INTERVIU Adina Vălean: Sperăm că în decembrie Consiliul European va aproba începerea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova şi Ucraina

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a salutat, într-un interviu acordat AGERPRES, faptul că miercuri Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova şi Ucraina, reprezentanta executivului comunitar declarându-se convinsă că va exista o susţinere din partea Consiliului European pentru ca cele două state să înceapă aceste negocieri.
Adina Vălean a menţionat că există garanţii clare din partea Chişinăului că va îndeplini recomandările rămase transmise de Bruxelles.
Pe de altă parte, ea a ţinut să remarce că, în sectorul transporturilor, executivul comunitar a propus un set de măsuri ce integrează Republica Moldova şi Ucraina în piaţa de transport europeană, cele două ţări fiind acum integrate de facto în viziunea Comisiei Europene cu privire la dezvoltarea infrastructurii de transport.
În acelaşi interviu, Vălean s-a referit la viitoarea aderare a României la spaţiul Schengen, subliniind că executivul UE îşi menţine linia de sprijin total şi de a ajuta, de asemenea, prin încercări de negociere. În acelaşi timp, comisarul european a ţinut să remarce că există o oarecare tensiune legată de migraţie în Uniunea Europeană, tensiune care a condus la introducerea de controale la frontieră în mai multe ţări din spaţiul Schengen în ultimele săptămâni.
Un alt subiect abordat în interviu a fost reprezentat de alegerile europarlamentare din iunie anul viitor şi de miza acestui scrutin pentru România. Comisarul european pentru transporturi a opinat că ar trebui ''contorizate'' şi lucrurile reuşite până acum de ţara noastră în interiorul Uniunii Europene, realizări care îi consolidează rolul competitiv mai ales în cadrul pieţei interne europene.
AGERPRES: Astăzi Comisia Europeană a făcut prima evaluare pentru Republica Moldova şi Ucraina după ce acestea au primit statutul de ţări candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Care este semnalul pe care îl trimite Comisia Europeană şi ce înseamnă această evaluare mai ales pentru Chişinău?
Adina Vălean: Este un moment de bucurie pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina faptul că astăzi Comisia Europeană face o recomandare privind începerea negocierilor de aderare a acestor state la Uniunea Europeană. Un proces accelerat, pentru că să nu uităm că a trecut un timp relativ scurt de când li s-a acordat statutul de ţară candidată, cu o perspectivă clară, cu câteva indicaţii. De exemplu, Republica Moldova a avut un pachet de nouă reforme legislative sau administrative pe care ar trebuia să le îndeplinească şi de care depindea o evaluare pozitivă a parcursului. Din aceste nouă recomandări, şase au fost îndeplinite pozitiv. Atenţie că aceste recomandări înseamnă de fapt un progres în felul în care este organizată societatea, economia şi statul de drept în Republica Moldova, deci e un lucru pozitiv pentru ei în primul rând, dar a fost considerat un succes de către Comisia Europeană.
Au rămas doar trei puncte de îndeplinit. Există garanţii clare din partea Republicii Moldova că le va îndeplini, astfel încât, sperăm, Consiliul European din decembrie să ia act de recomandarea Comisiei şi de îndeplinirea acestor puncte şi să aprobe începerea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina. Această începere a negocierilor o preconizăm noi, dacă totul merge bine, să fie hotărâtă din punct de vedere tehnic în pasul doi, pentru martie, ceea ce înseamnă că avem o perspectivă destul de scurtă în care să vedem Republica Moldova începând negocierile de aderare.
AGERPRES: Care sunt obstacolele ce pot să împiedice începerea acestor negocieri în luna martie?
Adina Vălean: În momentul de faţă trebuie să ne bucurăm că avem o recomandare pozitivă din partea Comisiei Europene, care face evaluările tehnice către Consiliul European. Eu cred că va exista o susţinere din partea Consiliului European pentru aceste două state să înceapă negocierile de aderare.
Voiam să adaug faptul că noi am parcurs deja paşi importanţi în diverse sectoare de activitate pentru o integrare, să spunem, de facto, a Republicii Moldova în piaţa comună. Dacă e să mă refer numai la sectorul meu, cel al transporturilor, Comisia Europene a propus - şi a fost andosat de Parlamentul European şi de Consiliu, devenind practic regulament - un set de măsuri ce integrează Republica Moldova şi Ucraina în piaţa de transport europeană. Mă refer la liberalizarea transportului rutier, care înainte se petrecea numai în baza unor permise acordate bilateral de fiecare stat membru şi exista o întreagă diferenţă între ce acordă un stat sau altul, ceea ce reprezenta o barieră pentru comerţul cu Uniunea Europeană pe rutier. Deci am propus liberalizare, am extins reţelele, hărţile de reţea de transport pe toate modurile către Republica Moldova şi Ucraina, astfel încât ele acum sunt integrate de facto în viziunea noastră privind dezvoltarea infrastructurii de transport.
