logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova: ''Trebuie să fim pregătiţi!''

Image

Preşedinta Maia Sandu a prezentat miercuri în şedinţa Consiliului Suprem de Securitate de la Chişinău proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova, axat pe trei obiective, menite să consolideze securitatea în "cel mai periculos moment de la obţinerea independenţei" republicii, relatează Deschide.md şi Newsmaker.

În prezent, lumea întreagă este zguduită de atacuri ce distrug pacea şi ordinea în lume, iar Republica Moldova nu trebuie să consideră că aceste lucruri nu o vizează, a declarat Maia Sandu, ulterior, într-o conferinţă de presă.

Republica Moldova trebuie să se decidă de ce parte a lumii vrea să fie. Statul beneficiază de ajutorul României, Franţei, Germaniei şi SUA, însă securitatea cetăţenilor este în "mâinile noastre" şi "trebuie să fim pregătiţi", a afirmat ea, indicând că proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova urmează să fie supus consultărilor publice.

Proiectul Strategiei Securităţii Naţionale defineşte pericolele la adresa securităţii ţării şi direcţiile de acţiune, a afirmat Sandu, menţionând că misiunea autorităţilor, prezentată în Strategia de Securitate, se bazează pe trei obiective esenţiale.

Primul vizează protejarea şi garantarea siguranţei cetăţenilor. "Trebuie să tratăm securitatea naţională mai responsabil, mai serios şi cu mai multă pregătire decât am făcut-o în ultimii 30 de ani", a spus şefa statului.

Al doilea este crearea unui stat puternic şi respectat. "Vom acţiona cu respect faţă de ţările lumii şi vom cere să fim respectaţi, inclusiv de Federaţia Rusă, care astăzi ne încalcă suveranitatea, încearcă să ne submineze democraţia şi să ne divizeze societatea. Nu vom permite ca Moldova să fie şantajată. Vom consolida instituţiile statului pentru ca Republica Moldova să devină un stat cu adevărat independent, care exercită control deplin asupra teritoriului său recunoscut internaţional. Republica Moldova îşi va decide liber viitorul", a subliniat Maia Sandu.

Al treilea obiective este aderarea la Uniunea Europeană. "Avem două mari pericole astăzi la adresa securităţii naţionale: politica agresivă dusă de Federaţia Rusă împotriva ţării noastre şi împotriva păcii, în general, şi corupţia înrădăcinată în Republica Moldova", a subliniat ea.

"Ani la rând Moldova a fost sub atac. A fost sub atacul corupţilor. Sub atacul unor grupuri criminale care şi-au propus să slăbească statul pentru ca să-l folosească în propriul interes. Sub atacul şantajului constant din partea Federaţiei Ruse. De când Rusia a declanşat un război total împotriva Ucrainei, Moldova este sub ameninţare de destabilizare şi sub riscul real de a fi următoarea, dacă Ucraina cade. (...) Să nu ne facem iluzii. Aceste atacuri nu vor înceta. Tocmai de aceea, datoria noastră este să fim mai bine pregătiţi de ele şi să ne întărim pentru ca moldovenii să fie şi să se simtă în siguranţă acasă", a afirmat ea.

Maia Sandu a menţionat că prin Strategia Securităţii Naţionale, autorităţile vor acţiona în câteva direcţii. Printre acestea se numără sporirea investiţiilor şi întărirea sectorului de apărare şi securitate, progresarea graduală pe calea soluţionării conflictului transnistrean, inclusiv intensificarea luptei de combatere a corupţiei şi crearea unor instituţii puternice care să aplice legea.

Referitor la Transnistria, preşedinta Republicii Moldova a subliniat că "nu există o altă cale de soluţionare a conflictului transnistrean decât cea paşnică" şi a cerut din nou Rusiei să-şi retragă trupele din stânga Nistrului, conform Deschide.md.

" Trupele ruse, aflate ilegal în ţara noastră, trebuie să părăsească teritoriul suveran al Republicii Moldova. Va trebui să depunem eforturi pentru a reintegra progresiv şi paşnic regiunea transnistreană în spaţiul juridic, economic şi politic al Republicii Moldova. În acest proces, vrem să extindem toate beneficiile apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi pentru cetăţenii noştri care locuiesc pe malul stâng al râului Nistru. Soluţia politică a conflictului de pe Nistru, ce va fi identificată cu participarea activă a Uniunii Europene şi a altor parteneri strategici, trebuie să fie durabilă, funcţională şi aliniată la aspiraţiile europene ale ţării noastre", a declarat Sandu.

