Harghita: 51 de pacienţi transferaţi cu elicopterul timp de un an, de când funcţionează heliportul de la SJU Miercurea-Ciuc
_GINA_STEFAN_heliport1.jpeg)
Un număr de 51 de pacienţi au fost transferaţi cu elicopterul la diverse centre universitare din ţară, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc, sau au fost aduşi la această unitate sanitară, începând cu luna august 2023, atunci când a început să funcţioneze heliportul de care dispune spitalul şi care a fost construit cu fonduri de la Consiliul Judeţean Harghita.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES
Managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr. Konrad Judit, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că prioritatea instituţiei este de a oferi servicii medicale de calitate, iar heliportul ajută în cazurile care depăşesc competenţa profesională sau dotarea spitalului, iar pacienţii trebuie transferaţi către clinici din alte oraşe.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a afirmat că "viaţa omului nu poate să fie măsurată în bani şi valoarea investiţiilor, când este vorba de vieţile oamenilor, (...) nu poate să fie rezultatul unui compromis" şi chiar dacă construirea heliportului a întâmpinat foarte multe dificultăţi, acest lucru a meritat, ţinând cont că 51 de pacienţi au fost salvaţi de când acesta a început să funcţioneze.
Directorul administrativ al spitalului, Stekbauer Zsombor, a precizat că heliportul dispune de o autorizare permanentă şi funcţionează 24 de ore din 24, atât ziua, cât şi pe timp de noapte, fiind deservit de 17 angajaţi.
Acesta a mai arătat că majoritatea pacienţilor au fost transferaţi la clinici din Târgu Mureş, iar timpul de transport a scăzut semnificativ.
"Am avut, până în prezent, 51 de misiuni, cele mai multe au fost duse de la noi înspre alte centre universitare, cele mai multe în Târgu-Mureş, dar s-a întâmplat să trimitem şi către Braşov sau în alte centre din ţară. (...) Dacă comparăm cu transportul cu ambulanţa, (...) înseamnă o scădere de timp semnificativă", a spus Stekbauer Zsombor.
Directorul medical al SJU Miercurea-Ciuc, dr. Vitos Attila, a vorbit despre importanţa factorului timp în urgenţele medicale.
"Din punct de vedere al practicii medicale, este deosebit de important ca să avem posibilitatea de a trimite pacienţi în situaţii critice în timp util, într-o instituţie unde poate să primească servicii medicale competente, de nivel înalt. (...) În situaţii de urgenţă, factorul cheie este factorul timp, atât la urgenţele medicale, la accidente vasculare sau la infarcturi miocardice acute, la nou-născuţi în stare critică, cât şi în cazul urgenţelor chirurgicale, politraume sau urgenţa neurochirurgicală, factorul timp este extraordinar de important. Şi faptul că s-a scurtat timpul de transport până la Târgu Mureş (...), putem să spunem cu siguranţă că acest timp de transport s-a redus la jumătate, este extraordinar de important", a arătat dr. Vitos Attila.
Acesta a mai spus că majoritatea pacienţilor sunt trimişi de la Unitatea de Primiri Urgenţe, dar de serviciile heliportului beneficiază şi alte secţii ale spitalului.
Prezentă la conferinţa de presă, şefa secţiei de cardiologie din cadrul SJU Miercurea-Ciuc, a vorbit, la rândul său, despre importanţa reducerii timpului de transfer şi a explicat care sunt cazurile care necesită transportul către alte clinici din ţară.
"Reducerea timpului de transfer către alte centre poate salva vieţi şi poate asigura şi salvarea calităţii vieţii. Ca şi cardiologi, apelăm în marea majoritate a cazurilor la transferul aerian în cazul a două tipuri de patologie. Prima patologie este patologia cu cea mai mare mortalitate cardiovasculară, disecţia de aortă, un anumit tip de disecţie de aortă, unde este esenţial să ajungă în cât mai scurt timp posibil pacientul într-un centru de chirurgie cardiovasculară. Însă, urgenţa cardiovasculară cea mai frecventă şi când apelăm cel mai frecvent la transfer este infarctul miocardic. Anul acesta am avut, până acum, 76 de cazuri de infarct miocardic. Dintre aceste cazuri, 26 de pacienţi au fost transferaţi, 13 pe cale aeriană şi 13 prin transfer terestru din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. Restul de 50 de cazuri au fost asistate pe plan local", a menţionat dr. Szakacs Emoke.
Şefa secţiei de Neonatologie, dr. Füstös Annamária, a arătat că prima misiune de transfer aerian s-a făcut pentru un pacient de la această secţie, respectiv un nou-născut cu o malformaţie congenitală de cord.
"La Secţia Neonatologie am fost cei mai bucuroşi pentru posibilitatea aceasta, că putem să transferăm pacienţi pe cale aeriană, fiindcă în cazul nou-născuţilor starea lor nu permite, de cele mai multe ori, transferul pe cale terestră. Într-un mod foarte stilat, noi am fost secţia care a inaugurat heliportul. (...) Era un pacient cu malformaţie congenitală de cord şi, de atunci până în acest moment, aproape zece cazuri au fost transferate pe cale aeriană. Majoritatea lor au necesitat intervenţii de chirurgie sau chirurgie cardiovasculară", a spus dr. Füstös Annamária.
De asemenea, dr. Adrian Dobrică, medic primar chirurgie toracică, a punctat faptul că au fost cazuri de pacienţi care au fost transferaţi pe cale aeriană la Spitalul Judeţean din Miercurea-Ciuc, fie de la alte spitale din ţară, pentru intervenţii chirurgicale, fie de la un accident rutier grav, în urma căruia răniţii au primit îngrijiri medicale pe plan local.
