Harghita: Numărul cazurilor de afecțiuni oncologice, în creștere la SJU; boala afectează și pacienți mai tineri

Numărul cazurilor de afecțiuni oncologice tratate la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc este în creștere de la an la an, specialiștii atrăgând atenția că cei mai mulți dintre pacienți merg la medic în stadii avansate ale bolii.
Potrivit datelor furnizate AGERPRES de Departamentul de Relații Publice și Comunicare al SJU Miercurea-Ciuc, anul trecut, în cadrul secției de Oncologie au fost înregistrate 1.736 de spitalizări de o zi și 1.723 de internări în regim de spitalizare continua, în vreme ce în regim ambulator s-au înregistrat 4891 de consultații, din care 508 de cazuri noi.
Șeful secției de Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, medicul primar Csató László Szilárd, a declarat pentru AGERPRES că numărul cazurilor crește de la an la an cu aproximativ cinci la sută, cele mai întâlnite fiind cancerul mamar la femei, cancerul bronhopulmonar și cel de prostată la bărbați, respectiv cancerul colorectal la ambele sexe, aceste patru localizări fiind întâlnite la aproximativ 70 la sută din cazuri.
Potrivit dr. Csató creșterea numărului se datorează, pe de o parte, cazurilor noi diagnosticate, iar pe de altă parte faptului că răspunsul la tratament este mai eficient și perioada de supraviețuire este mai mare, pacienții aflați sub tratament și deja diagnosticați rămânând în viață mai mult timp.
În ceea ce privește numărul de cazuri noi înregistrate anul trecut, respectiv 508, șeful secției de Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc consideră că acesta este mare, raportat la cei doi medici oncologi care au îngrijit pacienții.
Dr. Csató a subliniat și că a scăzut vârsta persoanelor diagnosticate cu cancer, majoritatea având între 40 și 60 ani, dar sunt întâlnite și cazuri de pacienți foarte tineri, precum tinere de 18 sau 20 de ani diagnosticate cu cancer mamar.
Acesta a spus că rar se înregistrează acum cazuri noi de cancer la persoane de 70 sau 80 ani.
Șeful Secției de Oncologie de la SJU Miercurea-Ciuc a punctat că în continuare pacienții ajung la medicul specialist în stadii avansate ale boli și foarte rar merg la medic preventiv, să facă investigații înainte de apariția oricăror simptome.
'Din păcate, vedem multe cazuri avansate, multe cazuri neglijate. La noi degeaba se fac campanii pe internet, la televizor, peste tot (..) să meargă toată lumea la screening, să meargă profilactic la medic, nu se ține cont de așa ceva. Deci, nu se merge la medic, numai când oamenii au deja probleme, ceva îi supără. (...) Cu cancerul mamar mai vin pacientele, pentru că observă, deci este palpabil. (...) Dar la celelalte cancere, unde, să zic așa, nu se poate palpa, deci este în interiorul nostru, acolo nu umblă nimeni, nicăieri, la niciun screening', a arătat dr. Csató.
El a vorbit, din nou, de importanța medicilor de familie în acest proces, fiind de părere că aceștia ar trebui să trimită pacienții la investigații suplimentare, astfel încât, în cazul unei afecțiuni maligne, să beneficieze cât mai repede de tratamente de specialitate.
Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, care se marchează în fiecare an la data de 4 februarie, dr. Csató a readus în discuție faptul că timpul este esențial în tratamentul bolilor oncologice.
'Într-o boală oncologică, într-o boală canceroasă, timpul contează cel mai mult. Că dacă observăm din timp, aproape fiecare cancer este (...) vindecabil. Dacă nu este metastatic, deci este o boală locală, se poate opera, se poate trata fără probleme, poate să trăiască ani buni pacientul, deci 10-20 de ani, după un astfel de tratament. Dar mesajul acesta ar fi: timpul este important, timpul contează, dacă pierdem timpul (...) putem da orice tratament miraculos și oriunde în lume, nu numai la noi, în Germania, în America, oriunde, un caz metastatic nu se vindecă', a conchis Csató László Szilárd.
În acest an, numărul medicilor oncologi care lucrează la SJU Miercurea-Ciuc a ajuns la patru, instituția sanitară anunțând, recent, implementarea, în parteneriat cu Consiliul Județean Harghita, a două proiecte cu finanțare europeană ce vizează achiziționarea unor echipamente performante pentru diagnosticarea cancerului și pentru îngrijirea bolnavilor oncologici. AGERPRES/ (A, AS-redactor: Gina Ștefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale
Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie
Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai
Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,
Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir
Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi
Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament
Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat.
Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune
Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).
MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate
Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î
Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice
Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.
INSP: 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie
Un număr de 352 de cazuri de tuse convulsivă au fost înregistrate în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie, informează Institutul Națională de Sănătate Publică (INSP). În aceeași perioadă au fost raportate două decese din această cauză. Potrivit sursei citate, în luna aprilie s-au înregistrat 64 de cazur
Iași: Consultații și terapie nutrițională personalizată - gratuit pentru pacienții IRO
Pacienții aflați în evidența Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași pot beneficia gratuit, din această lună, și de servicii de consultanță și terapie nutrițională personalizată. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a declarat că în fiecare zi de miercuri, între orele 08:30 - 12:00, în cadrul Ambulatoriului Extern de
Buzău: Se caută specialiști pentru un angiograf de 500.000 de euro căruia 'să-i dea viață'
La 10 ani din momentul în care Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a fost dotat cu un angiograf în valoare de peste 500.000 de euro, unitatea spitalicească are nevoie de personal care 'să-i dea viață', în situația în care, momentan, doar un singur specialist efectuează în mod programat investigații pentru pacienții cu afecți
INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai
Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip
Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi
Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic
Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar
Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate