logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

UPDATE/VIDEO "colectiv", de Alexander Nanau, a fost ales cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film

Image

"colectiv", în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat sâmbătă seară cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, în cadrul unei ceremonii desfăşurate online din cauza pandemiei şi dominată de filmul danez "Another Round", de Thomas Vinterberg.

 


Documentarul "colectiv" spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

 

 

 Foto: (c) Rai Movie/twitter

 


"Este o mare onoare. Aş vrea să le mulţumesc membrilor Academiei. Protagonistul nostru este un jurnalist independent care are curajul să dezvăluie corupţia. Este important că cinematografia europeană îşi îndreaptă privirea spre jurnalismul de investigaţie. Vă mulţumesc", a declarat regizorul Alexander Nanau, într-o intervenţie virtuală în cadrul galei, după anunţarea premiului.

Printre celelalte cinci documentare nominalizate s-a mai numărat un alt film românesc, "Acasă", de Radu Ciorniciuc.

 


Cea de-a 33-a ediţie a Galei Premiilor EFA a fost organizată la Berlin, fără public, şi a fost transmisă pe pagina de internet a Academiei Europene de Film (EFA). Nominalizaţii au fost prezenţi virtual la ceremonie.

"colectiv" este şi propunerea României la Premiile Oscar 2021, în secţiunea "Cel mai bun lungmetraj internaţional", anterior numită "Cel mai bun film străin". Este prima oară când un documentar este propunerea României în cursa pentru premiile Academiei Americane de Film.

Premiera mondială a documentarului a avut loc în 2019 la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia.

Cel mai bun film european din 2020 a fost aleasă producţia daneză "Another Round", în regia lui Thomas Vinterberg.

 


"Filmul european este ceva special. Niciunul dintre filmele mele nu ar fi putut fi făcut fără finanţarea publică din ţara mea (Danemarca - n.r.) şi din Europa. Nu ar fi fost posibil să fac acest film în afara acestui continent", a afirmat Thomas Vinterberg după anunţarea premiului, de asemenea printr-o intervenţie virtuală.

"Another Round" a mai fost premiat şi pentru cea mai bună regie, cel mai bun actor (Mads Mikkelsen) şi cel mai bun scenariu (Thomas Vinterberg şi Tobias Lindholm).

Filmul este povestea a patru prieteni, toţi profesori de liceu, care testează o teorie conform căreia vieţile lor pot fi îmbunătăţite prin menţinerea unui nivel constant de alcool în sânge.

Premiul pentru cea mai bună actriţă a fost câştigat de actriţa germană Paula Beer, pentru rolul din filmul "Undine" (r. Christian Petzold).

 


Premiul pentru descoperirea europeană a anului a ajuns la filmul "Sole", al regizorului italian Carlo Sironi.

 


La ediţia din acest an a fost introdus un premiu nou, pentru un mod inovator de a povesti, care a fost câştigat de Mark Cousins, pentru seria documentară "Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema".

 


Un alt premiu nou anunţat în cadrul galei este 'LUX - Premiul Publicului'. Este un premiu acordat de Parlamentul European şi Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană şi Europa Cinemas. Noul premiu este o contopire a două trofee deja existente - Premiului LUX al Parlamentului European şi Premiul Publicului acordat de EFA.


Cele trei filme nominalizate pentru acest premiu, al cărui câştigător va fi desemnat ulterior prin votul publicului şi al membrilor Parlamentului European, sunt "colectiv", de Alexander Nanau, "Another Round", de Thomas Vinterberg, şi "Corpus Christi", de Jan Komasa.

 

 

ORA 23: 03  VIDEO "colectiv", de Alexander Nanau, a fost ales cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film

 

"colectiv", în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat sâmbătă seară cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, în cadrul unei ceremonii desfăşurate online din cauza pandemiei.

 



Documentarul "colectiv" spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

Printre celelalte cinci documentare nominalizate s-a mai numărat un alt film românesc, "Acasă", de Radu Ciorniciuc.

