logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Harghita: Caravana de depistare a tuberculozei a Institutului ''Marius Nasta'' din Bucureşti, prezentă în 12 localităţi din judeţ

Image

Caravana mobilă a Institutului de "Marius Nasta" din Bucureşti va fi prezentă, timp de o lună, în 12 localităţi harghitene şi va furniza servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor şi depistarea precoce a tuberculozei.

Lansarea programului a avut loc joi, la sediul Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, în prezenţa coordonatorilor proiectului, a conducerii Instituţiei Prefectului şi a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dar şi a medicilor de familie sau a asistenţilor medicali din comunele vizate.

Programul de screening privind depistarea tuberculozei se va desfăşura în perioada 14 noiembrie-16 decembrie, în comunele Ciucsângeorgiu, Dârjiu, Ulieş, Porumbeni, Atid, Corund, Cârţa, Sândominic, Ditrău, Tulgheş, Gălăuţaş şi Sărmaş, unde, de-a lungul timpului, s-a înregistrat un număr mai ridicat de cazuri.

Caravana "Screening TB" face parte dintr-un proiect naţional, cel mai mare de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani, care este finanţat din fonduri europene şi este implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Managerul proiectului, Dragoş Dendrino, a declarat presei că judeţul Harghita se află într-o situaţie fericită, cu cea mai mică incidenţă a tuberculozei dintre judeţele din România, respectiv de 13 persoane la suta de mii de locuitori, dar a punctat că este important ca această campanie de depistare precoce să se desfăşoare în toate judeţene din ţară, pentru a vedea care este situaţia reală a persoanelor aflate în grupurile vulnerabile cu privire la incidenţa tuberculozei.

"Vom merge în mediul rural, persoanele din grupul ţintă sunt persoane cu domiciliul în mediul rural, unde vom încerca să aducem către caravană persoanele aflate în situaţii de risc. Vorbim de persoane care nu au acces la servicii medicale, persoane care trec prin situaţii financiare dificile şi care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. E vorba de o schimbare de paradigmă pentru că, în acest moment, vorbim despre deplasarea medicului către pacient, cât mai aproape de domiciliu şi nu numai atât, dar însoţirea pacientului de la diagnostic, până la finalizarea tratamentului, cu absolut tot ce înseamnă servicii suport. Comunităţile din judeţul Harghita au fost alese împreună cu reprezentanţii Programului Naţional de Control şi Supraveghere şi Control al Tuberculozei şi DSP-ul local şi sunt comunităţile care de-a lungul timpului au înregistrat un număr mai ridicat de cazuri. Avem o intervenţie de o lună de zile în judeţul Harghita, în care vom încerca să parcurgem absolut toate aceste comunităţi şi, dacă se poate, să suplimentăm, într-un viitor apropiat, numărul de localităţi în care să putem fi prezenţi. Sperăm ca implicarea localităţilor să fie de succes", a afirmat Dragoş Dendrino.

Acesta a adăugat că programul de depistare precoce a tuberculozei ţine foarte mult de gradul de implicare al persoanelor din fiecare comunitate în parte, de la medicii de familie, reţeaua de asistenţi medicali comunitari şi primari, până la mediatori sanitari şi asistenţi sociali, oameni cu care coordonatorii proiectului încearcă să intre în legătură, în încercarea de a ajunge la domiciliul oamenilor, pentru a-i convinge să vină la caravană "cu sufletul deschis".

Chiar dacă incidenţa cazurilor de TBC la suta de mii de locuitori este mică în Harghita, Dragoş Dendrino a spus că, potrivit medicilor pneumologi din Ungaria, "există şi un număr de pacienţi de etnie maghiară care optează pentru tratamentul în ţara vecină", unde aceşti pacienţi se află la muncă şi care nu sunt cuprinşi în statistica naţională din România.

Directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr Tar Gyongyi, a vorbit despre importanţa screeningului în domeniul prevenţiei, punctând faptul că această metodă serveşte binele populaţiei. Şi dr Tar a spus că Harghita este judeţul cu cea mai mica incidenţă a tuberculozei, dar a arătat că este nevoie ca populaţia să fie urmărită, pentru a vedea dacă această situaţie este reală.

