logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

#Romania2019.eu/ Dezbaterea în PE privind priorităţile Preşedinţiei României a Consiliului UE, marcată de încurajări, dar şi de critici dure

Imagine din galeria Agerpres

Dezbaterea din plenul Parlamentului European privind priorităţile Preşedinţiei României a Consiliului UE a fost marcată marţi, la Strasbourg, de numeroase încurajări, dar şi de critici dure privind încălcarea statului de drept şi paşii înapoi privind combaterea corupţiei.

Andrus Ansip, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru piaţa unică digitală, a declarat, în numele preşedintelui executivului european, Jean-Claude Juncker, că este încântat să fie prezent la momentul în care România preia în premieră preşedinţia UE. "Nu este simbol mai bun al progresului României decât această preşedinţie", a declarat Ansip în plenul PE.

"Am fost la Bucureşti săptămâna trecută şi am văzut nivelul bun de pregătire pentru sarcina care urmează. Dar odată cu preşedinţia vine şi responsabilitatea", a adăugat vicepreşedintele CE.

"Sperăm să vedem o preşedinţie productivă şi de succes. Aşa cum voi contaţi pe sprijinul nostru, contăm şi noi pe leadership-ul şi stabilitatea voastră, pe capacitatea de a construi consens, atât în UE, cât şi acasă. Un front unit acasă va ajuta Uniunea să meargă înainte", a mai afirmat Ansip.

El a reiterat faptul că "valori precum statul de drept nu pot fi compromise nicăieri în Europa".

"Sunt 242 de propuneri ale CE asupra cărora trebuie să existe un acord al colegislatorilor. Multe dintre ele merg chiar în inima a tot ce contează, de la pregătirea Brexit-ului, migraţie şi regulile privind azilul", a mai spus Ansip.

Theodor Stolojan, care a vorbit în numele grupului PPE din PE, i-a urat bun venit în PE prim-ministrului Viorica Dăncilă şi i-a urat succes, asigurând că toţi eurodeputaţii români doresc o preşedinţie de succes. "Avem peste 40 de rapoarte care privesc Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 şi altele. Soluţiile din aceste negocieri vor prefigura viitorul UE în următorii ani", a spus Stolojan.

El a atras atenţia că guvernul român are mulţi miniştri noi care nu au experienţa negocierilor europene, motiv pentru care, în opinia sa, premierul român ar trebui să le ceară acestora să ţină cont de recomandările Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles.

Un alt subiect abordat de Stolojan a fost aderarea României la spaţiul Schengen, pentru care preşedinţii Comisiei şi Parlamentului şi-au exprimat sprijinul.

"Ca prim-ministru aveţi obligaţia de a vă întâlni cât mai rapid cu prim-miniştrii din Olanda şi Franţa şi cancelarii din Germania şi Austria pentru a-i convinge că România merită să adere la spaţiul Schengen. În ceea ce priveşte zona euro aţi spus că veţi face public planul de acţiune în acest scop. Încă nu avem un astfel de plan public. Vă rugăm să vă îndepliniţi această promisiune", a cerut Stolojan.

Udo Bullman, preşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, a salutat angajamentul personal al Vioricăi Dăncilă pentru UE şi a afirmat că speră într-o bună cooperare cu preşedinţia română.

"Coeziunea socială, ai dreptate, este o chestiune centrală", a spus Bullmann.

"Îţi mulţumesc că în perioada Crăciunului te-ai alăturat celor care au decis să salveze vieţi în Mediterana şi nu te-ai alăturat celor care celebrează ignoranţa", a mai spus Bullmann despre implicarea României în acţiunea de primire a refugiaţilor salvaţi săptămâna trecută din Mediterana.

Referitor la situaţia internă din România, Bullmann a declarat că "nu putem recurge la o situaţie de amnistie generală, unde punem laolaltă dreptatea şi nedreptatea". El a mai afirmat că statul de drept protejează oamenii şi pune capăt arbitrariului şi că nu poate fi manipulat după bunul plac pentru a servi interese politice. Statul de drept "este un principiu pe care trebuie să-l respectăm în fiecare tabără politică", a mai spus Bullmann.

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, a afirmat în discursul său că preşedinţia română moşteneşte două situaţii de declanşare a articolului 7 din tratat, în cazul Ungariei şi Poloniei.

Articolul 7 din Tratatul UE, calificat adeseori drept ''armă nucleară'' instituţională, este procedura cea mai radicală de sancţiuni existentă împotriva unui stat membru al Uniunii Europene, putând duce până la o suspendare a anumitor drepturi ale unui stat membru, în special al dreptului de vot în Consiliul UE.

"Sper că în timpul preşedinţiei dumneavoastră nu va fi un nou nou articol 7, un al treilea caz. Un caz împotriva guvernului dumneavoastră. Şi trebuie să vă spun, nu sunteţi foarte departe de asta. Vă apropiaţi tot mai mult de procedura de declanşare a articolului 7 ignorând recomandările Comisiei de la Veneţia", a avertizat el.