Gala de premiere a fost organizată la Berlin, fără public, şi a fost transmisă pe pagina de internet a Academiei Europene de Film (EFA). Nominalizaţii au fost prezenţi virtual la ceremonie.

"colectiv" este şi propunerea României la Premiile Oscar 2021, în secţiunea "Cel mai bun lungmetraj internaţional", anterior numită "Cel mai bun film străin". Este prima oară când un documentar este propunerea României în cursa pentru premiile Academiei Americane de Film.

Premiera mondială a documentarului a avut loc în 2019 la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia.AGERPRES/(AS - editor: Ionuţ Mareş, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: (c) European Film Awards/twitter

 

* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei.

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 20-01-2025 21:47

Siegfried Mureșan, despre relația UE-SUA: Va trebui să monitorizăm cu atenție primele inițiative ale președintelui Trump

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: România și Uniunea Europeană vor trebui să monitorizeze care vor fi primele inițiative ale președintelui Donald Trump pentru a ști exact care este din perspectiva SUA viitorul relației transatlantice, a declarat luni, la Strasbourg, eurodeputatul PNL, Siegfried Mureșan.

Romania in lume 20-01-2025 20:48

Mureșan/ingerințe în alegeri: Anchetele CE și României trebuie să producă măcar rezultate preliminare înainte de începerea campaniei electorale

Strasbourg - Trimisul special al AGERPRES, Florin Ștefan, transmite: Atât în România, cât și la nivel european, anchetele efectuate în prezent trebuie să le prezinte oamenilor măcar concluzii preliminare înainte de începerea campaniei pentru alegerile prezidențiale, pentru că oamenii trebuie să voteze în cunoștință de c

Romania in lume 20-01-2025 17:06

Szijjarto: Guvernele Ungariei și României intenționează să deschidă noi puncte de trecere a frontierei comune

Guvernele Ungariei și României intenționează să sporească numărul punctelor de trecere a frontierei, obiectivul fiind să se pună capăt timpilor de așteptare lungi, a declarat luni, la București, ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto, adăugând că cele două părți sunt decise să dezvolte și mai mult cooperarea bilaterală reciproc avantajoasă,

Romania in lume 20-01-2025 14:03

Israel-Hamas: Cele trei ostatice israeliene eliberate sunt în ''stare stabilă'' (surse medicale)

Primele trei ostatice israeliene eliberate ca parte a unui nou acord de încetare a focului în Fâșia Gaza sunt în 'stare stabilă', a declarat luni pentru publicația Times of Israel o sursă oficială de la spitalul la care au fost aduse cele trei tinere, printre care se numără și o israeliană de naționalitate română, Doron Steinbrec

Romania in lume 19-01-2025 14:18

Israel-Hamas/ O tânără israeliană de naționalitate română, pe lista ostaticelor ce vor fi eliberate duminică

O ostatică israeliană de naționalitate română, Doron Steinbrecher, figurează pe lista celor trei tinere care urmează să fie eliberate duminică în primul schimb cu prizonieri palestinieni în cadrul acordului de încetare a focului dintre Israel și Hamas. Acestea sunt Emily Damari și Doron Steinbrecher, capturate în kibbutzul

Romania in lume 19-01-2025 12:45

Valentina Negrițescu și Violeta Popescu, decorate de ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău

Ambasadoarea României în Italia, Gabriela Dancău, le-a decorat, sâmbătă seara, în numele Președintelui României, Klaus Iohannis, pe Valentina Negrițescu, profesor, și Violeta Popescu, istoric, pentru contribuția lor la crearea unor veritabile punți culturale între România și Italia. Valentina N

Romania in lume 17-01-2025 17:25

Sute de vehicule militare britanice au fost încărcate pe feriboturi cu destinația România pentru un exercițiu major al NATO

