Marcel Ciolacu: Aderarea României la Schengen ar întări Europa - nu ar slăbi-o (Politico)

Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, Marcel Ciolacu, îi cere cancelarului austriac, Karl Nehammer, ''să facă ceea ce trebuie şi să revină asupra deciziei guvernului său'' cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen.
Într-un articol de opinie pe care îl semnează joi pe site-ul https://www.politico.eu, Marcel Ciolacu, totodată preşedinte al Partidului Social Democrat, prezintă argumentele pentru care aderarea României la Schengen ar întări Europa.
''În timp ce lumea liberă este pusă la încercare de invazia violentă a Ucrainei de către Rusia preşedintelui Vladimir Putin, aici, în Europa, în lupta pentru democraţie şi rezilienţă, trebuie să căutăm întotdeauna să consolidăm instituţiile democratice care ne menţin în siguranţă, puternice şi sigure.
A sosit momentul în care trebuie să fim cu toţii uniţi - sau să suferim singuri înfrângerea. Şi, în această privinţă, o oportunitate esenţială pe care o au colegii mei din Uniunea Europeană în acest moment este continuarea reformei şi extinderea spaţiului Schengen. Extinderea spaţiului Schengen poate unifica şi mai mult Europa, atât din punct de vedere practic, cât şi simbolic, poate promova democraţia, poate consolida redresarea economică şi poate consolida securitatea noastră colectivă împotriva ameninţărilor externe din ce în ce mai mari.
Cu toate acestea, din păcate, guvernul cancelarului austriac Karl Nehammer a decis să îndrepte Europa şi securitatea noastră colectivă într-o altă direcţie.
Decizia pripită şi confuză a Austriei de a refuza accesul României la spaţiul Schengen slăbeşte nu doar regiunea noastră, ci întreaga Europă, încurajând în acelaşi timp forţele care ni se opun.
În mod surprinzător, această decizie dăunătoare vine într-un moment în care am fost cel mai încurajat de eforturile concertate la nivel global de a vedea Ucraina şi poporul său eroic trăind din nou în libertate. Actele de solidaritate sunt profunde: angajamentul ferm al G7 şi G20; coeziunea şi extinderea avansată a NATO cu Suedia şi Finlanda; rolul instrumental jucat de Statele Unite; şi conferinţa donatorilor pentru Ucraina, găzduită de preşedintele francez Emmanuel Macron la Paris, la care au participat 46 de ţări. În timp ce lumea se ridică împotriva nedreptăţii agresiunii ruseşti, lista continuă.
Până acum, cu toţii ar fi trebuit să învăţăm lecţiile istoriei, şi anume că dacă nu te opui unui tiran astăzi, mâine va fi în curtea ta. Iar poporul român cunoaşte prea bine această realitate.
Invazia din 24 februarie a Ucrainei a schimbat totul, iar pentru noi, şocul a fost aproape de casă. Având cea mai lungă frontieră cu Ucraina dintre toate ţările UE sau NATO, ne-am trezit brusc în prima linie a bătăliei pentru democraţie.
Din fericire, Partidul Social Democrat, pe care îl conduc acum, a adus România în NATO şi în UE la momentul potrivit. Fiind un centru strategic economic şi de securitate cu unele dintre cele mai vitale porturi la Marea Neagră, România ştia că trebuie să acţioneze ca un scut în jurul Ucrainei. Era în joc însuşi modul nostru de viaţă democratic, împreună cu valorile şi aspiraţiile comune ale prietenilor şi vecinilor noştri din Europa. Şi ne-am dovedit a fi la înălţimea sarcinii.
România a primit peste 3 milioane de refugiaţi ucraineni care au fugit de violenţe. Şi-a folosit porturile de la Marea Neagră şi sistemele feroviare interne pentru a transporta peste 60% din cerealele ucrainene pentru a hrăni lumea - uneori în detrimentul propriilor noştri fermieri. Şi a oferit, de asemenea, o linie de salvare energetică esenţială pentru Moldova, contracarând războiul energetic al lui Putin şi agitaţia socială împotriva conducerii pro-occidentale a acestei ţări.
