament a acesteia.

 

Foto : (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


 

'Sunt donatoare de sânge de 35 de ani, am donat de 140 de ori, aproape 63 de litri, pentru că întotdeauna am considerat că donarea de sânge este un gest umanitar esențial, vital, salvator de vieți. În urmă cu aproximativ o jumătate de an am aflat că sunt exclusă definitiv din lista donatorilor eligibili de sânge la Târgu Mureș, adică sunt scoasă definitiv de la donare. Și încercarea mea de a afla care este cauza legală pentru această excludere s-a soldat cu un eșec, adică am fost ignorată. Cu toții cunoaștem criteriile eligibilității de sânge, cu numărul de kilograme, cu hemoglobina, cu bolile transmisibile, iar motivele legale de excluderea donatorilor de la donare sunt nedeclararea de către donator a unei boli transmisibile, ceea ce constituie o infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la șase la trei ani și donarea în scopul obținerii de foloase materiale, ceea ce constituie o contravenție care se pedepsește cu o amendă de la 500 la 1.500 de lei. Nu mă încadrez în aceste probleme legale de interzicerea donării', a declarat marți, presei, Camelia Săbădean.

Asistenta a spus că, după ce a donat în 4 ianuarie, în 4 martie și la începutul lunii mai 2024, în data de 5 august 2024 s-a prezentat la Centrul de Transfuzie Sanguină Târgu Mureș pentru a se programa la donare pentru a doua zi, ocazie cu care i s-a spus de la registratură că fișa ei nu mai este în acel loc și că fosta directoare a centrului, Dana Florea, ar fi scos-o definitiv de la donare.

 

Foto : (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


 

Camelia Săbădean a precizat că analizele medicale de la donarea precedentă din luna mai nu indicau nicio problemă medicală, însă i s-a comunicat că decizia ar fi fost legată de o dispută verbală pe care a avut-o cu un portar, în luna ianuarie 2024.

'În ianuarie 2024 mi s-a părut că portarul are un comportament necorespunzător și chiar am spus doamnelor doctor că mi se pare că acest portar nu se comportă cum trebuie (...). Mi-au mulțumit la momentul acela pentru că primiseră mai multe reclamații cu privire la comportamentul acestuia, motiv pentru care ulterior s-a acceptat demisia în urma unor reclamații de la donatori. Pe urmă, am mai donat încă de două ori. Deci motivul excluderii mele trebuia căutat între luna mai și luna august, data de 5 august. Imediat am spus cu voce tare, 'da, acum știu de ce m-a exclus, pentru că am susținut în campania electorală pe actualul primar, care este un donator de sânge'. Întotdeauna voi susține un donator de sânge, un om care promovează donarea de sânge, care face campanii de donare de sânge', a susținut Camelia Săbădean.

După ce a fost interzisă la donare la Târgu Mureș, Camelia Săbădean a donat la Bistrița-Năsăud.

'La Bistrița mi-au cerut o adeverință de la medic să dovedesc că sunt sănătoasă și la începutul lunii noiembrie am donat. La Bistrița am făcut cea de-a 140-a donare, am fost primită foarte bine de către un colectiv empatic, profesionist și am ajuns acasă la ora 20,30, congelată, dar fericită că mi-am îndeplinit obiectivul', a afirmat Camelia Săbădean.

Marinela Lazăr, psiholog în cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine din Târgu Mureș, a precizat că nu poate comenta admiterea sau respingerea de la donare a unei persoane și că o astfel de decizie se ia de către un medic.

