logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Vrancea: Medicii de familie şi medicii specialişti din ambulatorii afirmă că nu vor semna contracte cu CAS

Imagine din galeria Agerpres

Medicii de familie din Vrancea şi medicii specialişti din ambulatorii anunţă că nu vor semna anul acesta contractele-cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate în condiţiile în care finanţarea cabinetelor de medicină de familie şi a ambulatoriilor de specialitate ar putea să scadă cu circa 30%, conform unui proiect de act normativ publicat pe site-ul CNAS şi aflat în transparenţă decizională în care sunt indicate valorile punctelor per capita şi per serviciu ce stau la baza stabilirii plăţilor aferente serviciilor medicale oferite pacienţilor.

Reprezentanţii Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea susţin că noile reglementări reprezintă "o bătaie de joc la adresa corpului medical".

"Trăim nişte vremuri fără precedent, o bătaie de joc la adresa corpului medical care este baza medicinei de familie. În luna iulie a anului 2023, am primit o mărire de buget, asta însemnând o creştere per capitaţie de la 10 lei punctul la 12 lei şi per servicii de la 4 lei la 8 lei. În situaţia asta, noi ne-am bucurat şi pentru că primeam facturi din ce în ce mai mari, am putut să mărim la rândul nostru salariile nete la asistente, am dublat practic aceste salarii, pentru că aşa cum am primit noi, am făcut şi oamenilor care ne ajută, cu care facem echipă, salarii decente. Şi acum iată ce se întâmplă! Aceşti bani pe care i-am primit anul trecut sunt luaţi înapoi. Practic, pierdem între 30 şi 50% din acest buget. Cum pot eu să spun asistentelor mele că nu pot să le plătesc salariile? Oamenii aşteaptă salariile, nu îi interesează problemele medicului. Lumea trebuie să înţeleagă că din cei 40.000 pe care îi primeşte un medic ca mine, care are 3.500 de pacienţi, mai nou 4.000 de pacienţi, pentru că am avut colegă care şi-a făcut socoteala şi şi-a dat seama că trebuie să aducă bani de acasă şi, având şi vârsta pensiei, s-a retras din sistem, nu reprezintă venitul meu, ci al cabinetului. (...) Oameni buni, noi nu primim un net de 300 de milioane sau 100 de milioane de lei. Nu! Salariul meu ca medic de familie este 5.000 de lei, pentru că nu-mi permit mai mult. Restul reprezintă cheltuieli pentru personal, servicii, investiţii", spune purtătorul de cuvânt al Patronatului, medicul de familie Violeta Jeny David.

Potrivit medicului de familie, care activează de 23 de ani într-o comună din Vrancea, la Dumitreşti, aproape 80% dintre medicii de familie sunt la vârsta pensionării sau aproape la vârsta de pensie şi foarte puţini medici noi au intrat în sistem în ultimii ani, iar din cauza noilor reglementări în ceea ce priveşte medicina de familie, tot mai multe cabinete ar putea să se închidă în următoarea perioadă.

"Ar fi normal ca un medic de familie să aibă cam 1.500 de pacienţi, poate chiar mai puţin, ca să poată să se ocupe corect de ei, să facă profilaxie. Că de fapt despre asta e vorba, despre profilaxia din medicina primară. Ei bine, noi nu avem timp să facem această profilaxie, pentru că n-avem cum. Pacientul vine la medicamente şi tot felul de servicii, pe care trebuie să le onorezi. Avem zilnic zeci de consultaţii, mult mai multe decât cele care ne sunt decontate de CAS. La acest moment, aşa cum stau lucrurile, aceste cabinete cu 1.000 - 1.500 de pacienţi vor da faliment, pentru că ele au bugete mici, de 15.000 de lei, din care nu poţi să-ţi plăteşti şi salarii, şi cheltuieli şi taxe. Şi atunci suntem într-o situaţie disperată în care aceşti oameni vor închide. Ca dovadă, deja nu avem medici în sistem. Fiecare şi-a făcut calculul lui. 80% dintre medicii de familie din Vrancea sunt aproape de vârsta pensionării, alţii trecuţi deja, dar mai lucrează încă în sistem. La noi, în ultimii ani, nu ştiu dacă au intrat 15 medici de familie tineri în sistem", spune medicul Violeta David.