În plus, din 1991, România a îndeplinit toate etapele stabilite pentru a se integra pe deplin în comunitatea euro-atlantică, de la aderarea la NATO, la calitatea de membru al Uniunii Europene şi, în prezent, la cererea noastră de aderare la spaţiul Schengen - cea mai mare zonă fără vize din lume.
Pentru români, avantajele de a fi în spaţiul Schengen vor fi profunde. Ministrul nostru de finanţe estimează că România pierde 10 miliarde de euro în fiecare an din cauza excluderii. Iar într-o perioadă în care porturile şi căile ferate de la Marea Neagră au devenit esenţiale pentru fluxul de cereale, energie şi alte bunuri esenţiale către Europa, libera circulaţie a mărfurilor către şi dinspre ţara noastră este mai importantă ca oricând.
Cu toate acestea, nu este clar de ce Austria a ales să tragă linia de demarcaţie la graniţa noastră pe baza unor argumente care sfidează datele concrete.
România a dovedit încă din 2011 că are capacitatea de a gestiona frontierele UE, iar cu armata noastră alături de forţele NATO pe flancul estic, apărăm Austria la fel de mult ca şi restul Europei. Chiar şi cu bugete restrânse, România a promis 2,5% din PIB pentru finanţarea apărării, iar marina noastră a dezmembrat o mină plutitoare rusă în Marea Neagră pentru a proteja libera navigaţie.
Portul nostru din Constanţa este acum unul dintre cele mai aglomerate din Europa, oferind o rută alternativă către continent. Între timp, am semnat recent un acord energetic cu aliaţii noştri de la Marea Neagră pentru a transporta energie în Europa prin România şi am primit numeroase întreprinderi şi investitori austrieci care doresc să profite de forţa noastră de muncă şi de locaţia noastră ideală.
Pentru a lupta împotriva valului în creştere al autoritarismului, democraţiile trebuie să fie unite şi să consolideze legăturile care le unesc. Prin urmare, îi cer cancelarului Nehammer să facă ceea ce trebuie şi să revină asupra deciziei guvernului său.
Am încredere că, lucrând împreună, ne vom găsi puterea. Europa va fi mai puternică - la fel şi Austria'', îşi încheie Marcel Ciolacu articolul de opinie. AGERPRES/(AS - editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Liderul opoziției ungare a trecut granița în România
Liderul opoziției ungare, Peter Magyar, a trecut sâmbătă granița în România, după o călătorie de peste o săptămână, în încercarea de a câștiga sprijinul etnicilor maghiari din România și de a apela la votanții conservatori în perspectiva alegerilor din 2026, relatează Reuters. Partidul de c
Prezidențiale2025/Președintele CIO l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României
Președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach, l-a felicitat, joi, pe Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte ale României, potrivit unui document consultat de AGERPRES. ''Vă rog să acceptați felicitări din inimă pentru alegerea dumneavoastră ca președinte al României. Dați-mi voie să fă adresez cele mai
Prezidențiale2025/Președintele chinez Xi Jinping l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru alegerea ca președinte al României
Președintele chinez Xi Jinping i-a transmis joi felicitări lui Nicușor Dan pentru alegerea sa ca președinte al României, relatează vineri Xinhua. Xi Jinping a subliniat că România a fost a treia țară din lume care a stabilit în mod oficial relații diplomatice cu Republica Populară Chineză. China și Români
BTA: Ambasada Bulgariei în România va marca 24 mai cu un program festiv variat
Ambasada Bulgariei în România va sărbători pe 24 mai Ziua Sfinților Frați Chiril și Metodiu, Alfabetul Bulgar, Educația, Cultura și Literele Slave, cu un program festiv variat, a declarat ambasada pentru Agenția Bulgară de Știri (BTA). Ceremoniile vor începe pe 24 mai cu un eveniment care va avea loc pentru prima dată la Muze
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au vizitat sediile CCDCOE și eu-LISA și ambasadele României și Moldovei în Republica Estonia
Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat joi, în penultima zi a călătoriei lor în Republica Estonia, sediile Centrului de Excelență NATO pentru Cooperare în Domeniul Apărării Cibernetice (CCDCOE) și al Agenției UE pentru Gestionarea Oper
