#Ucraina: Ce sunt acordurile de securitate pe care Kievul le negociază cu unii dintre aliaţii săi?

Ucraina aflată în război cu Rusia discută cu un grup tot mai larg de ţări pentru a conveni cu acestea acorduri bilaterale care să cuprindă angajamente de securitate, în timp ce continuă eforturile pentru a-şi atinge obiectivul strategic de a adera la NATO şi insistă pentru obţinerea ajutorului militar extern necesar în faţa invaziei ruse, scrie Reuters miercuri într-o analiză referitoare la acordurile de securitate dorite de Kiev.
Pasul iniţial către încheierea unor astfel de acorduri este o declaraţie comună pe care statele din Grupul celor şapte ţări cele mai dezvoltate (G7) au semnat-o la summitul NATO desfăşurat anul trecut la Vilnius, text ce menţionează stabilirea unor "aranjamente şi angajamente de securitate pe termen lung" cu Ucraina, care să fie negociate bilateral cu această ţară.
Printre înţelegerile sugerate astfel se numără continuarea furnizării de ajutor militar Kievului, susţinerea industriei militare ucrainene, instruirea soldaţilor ucraineni, cooperarea în materie de transfer de informaţii şi sprijinirea apărării cibernetice.
Declaraţia menţionează şi desfăşurarea imediată de consultări cu Ucraina pentru stabilirea "următorilor paşi adecvaţi" în eventualitatea unui "viitor atac armat al Rusiei" asupra teritoriului ucrainean.
Între timp, peste 30 de state care susţin Ucraina în războiul cu Rusia au semnat această declaraţie întocmită de G7, care ea în sine nu este un acord de securitate în sensul celor negociate bilateral de Kiev cu statele dispuse să semneze astfel de acorduri.
În viziunea Kievului, aceste acorduri trebuie să cuprindă angajamente de securitate concrete şi semnificative, dar ele nu trebuie să fie nicidecum un substitut al aderării Ucrainei la NATO.
"Au existat speculaţii conform cărora dacă vom încheia suficiente acorduri de acest fel, atunci nu mai avem nevoie de aderare. Greşit! Avem nevoie de apartenenţa la NATO", a indicat Ihor Jovkva, consilier de politică externă al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a fost prima ţară care a semnat un acord de securitate cu Ucraina, valabil pentru o perioadă de zece ani, Kievul sperând ca până atunci să intre în NATO.
Potrivit guvernului de la Londra, acordul a formalizat o serie de măsuri de sprijin pe care Marea Britanie "le-a furnizat şi va continua să le furnizeze pentru securitatea Ucrainei, inclusiv transferuri de informaţii, securitate cibernetică, instrucţie militară şi sanitară, şi cooperare industrială în sectorul apărării".
Conform aceluiaşi acord semnat cu Marea Britanie, aceasta din urmă s-a angajat să desfăşoare cu Ucraina consultări într-un termen de 24 de ore dacă aceasta din urmă se confruntă cu un nou atac din partea Rusiei şi să furnizeze Kievului în acest caz o asistenţă de securitate "rapidă şi consistentă". Londra va oferi astfel "echipamente militare moderne în toate domeniile necesare, precum şi asistenţă economică; (de asemenea) va impune Rusiei costuri economice şi de altă natură".
Acordul de securitate încheiat de Ucraina cu Marea Britanie cuprinde şi anexe secrete. "Există anexe ale acordului, care sunt top secret. În aceste anexe definim domeniul concret, lucruri concrete, sfere concrete de aplicare. Iar acestea, îmi pare rău, nu vor fi cunoscute publicului sau agresorului, dar vor fi aplicate", precizează consilierul lui Zelenski.
Potrivit acestui consilier, Ucraina a desfăşurat până în prezent cel puţin două runde de negocieri asupra acordurilor de securitate cu toate statele din G7 (SUA, Canada, Germania, Regatul Unit, Franţa, Italia, Japonia). Alte peste zece ţări se află în faza activă a negocierilor cu Kievul ori ar urma să înceapă aceste negocieri curând, a adăugat Ihor Jovkva. Printre aceste ţări se numără Olanda, România, Polonia şi Danemarca.
Franţa, de pildă, era aşteptată să finalizeze luna aceasta acordul de securitate cu Ucraina, în timpul unei vizite a preşedintelui Emmanuel Macron în această ţară, vizită amânată din raţiuni de securitate. Acest acord ar urma cuprindă cadrul ajutorului financiar şi pe termen lung pentru Ucraina, susţinerii reconstrucţiei acestei ţări şi asistenţei militare oferite. Totuşi, acordul nu va conţine angajamente financiare specifice referitoare la livrările de armament, întrucât guvernul francez ar avea nevoie să ceară în prealabil aprobarea din partea parlamentului de la Paris.
