logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Timiş: Peste 250 de specialişti şi 20 de companii din domeniul medical, la Congresul de Chirurgie Vasculară

Image

Preşedintele celei de-a VII-a ediţii a Congresului Naţional de Chirurgie Vasculară, al Societăţii Române de Chirurgie Vasculară, care se desfăşoară la Timişoara, în perioada 23-25 octombrie, chirurgul Mihai Ionac, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că boala venoasă Cronică (BVC) apare de la vârste tot mai tinere, în timp ce boala arterială periferică este specifică unor vârste mai înaintate.

Potrivit chirurgului vascular, în România, aproximativ 70.000 - 80.000 de persoane fac anual accident vascular cerebral (AVC), număr care plasează AVC pe poziţia a doua drept cauză de mortalitate, după infarct, şi este prima cauză de dizabilitate permanentă.

"Vârsta omului este vârsta arterelor sale. Sunt accidente vasculare ischemice (o parte din creier rămâne neirigat de sânge) sau hemoragice, când se produce hemoragie, pentru care tratamentele sunt relativ limitate. În cazul celor ischemice, cam o treime din ele se produc datorită aterosclerozei, cu depunerea de colesterol pe carotide. Această depunere poate fi recunoscută uşor de către orice medic care face ecografie vasculară. Mesajul meu este că boala se poate recunoaşte foarte uşor şi se poate preveni, reducând o mulţime dintre aceste dezastre. Sunt semne premonitorii ale accidentului ischemic tranzitor: omul îşi pierde cunoştinţa de scurtă durată, îşi pierde forţa în mână, echilibrul sau vederea, dar toate îi revin complet. Aceasta înseamnă că mici bucăţi din placa de aterom sau mici trombi care s-au format au plecat şi este un semn de mare urgenţă, iar persoana trebuie să se prezinte urgent la un medic neurolog sau la un chirurg vascular care să-i facă ecografie şi să stabilească terapia", a detaliat prof. Mihai Ionac.

Medicul a punctat că una din zece persoane cu vârsta de peste 60 de ani are boală arterială periferică, iar boală venoasă periferică are cam 60% din populaţie.

"BVC înseamnă că sângele din picioare nu se mai poate întoarce bine spre inimă sunt varice, dar sunt pacienţi care au făcut tromboze şi au sindroame posttrombotice. Vorbim despre o familie de boli în care, din diverse motive, întoarcerea sângelui la inimă nu se face aşa cum trebuie: în boli de inimă, musculare, defectele venelor. (...) În perioada pandemiei COVID au fost mai multe tromboze arteriale şi venoase, dar acum lucrurile au revenit cumva la normal", a menţionat chirurgul vascular.

În altă ordine de idei, dr. Mihai Ionac a subliniat că inteligenţa artificială (IA) în medicină este în stadiul de adunare a cât mai multor informaţii, iar prima specialitate care va beneficia de sprijinul IA va fi, probabil, radiologia, pentru stabilirea cu mai mare acurateţe a diagnosticului.

"La congresele de chirurgie vasculară la care particip şi la partea de conferinţe dedicate IA se discută mai mult teoretic ce ar putea să facă, despre care sunt premisele, în ce condiţii se poate folosi IA. Eu cred că la momentul actual se adună datele, întrucât IA se bazează pe Big Data, pe foarte multe informaţii şi date pentru a se putea trage o concluzie. Cred că la momentul actual, în medicină, acesta este stadiul, de adunare de cât mai multe date. Pentru mine, este foarte greu de spus care vor fi primele domenii medicale beneficiare ale IA. Cred că radiologia va fi prima, pentru că acolo sunt imagini şi informaţii care sunt gata digitalizate. IA poate să preia foarte multe decizii de bază, de rutină ale noastre pentru diagnosticare şi recomandări. Dar la recomandări este deja mai complicat, pentru că acolo intervin deja enorm de multe variabile, fiecare pacient are unicitatea sa", a comentat dr. Mihai Ionac.

La congres va fi ales noul preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie Vasculară, în persoana chirurgului vascular Horaţiu Coman, de la Cluj-Napoca.

Peste 250 de specialişti din domeniul medical şi mai bine de 20 de companii din industria de profil participă la cel de-al VII-lea Congres al Societăţii Române de Chirurgie Vasculară de la Timişoara, unde au loc dezbateri medicale de ultimă oră.

În cadrul prezentei ediţii a Congresului Naţional de Chirurgie Vasculară se vor prezenta strategii inovative ale tratamentelor pentru afecţiunile "liniilor de viaţă" ale corpului nostru - artere, vene şi vase limfatice.

Pe parcursul congresului se vor organiza trei cursuri care contribuie la progresul continuu al chirurgiei vasculare: Ecografie doppler carotidiană, Boala venoasă cronică - diagnostic ecografic, scleroterapie, compresie şi Suturi în Chirurgia Vasculară.