De asemenea, pentru prima dată în istoria Uniunii Europene două state care nu sunt membre ale Uniunii Europene sunt cooptate şi participă în programul de finanţare al infrastructurii Connecting Europe Facility (Mecanismul de Conectare Europeană).
Acestea sunt câteva exemple, pentru că altfel zi de zi apar noi lucruri pe care încercăm să le facem, să le construim împreună cu Republica Moldova, legate de aviaţie, de recunoaştere a acreditărilor, lucruri de genul ăsta, care să îmbunătăţească practic integrarea lor. Spun asta pentru că lucrurile merg în paralel: se petrece în fapt, în realitate, prin măsuri pe care le luăm, o integrare a Republicii Moldova în piaţa europeană şi în paralel, există chestiunile legate de integrarea politică care vor porni cu aceste negocieri din martie.
Trebuie spus că, cel puţin în domeniul transporturilor - care deţine o cotă foarte importantă din acquis-ul comunitar, cred că aproape 80% din legislaţia europeană ţine de sectorul transporturilor - Republica Moldova a făcut paşi importanţi oricum. Am integrat Moldova şi Ucraina, de asemenea, în comunitatea de transport, ceea ce înseamnă o asociaţie a ţărilor care îşi pregătesc acquis-ul în vederea integrării europene. Deci se lucrează, prestaţia Moldovei este exemplară în acest context. Guvernele de la Chişinău cu care am lucrat eu în ultimii ani au fost extraordinar de serioase, doamna preşedintă, parlamentul, corpul politic din Republica Moldova au fost foarte serioşi în a îndeplini, a propune, a crea idei şi proiecte care să-i aducă mai aproape de Uniunea Europeană.
AGERPRES: Coridoarele solidarităţii pentru cele două ţări ajută au ajutat foarte mult în acest context al războiului din Ucraina. Care este feedback-ul pe care l-aţi primit despre rolul şi implicarea României în ajutorul pentru cele două ţări?
Adina Vălean: România practic este în momentul de faţă, mai ales pentru exporturile de grâne, seminţe de floarea-soarelui, produse agricole, cel mai important culoar pentru Ucraina şi pentru Republica Moldova, în sensul în care, sigur, Republica Moldova joacă un rol important în aceste coridoare ale solidarităţii, existând multe rute care trec prin Republica Moldova. Un procent foarte mare din aceste produse, odată cu închiderea convenţiei pe Marea Neagră de transport trece prin România, prin aşa-numitul Cluster Dunăre-Marea Neagră.
Recent s-au reluat transporturi şi pe Marea Neagră direct din Ucraina, au fost 22 de vase care au putut să facă operaţiuni direct din Ucraina. Rămâne importantă România. Noi am alocat de la Comisia Europeană fonduri importante pentru infrastructura de conectare. Numai cu Republica Moldova avem trei poduri sau trei puncte de conectare, să spunem într-un anume sens, ceea ce înseamnă şi infrastructura adiacentă - la Ungheni, la Albiţa, la Reni-Giurgiuleşti.
În plus, portul Constanţa şi-a sporit capacitatea şi operaţiunile foarte mult. A fost un bun prilej să finanţăm calea ferată adiacentă pentru portul Constanţa. Acum avem în plan şi în proiect finanţare pentru partea feroviară a portului Galaţi şi chiar am primit recent de la ministrul infrastructurii şi reconstrucţiei ucrainean, Oleksandr Kubrakov, cu care lucrez de la începutul conflictului, o scrisoare în care expunea câteva lucruri legate de dificultăţile de conexiune cu Polonia în momentul de faţă, dar avea şi câteva propuneri concrete şi una din ele era exact întărirea portului de la Galaţi şi a trecerii Reni-Giurgiuleşti. Acesta este un semnal că doresc să folosească mai mult calea ferată, ceea a ce ar fi un lucru bun, pentru că şi infrastructura rutieră la noi este puţin sufocată. Dar este un fapt ca atare şi trebuie să nu ne lăsăm atraşi într-o discuţie sau o dispută privind piaţa sau comerţul cu cereale intern-extern şi trebuie să stăm focalizaţi şi să vedem cum putem să folosim la maxim aceste noi linii de comerţ fără a afecta sau a distorsiona piaţa din România. Spun asta pentru că ştiu că au existat discuţii în acest sens, dar în opinia mea se poate face.
AGERPRES: M-aş referi acum la dosarul Schengen. Urmează reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) la începutul lunii decembrie. Până atunci mai sunt alegeri în Olanda. Este România într-o poziţie mai favorabilă acum, ne putem aştepta la o decizie pozitivă?
Adina Vălean: Eu nu am evaluarea pe care probabil o are guvernul României. Sunt convinsă că ei sunt cei care se află într-un dialog permanent la nivelul miniştrilor de interne, dar şi la nivel politic mai înalt cu partenerii noştri din Uniunea Europeană. Nu am această evaluare. Ştiu că, o dată în plus, Comisia Europeană îşi menţine linia de sprijin total şi de a ajuta, de asemenea, prin încercări de negociere.
