FACIAS acuză ''inacțiunea autorităților'' în cazul decesului adolescentului de 16 ani la Spitalul din Târgu Jiu
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) afirmă, într-un comunicat de presă transmis duminică AGERPRES, că este 'inadmisibil' faptul că la două luni de la moartea tragică a lui Andrei Marius Drăgan, un copil de 16 ani, pe un pat de spital în cadrul Spitalului de Urgențe Târgu Jiu, nicio instituție nu a luat măsuri concrete pentru a-i sancționa pe cei responsabili.
De asemenea, FACIAS arată că a depus, sâmbătă, o plângere penală la Parchetul General, însă denunțul a fost trimis spre soluționare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.
'Vineri, 10 ianuarie, președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană, a ajuns la Târgu Jiu pentru discuții cu conducerea spitalului, șefii de secții și autoritățile locale, însă măsurile decisive lipsesc. Nimeni nu pare să-și asume responsabilitatea, iar tăcerea autorităților adâncește suferința familiei și revolta publică. În acest context, FACIAS cere dreptate pentru Andrei și a depus un denunț penal pentru a-i aduce în fața legii pe cei vinovați. Acest caz cutremurător a șocat întreaga țară, dezvăluind nepăsarea și lipsa de responsabilitate a unor cadre medicale. Deși viața lui Andrei putea fi salvată printr-o intervenție chirurgicală de urgență, medicul Valentin Neagu a refuzat să opereze, motivând lipsa competențelor pediatrice. Mai mult, într-o declarație revoltătoare pentru presă, acesta a afirmat că 'a acționat procedural și nu regretă nimic'', se afirmă în comunicatul FACIAS.
Potrivit sursei citate, președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană, după vizita de vineri la Spitalul de Urgențe din Târgu Jiu, a declarat că 'modificarea legislației malpraxisului reprezintă o prioritate' și că există soluții imediate, precum utilizarea telemedicinei, pentru a preveni astfel de tragedii. De asemenea, s-a subliniat că legislația actuală permite chirurgilor generaliști să intervină în cazuri de urgență. 'În ciuda acestor afirmații, ancheta disciplinară a Colegiului Medicilor Gorj pe acest caz este încă în desfășurare, aflându-se la comisia de disciplină, cu un termen de finalizare de șase luni de la începutul investigației', se adaugă în comunicat.
FACIAS amintește că, în seara de 11 noiembrie 2024, Andrei a fost transportat de urgență la spital cu simptome grave, fiind diagnosticat cu pneumoperitoneu, o afecțiune care necesita o operație imediată pentru a-i salva viața. Totuși, din cauza refuzului medicului de gardă de a interveni, s-a solicitat transferul băiatului la un spital din Craiova. Ambulanța necesară a ajuns abia după trei ore, timp în care starea lui Andrei s-a agravat dramatic, culminând cu un stop cardio-respirator. În ciuda eforturilor de resuscitare, viața adolescentului nu a mai putut fi salvată. Cauza decesului: insuficiență respiratorie și peritonită.
Totodată, FACIAS constată cu îngrijorare că, deși cazul lui Andrei a scos la lumină grave deficiențe, nicio decizie concretă nu a fost luată pentru a preveni astfel de tragedii. Astfel, la două luni de la moartea tragică a lui Andrei, reacția autorităților este de 'o superficialitate revoltătoare'. Medicul Valentin Neagu a fost sancționat cu o amendă de 3.000 de lei, iar medicul de gardă Liliana Puiu Crăciun a primit o amendă de 1.500 de lei pentru deficiențe în completarea fișei pacientului.
'Până în acest moment, Colegiul Medicilor nu a luat nicio decizie, perpetuând un sistem în care cadrele medicale își asumă să decidă între viață și moarte fără a suporta consecințele unor greșeli fatale. De asemenea, nu există un dosar penal deschis împotriva medicilor implicați, în ciuda gravității faptelor care au dus la moartea unui adolescent de 16 ani. În prezent, ambii medici continuă să practice fără nicio suspendare sau alte repercusiuni reale. În fața acestei nedreptăți, FACIAS a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție să preia cazul și să inițieze o anchetă riguroasă, astfel încât persoanele responsabile să fie aduse în fața legii. Denunțul depus de FACIAS a fost înregistrat cu nr. 1142/11.12.2024 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și ulterior trimis spre soluționare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu', se menționează în comunicat.
FACIAS consideră că, într-un stat care pretinde că respectă drepturile cetățenilor, un copil nu poate să moară din cauza fricii unui medic de a-și depăși competențele în situații de urgență.
