logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Senat/Streinu-Cercel: Legea actuală a sănătăţii este total depăşită; trebuie rescrisă

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a afirmat, miercuri, că Legea sănătăţii în vigoare trebuie rescrisă, pentru că "este inutilă din multe puncte de vedere şi total depăşită", iar nevoile actuale ale populaţiei sunt "cu totul altele".

"O nouă lege a sănătăţii este o prioritate a sistemului şi ar dura cam un an şi jumătate ca să fie rescrisă. Trebuie să fie bazată pe sistemul ICloud, telemedicină şi digitalizare. Inteligenţa artificială trebuie folosită cu cap, pentru că altfel ne va omorî dacă nu e bine pusă la punct", a afirmat senatorul PSD la dezbaterea "Inovaţie şi calitate în îngrijirea pe termen lung: perspective şi practici", eveniment organizat de Fundaţia Crucea Alb-Galbenă şi Comisia de sănătate din Senat.

Potrivit profesorului Streinu-Cercel, legea trebuie să prevadă ca spitalele să aibă "un fel de alonje în teritoriu" prin care să se asigure îngrijirea la domiciliu a pacienţilor.

"Spitalele au resursa umană necesară - infirmiere, asistente, medici de toate specialităţile - care ar putea asigura îngrijirea la domiciliu şi costurile ar fi mult mai mici decât cele aferente spitalizării. Medicul de familie, în prezent, nu face medicină, ci birocraţie. O nouă specializare, navigatorul de sănătate, ar trebui să facă ceea ce face medicul de familie, care îşi pierde mult timp cu diverse hârţoage şi raportări. Avem nevoie de acest navigator de sănătate. Să lăsăm medicul să facă medicină, iar navigatorul de sănătate să identifice persoanele care au nevoie de îngrijire la domiciliu şi profilul de îngrijire la domiciliul. Aceasta nouă specializare, navigatorul de sănătate, ar putea să aducă o lumină importantă în sistem", a explicat Streinu-Cercel.

Senatorul susţine că pentru finanţarea ambulatoriului de specialitate "trebuie făcută o mişcare rapidă, pentru că altfel pierdem o categorie importantă de medici specialişti din ambulatoriu".

"Din păcate, am distrus sistemul de sănătate care includea circa, policlinica, spitalul. Acum, între medicul de familie şi spital mai sunt câţiva medici de specialitate şi în rest nimic. Drept urmare, în weekenduri toate camerele de gardă de la spitale sunt blocate, pacienţii devin nervoşi, pe bună dreptate, pentru că aşteaptă cu orele să fie consultaţi. Trebuie să refacem treaba asta", a adăugat Streinu-Cercel.

Referindu-se la sistemul de asigurări de sănătate, senatorul Streinu-Cercel a evidenţiat că împărţirea populaţiei în asiguraţi şi neasiguraţi contravine Constituţiei.

"Lăsăm pe foarte mulţi în urmă, pentru că am împărţit oamenii în asiguraţi şi neasiguraţi, deşi Constituţia României spune că fiecare cetăţean are dreptul la sănătate. De aceea, în Parlament, am adăugat noi prevederi legislative - persoanele care au boli cu impact asupra sănătăţii publice să beneficieze de aceleaşi drepturi cu persoanele asigurate. La nivel de CNAS, nu se ştie câţi bani se adună în sistem, pentru că CNAS primeşte finanţare lunar de la Ministerul de Finanţe cât vrea ministerul. Dacă am vrea să facem lumină, Casa ar trebui să ştie ce colectează şi să se ducă să-l tragă de mână pe cel care nu a dat banii, lucru care nu se întâmplă, iar Ministerul Sănătăţii împreună cu Guvernul şi Parlamentul să aloce restul de fonduri necesare pentru sănătate. De fapt, noi ce grijă avem pe Pământul ăsta? Sănătatea şi învăţământul! Dacă îi educăm bine şi sunt şi sănătoşi, fiecare persoană îşi vede de treaba lui. România are nevoie de un sistem sanitar puternic şi de un sistem de învăţământ performant", a mai spus Streinu-Cercel.

