Peste 10.000 de candidaţi înscrişi la concursul de intrare în rezidenţiat; 3.993 vor concura la UMF ''Carol Davila''

Un număr de 10.575 de candidaţi s-au înscris pentru a susţine concursul de intrare în rezidenţiat, dintre aceştia 3.993 de absolvenţi vor concura la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti.
Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, anul acesta pentru concursul de admitere în rezidenţiat, ce va fi organizat de către Ministerul Sănătăţii prin Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, în centrul Expoziţional ROMEXPO din Capitală, duminică, 17 noiembrie, s-au înscris 3.993 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie.
La nivel naţional, concursul de rezidenţiat organizat de Ministerul Sănătăţii se va desfăşura în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara şi va aduna la start 10.575 de candidaţi (10.194 de candidaţi/an 2023) care îşi vor disputa şansele pentru ocuparea celor 4.961 (4.925 / an 2023) de locuri şi 237 ( 365 / an 2023) de posturi.
Conform sursei citate, în centrul universitar Bucureşti, la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" vor susţine concursul de intrare în rezidenţiat cei mai mulţi candidaţi, peste 37% din totalul candidaţilor înscrişi la nivelul întregii ţări - 3.993: 2.405 pentru domeniul medicină, 929 pentru domeniul medicină dentară şi 659 pentru domeniul farmacie.
La nivel naţional, pentru ocuparea celor 4.082 de locuri scoase la concurs pe domeniul medicină s-au înscris 6.243 de candidaţi, pentru cele 534 de locuri alocate domeniului medicină dentară 2.360 candidaţi, în timp ce pentru cele 345 de locuri din domeniul farmacie s-au înscris 1.972 de concurenţi.
"Pentru toţi absolvenţii universităţilor de medicină şi farmacie din ţară concursul de intrare în rezidenţiat reprezintă principala poartă de intrare în multiplele specialităţi medicale, dar şi un test extrem de greu ce se va reflecta în performanţele pe care fiecare dintre aceştia le-au obţinut în anii de studiu şi evident prin cantitatea şi calitatea cunoştinţelor pe care şi le-au însuşit. Motiv pentru care le urez succes deplin tuturor candidaţilor şi am convingerea că, şi anul acesta, absolvenţii Universităţii noastre vor traversa cu brio, în număr cât mai mare, dar şi cu medii ridicate, acest important examen din cariera lor profesională", a declarat Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, citat în comunicat.
La rândul său, coordonatoarea concursului de intrare în rezidenţiat ce se va derula în Centrul universitar Bucureşti, Cătălina Poiană, prorector cu Învăţământul postuniversitar al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti şi Preşedinte al Colegiului Medicilor din România, a subliniat că examenul de rezidenţiat reprezintă un moment crucial în cariera fiecărui absolvent al facultăţilor de medicină, fiind esenţial în dezvoltarea profesională şi personală.
"Rezidenţiatul este o etapă obligatorie de a aprofunda cunoştinţele şi de a dobândi experienţa practică necesară pentru a deveni medici dedicaţi, care să ofere îngrijire de calitate pacienţilor. În perioada rezidenţiatului, este important să oferim suport şi resurse pentru a le asigura o pregătire optimă, astfel încât să contribuim la formarea generaţiilor de medici, care trebuie să fie bine pregătite, dedicate şi implicate, pentru a duce sistemul de sănătate în direcţia pe care cu toţii o aşteptăm. Le doresc tinerilor medici, implicaţi astăzi în acest examen, să aleagă specialitatea pe care şi-o doresc, convinşi fiind că din locul respectiv vor putea oferi îngrijire, empatie şi suport oamenilor aflaţi în suferinţă", a afirmat Poiană.
Concursul se va derula sub forma de test-grilă, cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pe o durată de 4 ore. După expirarea timpului alocat concursului şi o pauză de 15 minute, va începe corectura în săli, iar pentru a depune contestaţii, candidaţii vor avea la dispoziţie 24 de ore. Acestea pot viza, întrebările de concurs, recorectarea lucrărilor sau organizarea concursului. Răspunsul contestaţiilor se va da în 48 de ore de la depunerea acestora.
Punctajul minim de promovare reprezintă 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, din care 50 de tip complement simplu şi 150 de tip complement multiplu. Candidaţii vor putea intra în sala de concurs unde au fost repartizaţi începând cu ora 8,30, pentru ca la ora 10 să înceapă concursul de intrare în rezidenţiat, sesiunea 2024.
Potrivit regulamentului atribuit de către Ministerul Sănătăţii Concursului de intrare în rezidenţiat pe loc şi post în medicină, medicină dentară şi farmacie, fiecare candidat a achitat o taxă în valoare de 500 de lei, valoare similară celei din 2022/2023. Totodată, ocuparea locurilor în specialităţile medicale se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Afişarea rezultatelor se va face numai după semnarea ordinului Ministerului Sănătăţii de confirmare a rezultatelor.
Într-un top 5 al numărului de locuri scoase la concurs, pe specialităţi, în domeniul medicină se află: medicina de familie - 555 de locuri (643 locuri / an 2023), anestezie şi terapie intensivă - 205 de locuri, pediatrie - 168 de locuri, cardiologie - 157 de locuri şi chirurgie generală - 145 de locuri.