La un simplu calcul, medicii de familie au constatat că veniturile cabinetului medical ar putea scădea cu aproape 50% în baza noilor tarife per capita şi per servicii impuse, dar şi a modificărilor fiscale care îi vor afecta şi pe aceştia.

"În condiţiile în care rata inflaţiei a fost de aproape 15%, în care pensiile şi salariile s-au tot mărit în ultimii ani, la medicii de familie scădem plata serviciilor cu 30%. Dacă adunăm scăderile de 30%, cu aproape 15% rata inflaţiei, la care se adaugă modificările financiare care urmează, dări mai mari către stat, vedem că veniturile medicilor de familie scad cu aproape 50%. Noi suntem privaţi, plătim absolut tot, asistenta, contabila, programul informatic, tot ce înseamnă curăţenie, femeie de serviciu, inclusiv hârtia de pe pat, tipizatele, formularele care se cumpără de la Casa de Asigurări, de la Direcţia de Sănătate, medicamente de urgenţă de la dulapul de urgenţă. Din veniturile rămase plătim sănătate, impozite, apoi rămâne şi venitul medicului. Şi atunci te gândeşti, la vârsta pensiei fiind, dacă nu cumva e mai bine să ieşi la pensie. Şi în urma noastră nu vine nimeni, că nu au de ce să vină", a fost de părere Alexandru Ghenadi, medic de familie în Focşani.

În aceste condiţii, medicii de familie şi cei din ambulatoriile de specialitate ameninţă că nu vor semna contractele cu CAS.

"În situaţia aceasta, cu siguranţă nu vom semna contractele. Ne-am unit şi cu medicii de ambulatorii şi nu vom semna aceste contracte, care pur şi simplu sunt bătaie de joc. Noi nu cerem nimic în plus, dar măcar ce ne-a fost dat, pentru că ne-am făcut şi noi o socoteală. N-am cerut bani în plus, n-am cerut nici măcar când ni s-a mărit, anul trecut. Asta a fost o decizie tot a lor, care acum se transformă într-o bătaie de joc. Unele consultaţii sunt plătite chiar şi cu 32 de lei, din care 18 lei înseamnă numai asistenta. Nici la coafor, nici la manichiură dacă vă duceţi nu oferiţi sumele astea. Deci despre ce vorbim? Ştiţi ce înseamnă să nu poţi să plăteşti o femeie de serviciu care face curăţenie? Ştiţi că sunt medici care îşi fac curăţenie singuri în cabinete? Asta înseamnă umilinţă! Cu siguranţă, când vom închide, pacienţii se vor duce către UPU, către spitale. Pentru că de la 1 februarie se vor închide cabinete cu siguranţă", a susţinut medicul Violeta Jeny David.

Medicii au anunţat că, în cursul zilei de miercuri, au în vedere pichetarea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate sau a sediului Prefecturii Vrancea. AGERPRES / (A - autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 13-05-2025 22:00

Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie

Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.

Sanatate 13-05-2025 20:09

Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de

Sanatate 13-05-2025 16:26

INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z

Sanatate 13-05-2025 12:46

Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă

Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,

Sanatate 13-05-2025 12:31

VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate

Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.  

Sanatate 13-05-2025 09:11

Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo

Sanatate 13-05-2025 08:25

Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent

Sanatate 12-05-2025 14:21

Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale

Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie

Sanatate 12-05-2025 12:56

Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai

Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,

Sanatate 12-05-2025 10:19

Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir

Sanatate 12-05-2025 09:38

Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi

Sanatate 11-05-2025 18:40

Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat. &#

Sanatate 09-05-2025 19:10

Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune

Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).

Sanatate 09-05-2025 14:23

MS recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate

Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR. Precizările Ministerului Sănătății vin în urma unor informații medicale 'false' apărute î

Sanatate 09-05-2025 13:48

Ordinul Asistenților Medicali: Vaccinarea - una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice

Vaccinarea este una dintre cele mai eficiente măsuri de protecție a sănătății publice, afirmă reprezentanții Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, aceștia susținând că imunizarea a salvat milioane de vieți și continuă să fie un pilon esențial în prevenirea bolilor transmisibile.