Pe de altă parte, recunosc faptul că simt oarecare tensiune legată de migraţie în Uniunea Europeană, care este mai mare decât anul trecut. Or, această tensiune a introdus controale la graniţă în multe locuri, ceea ce, în opinia mea înseamnă, în mod nedrept, un apetit scăzut pentru discuţii de extindere a spaţiului Schengen.
AGERPRES: Referitor la alegerile europene din 2024, care sunt mizele pentru pentru România, cum se prezintă ţara noastră în acest scrutin la atâţia ani de când a devenit membră a Uniunii Europene?
Adina Vălean: Cred că ar fi foarte interesant dacă ne-am apleca puţin şi asupra lucrurilor pe care le-am reuşit, pentru că sunt foarte multe lucruri care se întâmplă şi care vin în sprijinul României şi al pieţei şi al rolului ei în Uniunea Europeană, de la avantaje pentru transportatorii români la investiţii în infrastructură şi aşa mai departe. Toate lucrurile astea ar trebui cumva contorizate şi văzute, pentru că ele sunt proiecte, să spunem aşa, în derulare şi atunci, din perspectiva mea de comisar pentru transporturi, eu ştiu care sunt proiectele în derulare şi care sunt cele care urmează să vină pe agendă şi atunci trebuie apărat, bineînţeles, interesul României şi rolul ei în piaţa internă, un rol competitiv, pentru că îl avem şi trebuie să recunoaştem că suntem într-o competiţie cu prietenii noştri europeni din diverse state membre şi că fiecare încearcă să joace o carte naţională.
Deci, eu cred că pentru viitor o profilare politică accentuată în ceea ce înseamnă politica externă a Uniunii Europene plus o atenţie sporită asupra mecanismelor adesea invizibile din piaţa comună europeană pot aduce României un avantaj competitiv economic. AGERPRES/(A - editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Președintele CIO l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României
Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, l-a felicitat, joi, pe Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte ale României, potrivit unui document consultat de AGERPRES. ''Vă rog să acceptați felicitări din inimă pentru alegerea dumneavoastră ca președinte al României. Dați-mi voie să fă adresez cele mai
Prezidențiale2025/Președintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României
Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis joi felicitări lui Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte al României, relatează vineri Xinhua. Xi Jinping a subliniat că România a fost a treia țară din lume care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. China și Români
BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat
Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia
Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper
Prezidențiale2025/Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România, spune ministrul de externe ungar
Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a consemnat MTI. Solicit
Roberta Metsola, mesaj după întâlnirea informală cu președintele ales Nicușor Dan
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platforma X după întâlnirea informală pe care a avut-o miercuri seara cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Împreună la București. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România',
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în vizită la Parlamentul Estoniei și Centrul e-Estonia
Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar și Centrul e-Estonia, pentru a af
Prezidențiale2025/Congresmanul republican Joe Wilson, discurs de felicitare pentru Nicușor Dan în Camera Reprezentanților
Congresmanul republican Joe Wilson a susținut un discurs de felicitare la adresa președintelui ales al României, Nicușor Dan, marți, în Camera Reprezentanților. 'Domnule președinte, poporul american îl felicită pe președintele ales al României, Nicușor Dan, pentru victoria decisivă, ca independent, în alegerile din 18 mai 2025
Mureșan, despre solicitarea PE de prelungire a PNRR: Rezultatul nu e garantat, dar România poate deveni o voce importantă în discuții
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan recunoaște că executivul UE transmite un mesaj corect atunci când refuză în acest moment discuția despre prelungirea PNRR solicitată într-un raport votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar spune că succesul demersului este
UPDATE Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents (surse)
Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws. Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.
Vot în PE pentru solicitarea prelungirii PNRR: CE susține că toate plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2026
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al CE.
Darryl Nirenberg, nominalizat pentru a deveni ambasadorul SUA în România, urmează să fie confirmat de Senat
Darryl Nirenberg, nominalizat marți în funcția de ambasador al Statelor Unite în România de președintele Donald Trump, va parcurge mai multe etape procedurale până la validarea de către Senatul SUA. Trump a făcut anunțul prin intermediul platformei sale sociale Truth Social: 'Am plăcerea să anunț că Darryl Nirenberg
Prezidențiale2025/ Membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA îl felicită pe președintele ales Nicușor Dan
Mai mulți membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA l-au felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan. Senatorii americani Jeanne Shaheen (lidera democraților din comisie, reprezentând statul New Hampshire), Thom Tillis (republican, Carolina de Nord), Chris Coons (democrat, Delaware), Pete Ricketts (repub
Alteța Sa Regală Principele Radu: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile'
Tartu - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare', a
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat un raport care cere prelungirea PNRR cu 18 luni
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au adoptat marți, cu 63 de voturi pentru, 12 împotrivă și șase abțineri, raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Rezililență, din care este finanțat și PNRR-ul României, și care cere prelungirea planului cu 18 luni.