Legea privind desfiinţarea SIIJ îndepărtează România de ridicarea MCV, consideră eurodeputata Ramona Strugariu
Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Decizia Curţii Constituţionale a României de a respinge ca neîntemeiate sesizările asupra Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), stabilind că actul normativ este constituţional, este una proastă, legea respectivă îndepărtând ţara noastră de ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), consideră eurodeputata Ramona Strugariu (grupul Renew).
''Cred că decizia de a reconfigura, de fapt, Secţia Specială, întrucât cam asta este perspectiva pe care o avem acum pe masă, cu nişte forţe noi, cu mai mulţi procurori, cu unităţi specializate pe lângă Parchete, este o decizie proastă şi de fapt contrazice angajamentele pe care noi înşine le-am pus pe masă, de mai multe ori, în mai multe formule, ca să ne îndeplinim, până la urmă, nişte obligaţii minime'', a declarat Strugariu într-o întâlnire cu un grup de jurnalişti români la Strasbourg.
Eurodeputata, membră a Comisiei pentru libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE), a anunţat că a avut o discuţie miercuri dimineaţă cu comisarul european pentru justiţie Didier Reynders: ''Mi-a spus că ştie ce amendamente au fost depuse, ce propuneri s-au făcut, care sunt acele amendamente care au fost respinse şi că urmăresc această situaţie foarte îndeaproape. Am discutat şi am propus chiar să se gândească foarte serios Comisia la procedura de infringement acolo unde avem acel temei legal şi unde există decizii ale Curţii de Justiţie a UE (CJUE). Nu cred că e o pedeapsă, cred că este un semnal că dacă nu îndreptăm lucrurile nu suntem pur şi simplu în rând cu lumea şi cu legislaţia europeană, noi fiind stat membru şi având nişte angajamente pe care trebuie să ni le respectăm. Nu cred că este vorba despre răzbunări, nu este vorba despre a personaliza anumite contexte, nu cred că este vorba despre un ministru sau altul, despre nişte membri ai Curţii Constituţionale sau despre alţi membri, ci despre nişte instituţii ale statului care trebuie să îşi facă treaba''.
''Realitatea este că harta asta a justiţiei nu a suferit modificări majore de la OUG 13, că din momentul în care am intrat în acel scenariu nu s-a schimbat mare lucru şi că unele efecte ale modificărilor legislative se văd şi îşi fac treaba liniştite şi în ziua de astăzi'', a continuat ea.
Ramona Strugariu a apreciat că acesta este unul din puţinele cazuri în care CCR a dat un termen atât de repede. ''Ştia şi Comisia despre rapiditatea cu care au fost decise aceste termene, fără a exista o explicaţie clară a acestei decizii. Dacă te uiţi la felul în care au funcţionat lucrurile, consultările, toate ferestrele de timp care au existat la dispoziţia societăţii civile şi a partidelor politice să vină cu comentarii, completări şi amendamente pe textul iniţial propus de domnul ministru, la felul în care s-au făcut consultările cu Comisia de la Veneţia înainte de a fi luată decizia, pare că toată lumea se grăbeşte foarte tare să adopte această legislaţie înainte să vină, şi pe canale oficiale, în format final nu în format de draft, opinia Comisiei de la Veneţia'', a accentuat eurodeputata.
Din discuţiile avute de Ramona Strugariu cu Vera Jourova, vicepreşedinte executiv pentru valori şi transparenţă al Comisiei Europene, şi cu comisarul european pentru justiţie Didier Reynders a reieşit că această lege îndepărtează România de ridicarea MCV. ''La fel, nu cred că trebuie să discutăm ca despre o mare pedeapsă aplicată României, ci ca despre un mecanism de monitorizare. Sigur că nu putem rămâne etern cu el, dar în acelaşi timp, dacă ceea ce este foarte clar recomandat acolo nu se întâmplă încă, nimeni nu are intenţia să ridice MCV în aceste condiţii. Asta a rezultat din discuţiile pe care le-am avut cu comisarii, asta cred la rândul meu că trebuie făcut'', a insistat membra LIBE.
Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, ca neîntemeiate sesizările asupra Legii privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), stabilind că actul normativ este constituţional.