'Dreptul la viață este fundamental și nu poate fi negociat. FACIAS va monitoriza îndeaproape desfășurarea anchetei în acest caz, astfel încât vinovații pentru moartea lui Andrei să fie trași la răspundere, iar sistemul medical să-și asume greșelile și să implementeze schimbările necesare. FACIAS solicită măsuri drastice pentru reformarea sistemului de sănătate, pentru ca tragedii precum cea a lui Andrei să nu se mai repete. Este inacceptabil ca autoritățile să rămână indiferente în fața unei astfel de tragedii. FACIAS solicită autorităților să nu mai întârzie luarea deciziilor și să se asigure că dreptatea va prevala', se mai spune în comunicatul ONG-ului.
Președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană, a declarat, vineri, în legătură cu decesul minorului de 16 ani la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu anul trecut, că elementul cel mai important este comunicarea între membrii echipei medicale. Cătălina Poiană a participat la o discuție cu reprezentanții conducerii, respectiv șefii de secții ai SJU Târgu Jiu, conducerea Colegiului Medicilor Gorj și reprezentanții Consiliului Județean Gorj.
Cătălina Poiană a făcut referire și la deficitul de resursă umană din sănătate. 'Acest spital trebuie să funcționeze astăzi, acest spital trebuie să asigure asistență medicală pacienților astăzi și mâine, până când se pun în practică toate aceste lucruri. Este motivul pentru care trebuie identificate aceste soluții care să optimizeze activitatea și cred că singura modalitate prin care aceste lucruri se pot duce la bun sfârșit este dialogul. (...) Sunt multe probleme legate de resursa umană, este un deficit de resursă umană în sănătate și știm acest lucru, că distribuția cadrelor medicale pe teritoriul țării este extrem de inegală și sunt multe specialități, cum sunt aceste specialități derivate pediatrice în care numărul de specialiști este insuficient. Dar și aici se pare că încep să meargă lucrurile și, concret, la SJU Târgu Jiu se scoate la concurs un post de chirurg pediatric și colegul chirurg pediatric care era doar în Ambulator are acum contract de muncă modificat și poate să opereze în spital', a menționat ea.
În ceea ce privește chirurgul care nu a intervenit pentru a-l opera pe minorul de 16 ani, aceasta a spus: 'În momentul în care există o urgență medicală, o urgență chirurgicală, o situație care este amenințătoare de viață, cu certitudine medicul trebuie să intervină. (...) Există niște anchete în desfășurare. Legislația în vigoare îi permitea intervenția, dacă la momentul la care a văzut pacientul considera că este o urgență amenințătoare de viață'.
Ea a afirmat că, spre exemplu, vineri nu există linie de gardă de chirurgie pediatrică la SJU Târgu Jiu.
Polițiștii au întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă după decesul unui băiat de 16 ani la SJU Târgu Jiu, au anunțat, pe 12 noiembrie 2024, reprezentanții IPJ Gorj.
Potrivit sursei citate, polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Gorj au fost sesizați în mod direct de personalul SJU Târgu Jiu cu privire la faptul că la acea unitate medicală, la data de 11 noiembrie, s-a prezentat un tânăr în vârstă de 16 ani, din localitatea Scoarța, în vederea efectuării unor investigații medicale.
Peste puțin timp, în noaptea de 11 spre 12 noiembrie, a fost declarat decesul tânărului, al cărui cadavru a fost transportat la Morga Serviciului de Medicină Legală Gorj, în vederea efectuării necropsiei și a stabilirii cauzei decesului.
Un medic chirurg și un medic de la UPU din cadrul SJU Târgu Jiu au fost amendați de către Direcția de Sănătate Publică Gorj cu câte 3.000 de lei, în urma decesului băiatului.
A început o anchetă a Comisiei de cercetare disciplinară, însă raportul a fost restituit de către managerul SJU Târgu Jiu aceleiași comisii, a declarat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu.
