Arad: Spitalul Județean a primit calificativul 'încredere redusă'; evaluarea nu se referă la serviciile medicale

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad, în care s-au făcut investiții de zeci de milioane de euro în ultimii ani, a fost încadrat de autoritatea competentă în categoria a IV-a, adică 'acreditat cu încredere redusă', însă managementul precizează că acest calificativ nu se referă la serviciile medicale acordate pacienților, ci la clădirile în care funcționează, unele vechi de peste un secol.
Conform 'Listei unităților sanitare cu paturi încadrate în categoriile de acreditare în luna decembrie 2024', emisă de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), Spitalul Județean din Arad a fost acreditat cu 'încredere redusă'.
Acest calificativ va trebui să fie adus la cunoștința pacienților, prin publicarea unor afișe în toate secțiile spitalului, chiar și în cele în care s-au investit milioane de euro în ultimii ani. Afișele au fost deja comandate și pe ele va fi scris 'Acreditat în categoria IV - încredere redusă'.
Managerul SCJU Arad, Florina Ionescu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că evaluarea unității s-a făcut în 2023, însă abia în decembrie 2024 a fost emis ordinul ANMCS, publicat în monitorul oficial în 9 ianuarie 2025.
Conform sursei citate, evaluarea nu se referă la serviciile medicale, ci la starea clădirilor, unele dintre ele fiind modernizate între timp.
'Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a fost evaluat de către ANMCS în septembrie 2023. Punctajul obținut, în urma procesului de evaluare, a fost de 91,64%, ceea ce înseamnă că din verificarea a 11.533 de indicatori aplicabili, 10.384 au fost conformi, adică implementați. Totuși, spitalul a fost încadrat în categoria IV de acreditare, cu încredere redusă, pentru că la data evaluării avea un plan de conformare pentru o perioadă mai mare de 24 de luni. Menționăm faptul că această categorie de acreditare nu se referă la serviciile medicale acordate pacienților, ci la faptul că nevoile de conformare la Autorizația Sanitară de Funcționare depășesc posibilitățile imediate de satisfacere, raportate la infrastructura existentă', a declarat Florina Ionescu.
În ultimii ani, Consiliul Județean Arad a investit zeci de milioane de euro în SCJU, unele secții fiind complet noi, cum ar fi Pneumologia sau Oncologia. Prima are o clădire ridicată de la zero, fiind un spital complet nou, iar a doua are o clădire inaugurată anul trecut după reabilitarea unui imobil istoric.
'Administrațiile județeană și locală au investit, investesc și trebuie să mai investească în infrastructura spitalului, întrucât SCJU Arad este un spital pavilionar, care își desfășoară activitatea la zece adrese, iar parte din imobile sunt vechi de mai bine de 100 de ani. Mai mult decât atât, clădirile din strada Episcopiei, unde funcționează secțiile Ginecologie și Neonatologie, sunt retrocedate, aici neputându-se efectua lucrări majore de reabilitare. Secția Clinică Oncologie Medicală funcționa în 2023 (la data evaluării) într-o clădire improprie, care a fost relocată în 2024 într-un imobil adecvat desfășurării activității medicale. În prezent se derulează lucrări la sediul din Piața Mihai Viteazul, lucrări care fac parte din planul de conformare, în vederea îmbunătățirii condițiilor de spitalizare, însă clădirile de la această adresă sunt vechi', a adăugat managerul.
Alte proiecte de modernizare s-au derulat la Secția Clinică ATI II, Pediatrie I sau la ORL.
Referitor la calificativul primit de spital, directorul Direcției de Comunicare și Strategii din cadrul Consiliului Județean Arad, Andrei Ando, a declarat, pentru AGERPRES, că nu s-au avut în vedere 'schimbările care s-au produs'.
'Calificativul nu se referă la serviciile medicale și nu are în vedere schimbările care s-au produs la spital, ci se referă la indicatori birocratici. Statul ne-a pus un spital în brațe, cu datorii, cu clădiri retrocedate și distruse, cu aparatură depășită. Ne-a obligat să ne descurcăm cu cheltuielile, și ne-am descurcat nu doar onorabil, ci foarte bine. Am adus zeci de milioane de euro din fonduri europene și am schimbat spitalul din fundație, am făcut investiții la care acum zece ani nici nu îndrăznea nimeni să se gândească, am construit trei spitale noi și continuăm să construim, iar acum lucrăm la modernizarea Spitalului Municipal, vechi de peste 200 de ani, la modernizarea blocului operator și la construirea unui Complex Matern - Pediatrie nou, care va înlocui maternitatea veche de peste o sută de ani. Dacă ANMCS consideră că aceste eforturi merită calificativul 'încredere redusă', după ce am realizat un procent de 92% din 100 posibil pe criteriile de evaluare, din punctul meu de vedere calificativul nu reflectă eforturile care s-au făcut în ultimii ani la Arad și nu au nicio legătură cu realitatea din sistemul de sănătate publică. Dați-mi voie să am și eu încredere redusă în acest calificativ', a spus Ando.
SCJU Arad este cea mai mare unitate medicală din județ, cu aproximativ 2.500 de angajați din schema de 3.170 de posturi. În 2023, unitatea a avut peste 36.000 de spitalizări continue, peste 19.000 de spitalizări de o zi, 64.000 de pacienți investigați în UPU, 127.000 de consultații în Ambulatoriu și 1.600.000 de investigații paraclinice. Datele pe 2024 nu au fost deocamdată prelucrate.
Conform legislației, există șase categorii privind acreditarea: I - acreditat; II - acreditat cu recomandări; III - acreditat cu rezerve; IV - acreditat cu încredere redusă; V - decizie de prelungire a procesului de acreditare; VI - neacreditat. AGERPRES/(AS - autor: Marian Buga, editor: Antonia Niță, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale
Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,
VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate
Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.
Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo
Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent
Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale
Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie
Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai
Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,
Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir
Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi
Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament
Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat.
Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune
Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).