În acelaşi timp, ea a subliniat că Republica Moldova trebuie să dezvolte parteneriate de securitate cu aliaţii săi cei mai puternici.

"UE rămâne unul dintre pilonii de bază ai securităţii în Europa. În acest context, apreciem parteneriatul nostru strategic privilegiat, profund şi multidimensional cu România în domeniul securităţii şi apărării. Consolidarea acestui parteneriat este esenţială pentru îndeplinirea dezideratului nostru de aderare la UE şi pentru asigurarea securităţii ţării pe termen lung. Vom dezvolta un parteneriat strâns şi cu Ucraina, cu care rămânem solidari şi suntem prieteni. Securitatea Europei se bazează pe cooperare şi pe NATO. Vom continua să consolidăm parteneriatul cu Alianţa pentru a întări armata", a subliniat Maia Sandu.

În final, ea a menţionat că securitatea durabilă, pacea şi prosperitatea Republicii Moldova pot fi asigurate doar printr-un efort comun şi continuu al instituţiilor de stat, al societăţii civile, al sectorului privat şi al tuturor cetăţenilor, de acasă şi din diasporă, conform media citate.AGERPRES/(AS-autor: Lilia Traci, editor: Ionuţ Mareş, editor online: Anda Badea)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 07-02-2025 15:01

Un tânăr român a murit după ce a fost împușcat în cap de un agent de securitate în timpul unui jaf la Roma

Un tânăr român de 24 de ani împușcat în cap de un agent de securitate în timp ce el și alți trei membri ai unei bande încercau să jefuiască un apartament din nordul Romei joi seara a murit din cauza rănilor grave într-un spital din capitala Italiei, au declarat vineri surse medicale, citate de agenția italiană de presă ANSA.

Romania in lume 06-02-2025 19:52

Comandantul Forțelor Aeriene ale SUA în Europa a vizitat România și Polonia

Comandantul Forțelor Aeriene Americane din Europa (COM USAFE) și șef al Comandamentului Aerian Aliat (COM AIRCOM), generalul James B. Hecker, a efectuat în perioada 4-5 februarie o vizită de lucru în Polonia și România, pentru a discuta diverse chestiuni de Apărare, inclusiv dinamica securității regionale și recentele incursiuni în spațiul aer

Romania in lume 06-02-2025 09:50

UPDATE/Participarea ambasadorului României Radu Gabriel Safta la ceremoniile de celebrare a Zilei Naționale din Noua Zeelandă

Ambasadorul României în Australia, Noua Zeelandă și Insulele Pacificului de Sud, Radu Gabriel Safta, a participat la ceremoniile dedicate Zilei Naționale a Noii Zeelande, Waitangi Day, desfășurate în perioada 3-6 februarie la Waitangi, în nordul Noii Zeelande, prilej cu care s-a întâlnit și cu o parte din liderii comunității rom&ac

Romania in lume 05-02-2025 20:08

Un român, printre suspecții vandalizării unor mașini în Germania pentru care autoritățile ar bănui Rusia

Un român se numără printre cei patru suspecți anchetați în Germania pentru vandalizarea a peste 270 de mașini, caz despre care publicația Der Spiegel a scris că este bănuit un sabotaj din partea Rusiei pentru a afecta partidul Verzilor înaintea alegerilor legislative, relatează miercuri agențiile AFP și DPA. Cei patru suspecț

Romania in lume 05-02-2025 12:14

Furtul artefactelor românești: Poliția olandeză spune că a primit sute de ponturi; un expert se teme că piesele ar fi putut fi topite

Poliția olandeză a primit sute de ponturi cu privire la furtul valoroaselor artefacte românești de la Muzeul Drents din Assen, a anunțat instituția marți seară la un post de televiziune, relatează publicația olandeză NL Times pe site-ul său, în timp ce un expert și-a exprimat temerea că piesele ar fi putut fi topite. Multe informații au fost despre

Romania in lume 04-02-2025 21:29

Alegerile anulate în România marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale (raport)

Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerință străină, marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale, arată un raport realizat de Serviciul de supraveghere și protecț

Romania in lume 04-02-2025 11:58

BTA/Contingentul de poliție din Bulgaria, Austria, România și Ungaria își începe activitatea de pază a frontierei bulgaro-turce

Un contingent comun de poliție din Bulgaria, Austria, România și Ungaria a început activitatea de pază a frontierei bulgaro-turce. Acordul privind crearea unității formate din polițiști de frontieră din cele patru țări a fost semnat oficial luni, la Svilengrad, de către directorii Poliției de Frontieră din Bulgaria și România, Anton Zlatanov și Corn

Romania in lume 03-02-2025 17:41

Ministrul de interne bulgar i-a decorat pe omologii săi din România și Ungaria

Ministrul bulgar al afacerilor interne, Daniel Mitov, i-a decorat luni, într-o scurtă ceremonie la punctul de frontieră Kapitan Andreevo, pe omologii săi român și ungar, Cătălin Predoiu, respectiv Sandor Pinter, cu Insigna de Onoare 'Valoare și Merit' - gradul I. Distincțiile sunt un semn de apreciere pentru excelenta activ

Romania in lume 01-02-2025 11:45

Furtul artefactelor românești: Cei trei suspecți rămân în arest preventiv încă două săptămâni

Cei trei suspecți care au fost arestați în legătură cu furtul artefactelor românești de la muzeul Drents din orașul Assen (nordul Olandei - n.r.), vor rămâne în arest preventiv pentru încă două săptămâni, în conformitate cu decizia luată vineri de un judecător de instrucție, a anunțat Serviciul Procuraturii Publice (OM), cita

Romania in lume 31-01-2025 19:25

Germania: Platformele digitale, testate înaintea alegerilor legislative

Autoritatea de reglementare în domeniul digital din Germania și Comisia Europeană au anunțat că au efectuat vineri un exercițiu de simulare cu platforme importante precum X, TikTok și YouTube, pentru a le testa capacitatea de a contracara eventualele amenințări la adresa procesului electoral, relatează AFP. 'Testul de rezistență are ca scop evaluarea

Romania in lume 31-01-2025 12:59

Poliția olandeză dezvăluie identitatea a doi dintre suspecții arestați pentru furtul artefactelor românești

Poliția olandeză a dezvăluit identitatea și a publicat fotografiile a doi dintre cei trei suspecți arestați în legătură cu furtul din 25 ianuarie a patru piese arheologice din România, între care coiful de aur de la Coțofenești, expuse la Muzeul Drents din Assen (nord), transmite vineri EFE, care califică decizia poliției olandeze drept un demers ne

Romania in lume 30-01-2025 09:15

Furt artefacte/Eugen Tomac cere soluții mai ferme pentru prevenirea unor cazuri viitoare

Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Planul de acțiune al UE contra traficului ilicit de bunuri culturale este destul de cuprinzător, însă ce s-a întâmplat la Muzeul Drents este confirmarea că trebuie să identificăm soluții mai ferme și mai eficiente care să prevină cazuri viitoare, să înlesnească recuperarea a

Romania in lume 29-01-2025 20:10

Poliția din Olanda confirmă arestarea a trei persoane în cazul furtului artefactelor românești

Poliția olandeză confirmă miercuri seara pe site-ul său că a arestat trei persoane din provincia Olanda de Nord pentru implicarea lor în spargerea și furtul artefactelor românești de la Muzeul Drents la 25 ianuarie. Suspecții au fost arestați în ur

Romania in lume 29-01-2025 19:43

UPDATE Furt artefacte: Trei suspecți ar fi fost arestați în Olanda (presă)

Poliția olandeză a arestat trei suspecți pentru furtul de capodoperelor arheologice românești expuse la Assen, relatează miercuri site-ul ad.nl, care citează o purtătoare de cuvânt

Romania in lume 29-01-2025 19:25

Poliția olandeză a publicat fotografii ale individului suspectat de implicarea în furtul artefactelor dacice din aur

Poliția olandeză a dat publicității miercuri mai multe fotografii cu un bărbat pe care doresc să îl chestioneze în legătură cu furtul obiectelor din tezaurul dacic al României di