Potrivit senatorului, medicina de familie practică "o medicină privată finanţată tot de noi, iar spitalele private primesc bani de la CNAS".

"Spitalele sunt publice şi sunt plătite, chipurile, de la stat prin servicii medicale pe care le contractezi cu Casa de sănătate judeţeană - o parte din bani se duc pe salarii, o mică parte din bani se duc pe medicamente şi altă mică parte reactivi, iar restul pe mâncare, curent, al cărui preţ a crescut. Am fost atenţi şi la plafonarea preţului curentului electric, am pus şi spitalele, pentru că altfel plăteau de se uscau tot din banii de servicii medicale pe care le decontează Casa (...) Haideţi odată să lămurim - Casa se ocupă de serviciile medicale, iar salariile trebuie să vină de la stat. Şi atunci lucrurile ar fi clare", a opinat Streinu-Cercel.

El a pledat ca CNAS să finanţeze achiziţionarea pentru populaţie a unor ceasuri care măsoară diverşi parametri biologici.

"Evoluţia în telemedicină este foarte rapidă acum - de la o zi la alta. De exemplu, eu am un ceas care îmi ia tensiunea, glicemia, şi de câte ori respir şi temperatura şi pulsul şi EKG. Nu e scump. E vreo 200 si ceva de lei. (...) Un astfel de device, luat prin CNAS, care trebuie să se implice în dezvoltarea tehnologiei, ar putea ajuta", a mai afirmat preşedintele Comisiei de sănătate din Senat. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 30-04-2025 16:23

Sibiu: Operație în premieră la Spitalul Județean, pentru o afecțiune biliară severă

Echipele din secțiile de Gastroenterologie, Radiologie Intervențională și Anestezie și Terapie Intensivă ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu au realizat pentru prima oară o intervenție complexă, de 'drenaj biliar percutan transhepatic și protezare endoscopică a căilor biliare extrahepatice', informează un comunicat de presă.

Sanatate 30-04-2025 16:07

Iași: Specialiști din țară și străinătate vor dezvolta o rețea modernă de centre oncologice în România

Specialiști din țară și străinătate s-au întâlnit la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași pentru a discuta despre dezvoltarea unei rețele moderne și eficiente de centre oncologice în România, în concordanță cu obiectivele Planului European de Combatere a Cancerului. Managerul IRO Iași, Mirela Grosu, a decla

Sanatate 30-04-2025 14:59

Hunedoara: Modernizarea ambulatoriului integrat de la spitalul județean s-a încheiat; investiția - peste 14 milioane de lei

Lucrările de modernizare a ambulatoriului integrat de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Deva s-au încheiat, proiectul, în valoare de 14,6 milioane de lei, cu TVA, incluzând și achiziția de echipamente medicale pentru cele 38 de cabinete medicale puse la dispoziția pacienților. Fondurile necesare lucrărilor au fost asigura

Sanatate 30-04-2025 14:33

Prahova: Apa livrată în orașul Breaza, contaminată cu bacteria clostridium perfrigens

Apa livrată prin sistemul public de alimentare al orașului Breaza este contaminată cu bacteria clostridium perfringens, arată rezultatele analizelor efectuate de către specialiști. 'În urma rezultatelor buletinelor de analiză emise în data de 30 aprilie pentru probele de apă prelevate în data de 26 aprilie din rețeaua de

Sanatate 30-04-2025 11:49

Prezidențiale2025/ Vot cu urna mobilă în spitalele bucureștene

Pacienții din spitalele bucureștene vor putea vota cu urna mobilă la alegerile prezidențiale de duminică, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanți ai unităților medicale. Se va vota cu urna mobilă la Spitalul Universitar de Urgență București. Aici pot solicita vot cu urna mobilă și medicii de gardă. De asemenea, după cum a declarat

Sanatate 30-04-2025 10:02

Organizații ale pacienților cronici: Lista medicamentelor compensate și gratuite, o simplă hârtie ce așteaptă o semnătură de la Guvern

