logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ambasadorul României la ONU a primit vizita unei delegaţii conduse de Jean-Pierre Raffarin, fost prim-ministru al Franţei

Image

Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru consolidarea păcii (Peacebuilding Commission - PBC), a primit vineri, la sediul Misiunii Permanente a României, vizita delegaţiei organizaţiei non-guvernamentale Lideri pentru Pace (Leaders Pour la Paix / Leaders for Peace), condusă de Jean - Pierre Raffarin, fost Prim-ministru al Franţei, informează un comunicat al Misiunii Permanente a României la ONU. Ambasadorul Ion Jinga a evidenţiat cu acest prilej îndeplinirea priorităţilor asumate de România la preşedinţia Comisiei pentru Consolidarea Păcii, precum şi o serie de realizări în premieră ale PBC în anul 2018.

Jean - Pierre Raffarin a prezentat activitatea organizaţiei pe care o conduce pentru alcătuirea unei metodologii a păcii, un demers analitic care să contribuie la consolidarea eforturilor internaţionale de gestionare a crizelor prezente şi viitoare.

Membrii delegaţiei Leaders Pour la Paix au dorit să cunoască evaluarea ambasadorului român, bazată pe experienţa acestuia, privind o serie de teme de actualitate din perspectiva diplomaţiei multilaterale: rolul ONU în contextul internaţional actual caracterizat de noi provocări, impactul PBC ca organism sui generis al ONU ce activează la intersecţia competenţelor Consiliului de Securitate, Adunării Generale şi ECOSOC în eforturile comunităţii internaţionale de gestionare a crizelor, valoarea adăugată a PBC în situaţii concrete de crize aflate în diferite stadii de evoluţie, utilizarea mecanismelor de avertizare timpurie (early warning) în activitatea Comisiei, rolul dezvoltării în soluţionarea sustenabilă a conflictelor. În context, au fost abordate şi tematica interconectării dintre prevenire, gestionare şi reconstrucţie în dosarele aflate în atenţia PBC, precum şi stadiul reformei ONU antamată de Secretarul General Antonio Guterres.

Ambasadorul Ion Jinga a evidenţiat îndeplinirea priorităţilor asumate de România la preşedinţia Comisiei pentru Consolidarea Păcii, precum şi o serie de realizări în premieră ale PBC în anul 2018. Astfel, a arătat că, pe durata mandatului României la conducerea PBC, a fost îmbunătăţită relaţia PBC cu Consiliul de Securitate, au fost puse bazele unei colaborări similare a PBC cu ECOSOC şi a fost instituţionalizată practica reuniunii comune anuale a PBC cu Consiliul pentru Pace şi Securitate al Uniunii Africane (UAPSC). În acelaşi timp, în anul 2018 lucrările Comisiei s-au bucurat de cea mai mare prezenţă la nivel înalt de la înfiinţarea acesteia, iar preşedintele PBC a avut cele mai multe vizite în teren din întreaga istorie a PBC.

Reprezentantul permanent al României a menţionat, totodată, că, în calitate de preşedinte al PBC, a avut întâlniri cu doi şefi de stat (preşedinţii Gambiei şi Burkina Faso), cu vicepreşedintele Coastei de Fildeş şi cu peste 25 de miniştri. Amintind de vizitele de lucru în cinci state din Africa (Ciad, Gambia, Senegal, Coasta de Fildeş şi Burkina Faso), ambasadorul român a arătat că întâlnirile cu liderii politici din ţările aflate pe agenda PBC i-au permis să aibă o viziune corectă şi pragmatică asupra priorităţilor de consolidare a păcii şi nevoilor reale ale regiunii Sahel. A precizat că temele abordate în cadrul Reuniunii Anuale a PBC - "Consolidarea şi permanentizarea păcii în regiunea Sahel" şi, respectiv, a reuniunii comune anuale PBC - Consiliul Economic şi Social - "Legăturile dintre schimbările climatice şi consolidarea şi permanentizarea păcii în regiunea Sahel" au reprezentat o oportunitate unică de a analiza provocările politice, de securitate, sociale, economice şi de mediu cu care se confruntă statele respective, în vederea identificării celor mai bune căi de susţinere a eforturilor de consolidare a păcii, cu respectarea păstrării la nivel naţional a deciziei asupra acestor procese.

Discuţia, care a durat o oră şi jumătate, a oferit şi prilejul unui schimb de idei, deosebit de apreciat de către reprezentanţii organizaţiei Leaders Pour la Paix, asupra perspectivelor de evoluţie ale mediului internaţional actual.

Din delegaţie au mai făcut parte Enrique Baron-Crespo, fost preşedinte al Parlamentului European, Irina Bokova, fost director general al UNESCO şi ministru de externe al Bulgariei, ambasadorul Pierre Vimont, fost secretar general al Serviciului European de Acţiune Externă, Kanwal Sibal, fost ministru de externe al Indiei, ambasadorul Antonio Patriota, fost ministru de externe al Braziliei, Cherif Rahmani, fost ministru al industriilor în Algeria, ambasadorul Serge Degallaix, secretar general al organizaţiei Lideri pentru Pace, Assia Ben Salah, ambasador itinerant al Regelui Marocului.

Începând de la 31 ianuarie 2018, România ocupă, pentru un mandat de un an, funcţia de Preşedinte al Comisiei ONU pentru Consolidarea Păcii (PBC). Priorităţile mandatului României la PBC includ creşterea coerenţei şi coordonării regionale în domeniul consolidării păcii, întărirea parteneriatelor cu organizaţii regionale şi sub-regionale şi cu instituţii financiare internaţionale, întărirea capacităţii PBC de a oferi evaluări şi recomandări de substanţă Consiliului de Securitate, Adunării Generale şi ECOSOC privind situaţia din teren în domeniul consolidării păcii, precum şi focalizarea sprijinului PBC asupra regiunii Sahel. După încheierea mandatului de preşedinte, România va ocupa funcţia de vice-preşedinte al PBC, tot pentru o durată de un an.

Organizaţia Lideri pentru Pace (Leaders pour la paix / Leaders for Peace) a fost lansată în anul 2017 de către fostul Prim-ministru francez Jean-Pierre Raffarin. Ea reuneşte 29 de personalităţi marcante la nivel internaţional - foşti prim miniştri, miniştri, lideri de opinie din societatea civilă şi laureaţi ai Premiului Nobel. Între membrii organizaţiei conduse de Jean-Pierre Raffarin se numără şi fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, foştii prim miniştri Enrico Letta şi Romano Prodi (Italia), Peter Medgyessy (Ungaria) şi Jean Charest (Quebec), fostul preşedinte al Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, fostul ministru britanic pentru afaceri, Lord Peter Mandelson, fostul secretar de stat adjunct american Anthony Blinken, laureata Premiului Nobel pentru Pace în anul 2015, Wided Bouchamaoui şi ambasadorul rus Alexandre Orlov, secretar general al organizaţiei "Dialogul Trianonului". Scopul organizaţiei "Lideri pentru Pace" este acela de a educa opinia publică cu privire la crizele internaţionale şi a promova iniţiative inovative în sprijinul păcii.AGERPRES/(AS - editor: Mihaela Toth, editor online: Irina Giurgiu)

 

Sursa foto: mpnewyork.mae.ro

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.