logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Bihor: O adolescentă cu o boală extrem de rară, operată cu succes la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea

Image

O adolescentă în vârstă de 17 ani, diagnosticată cu o boală extrem de rară - sindrom de pensă aorto-mezenterică, a fost operată cu succes la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, cu cea mai avansată tehnică chirurgicală, laparoscopic.

"Sindromul de pensă aorto-mezenterică are o incidenţă de 1 la 1 milion în rândul copiilor (0-18 ani), iar acesta este primul caz înregistrat în judeţul Bihor şi al doilea caz publicat din ţară. Atât diagnosticarea acestui caz, cât şi abordarea chirurgicală reprezintă premiere medicale la nivelul judeţului Bihor", a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Lisa Crăiuţ.

Adolescenta suferea de mai bine de şase ani de simptome digestive precum greaţă, vărsături, balonare, durere abdominală şi scădere ponderală, fiind internată în repetate rânduri în cele două spitale din Beiuş, conform biletelor medicale, cu suspiciune de gastrită.

În 19 septembrie, însă, a fost adusă la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, cu dureri abdominale, deshidratată, având o greutate de 40 de kilograme, la o înălţime de 1,68 metri.

Simptomele ei indicau prezenţa unei obstrucţii proximale, aşadar, iniţial, pacientei i s-a efectuat o radiografie abdominală. S-a constatat faptul că stomacul ei era destins până la micul bazin, în mod normal acesta fiind situat până deasupra ombilicului. De asemenea, evacuarea era încetinită. Aşadar, pacientei i s-a făcut tomografie computerizată a abdomenului cu substanţă de contrast intravenoasă şi a fost măsurat unghiul aorto-mezenteric, adică unghiul dintre aorta abdominală şi artera mezenterică superioară.

"Acest unghi trebuie să fie de peste 25 de grade, pentru a permite trecerea duodenului (prima parte a intestinului subţire). În cazul pacientei, unghiul era de doar 10 grade, ceea ce a dus la comprimarea duodenului şi, astfel, la apariţia simptomelor pacientei", se arată în comunicat.

Punerea diagnosticului a presupus o abordare multidisciplinară a cazului, necesitând analize de laborator, împreună cu investigaţii de imagistică medicală şi gastroenterologie. În urma acestor investigaţii, s-a pus diagnosticul de sindrom de pensă aorto-mezenterică, o cauză extrem de rară de obstrucţie intestinală.

Simptomatologia cronică, riscul de denutriţie avansată şi tulburările hidroelectrolitice ar fi dus în timp la decesul pacientei. După confirmarea diagnosticului, echipa medicală a decis tratamentul chirurgical prin efectuarea unui bypass, cea mai avansată tehnică.

"Această tehnică presupune izolarea porţiunii obstrucţionate a duodenului şi scurtcircuitarea traseului intestinului pentru a evita obstacolul, printr-o anastomoză duodeno-jejunală latero-laterală. În acest fel, sunt unite prima porţiune a intestinului subţire imediat după stomac cu porţiunea de mai jos, iar conţinutul stomacului parcurge noul traseu intestinal, fără a trece prin porţiunea comprimată", a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Intervenţia, care a fost una cu un grad de complexitate ridicat, a fost realizată prin tehnica laparoscopică, aceasta fiind una dintre cele mai moderne tehnici chirurgicale, care presupune utilizarea unor instrumente endoscopice (trocare), ce se introduc în abdomen prin nişte incizii foarte fine. Abordul laparoscopic este minim invaziv, iar datorită faptului că nu necesită incizii mari, prezintă numeroase avantaje pentru pacient, precum reducerea duratei intervenţiei, minimizarea riscurilor şi scurtarea timpului de recuperare post-operatorie.

Un alt element de noutate a fost tehnica de sutură a intestinelor. Tehnica obişnuită, clasică presupune suturarea manuală cu acul, însă aici s-a efectuat suturarea mecanică, cu ajutorul stapler-ului liniar. Acest aparat aplică nişte capse la distanţe egale pe porţiunile intestinului care trebuie sudate, reducând semnificativ timpul necesar pentru intervenţie.

Operaţia a avut loc în data de 26 septembrie şi a durat o oră şi jumătate. Evoluţia post-operatorie a pacientei a fost rapid favorabilă, cu reluarea alimentaţiei orale (pe gură) şi toleranţă digestivă bună.

"Am aşteptat să mediatizăm acest caz pentru a constata starea tinerei, care se simte mult mai bine şi se prezintă periodic la controlul medical pentru a fi monitorizată. Ne bucurăm că mănâncă şi nu mai vomită, aşa cum se întâmpla înainte de operaţie. Din această cauză a şi ajuns la greutatea aceea, de 40 de kg. Ştiu cu siguranţă că a crescut în greutate şi a pus pe ea câteva kilograme", a declarat, pentru AGERPRES, Lisa Crăiuţ.

Atât stabilirea acestui diagnostic extrem de rar, cât şi efectuarea acestei intervenţii complexe au fost posibile datorită strânsei colaborări dintre Secţia Clinică Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Secţia Clinică Chirurgie Generală şi Oncologică, Secţia Clinică ATI II şi Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală.