"Prevenţia este cea mai valoroasă şi mai chibzuită metodă de a ne proteja de boală, de durere, de cheltuieli şi de anxietăţi. Screeningul ne arată din timp dacă suntem în pericol, dacă trebuie să continuăm să facem investigaţii sau putem dormi liniştiţi; iar în cazul în care avem boala, ne protejează de agravarea ei, prin accesul la tratament în faza precoce. Tuberculoza este o boală contagioasă, astfel prin prezentarea la screening de fapt îi protejăm şi pe cei dragi: ne protejăm familia, colegii, prietenii, îi ferim de tuberculoză şi pe cei care nu pot beneficia, de exemplu gravidele, de aceaste servicii gratuite şi nedureroase. Astfel ne manifestăm responsabilitatea faţă de propria persoană, faţă de sănătatea celor dragi şi de bunăstarea comunităţii în care trăim", a declarat dr Tar.

Ea a făcut apel şi la personalul medical din localităţi sau lideri ai comunităţilor să se implice în informarea şi convingerea populaţiei, astfel încât să fie combătute eventualele fake news-uri, care s-au dovedit că au impact şi la oamenii din zonă.

Medicul de familie din comuna Ciucsângeorgiu, dr Demeter Ferenc, a declarat presei că are pacienţi sub observaţie pasivă, care au fost bolnavi de TBC, care au fost vindecaţi şi se află în evidenţa pasivă, iar acest program este binevenit.

"Este de bun augur ce se întâmplă, pentru că orice boolnav de TBC activ are în jur zece posibili pacienţi cu TBC latent şi este bine să facem din când în când câte un program de screening pentru a preveni răspândirea în continuare a bolii", a declarat dr Demeter.

Acesta a spus că, pentru atragerea localnicilor către caravană, există o colaborare foarte bună cu Primăria din Ciucsângeorgiu şi se doreşte şi atragerea membrilor clerului, "pentru că pacienţii din mediul rural sunt cu urechea aplecată la ce le spune preotul".

Caravana medicală mobilă este dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei - precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Proiectul "Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente" este cofinanţat din Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018-2023, iar valoare totală a finanţării nerambursabile este de aproximativ 14,4 milioane de euro. AGERPRES / (A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 16

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sanatate 22-05-2025 13:31

INSP: 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - în perioada 12 - 18 mai

Un număr de 53.871 de cazuri de infecții respiratorii - gripă clinică, IACRS și pneumonii - au fost raportate în săptămâna 12 - 18 mai, a informat, joi, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP). În această perioadă, nu a fost comunicat niciun deces din cauza gripei. Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei &ic

Sanatate 22-05-2025 11:12

Rafila: Important este să existe continuitatea proiectelor în domeniul sănătății, nu are importanță cine vine la minister

Ministrul interimar al Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este important să existe continuitatea proiectelor în acest domeniu, acesta fiind 'singurul lucru care contează'. El a fost întrebat și dacă își dorește să rămână în noul Guvern la Ministerul Sănătății. 'Nu are importanță

Sanatate 21-05-2025 22:12

Prahova: Primarul din Sinaia, transportat cu ambulanța la Spitalul Județean Ploiești (surse)

Primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost preluat de o ambulanță, miercuri seară, pentru a fi transportat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Surse medicale au precizat, pentru AGERPRES, că acesta ar avea o criză cardiacă și este transportat la SJU Ploie

Sanatate 21-05-2025 17:25

Iași: Sute de medici la 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România'

Sute de medici și specialiști din țară și străinătate se află în aceste zile la Iași pentru a lua parte 'Conferința Națională a Societății de Medicină de Urgență și Catastrofă din România', un eveniment care celebrează 20 de ani de activitate SMURD în Iași și 190 de ani de la înființarea primei unități de pompieri militari în Român

Sanatate 21-05-2025 11:13

Arad: Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, pregătiți să acorde primul ajutor

Sute de elevi și profesori din zone cu acces greu la spitale, din județul Arad sunt pregătiți să acorde primul ajutor în cazul unor accidentări, în cadrul unei campanii derulate de Crucea Roșie, care se va încheia odată cu începerea vacanței de vară. Directorul filialei Arad a Crucii Roșii, Iudita Cuvineanu, a d