Totodată, CCR a respins, ca inadmisibilă, obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind desfiinţarea SIIJ, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală formulată de un număr de 35 de deputaţi AUR şi PSD, precum şi de cinci senatori AUR.
USR a depus, săptămâna trecută, o sesizare la CCR în privinţa proiectului care prevede desfiinţarea SIIJ, susţinând că propunerea legislativă făcută de ministrul Justiţiei "nu implică desfiinţarea SIIJ, ci o reinventare a acestei instituţii".
"Proiectul propus de Cătălin Predoiu încalcă principiul egalităţii în faţa legii, în încercarea de a evita DNA. Astfel, deşi orice român cercetat pentru corupţie va fi anchetat de DNA, pentru magistraţi vor exista 'procurori desemnaţi'. Acest fapt pune în pericol independenţa magistraţilor, deoarece aceşti 'procurori desemnaţi' vor fi selectaţi în mod netransparent şi chiar politic, prin intermediul procurorului general şi al CSM. Practic, cei din CSM vor putea să aleagă procurorii care îi vor ancheta", arăta USR.
Potrivit reprezentanţilor partidului, proiectul privind desfiinţarea SIIJ a fost adoptat în grabă de coaliţia de guvernare, înainte de a primi avizul Comisiei de la Veneţia, şi fără să respecte termenul de 30 de zile de consultare publică.
"De asemenea, proiectul nu respectă avizele anterioare ale Comisiei de la Veneţia, care a subliniat de mai multe ori în trecut importanţa existenţei unor secţii specializate, cum este DNA, nici rapoartele MCV, care au pus mereu accentul pe importanţa refacerii competenţelor DNA şi DIICOT", mai spunea USR.
Pe 28 februarie, Senatul a adoptat, în plen, în calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Justiţiei şi adoptat de Camera Deputaţilor pe 21 februarie, prevede că SIIJ se desfiinţează, iar competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.
Şi Alianţa pentru Unirea Românilor a transmis Curţii Constituţionale o sesizare asupra actului normativ. AGERPRES/(editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Un român, printre suspecții vandalizării unor mașini în Germania pentru care autoritățile ar bănui Rusia
Un român se numără printre cei patru suspecți anchetați în Germania pentru vandalizarea a peste 270 de mașini, caz despre care publicația Der Spiegel a scris că este bănuit un sabotaj din partea Rusiei pentru a afecta partidul Verzilor înaintea alegerilor legislative, relatează miercuri agențiile AFP și DPA. Cei patru suspecț
Furtul artefactelor românești: Poliția olandeză spune că a primit sute de ponturi; un expert se teme că piesele ar fi putut fi topite
Poliția olandeză a primit sute de ponturi cu privire la furtul valoroaselor artefacte românești de la Muzeul Drents din Assen, a anunțat instituția marți seară la un post de televiziune, relatează publicația olandeză NL Times pe site-ul său, în timp ce un expert și-a exprimat temerea că piesele ar fi putut fi topite. Multe informații au fost despre
Alegerile anulate în România marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale (raport)
Alegerile prezidențiale din România din noiembrie 2024, primele alegeri democratice majore din Europa ale căror rezultate au fost anulate din cauza suspiciunilor de ingerință străină, marchează un punct de referință în conștientizarea impactului manipulării informațiilor pe rețelele sociale, arată un raport realizat de Serviciul de supraveghere și protecț
BTA/Contingentul de poliție din Bulgaria, Austria, România și Ungaria își începe activitatea de pază a frontierei bulgaro-turce
Un contingent comun de poliție din Bulgaria, Austria, România și Ungaria a început activitatea de pază a frontierei bulgaro-turce. Acordul privind crearea unității formate din polițiști de frontieră din cele patru țări a fost semnat oficial luni, la Svilengrad, de către directorii Poliției de Frontieră din Bulgaria și România, Anton Zlatanov și Corn
Ministrul de interne bulgar i-a decorat pe omologii săi din România și Ungaria
Ministrul bulgar al afacerilor interne, Daniel Mitov, i-a decorat luni, într-o scurtă ceremonie la punctul de frontieră Kapitan Andreevo, pe omologii săi român și ungar, Cătălin Predoiu, respectiv Sandor Pinter, cu Insigna de Onoare 'Valoare și Merit' - gradul I. Distincțiile sunt un semn de apreciere pentru excelenta activ
