logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vrancea/Medic reumatolog: Afecţiunile din sfera patologiei reumatice nu mai sunt specifice doar persoanelor în vârstă

Imagine din galeria Agerpres

Afecţiunile din sfera patologiei reumatice nu mai sunt specifice doar persoanelor în vârstă, înregistrându-se o scădere a mediei de vârstă a pacienţilor care prezintă deja simptome de patologie degenerativă la nivelul aparatului locomotor, determinate mai ales de sedentarism, potrivit medicului reumatolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) "Sf. Pantelimon" Focşani, Cristina Tătaru.

"Afecţiunile din sfera patologiei reumatice nu mai sunt specifice doar persoanelor în vârstă. Astfel, în ceea ce priveşte boala degenerativă din patologia reumatică, se înregistrează o scădere a mediei de vârstă a pacienţilor care deja prezintă simptome de patologie degenerativă la nivelul aparatului locomotor. Sunt destui factori pe care îi putem identifica, în primul rând, modificarea stilului de viaţă, a profilului de activitate profesională, care, de departe, nu mai este cel de acum 20 -30 de ani. Sunt foarte mulţi tineri cu o activitate profesională statică, din domeniu IT de obicei, tineri care stau ore în şir în şezut, la birou, în faţa unui calculator şi care dezvoltă de timpuriu boală degenerativă la nivelul articulaţiilor, mai frecvent la nivelul articulaţiilor coloanei vertebrale. De obicei aceştia se prezintă la noi cu simptomatologie de sciatică sau lumbago, durere lombară cronică, care, de multe ori necesită investigaţii suplimentare pentru a exclude şi o patologie de tip inflamator la acest nivel. Pentru că vorbim despre pacienţi tineri, sub vârsta de 30 de ani, chiar şi de 18- 19 ani care se prezintă la noi cu astfel de simptomatologie. Ţine de stilul de viaţă, însă şi cei care practică sportul regulat pot suferi traumatisme mai mici sau mai mari care, în timp, pot declanşa o patologie de tip degenerativ la un anumit segment articular, mai devreme decât ne arată statistica", a declarat, pentru AGERPRES, medicul Cristina Tătaru.

Nici copiii sau adolescenţii nu mai sunt scutiţi astăzi de această patologie degenerativă, în principal din cauza sedentarismului şi a posturii viciate.

"Copiii şi adolescenţii care stau cu orele în faţa calculatorului prezintă acelaşi factor de risc de a dezvolta de timpuriu patologie degenerativă, deci de a grăbi procesul asta de îmbătrânire a aparatului locomotor. Pentru că sedentarismul atrage scăderea tonusului muscular, statul în şezut exercită o presiune constantă şi prelungită la nivelul lombar şi atunci discurile intervertebrale vor suferi microfisuri mai devreme decât ne-am aştepta. Postura vicioasă duce la tulburări de statică a coloanei, la o accentuare a unei scolioze, a unei cifoze, musculatura paravertebrală suferă, nu mai are acelaşi tonus şi pot apărea contracturi musculare paravertebrale dureroase", a spus Cristina Tătaru.

Patologia degenerativă a aparatului locomotor rămâne una dintre puţinele patologii în care tratamentul nu asigură vindecarea, ci doar ameliorarea simptomatologiei. Iar prevenţia înseamnă în primul rând schimbarea stilului de viaţă.

"Patologia degenerativă pe aparatul locomotor, din păcate, nu are vindecare. Vorbim de boala artrozică, atât la nivelul coloanei, cât şi la nivelul articulaţiilor, care, din păcate, odată iniţiată, ne va însoţi pe tot parcursul vieţii. Trebuie să învăţăm să trăim cumva în simbioză cu această patologie. Prevenţia înseamnă schimbarea stilului de viaţă. Pe primul loc, şi în prevenţie, dar şi în tratament, indiferent de stadiul bolii artrozice, rămâne exerciţiul fizic sau măcar un echilibru între exerciţiul fizic şi activitatea statică. Deşi ştiinţa evoluează, iar pe patologia autoimună a evoluat foarte mult, pentru reumatologi este mult mai simplu la momentul actual să managerieze o boală de tip autoimun decât boala artrozică. Pentru boala artrozică a existat şi există un mare interes la nivel mondial, sunt foarte multe studii, dar în ceea ce priveşte tratamentul nu s-a descoperit niciun medicament care să asigure vindecarea, de multe ori nici măcar o ameliorare foarte mare a simptomatologiei. Din punct de vedere al terapiilor medicamentoase, aveam antiinflamatoarele nestoroidiene care nu trebuie folosite abuziv, ci în cure scurte, în funcţie de intensitatea simptomelor pacientului. Mai avem şi antialgicele, care, la fel, au indicaţie la nevoie, pe perioade scurte de timp, pentru a asigura un confort al vieţii. Pot fi administrate şi suplimente pentru articulaţii, dar (...) curele sunt lungi, pentru că nu vorbim de medicamente cu acţiune imediată. Sunt pacienţi la care au un efect benefic, care simt un beneficiu real, dar asta depinde şi de gradul artrozei, de cât de afectate sunt articulaţiile", a explicat medicul reumatolog.

Iar tratamentul bolii artrozice trebuie asociat întotdeauna cu partea de kinetoterapie şi masaj.

"Sunt terapii care aparţin medicului de recuperare sau reabilitare medicală, kinetoterapeutului. De multe ori, cu asta ar trebui să începem, mai ales dacă vorbim de vârste tinere şi abia mai apoi să apelăm la o medicaţie de tip antiinflamator, analgezic. Aceste terapii pot aduce un beneficiu real pacientului, inclusiv la vârste înaintate. Pentru că exerciţiul fizic va aduce întotdeauna o îmbunătăţire a tonusului muscular. Cu cât ai mai puţină masă musculară, cu atât şansele de a te mobiliza şi a avea o independenţă fizică scad. Suntem un popor destul de puţin educat în această privinţă, dar în ultimii ani am observat mulţi tineri, dar şi adulţi tineri, care s-au îndreptat către această parte de exerciţiu fizic făcut în mod regulat. Dar exerciţiul trebuie făcut cu moderaţie, sub atenţia unui profesionist. (...) E nevoie să alternăm mişcarea cu repausul. Când e vorba de copii, cred că părinţii au un rol important, iar după o anumită vârstă trebuie să ne educăm singuri. Astăzi, internetul este plin de tot felul de tutoriale, inclusiv pentru cei care nu sunt foarte dornici să părăsească locuinţa pentru a face exerciţiu, de exemplu, iar mersul pe jos rămâne cel mai la îndemână exerciţiu", a subliniat medicul.

O mare parte dintre pacienţi afectaţi de boala artrozică degenerativă ajung să aibă indicaţie pentru protezare, dar rezultatul post-operatoriu depinde în mare măsură de momentul în care se ia efectiv decizia protezării.

"Peste 20% dintre pacienţi ajung să aibă indicaţie chirurgicală. În unele cazuri, în boala degenerativă la nivelul articulaţiilor mari, protezarea rămâne soluţia ideală şi finală. Problema este cu momentul protezării. Pentru că foarte mulţi pacienţi sunt încă reticenţi când sunt orientaţi către ortoped în vederea stabilirii necesităţii artroplastiei, fie de şold, fie de genunchi, din multe motive. Fie pentru că sunt singuri, fie nu au acces la o secţie de recuperare sau pur şi simplu de frica de intervenţie chirurgicală. Dar dacă aceste proteze se pun tardiv, rezultatele post-operatorii nu vor fi la nivelul aşteptărilor pacientului. Pentru că o articulaţie afectată de artroză ajunsă într-un stadiu foarte avansat atrage după ea foarte multe modificări, inclusiv slăbiciune musculară. Iar post-operator este destul de greu să recuperezi ceea ce ai pierdut în mai mulţi ani. Protezarea oferă însă posibilitatea unei vieţi cu o calitate net îmbunătăţită, chiar şi independenţă fizică", a fost de părere medicul.

La SJU Focşani, media lunară a pacienţilor internaţi este de circa 100 pe spitalizare de lungă durată, de cinci, şapte, zece zile, în funcţie de complexitatea patologiei, în timp ce alţi 350 - 400 de pacienţi sunt internaţi lunar pe această secţie în spitalizare de zi. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 30-04-2025 10:02

Organizații ale pacienților cronici: Lista medicamentelor compensate și gratuite, o simplă hârtie ce așteaptă o semnătură de la Guvern

Alianța Pacienților Cronici din România și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită Executivului să aprobe hotărârea privind lista medicamentelor compensate și gratuite, atrăgând atenția că acest document așteaptă încă din 19 februarie să fie semnat. 'Așteptarea aprobării noilor medicamente pentru pacienții

Sanatate 29-04-2025 19:24

Tulcea: Consilierii locali au votat pentru dublarea stimulentelor financiare alocate medicilor

Consilierii locali ai municipiului Tulcea au aprobat, marți, în timpul unei ședințe în plen, dublarea stimulentelor financiare alocate de la bugetul local specialiștilor din Sănătate care aleg să lucreze în Spitalul Județean de Urgență (SJU), pentru a-i atrage în zona aflată în imediata apropiere a războiului declanșat de Rusia în

Sanatate 29-04-2025 17:47

Alexandru Rafila despre cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin PNRR: Au fost semnate 24 de contracte

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, referitor la cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că au fost semnate 24 de contracte. 'Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătății cu diverși benefi

Sanatate 29-04-2025 16:11

Gorj: Echipamente de ultimă generație achiziționate la Spitalul Județean - roboți pentru dezinfecție UV-C

Consiliul Județean (CJ) Gorj a achiziționat doi roboți pentru dezinfecție UV-C, în valoare totală de 980.000 de lei, fără TVA, pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, au anunțat, marți, reprezentanții instituției. Potrivit unui comunicat de presă, achiziția a fost făcută în cadrul proiectului 'Dotarea Spitalu

Sanatate 29-04-2025 08:25

Sibiu: DSP a suspendat cursurile la Colegiul Brukenthal după ce mai mulți copii s-au simțit rău

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a anunțat că a suspendat cursurile pentru ziua de marți la Colegiul Samuel von Brukenthal, unde cu 24 de ore înainte mai multor elevi li s-a făcut rău, acuzând dureri de cap și simptomele unei alergii, din cauze care încă nu au fost descoperite. 'Ancheta realizată de către inspectorii Direcției de

Sanatate 28-04-2025 20:47

Sibiu: Intervenție ISU la Colegiul Național Brukenthal - 20 de elevi au prezentat ''mâncărimi la nivelul pielii''

Două echipaje SMURD, o autospecială de stingere și o autospecială CBRN au intervenit, luni, la Colegiul Național Brukenthal din municipiul Sibiu, în urma unui apel la 112 prin care s-a semnalat faptul că cinci elevi acuză mâncărimi la nivelul feței, a informat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU). ''Echip

Sanatate 28-04-2025 16:33

Nouă spitale din București și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai

Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai, a informat luni Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: * Spitalul Clinic de Urgență B

Sanatate 28-04-2025 11:23

Buzău: 20 de adulți și copii au primit îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe

Douăzeci de adulți și copii s-au prezentat în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău după ce au fost mușcați de căpușe, pentru a primi îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, majoritatea persoanelor au fost mușcate de căpușe după ce s-au plimbat prin parcuri ori au mers în zone

Sanatate 25-04-2025 13:27

Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați

Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s

Sanatate 24-04-2025 13:45

Medic epidemiolog DSP Vrancea: Copilul nevaccinat reprezintă un risc pentru sine și cei din jur

Județul Vrancea se confruntă cu una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare la nivel național, iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea atrag atenția că un copil nevaccinat poate reprezenta un pericol atât pentru sine, cât și pentru persoanele vulnerabile din jurul său. 'În contextul unei creșteri

Sanatate 24-04-2025 11:12

Alba: Fetiță spitalizată după ce a fost spălată pe cap cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse

O fetiță de 11 ani, din Alba Iulia, a leșinat după ce a fost spălată pe cap de către mama sa cu o soluție care i-ar fi provocat reacții adverse, în cauză fiind efectuate cercetări de către polițiști sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă. 'La data de 23 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Poliției

Sanatate 23-04-2025 15:21

Iași: Sute de pacienți au ajuns zilnic la UPU, în perioada sărbătorilor pascale

La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului 'Sf Spiridon' Iași peste 300 de persoane au solicitat, zilnic, asistență medicală specializată, în perioada sărbătorilor pascale. Coordonatorul UPU-SMURD Iași, dr Diana Cimpoeșu, a declarat, miercuri, că adresabilitatea cea mai mare a fost înregistrată în a treia zi de Pa

Sanatate 23-04-2025 10:19

Proiect: ANT va plăti cotizația pentru interconectarea cu instituții și organizații internaționale de schimb de organe

Agenția Națională de Transplant va plăti o taxă de 1.000 de euro pentru realizarea interconectării cu instituții similare internaționale și/sau cu organizații internaționale de schimb de organe, în anul 2025, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătății. 'Cotizația pentru realizarea i

Sanatate 22-04-2025 16:37

Iași: Bărbat mușcat de viperă, în zona Voronețului, tratat la SCJU Suceava

Un bărbat din județul Iași, care se afla în vacanță în zona Voronețului, a fost adus la Spitalul Clinic Județean de Urgențe din Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Potrivit medicilor, bărbatul are o mușcătură de viperă la un deget. 'Pacientul avea stare generală mediocră. A fost evaluat de medicul urgentist și apoi chirur