Hotărârea nr. 43 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din 27 august 2020 (text integral)
Hotărâre nr. 43 din 27.08.2020 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice
În considerarea prevederilor art. 5 alin. (3) lit. (f), art. 8 şi art. 9 din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art. 1 din HG nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, luând în discuţie propunerile formulate prin Hotărârea nr. 24 din 21.08.2020, a Grupului de suport
tehnico - ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) şi d) şi art. 8 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare,
Având în vedere prevederile OUG nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul ale art. 20 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcţionarea şi componenţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta
HOTĂRÂRE:
Art. 1 - (1) Se aprobă reluarea activităţii cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.
(2) Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricţionarea sau închiderea activităţii operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
(3) Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activităţii operatorilor economici dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
(4) Programul de lucru al operatorilor economici prevăzuţi la alin. (1) nu poate începe înainte de orele 06.00 şi nu se poate prelungi după orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00.
(5) Operatorii economici menţionaţi la alin. (1) vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri.
(6) Măsurile prevăzute la alin. (1) - (5) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020.
Art. 2 - (1) Se aprobă deschiderea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.
(2) Se aprobă deschiderea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, doar pentru clienţii cazaţi în hotel, în judeţele în care, incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile depăşeşte pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
(3) Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori pot decide restricţionarea activităţii restaurantelor şi cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) - (3) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020.
Art. 3 - (1) Se aprobă desfăşurarea activităţii cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, în judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori.
(2) Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricţionarea sau închiderea activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă această localitate trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
(3) Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activităţii operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
(4) Măsurile prevăzute la alin. (1) - (3) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020.
Art. 4 - (1) Se aprobă organizarea evenimentelor private, a cursurilor de instruire/ workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, cu un număr de participanţi de maximum 50 de persoane în interior şi de maximum 100 de persoane în exterior, cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii.
(2) Măsura prevăzută la alin. (1) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020.
Art. 5 - Se menţine măsura privind suspendarea activităţii cluburilor, discotecilor şi a barurilor în interiorul clădirilor.
Art. 6 - În cuprinsul Hotărârii CNSU nr. 36 din 21.07.2020, la art. 3 lit. r) se introduce o nouă literă, lit. s), care va avea următorul cuprins: "s) sportivii străini legitimaţi la cluburile din România care revin pe teritoriul ţării ca urmare a participării la o competiţie internaţională oficială a echipelor lor naţionale şi urmează a-şi relua activitatea sportiva la clubul la care sunt legitimaţi, cu condiţia ca aceştia să aibă încheiat un contract valabil cu un club sportiv din România."
Art. 7 - (1) Activităţile instituţiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizual, a instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare, de artă şi de meserii, precum şi evenimentele culturale în aer liber se pot desfăşura numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii.
(2) În condiţiile alin. (1) organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, fără a depăşi 50 % din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţe/municipiul Bucureşti este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
(3) Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, pot decide restricţionarea sau închiderea activităţilor culturale prevăzute la alin. (1) dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, trece peste pragul de 1,5/1.000 de locuitori.
(4) Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, pot decide reluarea activităţilor culturale prevăzute la alin. (1), dintr-o anumită localitate, din zona de competenţă, dacă incidenţa cumulată a cazurilor din această localitate, în aceeaşi perioadă de timp, este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
(5) Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleaşi familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane, iar organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţă de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.
(6) Măsurile prevăzute la alin. (1) - (5) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020.
Art. 8 - În conformitate cu art. 4 alin. (3) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, se aprobă majorarea cantităţilor prevăzute în Anexa la OUG nr. 11/2020, cu modificările şi completările ulterioare, cu următoarele cantităţi suplimentare: 200 de ventilatoare medicale, 200 de monitoare medicale, 800 de injectomate, 150 de filtre pentru izolete şi camerele de izolare cu presiune negativă şi 1.750.000 de măşti de protecţie de tip FFP2 şi FFP3.
Art. 9 - (1) Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţii special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile şi alte asemenea, nu poate începe înainte de orele 06.00 şi nu se poate prelungi după orele 24.00.
(2) Măsura prevăzută la alin. (1) intră în vigoare începând cu data de 01.09.2020.
Art. 10 - Se aprobă lista ţărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat, propusă de INSP la data de 24.08.2020, prevăzută în anexa la prezenta hotărâre.
Art. 11 - Rata de incidenţă a cazurilor aferente măsurilor prevăzute la art. 1, 2, 3, 7, se analizează săptămânal, la nivelul fiecărui judeţ şi a fiecărei localităţi, din cadrul acestuia.
Art. 12 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.
