Politico.eu: Posibilitatea ca Ursula von der Leyen să devină în acest an preşedinte al CE depinde de capriciile politicii româneşti

Posibilitatea ca Ursula von der Leyen să devină în acest an preşedinte al Comisiei Europene depinde de capriciile politicii româneşti, comentează marţi politico.eu, cu referire la evoluţiile din România care afectează calendarul preluării mandatului de viitorul executiv al Uniunii Europene.
''În ceea ce a fost o sincronizare groaznică pentru Von der Leyen, în această lună guvernul român a căzut după ce premierul social-democrat Viorica Dăncilă a pierdut votul de încredere din partea parlamentului. În absenţa unui guvern cu atribuţii depline, nu există cineva care să nominalizeze un comisar european. Aceasta este o problemă pentru Von der Leyen întrucât alegerea iniţială a Bucureştiului (Rovana Plumb, n.red.) a fost respinsă de Parlamentul European, iar o a doua nu a fost oficial acceptată. România nu este singura provocare pentru Ursula von der Leyen: candidaţii ungar şi francez au fost de asemenea respinşi, iar înlocuitorii lor încă trebuie să parcurgă procesul de confirmare. Apoi, există Regatul Unit, căruia i s-a transmis să facă o nominalizare de comisar european în schimbul acordării unei amânări a Brexitului'', scrie site-ul specializat în afaceri europene.
Acesta aminteşte că parlamentul de la Bucureşti va supune la vot noul guvern pe 4 noiembrie, dar menţionează că rezultatul încă este dificil de prognozat.
În cel mai optimist scenariu pentru Ursula von der Leyen, un guvern condus de Partidul Naţional Liberal (PNL) va obţine sprijinul unei majorităţi a parlamentarilor. Dacă se întâmplă acest lucru şi este făcută o nominalizare de comisar european în timpul săptămânii viitoare, atunci vor rămâne trei săptămâni pentru ca întregul proces să se încheie şi noua Comisie să îşi preia mandatul la 1 decembrie, data potenţială cea mai apropiată convenită de Parlamentul European.
''Suntem pregătiţi să avansăm (în privinţa desemnării comisarului european) de îndată ce guvernul depune jurământul'', a declarat Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, formaţiune ce face parte din Partidul Popular European (PPE), la fel ca Ursula von der Leyen.
Însă în cazul în care guvernul PNL nu obţine aprobarea parlamentului, toate calculele sunt date peste cap. Atunci, instabilitatea politică de la Bucureşti ar putea împinge spre 2020 preluarea mandatului de Comisia Von der Leyen, continuă politico.eu.
"Până are loc votul de confirmare (asupra întregii Comisii), nu vom şti când îşi preia mandatul noua Comisie, dar ipoteza de lucru pentru moment este 1 decembrie'', a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.
Andreeva a adăugat că Von der Leyen face demersuri pentru accelerarea procedurii. "Este urgent şi doamna Von der Leyen se aşteaptă ca, de îndată ce există un guvern cu atribuţii depline în România, să fie trimis un candidat cât mai rapid posibil, iar în această privinţă ea se află în legătură cu omologii din România'', a spus Andreeva.
Politico.eu îl citează pe Ionel Dancă potrivit căruia PNL şi-a asigurat voturile unui număr de 225 de parlamentari, fiind nevoie de 233 pentru ca noul guvern să fie învestit.
De asemenea, este amintită intenţia PSD de a boicota votul din parlament, în timp ce liderul PRO România, Victor Ponta, a declarat pentru site-ul de ştiri că partidul său va lua o decizie - privind eventualul boicot - numai după audierile potenţialilor miniştri în parlament, care au loc marţi şi miercuri. ''Un lucru e sigur: PRO România nu va vota pentru guvernul Ludovic Orban'', subliniază politico.eu.
Dacă guvernul PNL va obţine confirmarea parlamentului român săptămâna viitoare, este de aşteptat ca Ludovic Orban să nominalizeze un membru PNL pentru funcţia de comisar european, favoriţi fiind consideraţi doi europarlamentari: Siegfried Mureşan şi Adina-Ioana Vălean.
În vârstă de 38 de ani, Siegfried Mureşan este membru al Parlamentului European începând din 2014 şi în prezent este vicepreşedinte al grupului PPE. Este un fost membru al Partidului Mişcarea Populară (PMP), condus de fostul preşedinte român Traian Băsescu. Mureşan a declarat pentru politico.eu că nu doreşte să facă vreun comentariu despre o potenţială nominalizare a sa pentru postul de comisar european.
Adina Vălean (51 de ani) este membră a Parlamentului European încă din 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană. În prezent ea este preşedinta Comisiei de industrie, cercetare şi energie a PE (ITRE).
Întrebată dacă a fost abordată în legătură cu funcţia de comisar european, Vălean de declarat pentru politico.eu că nu doreşte să comenteze, afirmând: "Să ai oportunitatea la un moment dat de a lucra implicat la elaborarea legislaţiei pentru Uniunea Europeană este o dorinţă de carieră, de ce nu?"
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a precizat că niciun nume nu a fost discutat oficial.
Dacă guvernul Ludovic Orban nu este confirmat săptămâna viitoare, atunci ''nimeni nu ştie care este soluţia'', a afirmat Victor Ponta.
Viorica Dăncilă, care încă este premier interimar, şi preşedintele Klaus Iohannis vor trebui să cadă de acord asupra unui candidat. Acest lucru nu va fi uşor întrucât cei doi sunt adversari în alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie.
''Niciunul nu este capabil să depăşească interesele legate de alegerile prezidenţiale'', a opinat Ponta. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.
Ministrul de externe ungar condamnă incidentele împotriva etnicilor maghiari din România
'Considerăm incidentele împotriva etnicilor maghiari din România drept inacceptabile și le condamnăm în termenii cei mai puternici posibil', a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. Peter Szijjarto a postat pe Facebook, după discuții cu omologul său românul său Emil Hurezeanu,
Ungaria: Un oficial guvernamental le cere autorităților române să ia 'măsuri decisive împotriva faptelor antimaghiare'
Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, Lorinc Nacsa, a făcut apel vineri la autoritățile române să ia 'măsuri decisive' împotriva faptelor anti-maghiare, informează MTI. Nacsa a amintit într-o postare pe Facebook că în urmă cu câteva zile la Cluj au fost b
Raport al TikTok despre alegerile din România: amenințări constatate, măsuri luate și colaborarea cu autoritățile naționale și ale UE
Un raport elaborat de TikTok în calitate de semnatar al Codul de conduită privind dezinformarea, în cadrul Actului legislativ privind serviciile digitale (DSA) al Uniunii Europene, prezintă amenințările observate în legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 din România, măsurile luate în perioada premergătoare alegerilor și
Parlamentul European a dat undă verde desemnării lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene
Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a dat marți undă verde desemnării Lucian Romașcanu, nominalizat de guvernul român, ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE). Eurodeputații au susținut numirea sa cu 437 voturi pentru, 128 împotrivă și 92 abținer