Acesta a ţinut să adauge că numărul pacienţilor transferaţi pe cale aeriană este semnificativ, dar el trebuie raportat la "numărul enorm de urgenţe care au fost rezolvate la SJU Miercurea-Ciuc" şi a opinat că în viitor va creşte numărul pacienţilor transferaţi la Miercurea-Ciuc de la alte spitale din ţară, unde nu mai există unele specialităţi medicale, cum ar fi chirurgia toracică.
Foto: (c) Gina ŞTEFAN / AGERPRES
Heliportul de la SJU Miercurea-Ciuc a costat aproximativ două milioane de lei, este o investiţie finanţată exclusiv de Consiliul Judeţean Harghita şi a început să funcţioneze în august 2023. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Irina Poenaru, editori online: Ady Ivaşcu, Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tulcea: Consilierii locali au votat pentru dublarea stimulentelor financiare alocate medicilor
Consilierii locali ai municipiului Tulcea au aprobat, marți, în timpul unei ședințe în plen, dublarea stimulentelor financiare alocate de la bugetul local specialiștilor din Sănătate care aleg să lucreze în Spitalul Județean de Urgență (SJU), pentru a-i atrage în zona aflată în imediata apropiere a războiului declanșat de Rusia în
Alexandru Rafila despre cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin PNRR: Au fost semnate 24 de contracte
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, referitor la cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că au fost semnate 24 de contracte. 'Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătății cu diverși benefi
Gorj: Echipamente de ultimă generație achiziționate la Spitalul Județean - roboți pentru dezinfecție UV-C
Consiliul Județean (CJ) Gorj a achiziționat doi roboți pentru dezinfecție UV-C, în valoare totală de 980.000 de lei, fără TVA, pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, au anunțat, marți, reprezentanții instituției. Potrivit unui comunicat de presă, achiziția a fost făcută în cadrul proiectului 'Dotarea Spitalu
Sibiu: DSP a suspendat cursurile la Colegiul Brukenthal după ce mai mulți copii s-au simțit rău
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a anunțat că a suspendat cursurile pentru ziua de marți la Colegiul Samuel von Brukenthal, unde cu 24 de ore înainte mai multor elevi li s-a făcut rău, acuzând dureri de cap și simptomele unei alergii, din cauze care încă nu au fost descoperite. 'Ancheta realizată de către inspectorii Direcției de
Sibiu: Intervenție ISU la Colegiul Național Brukenthal - 20 de elevi au prezentat ''mâncărimi la nivelul pielii''
Două echipaje SMURD, o autospecială de stingere și o autospecială CBRN au intervenit, luni, la Colegiul Național Brukenthal din municipiul Sibiu, în urma unui apel la 112 prin care s-a semnalat faptul că cinci elevi acuză mâncărimi la nivelul feței, a informat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU). ''Echip
Nouă spitale din București și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai
Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai, a informat luni Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: * Spitalul Clinic de Urgență B
Buzău: 20 de adulți și copii au primit îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe
Douăzeci de adulți și copii s-au prezentat în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău după ce au fost mușcați de căpușe, pentru a primi îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, majoritatea persoanelor au fost mușcate de căpușe după ce s-au plimbat prin parcuri ori au mers în zone
Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați
Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ
INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie
Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s
Medic epidemiolog DSP Vrancea: Copilul nevaccinat reprezintă un risc pentru sine și cei din jur
Județul Vrancea se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare la nivel național, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția că un copil nevaccinat poate reprezenta un pericol atât pentru sine, cât și pentru persoanele vulnerabile din jurul său. 'În contextul unei creșteri
Alba: Fetiță spitalizată după ce a fost spălată pe cap cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse
O fetiță de 11 ani, din Alba Iulia, a leșinat după ce a fost spălată pe cap de către mama sa cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse, în cauză fiind efectuate cercetări de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. 'La data de 23 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției
Iași: Sute de pacienți au ajuns zilnic la UPU, în perioada sărbătorilor pascale
La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului 'Sf Spiridon' Iași peste 300 de persoane au solicitat, zilnic, asistență medicală specializată, în perioada sărbătorilor pascale. Coordonatorul UPU-SMURD Iași, dr Diana Cimpoeșu, a declarat, miercuri, că adresabilitatea cea mai mare a fost înregistrată în a treia zi de Pa
Proiect: ANT va plăti cotizația pentru interconectarea cu instituții și organizații internaționale de schimb de organe
Agenția Națională de Transplant va plăti o taxă de 1.000 de euro pentru realizarea interconectării cu instituții similare internaționale și/sau cu organizații internaționale de schimb de organe, în anul 2025, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătății. 'Cotizația pentru realizarea i
Iași: Bărbat mușcat de viperă, în zona Voronețului, tratat la SCJU Suceava
Un bărbat din județul Iași, care se afla în vacanță în zona Voronețului, a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Potrivit medicilor, bărbatul are o mușcătură de viperă la un deget. 'Pacientul avea stare generală mediocră. A fost evaluat de medicul urgentist și apoi chirur
Serviciul de Ambulanță București - Ilfov: Aproape 5.000 de solicitări în ultimele patru zile
Serviciul de Ambulanță București - Ilfov a înregistrat în ultimele patru zile un număr de 4.880 de solicitări, a declarat, pentru AGERPRES, managerul SABIF, Alis Grasu. Dintre cele aproape 5.000 de solicitări, 3.396 au reprezentat urgențe de Cod Roșu și Cod Galben. Un număr de 700 de solicitări au fost pentru problem