Sanatate 20-05-2025 19:44

România va găzdui Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice

Rezistența la antibiotice, reapariția unor virusuri precum Dengue și Lassa, dar și noi tehnologii în vaccinologie vor fi unele dintre principalele teme abordate la Congresul European de Boli Infecțioase Pediatrice, care se va desfășura la Palatul Parlamentului în perioada 26 - 30 mai. 'Suntem onorați să aducem ESPID 2025 la Buc

Sanatate 20-05-2025 16:11

INSP: 71 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 22,4%

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat marți că, în perioada 12 - 18 mai, au fost înregistrate 71 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în creștere cu 22,4% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 18 dintre aceste cazuri noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă

Sanatate 20-05-2025 14:13

Cătălina Poiană (Colegiul Medicilor): Patologia endocrină este larg răspândită

Patologia endocrină este larg răspândită, însă există în prezent metode de diagnostic și mijloace terapeutice prin care să se asigure o îngrijire bună a pacienților, a declarat, marți, președintele Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În opinia sa, un element foarte important în sistemul de medical l-ar r

Sanatate 20-05-2025 12:14

Bistrița-Năsăud: Mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate, colectate de spitale de la populație

Cele trei spitale publice din județul Bistrița-Năsăud au colectat, împreună, mai puțin de 190 de kilograme de medicamente expirate de la populație, prin punctele special deschise în vara anului trecut, în concordanță cu prevederile legale. Din această cantitate, 168,25 kilograme au fost colectate la punctul deschis de Spitalu

Sanatate 20-05-2025 11:33

Galați: A început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din Tecuci

Președintele Consiliului Județean (CJ) Galați, Costel Fotea, anunță că a început turnarea structurii primului etaj al spitalului de 40 de milioane de euro din municipiul Tecuci, care are ca termen de finalizare anul 2026. 'Etapă importantă la spitalul de 40 de milioane de euro din Tecuci - a început turnarea structurii primului

Sanatate 20-05-2025 10:25

Gorj: Activitatea în Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu, reluată

Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu a fost reluată marți dimineața, a informat purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În după amiaza zilei de luni, conducerea SJU a solicitat Direcției de Săn

Sanatate 19-05-2025 18:30

Ziua Internațională a Medicului de Familie/Dr. Cătălina Poiană: Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică

Susținerea medicinei de familie trebuie să fie o prioritate strategică la nivel de sistem național de sănătate prin măsuri concrete - finanțare corespunzătoare, debirocratizare, precum și strategii pentru îmbunătățirea percepției asupra acestei specialități, a transmis, luni, președinta Colegiului Medicilor din România, Cătălina Poiană. În fi

Sanatate 17-05-2025 15:24

Prahova: Șase persoane asistate medical în urma incendiului izbucnit într-un bloc din Ploiești

Șase persoane au fost asistate medical în urma incendiului care a izbucnit, sâmbătă, într-un bloc din municipiul Ploiești, înregistrându-se degajări mari de fum. Incendiul s-a manifestat în camera tehnică a blocului, zeci de persoane reușind să se evacueze, altele fiind evacuate de către pompieri, informează

Sanatate 16-05-2025 17:46

Președintele CNAS a prezentat posibilități de colaborare între medicii de medicina muncii și furnizorii de servicii medicale

Medicii de familie pot emite, în baza scrisorilor medicale eliberate de medicii de medicina muncii, rețete compensate pentru medicamentele recomandate angajaților, în limitele competențelor profesionale, informează Casa Națională de Asigurări de Sănătate într-un comunicat remis presei. CNAS afirmă că în baza acestor scr

Sanatate 16-05-2025 15:54

Gorj: Secția Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Județean Târgu Jiu rămâne închisă

Activitatea Secției Obstetrică-Ginecologie, a blocului operator și blocului de nașteri din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Târgu Jiu rămâne suspendată, a anunțat, vineri după-amiază, purtătorul de cuvânt al unității medicale, Mihaela Țicleanu. 'În urma ședinței de astăzi cu reprezentanții Direcției de Să