Alianța Pacienților Cronici din România și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice solicită Executivului să aprobe hotărârea privind lista medicamentelor compensate și gratuite, atrăgând atenția că acest document așteaptă încă din 19 februarie să fie semnat. 'Așteptarea aprobării noilor medicamente pentru pacienții

Sanatate 29-04-2025 19:24

Tulcea: Consilierii locali au votat pentru dublarea stimulentelor financiare alocate medicilor

Consilierii locali ai municipiului Tulcea au aprobat, marți, în timpul unei ședințe în plen, dublarea stimulentelor financiare alocate de la bugetul local specialiștilor din Sănătate care aleg să lucreze în Spitalul Județean de Urgență (SJU), pentru a-i atrage în zona aflată în imediata apropiere a războiului declanșat de Rusia în

Sanatate 29-04-2025 17:47

Alexandru Rafila despre cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin PNRR: Au fost semnate 24 de contracte

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, referitor la cele 27 de spitale eligibile să primească finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că au fost semnate 24 de contracte. 'Noi am semnat, din cele 27 de spitale eligibile, 24 de contracte. Asta a fost ceea ce a semnat Ministerul Sănătății cu diverși benefi

Sanatate 29-04-2025 16:11

Gorj: Echipamente de ultimă generație achiziționate la Spitalul Județean - roboți pentru dezinfecție UV-C

Consiliul Județean (CJ) Gorj a achiziționat doi roboți pentru dezinfecție UV-C, în valoare totală de 980.000 de lei, fără TVA, pentru Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, au anunțat, marți, reprezentanții instituției. Potrivit unui comunicat de presă, achiziția a fost făcută în cadrul proiectului 'Dotarea Spitalu

Sanatate 29-04-2025 08:25

Sibiu: DSP a suspendat cursurile la Colegiul Brukenthal după ce mai mulți copii s-au simțit rău

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a anunțat că a suspendat cursurile pentru ziua de marți la Colegiul Samuel von Brukenthal, unde cu 24 de ore înainte mai multor elevi li s-a făcut rău, acuzând dureri de cap și simptomele unei alergii, din cauze care încă nu au fost descoperite. 'Ancheta realizată de către inspectorii Direcției de

Sanatate 28-04-2025 20:47

Sibiu: Intervenție ISU la Colegiul Național Brukenthal - 20 de elevi au prezentat ''mâncărimi la nivelul pielii''

Două echipaje SMURD, o autospecială de stingere și o autospecială CBRN au intervenit, luni, la Colegiul Național Brukenthal din municipiul Sibiu, în urma unui apel la 112 prin care s-a semnalat faptul că cinci elevi acuză mâncărimi la nivelul feței, a informat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU). ''Echip

Sanatate 28-04-2025 16:33

Nouă spitale din București și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai

Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență în perioada 1 - 4 mai, a informat luni Direcția de Sănătate Publică București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: * Spitalul Clinic de Urgență B

Sanatate 28-04-2025 11:23

Buzău: 20 de adulți și copii au primit îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe

Douăzeci de adulți și copii s-au prezentat în ultima săptămână la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău după ce au fost mușcați de căpușe, pentru a primi îngrijiri medicale. Potrivit medicilor, majoritatea persoanelor au fost mușcate de căpușe după ce s-au plimbat prin parcuri ori au mers în zone

Sanatate 25-04-2025 13:27

Arad: Medicii atrag atenția că a început sezonul căpușelor și mulți se prezintă la spital după ce au fost înțepați

Medicii arădeni atrag atenția că sezonul căpușelor a început iar multe persoane înțepate în ultimele zile s-au prezentat la unitățile de primire a urgențelor pentru extragerea insectelor de sub piele și administrarea unui tratament preventiv. Doar la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad s-au prezentat în această săptămâ

Sanatate 24-04-2025 15:38

INSP: 47.191 de cazuri de infecții respiratorii, în perioada 14 - 20 aprilie

Un număr de 47.191 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 14 - 20 aprilie, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei în acest s