Verhofstadt a precizat că în timpul discuţiilor cu Liviu Dragnea de la Bucureşti, din luna noiembrie 2018, preşedintele Camerei Deputaţilor a apărat atitudinea guvernului, afirmând că ''statul de drept este o chestiune de subsidiaritate''. "Multe lucruri sunt o chestiune de subsidiaritate, dar cu siguranţă nu şi statul de drept", a subliniat Verhofstadt.

Liderul grupului ALDE din PE a reiterat că preşedintele Senatului României, Călin Popescu Tăriceanu, i-a promis că guvernul de la Bucureşti va respecta pe deplin recomandările Comisiei de la Veneţia privind restabilirea independenţei justiţiei, modificarea codului penal şi a codului de procedură penală şi schimbarea legii privind ONG-urile, dar că niciuna dintre aceste promisiuni nu a fost respectată.

"Dimpotrivă, guvernul dumneavoastră continuă să urmeze un drum care conduce în sensul practicilor proaste ale lui Orban şi Kaczynski (premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele Partidului Lege şi Dreptate din Polonia, Jaroslaw Kaczynski - n.r). Mai mult, plănuiţi o lege pentru a acorda o mare amnistie pentru corupţie, punând peştele cel mare în afara capacităţii instanţelor de a ajunge la el", a spus Verhofstadt. "Lăsaţi-mă să vă spun un lucru. Cu astfel de parteneri, grupul meu, întreaga familie liberală, nu va merge la alegeri. Dimpotrivă, vom sta alături de toate forţele democratice noi, curate, care vor să pună capăt corupţiei, care vor să cureţe ţara", a mai spus Verhofstadt.

Grupul Verzi/Alianţa Liberă Europeană din Parlamentul European va urmări îndeaproape activitatea Preşedinţiei române a UE şi acţiunile pe care guvernul le va întreprinde pentru a lupta împotriva corupţiei şi proteja drepturile civile în ţară, a declarat Ska Keller, preşedinta grupului, la dezbaterea cu prim-ministrul României din plenul PE.

"A mai rămas puţin timp din această legislatură, dar multă muncă de făcut. Reforma Dublin, protecţia climei, protecţia avertizorilor de integritate, justiţia fiscală, salarii şi condiţii de muncă echitabile sunt toate acum sub administrarea Preşedinţiei române. Grupul Verzi/ALE se aşteaptă ca Preşedinţia română să facă Uniunea Europeană mai prietenoasă cu mediul şi mai socială", a spus Ska Keller.

"Într-o ţară unde aproape 40 de miliarde de euro se pierd în fiecare an din cauza corupţiei, Guvernul României trebuie să folosească oportunitatea Preşedinţiei pentru a-şi dovedi aderarea la lupta împotriva corupţiei, respectarea statului de drept şi a valorilor europene", a mai afirmat Ska Keller.

În plus, ea a spus că eforturile de a promova o amnistie pentru acte de corupţie ale oficialilor "subminează grav ataşamentul României la valorile noastre comune".

Cătălin Ivan, membru al grupului neafiliaţilor, a spus că, în opinia sa, "această preşedinţie va fi una de succes", pentru că UE trece printr-un moment extrem de dificil şi are nevoie de asta. "Este nevoie ca tot ceea ce am discutat aici să se întâmple. Vă garantez că aveţi şi susţinerea mea", a spus Cătălin Ivan.

Gunnar Hokmark din grupul PPE a fost foarte critic cu prim-ministrul român Viorica Dăncilă, afirmând că modul în care liderul grupului S&D din PE, Udo Bullmann a apărat-o, "este o ruşine". "Trebuie să fim la fel de stricţi în privinţa României ca şi a Ungariei şi Poloniei, trebuie să amendăm utilizarea inadecvată a puterii", a afirmat eurodeputatul suedez.

Eurodeputatul PNL Marian-Jean Marinescu a spus că este o bucurie pentru el să negocieze dosare cu Preşedinţia română a Consiliului UE, dar a precizat că nu acceptă poziţiile împotriva UE ale guvernului PSD-ALDE.

"Nu susţin atacurile guvernului la justiţie şi statul de drept. Aţi vorbit mult timp în ultima perioadă despre un consens politic. Eu nu sunt de acord cu un consens împotriva justiţiei şi a statului de drept. Aţi vorbit despre intrarea în Spaţiul Schengen. Trimiteţi-vă miniştrii în Europa să convingă că România merită să intre în Schengen", a spus Marinescu.

Eurodeputatul Dan Nica, care este copreşedintele delegaţiei române din S&D, a făcut observaţia că multe dintre discursurile de marţi din Parlamentul European nu au avut legătură cu priorităţile Preşedinţiei române a Consiliului UE, ci cu viitoarele alegeri. El a explicat discursul dur al lui Guy Verhofstadt faţă de guvern şi de partidele de la guvernare "printr-o înţelegere cu un mic partiduleţ din România care nu face pragul electoral".

La rândul ei, eurodeputata PSD Claudia Ţapardel le-a transmis lui Ska Keller şi Guy Verhofstadt că informaţiile lor sunt false şi că cel care încalcă deciziile Curţii Constituţionale este preşedintele Klaus Iohannis. AGERPRES/(A - autor: Florin Ştefan, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 15

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.