logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Raportul privind Protecţia bugetului UE în cazul deficienţelor generalizate ale statului de drept provoacă reacţii împărţite în PE

Image

Raportul Parlamentului European privind Protecţia bugetului UE în cazul deficienţelor generalizate în ceea ce priveşte statul de drept a provocat reacţii împărţite în cadrul dezbaterii de miercuri din plenul PE reunit la Strasbourg, fiind bine primit în general de grupurile politice mari, cu excepţia eurodeputaţilor unguri şi polonezi, care au afirmat că este îndreptat împotriva lor, şi calificat drept un instrument politic de grupurile mai mici, precum Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică.

Cei doi raportori, Eider Gardiazabal Rubial şi Petri Sarvamaa, au prezentat principiile asupra cărora au insistat în alcătuirea raportului, iar eurodeputatul finlandez a comparat democraţia cu o "cutie a Pandorei".

 

Foto: (c) Eider Gardiazabal Rubial/Facebook.com


"Democraţia nu este niciodată de la sine înţeleasă. Asta ar trebui să ţinem minte. Cel mai important lucru pentru susţinerea unei ţări este statul de drept. Pentru că democraţia nu este niciodată perfectă. (...) Dacă vrem să apărăm democraţia, trebuie să apărăm statul de drept. A fost dureros de clar că mecanismele prezente nu opresc guvernele pe acest drum dificil. Potrivit propunerii Comisiei, pentru ca UE să-şi protejeze interesele financiare ar trebui să poată impune măsuri precum suspendarea fondurilor UE în conformitate cu gravitatea deficienţei", a afirmat Petri Sarvamaa în cuvântul său introductiv, precizând că baza legală este în reglementările financiare, nu în articolul 7 din Tratat.

 

Foto: (c)  Petri Sarvamaa/Facebook.com


Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, care a reprezentat Comisia Europeană la dezbaterea din PE, a spus că Uniunii îi va fi mai bine în viitorul Cadru Financiar Multianual cu acest instrument. El a subliniat că PE a întărit propunerile CE în domeniu şi şi-a exprimat speranţa ca acestea să fie ameliorate şi în urma cooperării cu Consiliul.

"Statele membre trebuie să arate că prevederile pentru gestionarea banilor UE sunt eficiente. Aceste propuneri vor da mai multe puteri instituţiilor europene. Actuala propunere asigură un echilibru mai adecvat între bugetul UE şi alte mecanisme, precum articolul 7. Trebuie să avem un mecanism cu măsuri adecvate care va sancţiona deficienţele generalizate ale statului de drept şi sunt şi măsuri de descurajare", a declarat Oettinger în cadrul dezbaterii, subliniind însă că sancţiunile financiare trebuie să fie proporţionale cu încălcările.

El a atras atenţia că executivul comunitar doreşte să aibă "un instrument clar" şi că discuţiile care vor urma între Parlament şi Consiliu trebuie să clarifice multe lucruri.

Ingeborg Grassle, din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, a spus că are mari speranţe de la noul regulament, "pentru că este primul raport care se uită la deficienţele generalizate ale statului de drept".

"De mult ne întrebăm ce se întâmplă cu banii fraudaţi din bugetul UE? Cred că avem acum un instrument care ne va permite să răspundem mult mai bine abuzurilor", a adăugat ea.

Ines Ayala Sender, din grupul S&D din PE, a spus că ar fi preferat sancţiuni politice în Consiliu şi "să nu afectăm bunul nume al fondurilor europene".

"Încercăm să schimbăm obiceiurile guvernelor cu sancţiuni financiare, dar fără a-i afecta pe beneficiari. Dacă vom reuşi să-l implementăm adecvat vom reuşi să protejăm UE de ce-i care vor să o submineze", a mai spus eurodeputata spaniolă.

Liadh Ni Riada, din grupul Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE-NGL), a spus că noul regulament "este un instrument politic".

"Sunt foarte îngrijorată de implicaţiile pe care le-ar putea avea asupra unor ţări. Ţările bogate vor fi avantajate. Aş cere Comisiei să revadă mecanismul şi să reducă puţin din propriile puteri", a pledat Liadh Ni Riada.

Eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu a afirmat în cadrul dezbaterii că regulamentul este unul necesar.

"Bugetul UE trebuie să fie cheltuit cu eficienţă, respectând regulile din toate punctele de vedere. Dacă un stat membru nu respectă una dintre valorile fundamentale ale Uniunii, statul de drept, trebuie să existe posibilitatea să se intervină pentru a proteja banii europeni. Propunerea raportorilor elimină o parte dintre neclarităţile textului Comisiei, dar au mai rămas prevederi care trebuie îmbunătăţite", a spus Marinescu, vicepreşedinte al grupului PPE în PE, enumerând câteva dintre ele.

"Nu se identifică concret, clar şi detaliat modul în care deficienţele statului de drept afectează protejarea intereselor financiare ale Uniunii. Nu este clar stabilită proporţionalitatea măsurilor de sancţionare cu prejudiciile aduse bugetului UE de deficienţele statului de drept. Nu se oferă suficiente garanţii că beneficiarii proiectelor îşi vor primi banii în cazul unei suspendări de plăţi pentru statul respectiv. Procedura de declanşare a mecanismului de condiţionare se suprapune cu procedura prevăzută la articolul 7 din Tratatul UE. Eu sper că negocierile cu Consiliu vor reuşi să elimine toate neclarităţile, pentru a elabora un regulament aplicabil în beneficiul cetăţenilor", a mai afirmat el.