Furtul artefactelor românești: Cei trei suspecți rămân în arest preventiv încă două săptămâni
Cei trei suspecți care au fost arestați în legătură cu furtul artefactelor românești de la muzeul Drents din orașul Assen (nordul Olandei - n.r.), vor rămâne în arest preventiv pentru încă două săptămâni, în conformitate cu decizia luată vineri de un judecător de instrucție, a anunțat Serviciul Procuraturii Publice (OM), cita
Germania: Platformele digitale, testate înaintea alegerilor legislative
Autoritatea de reglementare în domeniul digital din Germania și Comisia Europeană au anunțat că au efectuat vineri un exercițiu de simulare cu platforme importante precum X, TikTok și YouTube, pentru a le testa capacitatea de a contracara eventualele amenințări la adresa procesului electoral, relatează AFP. 'Testul de rezistență are ca scop evaluarea
Poliția olandeză dezvăluie identitatea a doi dintre suspecții arestați pentru furtul artefactelor românești
Poliția olandeză a dezvăluit identitatea și a publicat fotografiile a doi dintre cei trei suspecți arestați în legătură cu furtul din 25 ianuarie a patru piese arheologice din România, între care coiful de aur de la Coțofenești, expuse la Muzeul Drents din Assen (nord), transmite vineri EFE, care califică decizia poliției olandeze drept un demers ne
Furt artefacte/Eugen Tomac cere soluții mai ferme pentru prevenirea unor cazuri viitoare
Bruxelles - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Planul de acțiune al UE contra traficului ilicit de bunuri culturale este destul de cuprinzător, însă ce s-a întâmplat la Muzeul Drents este confirmarea că trebuie să identificăm soluții mai ferme și mai eficiente care să prevină cazuri viitoare, să înlesnească recuperarea a
Poliția din Olanda confirmă arestarea a trei persoane în cazul furtului artefactelor românești
Poliția olandeză confirmă miercuri seara pe site-ul său că a arestat trei persoane din provincia Olanda de Nord pentru implicarea lor în spargerea și furtul artefactelor românești de la Muzeul Drents la 25 ianuarie. Suspecții au fost arestați în ur
UPDATE Furt artefacte: Trei suspecți ar fi fost arestați în Olanda (presă)
Poliția olandeză a arestat trei suspecți pentru furtul de capodoperelor arheologice românești expuse la Assen, relatează miercuri site-ul ad.nl, care citează o purtătoare de cuvânt
Poliția olandeză a publicat fotografii ale individului suspectat de implicarea în furtul artefactelor dacice din aur
Poliția olandeză a dat publicității miercuri mai multe fotografii cu un bărbat pe care doresc să îl chestioneze în legătură cu furtul obiectelor din tezaurul dacic al României di
Mercenari români în R. D. Congo: Rwanda confirmă că peste 200 de mercenari europeni s-au predat și vor fi repatriați
Peste 200 de mercenari europeni care susțineau armata Republicii Democrate Congo (RDC) au trecut miercuri din orașul congolez Goma pe teritoriul Rwandei, după ce s-au predat grupării rebele M23 care a cucerit luni acest oraș, transmite agenția EFE. Ministrul de externe rwandez, Olivier Nduhungirehe, a confirmat sosirea acestor mercenari la punctul de frontieră
Reuters: Mercenari români din R. D. Congo, evacuați prin Rwanda
Rebelii din gruparea M23 sprijiniți de Rwanda își consolidau miercuri controlul asupra orașului Goma din nord-estul Republicii Democrate Congo (RDC), în timp ce coloane de mercenari români angajați să lupte alături de armata congoleză au intrat în Rwanda sub supravegherea strictă a forțelor de securitate rwandeze, relatează Reuters. Foc
Furt artefacte/ Eurodeputatul Victor Negrescu a făcut demersuri la Europol și la Ombudsmanul European
Bruxelles, 29 ian - Trimisul special al AGERPRES, Tudor Martalogu, transmite: Eurodeputatul român Victor Negrescu (S&D), vicepreședinte al Parlamentului European, a anunțat miercuri, într-o declarație în exclusivitate pentru AGERPRES, că a inițiat două noi demersuri la nivel european - la Europol și la Ombudsmanul European - pentru a sprijini ef