logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Îngrijirea pacientului englez sau întoarcerea acasă, o dilemă pentru medicii români din Marea Britanie

Imagine din galeria Agerpres

După ani de exod al medicilor din România spre Marea Britanie şi alte ţări din UE, sistemul medical românesc speră să reţină în ţară personalul din domeniul sănătăţii, în special datorită Brexitului, notează AFP într-un amplu comentariu duminică.

"Cred că aş fi mai util în România", spune Horaţiu Ioani (37 de ani), după opt ani de practică spitalicească în Anglia şi care nu a mai aşteptat eventuala ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană pentru a se pregăti de plecare.

În ţara care îl primise, acest neochirurg pasionat avea "impresia că se plafonează, că trebuie să facă tot timpul acelaşi lucru", se confesează el agenţiei franceze de presă.

După doi ani de la revenirea în România, el efectuează intervenţii delicate la spitalul Colentina din Bucureşti şi afirmă că printre tinerii săi colegi, "discuţiile despre o plecare din ţară sunt mai puţin frecvente decât înainte".

Ar trebui mai mult pentru a inversa tendinţa după un deceniu de hemoragie demografică a personalului din sistemul de sănătate românesc, dar Cătălina Bamford, studentă la Medicină în Bucureşti, constată de asemenea: "Mulţi oameni din generaţia mea au decis să revină în România", întrevăzând semne de ameliorare în cariera medicală.

De la intrarea României în UE în 2007, peste 14.000 de practicieni au părăsit ţara pentru a se instala în vestul Europei, atraşi de salarii mai mari, condiţii de viaţă şi de exercitare a actului medical mai bune.

Împreună cu Franţa, Marea Britanie este una dintre ţările cele mai căutate: circa 4.500 de cadre medicale române îşi exercită acolo profesia, potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean.

Dintr-o dată, fosta ţară comunistă, cu infrastructuri spitaliceşti învechite, a trebuit să se descurce cu una dintre cele mai slabe densităţi medicale din UE, aproape 58.000 de cadre medicale la 19 milioane de locuitori.

Mai gravă este "repartiţia inechitabilă" care ridică probleme: dacă aproape 35.000 de medici lucrează în Bucureşti şi în alte şase mari oraşe, zone întregi ale ţării sunt aproape private de accesul la îngrijiri medicale, afirmă Borcean.

"Principala noastră problemă este penuria de medici", confirmă pentru AFP directoarea spitalului din Slobozia Mariana Iancu. Această instituţie are 138 de medici şi ar avea nevoie de încă 40, fără a-i mai pune la socoteală pe cei 20 care s-au pensionat oficial, dar continuă să-şi exercite meseria.

Recent totuşi mai mulţi tineri au cerut să fie încadraţi, îşi exprimă ea satisfacţia.

Dacă în 2016, 80% dintre studenţi în medicină şi internişti afirmau că vor să părăsească România după studii, exodul s-a redus de atunci, apreciază Borcean.

Infirmieră la Londra de zece ani, Adriana Silişteanu nu este pregătită totuşi să facă pasul spre ţară. Ea se teme ca Brexitul să nu suscite un anume "rasism" pe care l-a resimţit deja în cursul referendumului din 2016 cu privire la ieşirea din UE.

Ar fi vorba totuşi de un epifenomen, consideră ea, pentru că în Anglia, "cadrele medicale sunt apreciate şi văzute ca oameni gata să se sacrifice pentru binele altora". În România, tinerii practicieni "nu au nici măcar dreptul la o opinie", spune ea.

Şi acesta nu este singurul obstacol în calea reîntoarcerii sale în ţară. "Nu am acceptat niciodată şpăgile pe care mi le ofereau bolnavii, or dacă mă întorc va trebui să mă aliniez comportamentului altora" şi să închid ochii la corupţia care cangrenează în continuare sistemul, subliniază Adriana Silişteanu.

"Brexitul nu mă va afecta", asigură la rândul său Andrada Golumbeanu, psihiatră la Bradford, în nordul Angliei.

Ea este convinsă că autorităţile britanice, confruntate deja cu o gravă penurie de medici în sistemul de sănătate public, unde peste 100.000 de posturi sunt vacante, vor face ceea ce trebuie pentru a-i păstra pe practicienii străini în Regatul Unit în cazul separării de UE.

Motivaţiile medicilor români care pleacă în străinătate sunt multiple, afirmă preşedintele Colegiului Medicilor. Dacă există cauze necuantificabile, precum "respectul societăţii faţă de profesie", remunerarea continuă să se bucure de un rol important.

Conştient de aşteptările personalului din sănătate, guvernul social-democrat român a dublat la începutul anului 2018 salariile în sectorul public de sănătate.

O infirmieră încasează acum circa 1.200 de euro pe lună, în timp ce un specialist poate câştiga până la 4.000 de euro, în una dintre cele mai sărace ţări din UE, unde salariul mediu net este de 600 de euro.

"Dar dacă speranţele lor nu vor fi împlinite, ei vor pleca cu siguranţă din nou", avertizează studenta în medicină Cătălina Bamford. AGERPRES/ (AS-editor: Lilia Traci, editor online: Anda Badea)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.