În schimb, Macron ar urma să facă anunţuri publice despre noi pachete de ajutor militar pentru Ucraina, cum a fost cel din ianuarie. El a anunţat atunci un nou astfel de ajutor, constând în 40 de rachete cu rază lungă de acţiune Scalp, câte 50 de bombe AASM (armament aer-sol modular) pe lună timp de un an, aproximativ 3.000 de noi obuze de calibrul 155 mm pe lună pentru care Franţa va tripla cadenţa de producţie şi 12 tunuri suplimentare Caesar de acelaşi calibru. Compania Nexter va produce anul acesta alte 60 de tunuri Caesar destinate Ucrainei, iar guvernul francez a invitat aliaţii să le cumpere şi să le livreze Kievului.
Consilierul preşedintelui Zelenski menţionat mai sus a evidenţiat drept "foarte importantă" dispoziţia din acordul încheiat cu Marea Britanie ce prevede desfăşurarea de consultări în 24 de ore în vederea furnizării unui ajutor militar rapid şi consistent Ucrainei.
Această dispoziţie, explică el, merge dincolo de "infamul" Memorandum de la Budapesta, semnat în anul 1994 şi prin care SUA, Marea Britanie şi Rusia au oferit Ucrainei garanţii de securitate în schimbul renunţării la arsenalul de arme nucleare pe care Ucraina îl moştenise după dezintegrarea Uniunii Sovietice, arsenal care în virtutea acelui memorandum a fost transferat Rusiei.
"Nu dorim să repetăm experienţa infamă a declaraţiei de la Budapesta, care a rămas doar o declaraţie", subliniază Ihor Jovkva.
Acesta mai atrage atenţia că Ucraina nu trebuie să încheie în grabă acordurile de securitate. "Nu am nevoie de 10-15 acorduri încheiate într-o săptămână. Prefer să avem aceste acorduri gândite amănunţit, bine negociate şi cu semnale concrete ale unui sprijin diversificat şi pe termen lung pentru Ucraina", subliniază consilierul lui Zelenski.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat
Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia
Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper
Prezidențiale2025/Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România, spune ministrul de externe ungar
Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a consemnat MTI. Solicit
Roberta Metsola, mesaj după întâlnirea informală cu președintele ales Nicușor Dan
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platforma X după întâlnirea informală pe care a avut-o miercuri seara cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Împreună la București. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România',
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în vizită la Parlamentul Estoniei și Centrul e-Estonia
Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar și Centrul e-Estonia, pentru a af
Prezidențiale2025/Congresmanul republican Joe Wilson, discurs de felicitare pentru Nicușor Dan în Camera Reprezentanților
Congresmanul republican Joe Wilson a susținut un discurs de felicitare la adresa președintelui ales al României, Nicușor Dan, marți, în Camera Reprezentanților. 'Domnule președinte, poporul american îl felicită pe președintele ales al României, Nicușor Dan, pentru victoria decisivă, ca independent, în alegerile din 18 mai 2025
Mureșan, despre solicitarea PE de prelungire a PNRR: Rezultatul nu e garantat, dar România poate deveni o voce importantă în discuții
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan recunoaște că executivul UE transmite un mesaj corect atunci când refuză în acest moment discuția despre prelungirea PNRR solicitată într-un raport votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar spune că succesul demersului este
UPDATE Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents (surse)
Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws. Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.
Vot în PE pentru solicitarea prelungirii PNRR: CE susține că toate plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2026
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al CE.
Darryl Nirenberg, nominalizat pentru a deveni ambasadorul SUA în România, urmează să fie confirmat de Senat
Darryl Nirenberg, nominalizat marți în funcția de ambasador al Statelor Unite în România de președintele Donald Trump, va parcurge mai multe etape procedurale până la validarea de către Senatul SUA. Trump a făcut anunțul prin intermediul platformei sale sociale Truth Social: 'Am plăcerea să anunț că Darryl Nirenberg
Prezidențiale2025/ Membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA îl felicită pe președintele ales Nicușor Dan
Mai mulți membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA l-au felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan. Senatorii americani Jeanne Shaheen (lidera democraților din comisie, reprezentând statul New Hampshire), Thom Tillis (republican, Carolina de Nord), Chris Coons (democrat, Delaware), Pete Ricketts (repub
Alteța Sa Regală Principele Radu: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile'
Tartu - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare', a
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat un raport care cere prelungirea PNRR cu 18 luni
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au adoptat marți, cu 63 de voturi pentru, 12 împotrivă și șase abțineri, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Rezililență, din care este finanțat și PNRR-ul României, și care cere prelungirea planului cu 18 luni.
Prezidențiale2025/Președintele Kazahstanului l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea în funcția de președinte al României
Președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, i-a trimis un mesaj de felicitare lui Nicușor Dan pentru victoria în alegerile prezidențiale din România, informează marți agenția de presă locală Kazinform, citând serviciul de presă al președinției kazahe. 'Cred că victoria în alegeri reprezintă o mărturie clară a încred
Regatul Unit: Un cetățean român, inculpat în ancheta privind incendierea unor proprietăți ale premierului Starmer
Poliția britanică a anunțat marți că un cetățean român a fost pus sub acuzare în cadrul anchetei privind incendierea mai multor proprietăți care au legătură cu premierul britanic Keir Starmer, el fiind al doilea inculpat în acest dosar, transmite Reuters. Potrivit unui comunicat al poliției metropolitane londoneze, bărbatul e