Prezidențiale2025/Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România, spune ministrul de externe ungar
Guvernul Ungariei a avut dreptate să nu se amestece în alegerile prezidențiale din România și să-și exprime disponibilitatea de a coopera cu câștigătorul acestora, în interesul relațiilor de bună vecinătate și al etnicilor maghiari, a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, a consemnat MTI. Solicit
Roberta Metsola, mesaj după întâlnirea informală cu președintele ales Nicușor Dan
Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a postat miercuri noapte un mesaj pe platforma X după întâlnirea informală pe care a avut-o miercuri seara cu președintele ales al României, Nicușor Dan. 'Împreună la București. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România',
Majestatea Sa Margareta și Principele Radu, în vizită la Parlamentul Estoniei și Centrul e-Estonia
Tallinn - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Alteța Sa Regală Principele Radu au vizitat miercuri Riigikogu, sediul Parlamentului Republicii Estonia, unde au avut o întrevedere cu președintele Comisiei pentru Apărare, Kalev Stoicescu, de origine română, dar și Centrul e-Estonia, pentru a af
Prezidențiale2025/Congresmanul republican Joe Wilson, discurs de felicitare pentru Nicușor Dan în Camera Reprezentanților
Congresmanul republican Joe Wilson a susținut un discurs de felicitare la adresa președintelui ales al României, Nicușor Dan, marți, în Camera Reprezentanților. 'Domnule președinte, poporul american îl felicită pe președintele ales al României, Nicușor Dan, pentru victoria decisivă, ca independent, în alegerile din 18 mai 2025
Mureșan, despre solicitarea PE de prelungire a PNRR: Rezultatul nu e garantat, dar România poate deveni o voce importantă în discuții
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan recunoaște că executivul UE transmite un mesaj corect atunci când refuză în acest moment discuția despre prelungirea PNRR solicitată într-un raport votat marți de comisiile de specialitate ale Parlamentului European, dar spune că succesul demersului este
UPDATE Olanda: Banda de motociclişti Hardliners este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents (surse)
Banda de motocicliști Hardliners, interzisă de justiție, este implicată în furtul artefactelor dacice expuse la Muzeul Drents din Assen, a informat miercuri RTL Nieuws. Membrii bandei i-au recrutat pe autorii spargerii muzeului, au declarat pentru RTL Nieuws surse din lumea infracțională și surse din jurul anchetei desfășurate de poliție.
Vot în PE pentru solicitarea prelungirii PNRR: CE susține că toate plățile trebuie făcute până la 31 decembrie 2026
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Toate plățile din Facilitatea de Redresare și Reziliență (RRF) trebuie făcute de Comisia Europeană (CE) statelor membre până la 31 decembrie 2026 pentru țintele și jaloanele implementate până la 31 august 2026, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al CE.
Darryl Nirenberg, nominalizat pentru a deveni ambasadorul SUA în România, urmează să fie confirmat de Senat
Darryl Nirenberg, nominalizat marți în funcția de ambasador al Statelor Unite în România de președintele Donald Trump, va parcurge mai multe etape procedurale până la validarea de către Senatul SUA. Trump a făcut anunțul prin intermediul platformei sale sociale Truth Social: 'Am plăcerea să anunț că Darryl Nirenberg
Prezidențiale2025/ Membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA îl felicită pe președintele ales Nicușor Dan
Mai mulți membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA l-au felicitat pe președintele ales al României, Nicușor Dan. Senatorii americani Jeanne Shaheen (lidera democraților din comisie, reprezentând statul New Hampshire), Thom Tillis (republican, Carolina de Nord), Chris Coons (democrat, Delaware), Pete Ricketts (repub
Alteța Sa Regală Principele Radu: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile'
Tartu - Trimisul special al Agerpres, Dana Purgaru, transmite: 'Sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în țara mea în urmă cu două zile, sunt mândru de ceea ce s-a întâmplat în (Republica) Moldova acum câteva luni și sunt mândru de dezvoltarea acestor două țări care nu trăiesc vremuri ușoare', a