'Având în vedere faptul că raportul Comisiei de cercetare disciplinară numită prin dispoziția managerului nu conține elemente de cercetare a conduitei medicilor implicați în acordarea asistenței medicale pacientului minor, limitându-se doar la analizarea conduitei unui singur medic din cadrul Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și având în vedere faptul că raportul nu identifică eventuale sancțiuni disciplinare incidente prin raportare la faptele cercetate potrivit Procedurii operaționale privind cercetarea disciplinară prealabilă, managerul a decis restituirea raportului comisiei de cercetare disciplinară', a precizat Mihaela Țicleanu. AGERPRES / (AS - editor: Marius Frățilă, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale
Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l
Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital
Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir
INSP: 76.275 de cazuri de infecții respiratorii în perioada 7 - 13 aprilie
Un număr de 76.275 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 7 - 13 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza
Iași: Reconstrucție mamară asistată de un robot DaVinci, la IRO; premieră în România și Europa de Est
La Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași a fost făcută prima reconstrucție mamară asistată de robot, această intervenție medicală fiind o premieră în România și Europa de Est. Institutul Regional de Oncologie Iași a anunțat, joi, că în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) 'Grigore T.Popa' Ia
Iași: ITM demarează ample controale în spitalele din județ privind SSM
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Iași va demara ample controale în toate spitalele din județ pentru a verifica respectarea legii securității și sănătății în muncă. 'Noi, ca Inspectorat Teritorial de Muncă, ne-am propus ca anul acesta să facem controale ample în spitale, controale privind securitatea și sănătatea &i
Directorul medical al Spitalului 'Marie Curie': 3.500 de copii, internați în ultimul an în noul corp al unității medicale
Un număr de 3.500 de copii au fost internați și îngrijiți, în ultimul an, în noul corp al Spitalului 'Marie Curie', edificat cu banii strânși de Asociația Dăruiește Viață, a anunțat, miercuri, directorul medical al unității medicale, Anna Kadar. 'În ultimul an, în secțiile relocate în noul
Olt: Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist, decontată de CAS
Terapia pentru 86 de copii cu tulburări din spectrul autist (TSA) a fost decontată în anul precedent de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, au informat, miercuri, reprezentanții instituției într-un comunicat transmis AGERPRES. În județul Olt au încheiat contracte cu CAS Olt șapte furnizorii de servicii medicale con
Dăruiește Viață: Spitalul construit la 'Marie Curie' a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor
Spitalul construit la 'Marie Curie' de Asociația Dăruiește Viață a înregistrat o creștere a activității medicale și o îmbunătățire a calității serviciilor acordate, arată bilanțul primului an de activitate a noii unități medicale, realizată cu sprijinul donatorilor și al sponsorilor. Dăruiește Viață și Spitalul 'Marie C
Galați: Brățări inteligente pentru pacienți, telemedicină și portal medical la Spitalul din Târgu Bujor
Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a anunțat, marți, că pacienții Spitalului Orășenesc Târgu Bujor vor beneficia, în urma derulării unui proiect PNRR de 1,4 milioane de lei, de servicii de medicină îmbunătățite cu ajutorul tehnologiei, respectiv brățări inteligente pentru urmărirea circuitului medical de la internare până
Rafila spune că burnout-ul medicilor este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități
Burnout-ul din sistemul medical este generat de insuficiența resurselor umane în anumite zone și specialități, a declarat, marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Ministrul a fost prezent la lansarea 'Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate', realizat în cadrul Planului Național
Iași: Medicii încearcă să găsească răspunsuri după ce doi rezidenți de la IGH au murit la interval de două săptămâni
Medicii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență 'Sf. Spiridon' Iași sunt șocați după ce doi medici rezidenți la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie, în vârstă de 28 și, respectiv, 31 de ani, au murit la interval de aproximativ două săptămâni. Purtătorul de cuvânt al Spitalului 'Sf Spiridon' Iași, pro
INSP: 63 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 2%; un deces raportat
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 7 - 13 aprilie, au fost înregistrate 63 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 2% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 16 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă
Federația 'Solidaritatea Sanitară' susține salarizarea suplimentară în funcție de performanță, dar nu forma propusă de Ministerul Sănătății
Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare în funcție de performanță în domeniul medical și consideră că forma propusă de Ministerul Sănătății este eronată. 'Federația 'Solidaritatea Sanitară' din România (FSSR) susține principiul salarizării suplimentare î
Președintele Colegiului Medicilor: Problema resursei umane în sănătate rămâne extrem de importantă
Problema asigurării resursei umane în sănătate în mod uniform la nivelul țării este una 'extrem de importantă', a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor România, Cătălina Poiană, cu prilejul lansării Ghidului pentru acțiuni locale: Soluții pentru Resursa Umană în Sănătate. Ghidul lansat de Ministerul Sănătății, cu sp
Alexandru Rafila: Rezidențiatul pe post ar trebui să devină prioritar
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, că ar fi înțelept să se revină la rezidențiatul pe post, în acest fel urmând să ajungă medici în toate comunitățile. 'Cred că un lucru înțelept ar fi să revenim la o formă de organizare, care, acum, este în cea mai mare parte în responsabilitatea universităț