Bihor: SCJU anunţă performanţe excepţionale în radiologia intervenţională, în 2024

Compartimentul de Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Bihor, coordonat de Dr. Dan Mihoc, medic primar cu o experienţă de 10 ani dobândită în Franţa, a realizat în primul an de activitate peste 500 de proceduri endovasculare complexe, de înaltă performanţă, în tratamente minim-invazive, salvând vieţi şi îmbunătăţind calitatea vieţii pacienţilor din mai multe judeţe.
"În primul an de activitate, echipa noastră a realizat peste 500 de proceduri. Această activitate reflectă atât profesionalismul, dedicarea echipei medicale şi dotarea tehnică de ultimă generaţie, cât şi încrederea tot mai mare a pacienţilor şi a colegilor din specialităţile conexe în serviciile noastre. Tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC) ischemic prin trombectomie mecanică reprezintă principala realizare a acestui an, cu un total de peste 200 de trombectomii mecanice efectuate în primul an de activitate. În compartimentul nostru au beneficiat de trombectomie mecanică pacienţi nu doar din judeţul Bihor, ci şi din judeţele învecinate - Baia Mare, Satu Mare, Cluj, Sălaj, Mureş, şi Alba, consolidând astfel poziţia noastră de centru regional de excelenţă în tratamentul AVC-ului ischemic", a declarat, citat într-un comunicat de presă al SCJU, dr. Dan Mihoc.
Din echipa multidisciplinară mai fac parte, alături de dr. Dan Mihoc, alţi doi medici primari radiologi, Sebastian Boancă şi Călin Morgovan, specializaţi la Bucureşti şi la Clermont-Ferrand în Franţa, doi medici rezidenţi - Mihai Gherman şi Adriana Pop, cinci tehnicieni de radiologie medicală (Mircea Iacob, Nicolae Cioca, Alex Bîrsan, Andrei Lazăr şi Remus Florian) şi echipa de anestezie, formată din medicii şi asistentele secţiei de ATI.
Foto: (c) SCJU Bihor
Această echipă este disponibilă non-stop pentru a asigura în regim de urgenţă tratamentul pacienţilor cu AVC ischemic, intervenind prompt pentru a oferi, în primele ore de la debutul simptomelor, procedura vitală, salvatoare, în acest caz, anume trombectomia mecanică. Astfel, se extrage cheagul de sânge care blochează fluxul sanguin la nivel cerebral, restabilind circulaţia sângelui în creier.
"Această intervenţie trebuie realizată cât mai repede, fiind singura opţiune eficientă în cazurile severe de AVC ischemic, pentru a preveni dizabilitatea permanentă sau chiar decesul", precizează medicul.
Pe lângă trombectomia mecanică, în 2024 au fost tratate endovascular prin embolizare 22 de cazuri de anevrisme cerebrale şi şapte cazuri complexe de fistule arteriovenoase şi un caz pediatric de malformaţie arteriovenoasă, afecţiuni rare care sunt tratate doar în câteva centre din România.
"Aceste rezultate confirmă expertiza şi experienţa echipei medicale şi poziţionează SCJU Bihor ca fiind centru de referinţă naţional pentru tratamentul endovascular în patologia cerebro-vasculară", se arată în comunicat.
În anul 2024, compartimentul de Radiologie Intervenţională a mai efectuat 93 de proceduri diverse de stenting carotidian şi periferic, 78 de angiografii diagnostice cerebrale şi 17 angiografii diagnostice periferice, proceduri esenţiale în stabilirea unui diagnostic cert şi a unei strategii terapeutice optime.
Echipa a mai intervenit de urgenţă endovascular, în scop hemostatic, în 23 de cazuri de hemoragii acute, care necesitau oprirea rapidă a sângerării pentru a salva viaţa pacienţilor.
Nu în cele din urmă, în 2024 s-a realizat un număr impresionant de proceduri ghidate imagistic, esenţiale pentru diagnosticul precis al pacienţilor: 25 de puncţii biopsii CT-ghidate şi 16 drenaje CT-ghidate.
"Compartimentul de Radiologie Intervenţională al SCJU Bihor a demonstrat că, printr-o finanţare adecvată, pot fi obţinute rezultate de excepţie, materializate printr-un record loco-regional de proceduri endovasculare complexe realizate în 2024. Fiind un domeniu dependent de resurse umane şi materiale constante, rămânem deschişi şi pregătiţi să ne ridicăm la cele mai înalte standarde de excelenţă medicală şi ne reafirmăm angajamentul de a asigura pacienţilor acces la tratament endovascular de înaltă performanţă, disponibil 24/7, care necesită însă o finanţare adecvată şi continuă din partea autorităţilor locale şi centrale", se menţionează în finalul comunicatului.
Acest compartiment special a fost inaugurat în 13 mai 2023, în prezenţa ministrului Alexandru Rafila. În acest scop a fost extins corpul Staţionarului I, amenajat pentru Angio-CT şi dotat cu aparatură de ultimă generaţie: un angiograf biplan Philips Azurion şi un angio-CT Canon Alphenyx 4DCT. Nivelul înalt de dotare a acestui compartiment se mai regăseşte doar în şapte spitale din Europa. Aparatura medicală a fost achiziţionată prin fonduri transfrontaliere, cu finanţare din partea Ministerului Sănătăţii, din fonduri proprii ale spitalului şi de la administraţia locală. AGERPRES/(AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Rafila: Peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate cu electrocardiografe, ecografe
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că peste 2.500 de cabinete de medicină de familie vor fi modernizate în cel mult o lună și jumătate, astfel că pacienții vor putea face electrocardiograme și ecografii. 'Ministerul Sănătății face politici de sănătate și investiții în sistemul de sănătate. Și vreau doar să vă menționez că, &ic
Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale
Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana
Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re
Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie
Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.
Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de
INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z
Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă
Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,
VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate
Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.
Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo
Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu
O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent
Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale
Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie
Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai
Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,
Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir
Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU
Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi
Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament
Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat.