Dietetician: Alimentele ce contribuie la răcorirea corpului şi meniurile care nu necesită preparare termică fac căldura suportabilă

Adina Rusu, preşedinte al Colegiului Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Iaşi, a declarat pentru AGERPRES că, în această perioadă, este esenţial să asigurăm organismului o hidratare corespunzătoare şi un aport energetic optim pentru a face faţă temperaturilor extreme de afară.
Ea consideră că, deşi nu reprezintă un panaceu, "alimentele care contribuie la răcorirea corpului şi meniurile care nu necesită preparare termică pot face valurile de căldură mai suportabile".
"Dacă încercaţi să învingeţi căldura din această vară, s-ar putea să reconsideraţi nu doar ce alimente şi băuturi alegeţi să includeţi în meniul dumneavoastră zilnic, ci şi cât mâncaţi la fiecare masă. Astfel, în special în zilele călduroase, este important să evităm să consumăm mese foarte grele, întrucât consumul unor cantităţi mari de alimente la aceeaşi masă poate îngreuna digestia. Mai mult, reducerea aportului caloric zilnic poate contribui la scăderea temperaturii centrale a corpului, deoarece, în timp ce munceşte să proceseze toată mâncarea consumată, organismul nostru produce şi mai multă căldură", afirmă Adina Rusu.
Conform unui studiu realizat în acest sens, susţine aceasta, reducerea aportului zilnic de calorii cu aproximativ 23% poate scădea temperatura corpului cu aproape jumătate de grad Celsius.
"Deşi nu pare o scădere uriaşă, alături de alte strategii, această metodă ar putea ajuta la prevenirea insolaţiei şi a problemelor conexe. De asemenea, menţinerea unei hidratări optime este esenţială pentru a înlocui apa pierdută de organism prin transpiraţie. Astfel, în zilele călduroase, ar fi indicat să suplimentăm aportul de lichide cu cel puţin 20-30% faţă de cantitatea consumată în mod uzual. Însă, atunci când ne referim la hidratare, nu trebuie să luăm în considerare suplimentarea consumului de băuturi alcoolice, carbogazoase sau îndulcite, întrucât acestea stimulează eliminarea unei cantităţi şi mai mari de apă din organism, crescând deshidratarea şi făcându-ne să ne simţim tot mai slăbiţi şi mai lipsiţi de energie. Acelaşi efect apare şi în cazul băuturilor care conţin cofeină, atunci când sunt consumate în exces", a explicat Adina Rusu.
Aceasta precizează totodată că temperatura optimă a apei consumate în vederea eficientizării hidratării reprezintă un alt subiect de dezbatere printre specialiştii în sănătate.
"În timp ce nu există studii solide care să susţină eventualele efecte nocive ale consumului de apă rece, trebuie să conştientizăm faptul că lichidele reci nu sting setea mai repede, ci doar ne creează senzaţia că o fac. Astfel, putem avea senzaţia că ne răcorim mai rapid, riscând să bem mai puţine lichide. Întrucât în zilele caniculare nici consumul băuturilor calde nu reprezintă cea mai confortabilă opţiune, ideal ar fi să optăm pentru apă la temperatura camerei sau uşor răcită, asigurându-ne astfel că obţinem şi senzaţia de răcorire, dar şi consumul unei cantităţi corespunzătoare de lichide", menţionează Adina Rusu.
Potrivit acesteia, prin transpiraţie corpul nostru nu pierde doar apă, ci şi săruri minerale şi vitamine hidrosolubile, motiv pentru care, în zilele călduroase, ne putem simţi mai apatici, obosiţi şi lipsiţi de energie.
"Vara vine şi cu soluţiile cele mai potrivite, fructele şi legumele proaspete, de sezon, reprezentând o metodă foarte bună prin care îi putem readuce organismului nutrienţii pierduţi. În plus, tipul mâncărurilor alese la fiecare masă poate influenţa adaptarea organismului nostru la căldură, fiind indicat să reducem consumul alimentelor procesate, dar şi al celor foarte grase, cum ar fi, de exemplu, prăjelile, maioneza, smântâna sau margarina. Mai mult, unele dintre alimentele foarte populare la grătarele din timpul verii, cum ar fi produsele din carne, pot supraîncărca sistemul digestiv, ceea ce duce la o cheltuială semnificativă de energie pentru organism şi chiar la generarea, în urma digestiei, a unei cantităţi suplimentare de căldură. Astfel, dintre macronutrienţi, proteinele sunt cel mai greu de digerat, generând şi cea mai mare cantitate de căldură", declară Adina Rusu.
Potrivit sursei citate, deşi poate părea contradictoriu, alimentele picante pot avea un efect de răcorire asupra organismului, acest tip de mâncăruri fiind foarte frecvente în bucătăria ţărilor cu climat cu temperaturi foarte ridicate.
"După consumul acestor mâncăruri, în special într-o zi călduroasă, ne putem simţi ca şi cum întreg corpul ne ia foc. Însă răspunsul fiziologic al organismului la căldură este transpiraţia, aceasta la rândul său având efect de răcorire asupra pielii. Desigur nu vorbim despre o scădere foarte mare a temperaturii corporale, dar alături de strategiile menţionate deja, acesta metodă utilizată de sute de ani de civilizaţiile din zonele foarte călduroase poate fi utilă. Astfel, pe lângă ardeiul iute şi piper, usturoiul şi ghimbirul pot crea un efect asemănător ce are ca rezultat final uşoara răcorire a organismului", susţine Adina Rusu. AGERPRES/(A - autor: Daniela Malache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Vaslui: Mai mulți adulți și copii, transportanți la spital în urma unei posibile toxiinfecții alimentare
Mai mulți adulți și copii, printre care și un sugar în vârstă de 10 luni, au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență Vaslui și la Centrul de Permanență Negrești din cauza unei posibile toxiinfecții alimentare, după ce au participat, vineri, la filmarea unui videoclip, în orașul Negrești. Potrivit prefectului județul
Bistrița-Năsăud: Fetița de 3 ani opărită cu apă va fi transferată, cu ambulanța, la Iași
Fetița de trei ani care a ajuns vineri după-amiază la spitalul din Bistrița cu arsuri provocate de apă fierbinte va fi transferată la un spital din Iași, potrivit purtătorului de cuvânt al Spital
Olt: Pacient cu o tumoră la limbă, salvat la spitalul din Slatina, după o intervenție de 12 ore cu o echipă de 8 medici
Un pacient în vârstă de 60 ani, care a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina cu o tumoră la limbă, a fost salvat după o intervenție chirurgicală maraton de extirpare și reconstrucție ce a durat 12 ore și la care a participat o echipă multidisciplinară formată din opt medici, au informat vineri, reprezentanții unității medicale. <ifram
Rafila: Cel mai mare pericol resimțit în decursul acestui mandat este politicianismul
Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri că cel mai mare pericol pe care l-a resimțit în decursul mandatului său este politicianismul, folosirea ''demagogică'' a unei teme de interes pentru ''copii, pentru oamenii bolnavi'' în scop politicianist. ''Trebuie totdeau
Federația ''Solidaritatea Sanitară'': Orice reducere a cheltuielilor în sănătate ar fi resimțită dramatic de angajați și de pacienți
Sistemul public de sănătate este ''deja subfinanțat'', orice intervenție de reducere a cheltuielilor în acest sector urmând să fie resimțită dramatic atât de angajați, cât și de pacienți, au atras atenția, vineri, reprezentanții Federației ''Solidaritatea Sanitară''. FSSR solicită renunța
Horațiu Moldovan (CNAS): Educația pentru sănătate în școli să fie predată de cadre medicale
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, a pledat ca educația pentru sănătate, disciplină opțională în școli, să devină 'mult mai consistentă' și să fie predată de cadre medicale. 'Educația pentru sănătate nu știu dacă trebuie neapărat să fie o materie obligatorie, dar să fie mult, mult
Horațiu Moldovan (CNAS) propune lărgirea bazei de contribuție la Fondul de Asigurări de Sănătate
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, a declarat că până în 30 iunie va propune Guvernului un memorandum pentru eficientizarea cheltuielilor instituției, evidențiind că lărgirea bazei de contribuție la Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) reprezintă o temă analizată.
Rafila: În ultimii trei ani au fost introduse pe lista de compensate și gratuite peste 100 de medicamente inovative
Peste 100 de molecule inovative au fost introduse pe lista de medicamente compensate și gratuite în ultimii trei ani, a declarat, joi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El a participat la evenimentul 'Health Forum: Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare! Ediția 2025', organizat
Iași: Copil de 2 ani, adus la UPU cu elicopterul SMURD după ce a ingerat raticid
Un copil în vârstă de 2 ani din localitatea Topile, județul Iași, a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul de pediatrie 'Sf Maria' din Iași, după ce a ingerat otravă de șoareci. 'Prin numărul de urgență 112 am primit un apel prin care se sesiza faptul că un copil a ingerat otravă de șoareci. S-a decis trimiterea elicopterulu
Caravana Derma/ Peste 400 de români vor beneficia de consultații dermatologice gratuite
Peste 400 de români din județele Vâlcea, Giurgiu și Ilfov vor beneficia, în luna iunie, de consultații dermatologice gratuite, în cadrul unei caravane organizate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune - APAA. Inițiativa, aflată la prima ediție, își propune să aducă prevenția medicală mai aproape de comunitățile de
Brașov: Pacienți din patru spitale din țară primesc o șansă în urma unei prelevări multiorgan de la SCJU
La Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a avut loc, în noaptea de marți spre miercuri, a doua prelevare de organe și țesuturi de anul acesta, la care au participat, alături de echipa locală de medici brașoveni, echipe din mai multe centre medicale din București, precum și din Cluj și Târgu Mureș. Prelevarea multiorgan și de țesuturi a fost po
Arad: Spitalul Orășenesc Ineu se va extinde cu o clădire pentru îngrijiri paliative
Spitalul Orășenesc Ineu se va extinde cu un nou corp de clădire, care va găzdui o secție de îngrijiri paliative, proiect care va costa aproximativ zece milioane de lei, execuția lucrărilor fiind scoasă la licitație. Primarul orașului Ineu, Călin Abrudan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că licitația a fost publicată în
Bihor: Turismul medical, în Conferința internațională EMTW, desfășurată la Băile Felix
Stațiunea balneară Băile Felix găzduiește, în perioada 3 - 6 iunie, Conferința EMTW 2025 - European Medical Tourism & Wellness Conference, cel mai important eveniment din Europa dedicat turismului medical și industriei wellness. După opt ediții de succes organizate în Italia și Spania, evenimentul revine, de această dată, &icir
Bihor: Ministerul Dezvoltării alocă 90 de milioane de lei pentru modernizarea Spitalului de recuperare din Băile 1 Mai
Ministerul Dezvoltării finanțează, cu aproximativ 90 de milioane de lei, reabilitarea, modernizarea și consolidarea seismică a secției pentru copii din Băile 1 Mai a Spitalului Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix, a informat, într-un comunicat de presă, ministrul Cseke Attila. 'Securitatea seismică, siguranța oamenilor și a
INSP: Peste 1.000 de cazuri de rujeolă înregistrate în luna mai
Un număr de 1.015 cazuri de rujeolă au fost notificate în luna mai, cele mai multe dintre acestea provenind din județele Vaslui (107), Bacău (95) și Satu Mare (88), a informat Institutul Național de Sănătate Publică. 'În perioada 1 ianuarie 2023 - 31 mai 2025, în România au fost notificate 34.650 de cazuri confirmat