Echipa medicală care a rezolvat acest caz deosebit de rar a fost compusă din dr. Paul Tchouala - medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Dănuţ Dejeu - medic primar chirurgie generală, dr. Dan Ţinca - medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Daniel Băloiu - medic primar chirurgie pediatrică, dr. Adriana Dobrescu - medic primar ATI şi dr. Virginia Băican - medic primar radiologie şi imagistică medicală. AGERPRES/(A, AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 22

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 14-05-2025 23:16

Vâlcea: Compartimentul de Primiri Urgențe de la spitalul din Drăgășani, redeschis cu medici de specialitate de la alte spitale

Spitalul Municipal 'Costache Nicolescu' din Drăgășani intenționează să introducă și o linie de gardă pentru pediatrie, după ce în urmă cu câteva zile a redeschis Compartimentul de Primiri Urgențe, structură care a funcționat mulți ani în sistem de cameră de gardă din cauza lipsei de personal specializat. Potrivit mana

Sanatate 14-05-2025 20:04

Gorj: Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Târgu Jiu rămâne suspendată

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a transmis că avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne în continuare valabil, până la obținerea rezultatelor probelor recoltate de către personalul laboratorului DSP și re

Sanatate 13-05-2025 22:00

Gorj: 11 medici și un asistent-șef, amendați în urma infecțiilor nosocomiale din Secția Obstetrică-Ginecologie

Un număr de 11 medici și un asistent au fost amendați de inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Gorj cu amenzi în valoare totală de 85.600 de lei, pentru neconformitățile constatate până în prezent în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu.

Sanatate 13-05-2025 20:09

Prahova: DSP a sesizat organele de cercetare penală în cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Prahova a sesizat organele de cercetare penală cu privire la cazul apei de la Breaza contaminată cu bacteria clostridium perfringens, se arată într-un răspuns transmis de către această instituție unei localnice. Conform răspunsului DSP adresat Alexandrei Pavelescu, o localnică din Breaza, și transmis de

Sanatate 13-05-2025 16:26

INSP: 58 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 21%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 5 - 11 mai, au fost înregistrate 58 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 21% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 14 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de z

Sanatate 13-05-2025 12:46

Gorj: Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței decedate la SJU - suferință respiratorie supraacută cu detresă

Concluziile preliminare ale necropsiei fetiței de trei ani care a murit, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, arată o suferință respiratorie supraacută cu detresă respiratorie care a determinat stopul cardiorespirator ce a dus la decesul pacientei. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu,

Sanatate 13-05-2025 12:31

VIDEO Dan Perjovschi - performance la Spitalul 'Marie Curie': Este felul meu de a face parte din societate

Artistul Dan Perjovschi a susținut, marți, un performance la noul spital construit la 'Marie Curie' de Asociația 'Dăruiește Viață', ocazie cu care a afirmat că este un proiect civic și este felul său ca artist de a face parte din societate, nu numai din scena de artă.  

Sanatate 13-05-2025 09:11

Buzău: Incendiu la o locuință pe o suprafață de aproximativ 200 mp în ziua de 'marți 13' a informării preventive

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) au intervenit marți, în Ziua Informării Preventive derulată în data de 13 sub sloganul 'Preveniți ghinionul', pentru stingerea unui incendiu de locuință, extins pe o suprafață de aproximativ 200 mp. Potrivit ISU Buzău, incendiu a izbucnit la o casă din lo

Sanatate 13-05-2025 08:25

Gorj: O fetiță de trei ani a murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

O fetiță de trei ani a decedat, duminică seara, la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu, în acest caz fiind înștiințate Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Târgu Jiu, Mihaela Țicleanu, fetița a fost adusă la spital cu ambulanța, de la Cent

Sanatate 12-05-2025 14:21

Colegiul Medicilor Stomatologi: Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale

Peste 60% dintre români prezintă semne de afecțiuni gingivale, avertizează Colegiul Medicilor Stomatologi din România. De asemenea, sângerările gingivale sunt percepute ca fiind 'normale' de aproape o treime dintre respondenți, reiese dintr-un comunicat transmis, luni, AGERPRES. România are nevoie

Sanatate 12-05-2025 12:56

Academia de Științe Medicale - 90 de ani de la înființare; congres aniversar pe 16 și 17 mai

Academia de Științe Medicale organizează, pe 16 și 17 mai, un congres aniversar cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la înființarea instituției, eveniment care se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Camerei Deputaților. Evenimentul va reuni membri ai Academiei de Științe Medicale, personalități marcante ale lumii științifice,

Sanatate 12-05-2025 10:19

Gorj: DSP a emis avizul de suspendare a activității Secției Obstetrică-Ginecologie, cu posibilitate de prelungire

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj a emis, duminică seara, avizul de suspendare a activității, cu posibilitate de prelungire, până la finalizarea anchetei epidemiologice, remedierea deficiențelor și probe negative la recontrol în Secția Obstetrică-Ginecologie, blocul operator și blocul de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) T&acir

Sanatate 12-05-2025 09:38

Suceava: Analize pentru diagnosticul precoce al insuficienței cardiace asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, în premieră la SCJU

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) 'Sf. Ioan ce Nou' din Suceava va efectua, în această săptămână, în premieră, o analiză care permite diagnosticul precoce al insuficienței cardiace (IC) asimptomatice la pacienții cu diabet zaharat, potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de unitatea medicală. Potrivi

Sanatate 11-05-2025 18:40

Colegiul Medicilor: Sănătatea și vaccinarea nu trebuie să fie subiect al controverselor fără fundament

Colegiul Medicilor din România (CMR) a transmis, duminică, un mesaj în care subliniază că sănătatea nu trebuie să devină un subiect al controverselor fără fundament, iar vaccinarea este una dintre cele mai sigure și eficiente metode de a ne proteja sănătate, iar sfatul medicului, al specialistului, este esențial să fie ascultat. &#

Sanatate 09-05-2025 19:10

Academicianul Ioanel Sinescu: Sistemul medical românesc are părți bune, dar și mai puțin bune

Sistemul medical românesc are părți bune, dar și unele mai puțin bune, însă dotarea uneori insuficient de performantă e suplinită de faptul că chirurgii, medicii români în general, sunt foarte bine pregătiți și dedicați meseriei, susține academicianul prof. dr. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie (ARU).