PREŞEDINTELE COMITETULUI NAŢIONAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ,
PRIM-MINISTRU
LUDOVIC ORBAN
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Giurgiu: Gripă A la o casă de tip familial din cadrul DGASPC; patru copii, internați
Toți copiii de la o casă de tip familial pentru minori cu handicap grav, și anume, opt copii cu vârste cuprinse între patru și nouă ani, au fost confirmați cu gripă de tip A iar patru dintre aceștia au fost internați. 'În data de 19 ianuarie a fost chemată ambulanța pentru un copil cu simptome de gripă iar la Spitalul Jud
Diana Păun: Suplimentele alimentare nu pot substitui o dietă sănătoasă
Peste 90% dintre români consumă în mod constant suplimente alimentare, însă acestea nu pot substitui o dietă sănătoasă, a declarat miercuri consilierul prezidențial Diana Păun, care a atenționat asupra faptului că aproape două treimi dintre consumatori declară că au nevoie de 'ghidaj' pentru a lua decizii informate cu privire la consumul ace
Buzău: 60 de persoane înscrise pentru trei posturi la Serviciul de statistică din cadrul Spitalului Județean de Urgență
Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău a scos la concurs 11 posturi de asistent medical, infirmiere și îngrijitoare, concurența cea mai mare înregistrându-se însă la Serviciul de statistică medicală, unde pentru trei posturi s-au înscris 60 de candidați. Potrivit SJU, concursul se va desfășura în data de 2
Alba: Mii de cazuri de gripă, pneumonii și IACRS
Peste 6.000 de persoane din Alba au fost diagnosticate săptămâna trecută cu gripă, pneumonie sau infecții acute căi respiratorii superioare, dintre care aproape 200 au necesitat spitalizare, potrivit datelor transmise, marți, AGERPRES, de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba. Astfel, potrivit DSP Alba, în săptămâna 1
București: Nouă spitale și Serviciul de Ambulanță vor asigura asistența medicală de urgență pe 24 ianuarie
Nouă spitale de adulți și copii și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov vor asigura asistența medicală de urgență pe 24 ianuarie, cu ocazia sărbătorii legale a Unirii Principatelor Române, a informat Direcția de Sănătate Publică (DSP) București. Potrivit unui comunicat transmis de DSP, cele nouă unități medicale sunt: *
INSP: 114 cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în scădere cu 29,6%; patru decese
Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat că, în perioada 13 - 19 ianuarie, au fost înregistrate 114 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în scădere cu 29,6% față de săptămâna precedentă. Potrivit INSP, 28 dintre cazurile noi sunt la pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile du
Mureș: Continuă lucrările pentru construirea Institutului Inimii și a Centrului de Arși Gravi
Prefectul județului Mureș, Ovidiu Butuc, a informat, luni, că lucrările de amenajare a șantierului și de construcție la noul Institut al Inimii și la Centrul de Arși Gravi de la Târgu Mureș continuă în această perioadă, luni fiind organizată o întâlnire pentru stabilirea unor detalii referitoare la racordarea la rețeaua de energie electrică a
MS, proiect de ordonanță: STS va dezvolta o aplicație pentru bolile transmisibile
Serviciul de Telecomunicații Speciale va dezvolta, în vederea raportării bolilor transmisibile, o aplicație care va prelua toate datele înregistrate în aplicația informatică 'Corona-forms' și aplicația informatică a RUBT (Registrul Unic de Boli Transmisibile), prevede un proiect de ordonanță pus în dezbatere publică de Ministerul Sănăt
Iași: Bărbat adus la UPU cu o alcoolemie de 969 mg/dl
Un bărbat în vârstă de 40 de ani a fost adus la Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) de la Spitalul 'Sf Spiridon' Iași cu o alcoolemie de 969 mg/dl. Coordonatorul UPU, prof.univ.dr Diana Cimpoeșu, a declarat presei că după ce a fost adus în comă etanolică, bărbatul a fost intubat ventilat mecanic tratat în UPU
Harghita: Linia de gardă de la secția de Oftalmologie a SJU Miercurea-Ciuc, suspendată de șase luni din lipsă de medici
Linia de gardă de la secția de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc este suspendată din luna iunie a anului trecut din lipsă de medici, pacienții cu urgențe majore fiind transportați la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc sau la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe (județul Covasna). Potrivit
Arad: 21 de persoane căzute pe stradă din cauza poleiului, la spital în câteva ore
Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Arad a fost aglomerată, luni dimineață, deoarece 21 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că au căzut pe stradă din cauza poleiului. Purtătorul de cuvânt al spitalului, Simina Roz, a declarat, pentru AGERPRES, că pacienții s-au prezentat în primele ore ale dimineții cu diferi
Dr. Anamaria Ciubară: ''Blue Monday'' ar trebui să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă
''Blue Monday'' ar trebui să inspire oamenii să își îmbunătățească viața, nu să incite la teamă, spune medicul psihiatru Anamaria Ciubară, potrivit căreia cea mai deprimantă zi din an depinde de circumstanțele fiecărei persoane, nu este o zi anume din calendar. ''Blue Monday'' sau ''Lunea cea
Poiană: Agresiunea verbală și fizică asupra personalului medical este inacceptabilă și trebuie combătută ferm și eficient
Agresiunea verbală și fizică asupra personalului medical este 'inacceptabilă' și trebuie să fie combătută ferm și eficient, a declarat, sâmbătă, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Cătălina Poiană. În opinia sa, este esențială promovarea unui climat de respect și colaborare între pacienți și ech
Bacău: Un agent de pază al Spitalului Municipal Onești a fost înjunghiat de un pacient
Un agent de pază al Spitalului Municipal Onești a fost înjunghiat, sâmbătă, de un pacient, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Bacău. ''Din primele cercetări, polițiștii au stabilit că un bărbat în vârstă de 71 de ani, din orașul Târgu Ocna, l-ar fi înjunghiat pe un tânăr de 35 d
Rafila: Nu poți să atragi un medic să lucreze într-o localitate cu un anunț într-un ziar sau pe la un avizier
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Iași, că este necesar ca și autoritățile din localitățile mici să se implice în atragerea medicilor tineri, afirmând în acest sens că 'nu este suficient să pui un anunț pentru un post'. Aflat la Iași, ministrul Sănătății, A