Armata britanică a încărcat joi sute de vehicule militare pe feriboturi gigant pentru a fi transportate în România pentru prima desfășurare a Forței de Reacție Aliate a NATO, relatează vineri PA Media/dpa. În total, 730 de vehicule militare au fost încărcate la bordul a trei feriboturi la Sea Mounting Centre din Marchwood,

Romania in lume 17-01-2025 11:09

Fostul premier bulgar Simeon de Saxa-Coburg-Gotha a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a statului român

Ambasadoarea României la Sofia, Brândușa Predescu, l-a decorat joi pe fostul premier bulgar Simeon de Saxa-Coburg-Gotha cu Ordinul Național 'Steaua României' în grad de Mare Cruce, în cadrul unei ceremonii desfășurate la ambasada română din capitala bulgară, informează BTA. Președintele Românie

Romania in lume 16-01-2025 09:35

Trump 2.0/Ambasadorul României în SUA va reprezenta oficial țara noastră la ceremonia de învestire a lui Donald Trump

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a informat joi că, în această calitate, va participa și va reprezenta oficial România la ceremonia de învestire a noului președinte american Donald Trump, care va avea loc luni, 20 ianuarie. ''Singurele invitații oficiale, adresate în numele președintelui a

Romania in lume 15-01-2025 13:09

Italia va achiziționa sistemul de apărare antiaeriană Skynex de la producătorul german Rheinmetall

Producătorul de arme german Rheinmetall a anunțat miercuri că a vândut un nou sistem de apărare antiaeriană armatei italiene, relatează DPA. Contractul pentru sistemul Skynex are o valoare inițială de 73 de milioane de euro, cu opțiunea de a achiziționa alte trei sisteme similare în valoare totală de 204 milioane de euro.

Romania in lume 15-01-2025 10:19

Patrușev: #Ucraina și Republica Moldova ar putea înceta să existe ca state

Atât Ucraina, cât și Republica Moldova ar putea să nu mai existe ca state indepedente, a declarat într-un interviu pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda, publicat marți, Nikolai Patrușev, consilierul președintelui rus Vladimir Putin. 'Nu poate fi exclus ca Ucraina să înceteze să existe ca stat anul acesta', a d

Romania in lume 13-01-2025 15:28

Ziua Culturii Naționale/Recital de poezie și de muzică clasică dedicat lui Eminescu, la ICR Stockholm

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită, la Stockholm, miercuri, de la ora 18,00, printr-un recital extraordinar de poezie și de muzică clasică dedicat poetului Mihai Eminescu, de la nașterea căruia se împlinesc 175 de ani. Evenimentul, susținut de soprana suedeză Siri Krosness, de pianistul Ștefan Vârtejaru și de actrița Luiza Stănescu,

Romania in lume 13-01-2025 13:25

Italia: Un bărbat a fost condamnat la 30 de ani de închisoare după ce și-a ucis soția româncă și pe fiica acesteia

Un italian în vârstă de 70 de ani a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, în loc de detenție pe viață, după ce și-a ucis soția, româncă, și pe fiica acesteia, din motive ''de înțeles omenește'', transmite luni agenția italiană de presă ANSA, citând motivația sentinței. Curtea cu ju

Romania in lume 10-01-2025 16:11

SUA au anunțat accederea României în Programul Visa Waiver

Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony Blinken, a anunțat vineri accederea României în Programul Visa Waiver (VWP), informează Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) la București. Conform sursei citate, colaborarea și schimbul de informații care stau l

Romania in lume 10-01-2025 16:02

BTA: Aderarea la Schengen nu ar trebui să fie umbrită de practici controversate (premierul)

'Aderarea noastră integrală la Schengen este o realizare a multor guverne bulgare și a multor echipe (de experți) și nu vom permite ca ea să fie umbrită'', a afirmat prim-ministrul Dimităr Glavcev vineri, la Ruse, la podul peste Dunăre între Bulgaria și România. El se referea, din câte se pare, la informațiile con