La polul opus se află: medicina sportivă - 4 locuri, expertiza medicală a capacităţii de muncă - 6 locuri, neurologia pediatrică - 9 locuri, cardiologie pediatrică - 11 locuri şi medicina nucleară - 15 locuri. AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
INSP: 42.568 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 28 aprilie - 4 mai
Un număr de 42.568 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 28 aprilie- 4 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza grip
Galați: Invitați din țară și străinătate la Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025'
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală 'Galatia 2025', aflată la cea de-a IX-a ediție, care se desfășoară la Galați în perioada 7-11 mai, reunește medici psihiatri din țară și străinătate, medici de familie, farmaciști, psihologi, filosofi, sociologi, asistenți medicali și alți specialiști implicați în îngrijirea sănătății mi
Harghita: Realitatea Virtuală folosită în secția de terapie intensivă a SJU Miercurea-Ciuc, în premieră națională
Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc a anunțat, joi, începerea folosirii Realității Virtuale în secția de terapie intensivă, în premieră națională. 'Am atins o piatră de hotar istorică în îngrijirea pacienților de terapie intensivă: am lansat programul de terapie de Realitate Virtuală (VR) &ic
Timiș: Injecții intravitreene - tratament oftalmologic de înaltă precizie, gratuit, la Spitalul Feroviar
Un tratament revoluționar pentru afecțiuni oftalmologice, prin care substanțele medicamentoase injectabile se administrează în cavitatea vitreană a ochiului, direct în corpul vitros dintre cristalin și retină, se practică la Spitalul Feroviar Universitar (CF) din Timișoara. Intervenția aduce beneficii semnificative în combate
Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii/Camelia Șucu: Noi alegem umanitatea; mereu
Într-o lume care se confruntă cu polarizare, crize și incertitudine, Mișcarea Internațională a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii rămâne un punct de echilibru și de încredere - o rețea globală ancorată în acțiunea locală, afirmă Camelia Șucu, președintele Crucii Roșii Române. 'Astăzi este despre cei care, &icir
Alba: Sediu nou pentru Serviciul de ambulanță al Crucii Roșii, finanțat de o firmă privată
O companie din industria automotive va asigura întreaga investiție privind construirea unui nou sediu modern pentru serviciul de ambulanță al Crucii Roșii Române Filiala Alba, potrivit unui comunicat transmis, joi, AGERPRES. 'Cu ocazia Zilei Mondiale a Crucii Roșii, Crucea Roșie Română Filiala Alba anunță lansarea celui m
Dr.Viorel Jinga (UMF 'Carol Davila'): Platformă online cu informații despre studiile clinice în derulare în România
Membrii fondatori și partenerii Hubului de Inovație în Sănătate dezvoltă o platformă în limba română pe care pacienții, aparținătorii și comunitatea medicală vor găsi informațiile despre studiile clinice în derulare în România, a anunțat, miercuri, la Târgu Mureș, rectorul UMF 'Carol Davila', dr. Viorel Jinga.
Producători de medicamente: Din cauza birocrației, genericele așteaptă până la doi ani să fie compensate
Medicamentele generice așteaptă până la doi ani să fie compensate, 'din cauza birocrației', în detrimentul pacienților și al bugetului public, au transmis, miercuri, producătorii. Potrivit acestora, în România, medicamentele generice și biosimilare - alternative 'accesibile și sigure' la tratamentele inovative - așteaptă
Iași: Un nou Centru de Îngrijiri Paliative va fi construit la Spitalul pentru Copii 'Sf. Maria'
Conducerea Spitalului pentru Copii 'Sfânta Maria'' Iași intenționează să înființeze un Centru de Îngrijiri Paliative, cu fonduri obținute prin Programul de Sănătate. Managerul Spitalului pentru Copii, Alina Belu, a declarat, pentru AGERPRES, că viitorul Centru de Îngrijiri Paliative va răspunde ultimelor standarde eu
Iași: Aproape 3.000 de pacienți așteaptă să fie operați de ortopezii de la Spitalul de Recuperare
Peste 2.700 de pacienți figurează pe lista de așteptare pentru a fi operați la Clinica de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași. Șeful Clinicii de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare din Iași, Paul Sârbu, a precizat că pacienții sunt din toată zona Moldovei, dar și din alte județe, precum Brașov și Cluj.
INSP: 48 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 32%
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 28 aprilie - 4 mai, au fost înregistrate 48 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 32% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 19 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o peri
Specialiști: Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte
Tratamentele inhalatorii pot face pentru pacienții cu astm diferența dintre viață și moarte, medicamentele inhalatorii cu corticosteroizi fiind esențiale pentru controlul bolii și pentru prevenirea crizelor de astm, susțin specialiștii cu prilejul Zilei Mondiale a Astmului. Anul acesta, de Ziua Mondială a Astmului, specialiștii atrag atenția asupra acestei cri
Galați: Spitalul Județean, dotat cu un RMN în valoare de peste 1,2 milioane de euro
Spitalul Clinic Județean de Urgență ''Sf. Apostol Andrei'' din Galați a fost dotat cu un nou echipament medical de ultimă generație, un RMN 3 Tesla, în valoare de peste 1,2 milioane de euro, achiziționat de Consiliul Județean în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Sănătate. Noul aparat medical RM
Satu Mare: Organe prelevate de medici din Germania de la o pacientă aflată în moarte cerebrală
Două echipe de medici din Germania au prelevat, în premieră, organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Satu Mare, care a suferit un accident vascular, informează, marți, unitatea medicală. 'Donatoarea de 47 de ani a suferit un accident vascular cerebral cu inundare tetraventricular
Gala Stomatologiei Românești - pe 30 mai; vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale
Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) va organiza pe 30 mai Gala Stomatologiei Românești, eveniment la care vor fi premiați profesioniștii și inițiativele ce au contribuit semnificativ la îmbunătățirea sănătății orale în țara noastră. Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, se vor decerna premii la cin