Eurodeputata PSD Maria Gabriela Zoană, care a vorbit în cadrul procedurii "Catch the Eye", a spus că a citit raportul cu foarte mare atenţie şi că îi aminteşte de o carte a lui George Orwell.

"UE devine cu fiecare zi o fermă orwelliană în care unele state sunt mai egale decât altele. În cuprinsul raportului se vorbeşte de mai multe ori de Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Dar din câte ştiu eu acest mecanism nu îl au decât două state din UE. Eu vă propun, domnule comisar, domnule preşedinte, dacă doriţi ca mâine să votăm acest raport, înainte de acest vot să votăm ca toate statele din UE să aibă MCV. Implementaţi-l şi la dvs acasă, căci altfel acest raport nu va crea egalitate între state", a spus Zoană la dezbaterea din plenul PE.

"Principiul protejării UE poate să fie unul bun, dar procedura mă îngrijorează foarte tare. Cine va fi în acest context câinele de pază al democraţiei în UE? Lecturând raportul de faţă am avut sentimentul că ne transmite frica că va rămâne cu buzunarele goale Comisia Europeană. Şi vă dau un simplu exemplu. Amendamentul 12 care spune că identificarea unor deficienţe generalizate o face Comisia, bazându-se pe informaţii primite din toate sursele pertinente. Ce înseamnă surse pertinente? Eu sunt avocat şi ştiu că într-o astfel de situaţie trebuie să fie o formulare foarte clară. Surse pertinente înseamnă mass-media, înseamnă organizaţii, colegi din alte ţări binevoitoare? Dle preşedinte, trebuie să privim cu foarte mare atenţie o astfel de reglementare", a mai spus eurodeputata PSD.

La rândul ei, eurodeputata Isabelle Thomas, tot din grupul S&D, a afirmat că "democraţia este un bun prea de preţ pentru a o lăsa numai la mâna guvernelor. Niciun guvern nu este la adăpost. Totuşi, din obligaţia de a găsi o bază legală, acest mecanism a trebuit să fie legat de bugetul UE şi asta ne face foarte vigilenţi vizavi de aplicarea acestui mecanism. Pentru ca nu beneficiarii să fie sancţionaţi, studenţii, cercetătorii sau agricultorii. Sper să nu devină o formă de gestiune a penuriei bugetare de care Comisia să se lase tentată", a afirmat Isabelle Thomas.

Josef Weidenholzer, vicepreşedinte al grupului S&D din PE, a spus şi el că "bugetul comun este coloana vertebrală a UE".

"Cei care nu respectă regulile comune nu se pot aştepta să beneficieze de plăţi masive pentru că asta deformează principiul solidarităţii. Dacă există un abuz, trebuie să existe o posibilitate de a reacţiona la el", a subliniat Weidenholzer.

Tamas Deutch, din grupul PPE, a fost unul dintre eurodeputaţii unguri şi polonezi care au afirmat cu claritate că vor vota împotriva raportului. El a acuzat "un fetişism instituţional al UE pentru statul de drept".

"UE şi statele membre trebuie să se axeze pe garantarea drepturilor şi prosperităţii. Bineînţeles că există unele fenomene care prezintă un risc pentru statul de drept. Dar UE nu poate adopta decizii care merg împotriva statului de drept, invocând protejarea statului de drept. Propunerea Comisiei este slabă. Propunerea merge împotriva statului de drept şi nu o susţinem. Şi nu ar trebui să o susţineţi nici dvs", a afirmat el în cadrul dezbaterii.

În cuvântul său de final, comisarul Oettinger a dat asigurări că a fost foarte atent la observaţiile eurodeputaţilor şi că vrea să asigure că regulamentul va fi dezvoltat cât mai bine posibil.

"La Comisie am decis să fim atenţi la obiectivitate, ca informaţiile de la terţe părţi şi instanţe să fie luate în considerare şi ca statele membre să-şi poată spune opinia. Deficienţa pentru declanşarea mecanismului trebuie să fie una care poate fi judecată. Dacă un stat consideră că decizia Comisiei este partizană, poate acţiona CE în instanţă", a spus Oettinger.

Raportoarea Eider Gardiazabal Rubial şi-a exprimat speranţa, în finalul dezbaterii, că textul va fi adoptat joi şi că Parlamentul va putea trece la negociere cu Preşedinţia română "pentru a avea un text chiar şi mai bun".

Petri Sarvamaa, celălalt raportor, le-a mulţumit colegilor constructivi, chiar dacă au criticat raportul. "În acelaşi timp, sunt extrem de deprimat pentru că aşa funcţionează politica. Am auzit o mulţime de oameni în această seară care au fost necinstiţi şi s-au adresat publicului lor naţional. (...) Să încercăm cu adevărat să lucrăm pentru o Europă mai bună", a pledat el.AGERPRES/(AS - autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: Maria Gabriela Zoana/Facebook.com

 

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.