Dragnea: Legile au început să se schimbe pentru a asigura că abuzurile din justiţie nu se repetă (interviu New Europe)

Trecutul discutabil în afaceri al lui Liviu Dragnea, liderul Partidului Social Democrat (PSD) din România, a intrat din nou în atenţie după ce acesta a trecut la acţiune împotriva OLAF, Oficiul European Antifraudă, notează jurnalistul britanic Nick Kochan într-un articol apărut luni în publicaţia New Europe.
Dragnea contestă rezultatele anchetei OLAF cu privire la o fraudă de 21 milioane de euro implicând o companie care despre care s-a afirmat că avea legături cu Dragnea şi fonduri europene, fraudă care ar fi fost comisă de Tel Drum, o firmă de construcţii cu sediul în oraşul Alexandria. Dragnea a acţionat în judecată Comisia Europeană, adresându-se Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), aminteşte autorul articolului. Acţiunea legală aruncă o umbră nu doar asupra lui Dragnea, care nu are voie să fie premier din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală, ci şi asupra României, care a preluat luna aceasta preşedinţia Consiliului UE. Procesul este doar cea mai recentă încercare a lui Dragnea de a contracara presupusele ofense aduse reputaţiei sale şi acţiunile ''statului paralel", scrie acesta.
Într-un interviu exclusiv acordat New Europe, Dragnea a declarat că DNA "s-a înfuriat" din cauza planului guvernului de a înfiinţa un departament separat pentru investigarea magistraţilor. Potrivit preşedintelui PSD, DNA a comis prea multe conflicte de interese şi abuzuri şi prin urmare nu i se poate permite să răspundă de anchete judiciare, misiune care ar trebui încredinţată unei agenţii independente, din afara DNA, susţine el.
Liviu Dragnea a mai spus, în interviul care a cuprins o gamă largă de subiecte, că urmează să fie remise parlamentului noi proiecte legislative menite să împiedice influenţarea de către serviciile secrete a ramurii judiciare, legislative sau executive. "Statul paralel" ("statul subteran", în engleză) trebuie oprit, a afirmat el.
Dragnea, care a explicat că înfiinţarea noului departament este o parte cheie din noile legi ale PSD privind justiţia, este pregătit să reziste presiunilor şi criticilor UE, DNA şi a numeroase voci interne legate de această decizie, consemnează New Europe. Criticile sale la adresa DNA se înscriu într-o amplă campanie împotriva acestei autorităţi anticorupţie şi a abuzurilor dezvăluite în ultimul an. Politicieni, medici, oameni de afaceri, jurişti, jurnalişti, cadre didactice şi poliţişti au fost vizaţi în ultimii ani de DNA. Un raport publicat în ianuarie în media din România a relevat cifre dezastruoase: procentul de achitări în cazuri instrumentate de DNA este de 40%.
Anchetat de mulţi ani de DNA, Dragnea spune că nu se teme să critice public această agenţie, notează New Europe. Propunerea de creare a unui nou departament pentru investigarea magistraţilor a fost criticată în noiembrie în cel mai recent raport al Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
În ultimele săptămâni, dezvăluiri publice şi o serie de înregistrări audio au arătat că procurori ai DNA discutau despre "pregătirea" de acuzaţii şi procese împotriva unor judecători cu poziţii diferite de ale lor, iar noua secţie pentru investigarea magistraţilor a început imediat să ancheteze aceste fapte, respectivii procurori ai DNA fiind suspendaţi. Potrivit lui Dragnea, DNA "pierde un instrument care îi ajută să pună presiune pe judecători". El spune că DNA a deschis dosare pentru 3320 de magistraţi, peste 60% din total, şi că judecătorii aflaţi sub anchetă sunt vulnerabili la presiuni sau ameninţări de a se supune planurilor DNA.
Liviu Dragnea a mai afirmat în interviu că şefia DNA constituie o numire politică, făcută de către Ministerul Justiţiei şi de către preşedinte. "Dar atunci când avem o secţie specială, aceasta nu va fi supusă niciunei influenţe politice. Această secţie este numită de Consiliul Superior al Magistraturii, total independent, şi aceasta îi deranjează, de aceea sunt furioşi", a spus el, conform New Europe.
Criticii politicianului susţin că este vorba de o încercare de a-i proteja pe judecătorii corupţi şi pe cei care vor să-i corupă pentru a-şi atinge scopuri personale. Într-un context în care există numeroase acuzaţii de corupţie în rândul judecătorilor şi legate de abuzurile sistemului judiciar, Dragnea a evocat dovezi privind falsificarea de probe de către procurori şi de şantajarea de către procurori a unor martori pentru a da declaraţii. Media din România au dezvăluit în ultimele săptămâni astfel de practici: şantaj, acuzaţii false, dovezi false, constrângere, ameninţări, precizează New Europe.
Liviu Dragnea a susţinut în interviu că lucrurile sunt pe cale să se schimbe. "Lucrurile au început să se mişte, legile au început să se schimbe, pentru a asigura că astfel de abuzuri nu se mai repetă, iar cei care comit astfel de abuzuri sunt făcuţi răspunzători".
Totodată, el a punctat că credibilitatea deciziilor justiţiei a fost subminată de dezvăluirea unor protocoale de colaborare între DNA, SRI, asociaţii ale magistraţilor şi alte foruri judiciare. "În ce ţară democratică puteţi găsi protocoale secrete între serviciile de informaţii şi Curtea Supremă, Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura generală şi DNA ?", a notat Dragnea, citat de New Europe.
El a mai declarat în interviu că milioane de români au fost monitorizaţi şi telefoanele lor mobile au fost interceptate sub acoperirea luptei anticorupţie. "Acum suntem în situaţia în care este foarte greu, aproape imposibil de spus care dintre cei care au fost condamnaţi au fost condamnaţi în mod corect şi care nu", spune el.
Un raport public al comisiei pentru SRI a Parlamentului a arătat că 6 milioane de români au fost supuşi unei supravegheri tehnice în ultimii ani, menţionează New Europe. Serviciul de informaţii constituie o parte cheie a ceea ce Dragnea numeşte "statul paralel", ceilalţi actori fiind tribunalele, procurorii, guvernul şi parlamentul, scrie autorul interviului.
Liviu Dragnea a pus accentul pe ceea ce susţine că este complicitatea dintre preşedintele României şi serviciul de informaţii. "Pentru ca preşedintele să se înţeleagă cu cei din serviciul de informaţii şi sistemul judiciar, ca să creeze acest stat paralel, trebuie să creeze o complicitate cu parlamentul şi cu guvernul. Nu sunt de acord cu această complicitate", a afirmat Dragnea.
Potrivit New Europe, guvernul PSD a încercat să combată această complicitate. "Am făcut paşi importanţi în această direcţie. Acum parlamentul nu mai este dispus să fie controlat de serviciile de informaţii. Guvernul nu mai este dispus să fie controlat de serviciile de informaţii şi refuzăm să cedăm", a spus Dragnea.
"Statul paralel" a luat amploare de la învestirea preşedintelui Klaus Iohannis, în ianuarie 2015, a mai menţionat Liviu Dragnea. Potrivit acestuia, se pregăteşte o nouă legislaţie privind funcţionarea serviciilor de informaţii "pentru a le obliga să opereze strict în cadrul Constituţiei şi să nu depăşească în mod ilegal aceste limite şi să influenţeze alte instituţii precum partidele politice, justiţia sau membrii legislativului". AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Toth, editor: Sorin Popescu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.