 

Foto : (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


 

'În România, legea sângelui prevede că donarea de sânge este un act anonim, benevol și neremunerat. Deci, în aceste condiții eu nu pot să comentez admiterea sau respingerea de la donare a unei persoane. Este o chestie strict personală care se bazează pe decizia unui medic, o decizie care nu poate fi contestată de alt coleg sau revizuită, decât atunci când există motive temporare de excludere de la donare. Vis-a-vis de acest lucru, repet, nici măcar regulamentul european care ne impune niște restricții nu ne permite să comentăm niște date ale unei persoane. Legat de evidențe, pot să vă spun sigur că avem evidențe foarte vechi, evidențe care sunt ținute la noi zeci de ani și care nu dispar. Deci nu pot să dispară (...). Asta este decizia instituției pe care ne-o asumăm și nu putem să comentăm acest lucru. Dacă o persoană este nemulțumită sau se consideră neîndreptățită, probabil că are motivele ei, nu le cunosc, nu pot să le comentez. Încă o dată vă repet, donarea în România este un act anonim (...). Nu comentez cazul în speță, nu-l cunosc foarte bine, atâta știu doar că este hotărârea unui medic și o hotărâre pe care eu nu pot să o comentez', a spus Marinela Lazăr.

Reprezentanta CTS Târgu Mureș a subliniat că donatorii pot fi admiși sau respinși de la donare din cauze medicale, dar că 'există și alte cauze, comportament sau alte probleme de genul acesta' și că decizia trebuie comunicată persoanei.

 

Foto : (c) DORINA MATIŞ/AGERPRES


 

'Eu aș încălca legea dacă aș comenta admiterea sau respingerea de la donare a unei persoane (...). Ea, aici, la noi, a fost exclusă de la donare (...). La noi este exclusă din evidențele de la donare, în concluzie, nu mai poate să doneze la noi. Dacă a fost admisă în altă parte, înseamnă că au admis-o, este donator acolo, este problema ei până la urmă. Cum v-am spus, poate să fie temporară sau definitivă această excludere. Vă rog să parcurgeți tot ordinul respectiv și o să vedeți că i se impun anumite reguli de comportament sau de altă natură donatorului. Deci donatorul nu are strict numai aceste contraindicații medicale, trebuie să îndeplinească și o sumă de criterii (...). Eu știu că imediat după acel incident, sau mă rog, cum vreți să-l numiți dumneavoastră, a fost exclusă de la donare. Deci nu a mai donat din acel moment', a mai afirmat Marinela Lazăr. AGERPRES/(A - redactor: Dorina Matiș, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)

Afisari: 1349

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Sanatate 08-05-2025 15:51

INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai

Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip

Sanatate 08-05-2025 15:11

Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'

Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi

Sanatate 08-05-2025 14:50

Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională

Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic

Sanatate 08-05-2025 14:36

Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar

Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate

Sanatate 08-05-2025 12:36

Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu

Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir

Sanatate 08-05-2025 12:20

Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată

O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m

Sanatate 07-05-2025 18:45

Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România

Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.

Sanatate 07-05-2025 15:07

Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate

Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă

Sanatate 06-05-2025 17:23

Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'

Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu

Sanatate 06-05-2025 15:43

Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare

Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.

Sanatate 06-05-2025 13:32

INSP: 48 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 32%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 28 aprilie - 4 mai, au fost înregistrate 48 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o peri

Sanatate 06-05-2025 13:03

Specialiști: Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte

Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte, medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi fiind esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm, susțin specialiștii cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului. Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii atrag atenția asupra acestei cri

Sanatate 06-05-2025 11:45

Galați: Spitalul Județean, dotat cu un RMN în valoare de peste 1,2 milioane de euro

Spitalul Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație, un RMN 3 Tesla, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate. Noul aparat medical RM

Sanatate 06-05-2025 11:29

Satu Mare: Organe prelevate de medici din Germania de la o pacientă aflată în moarte cerebrală

Două echipe de medici din Germania au prelevat, în premieră, organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, care a suferit un accident vascular, informează, marți, unitatea medicală. 'Donatoarea de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral cu inundare tetraventricular

Sanatate 06-05-2025 10:15

Gala Stomatologiei Românești - pe 30 mai; vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) va organiza pe 30 mai Gala Stomatologiei Românești, eveniment la care vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale în țara noastră. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, se vor decerna premii la cin