Timişoara va fi astfel în centrul atenţiei lumii medicale nu numai datorită importanţei aspectelor medicale discutate, ci şi pentru că va reuni profesionişti de renume atât din întreaga ţară, cât şi din Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie şi Ungaria. Aceştia vor împărtăşi din experienţele lor şi vor prezenta cele mai noi tehnici şi abordări în tratarea problemelor vasculare. AGERPRES/(A - autor: Otilia Halunga, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 33

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 28-04-2025 20:47

Sibiu: Intervenție ISU la Colegiul Național Brukenthal - 20 de elevi au prezentat ''mâncărimi la nivelul pielii''

Două echipaje SMURD, o autospecială de stingere și o autospecială CBRN au intervenit, luni, la Colegiul Național Brukenthal din municipiul Sibiu, în urma unui apel la 112 prin care s-a semnalat faptul că cinci elevi acuză mâncărimi la nivelul feței, a informat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU). ''Echip

Sanatate 28-04-2025 16:33

Nouă spitale din București și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai

Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai, a informat luni Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: * Spitalul Clinic de Urgență B

Sanatate 28-04-2025 11:23

Buzău: 20 de adulți și copii au primit îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe

Douăzeci de adulți și copii s-au prezentat în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău după ce au fost mușcați de căpușe, pentru a primi îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, majoritatea persoanelor au fost mușcate de căpușe după ce s-au plimbat prin parcuri ori au mers în zone

Sanatate 25-04-2025 13:27

Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați

Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s

Sanatate 24-04-2025 13:45

Medic epidemiolog DSP Vrancea: Copilul nevaccinat reprezintă un risc pentru sine și cei din jur

Județul Vrancea se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare la nivel național, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția că un copil nevaccinat poate reprezenta un pericol atât pentru sine, cât și pentru persoanele vulnerabile din jurul său. 'În contextul unei creșteri

Sanatate 24-04-2025 11:12

Alba: Fetiță spitalizată după ce a fost spălată pe cap cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse

O fetiță de 11 ani, din Alba Iulia, a leșinat după ce a fost spălată pe cap de către mama sa cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse, în cauză fiind efectuate cercetări de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. 'La data de 23 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției

Sanatate 23-04-2025 15:21

Iași: Sute de pacienți au ajuns zilnic la UPU, în perioada sărbătorilor pascale

La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului 'Sf Spiridon' Iași peste 300 de persoane au solicitat, zilnic, asistență medicală specializată, în perioada sărbătorilor pascale. Coordonatorul UPU-SMURD Iași, dr Diana Cimpoeșu, a declarat, miercuri, că adresabilitatea cea mai mare a fost înregistrată în a treia zi de Pa

Sanatate 23-04-2025 10:19

Proiect: ANT va plăti cotizația pentru interconectarea cu instituții și organizații internaționale de schimb de organe

Agenția Națională de Transplant va plăti o taxă de 1.000 de euro pentru realizarea interconectării cu instituții similare internaționale și/sau cu organizații internaționale de schimb de organe, în anul 2025, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătății. 'Cotizația pentru realizarea i

Sanatate 22-04-2025 16:37

Iași: Bărbat mușcat de viperă, în zona Voronețului, tratat la SCJU Suceava

Un bărbat din județul Iași, care se afla în vacanță în zona Voronețului, a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Potrivit medicilor, bărbatul are o mușcătură de viperă la un deget. 'Pacientul avea stare generală mediocră. A fost evaluat de medicul urgentist și apoi chirur

Sanatate 22-04-2025 12:05

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov: Aproape 5.000 de solicitări în ultimele patru zile

Serviciul de Ambulanță București - Ilfov a înregistrat în ultimele patru zile un număr de 4.880 de solicitări, a declarat, pentru AGERPRES, managerul SABIF, Alis Grasu. Dintre cele aproape 5.000 de solicitări, 3.396 au reprezentat urgențe de Cod Roșu și Cod Galben. Un număr de 700 de solicitări au fost pentru problem

Sanatate 22-04-2025 11:10

Gorj: Aproximativ 470 de persoane au ajuns la Urgențe, în Târgu Jiu, în perioada Sărbătorilor Pascale

Aproximativ 470 de persoane cu diverse afecțiuni s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Târgu Jiu în perioada Sărbătorilor Pascale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, printre afecțiunile pacienților s-au numărat cele dig

Sanatate 22-04-2025 10:25

INSP: 41 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 34,9%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 14 - 20 aprilie, au fost înregistrate 41 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 34,9% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 11 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perio

Sanatate 17-04-2025 17:50

Recomandări ale specialiștilor INSP în contextul sărbătorilor pascale

Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au transmis joi mai multe recomandări în contextul apropiatelor sărbători pascale, printre care evitarea consumului excesiv de alimente și alcool, reintroducerea treptată a alimentelor de origine animală pentru cei care au ținut post, mișcare, dar și consumul zilnic de legume, fructe, cereale integrale și l

Sanatate 17-04-2025 15:11

Conducerea Spitalului 'Sf. Spiridon': Decesele celor 3 angajați nu au legătură cu activitatea profesională desfășurată din spital

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență 'Sfântul Spiridon' din Iași a transmis, joi, că decesele celor trei angajați, respectiv doi rezidenți și un brancardier, au survenit ca urmare a unor afecțiuni medicale și neagă că aceste persoane ar fi suprasolicitare la locul de muncă. 'Referitor la informațiile apărute &icir