Comisia de la Veneţia: Modul în care s-a desfăşurat reforma codurilor penale în România nu a fost deloc unul corespunzător

Era necesar ca Parlamentul României să adopte o reformă a codurilor penale pentru a implementa decizii ale Curţii Constituţionale şi directive ale Uniunii Europene, dar şi pentru a remedia deficienţele din aplicarea prevederilor actuale, însă modul în care s-a desfăşurat această reformă nu a fost deloc unul corespunzător, arată Comisia de la Veneţia într-o opinie privind modificările la codul penal şi codul de procedură penală, adoptată vineri şi publicată luni integral pe site-ul său.
"Era necesar şi potrivit ca Parlamentul României să adopte o reformă a codurilor penale pentru a implementa decizii ale Curţii Constituţionale şi directive ale UE relevante, precum şi pentru a remedia deficienţele observate în trecut în aplicarea actualelor prevederi ale legislaţiei penale", precizează Comisia de la Veneţia.
"Modul în care reforma a fost făcută nu este, totuşi, deloc corespunzător pentru o reformă comprehensivă a două dintre cele mai importante şi sensibile coduri. Amendamentele aflate în discuţie au fost adoptate într-un proces legislativ care a fost excesiv de rapid şi lipsit de transparenţă, în ciuda faptului că au existat peste 300 de amendamente, multe dintre ele aducând schimbări destul de radicale şi afectând profund politica penală a statului", se atrage atenţia în raport.
Comisia de la Veneţia subliniază că "în timpul procedurii de adoptare a lor, au existat schimbări frecvente în texte, făcând aproape imposibile o consultare semnificativă cu experţii şi cu practicienii şi o discuţie semnificativă în cadrul societăţii".
"Practicienii în domeniul juridic, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi şefii procuraturii, au atras atenţia că intrarea în vigoare a amendamentelor ar putea avea efecte negative drastice pentru funcţionarea sistemului penal de justiţie român. Aceste atenţionări nu au fost băgate în seamă", se mai atrage atenţia în opinie.
Comisia de la Veneţia evidenţiază de asemenea că "un proces mai comprehensiv de discuţie, bazat pe dialog cu practicienii din domeniul juridic şi cu societatea în general, şi evaluarea în detaliu a impactului a numeroase amendamente ar fi fost nu doar recomandabile, ci chiar necesare".
''Faptul că acest subiect s-a dovedit a fi unul care a divizat foarte mult societatea românească ar fi trebuit să reprezinte un motiv suplimentar pentru a avea consultări mai eficiente. Acest caracter care dezbină al amendamentelor discutate nu este doar unul politic. Există chiar instituţii care intră în conflict (preşedintele Republicii, Înalta Curte de Casaţie şi Procurorul General, de exemplu, versus Parlamentul). Într-o astfel de situaţie este nevoie ca toate instituţiile să evite retorica excesivă şi să îşi ia mai mult timp pentru a căuta un sprijin mai larg pentru pachetul legislativ. Nici opinia publică şi nici opoziţia nu au fost suficient informate despre acest proces. De fapt, nu a existat un dialog suficient cu societatea civilă, organizaţiile profesionale, partidele de opoziţie şi unii jucători instituţionali'', notează Comisia de la Veneţia.
Potrivit acesteia, graba cu care au fost adoptate aceste amendamente a avut un impact negativ asupra calităţii legislaţiei. În timpul vizitei sale, Comisia a remarcat că în rândul interlocutorilor există multă nesiguranţă legată de motivele aflate în spatele anumitor amendamente, de conţinutul exact al unor dintre amendamentele adoptate şi în special de impactul pe care anumite amendamente îl vor avea în practică. În plus, noile coduri vor conţine - dacă toate amendamentele intră în vigoare - contradicţii intrinsece care vor cauza intertitudini juridice pentru mulţi ani de acum încolo.
Unele dintre amendamentele propuse sunt în neconcordanţă cu obligaţiile internaţionale ale ţării, în special cu privire la combaterea corupţiei, şi depăşesc cerinţele ce rezultă din precedentul de la Curtea Constituţională sau din obligaţiile internaţionale ale ţării. Comisia de la Veneţia este îngrijorată de faptul că, luate separat, dar în special dat fiind efectul lor cumulativ, multe amendamente vor afecta grav eficienţa sistemului penal de justiţie român în combaterea diverselor forme de infracţiuni, printre care fapte legate de corupţie, infracţiuni violente şi criminalitate organizată, se mai arată în opinia Comisiei de la Veneţia privind modificările la codul penal şi codul de procedură penală.
''În lumina consideraţiilor de mai sus, este recomandat ca autorităţile române să desfăşoare o reevaluare totală a amendamentelor la codurile penal şi de procedură penală, printr-un proces de consultări cuprinzător şi eficient, pentru a prezenta o propunere legislativă coerentă şi solidă, care să beneficieze de sprijin larg în interiorul societăţii româneşti şi ţinând cont pe deplin de standardele aplicabile. Concluziile Curţii Constituţionale cu privire la amendamentele la cele două coduri vor oferi o orientare suplimentară în acest proces'', menţionează Comisia de la Veneţia.
În ceea ce priveşte Codul de procedură penală, Comisia le recomandă autorităţilor române să examineze în mod detaliat legea de amendare în ansamblul său, ţinând cont de comentariile specifice cuprinse în această opinie, astfel încât să se asigure că reforma nu va avea un impact negativ asupra funcţionării sistemului penal de justiţie. Deşi întregul set de amendamente ar trebui revizuit total, în particular ar trebui să fie amendate în esenţă regulile privind comunicarea referitoare la anchetele penale în desfăşurare (articolul 4), începerea unei anchete penale (articolul 305), limitele privind probele şi incapacitatea de a folosi anumite forme de violenţă (articolele 139, 143, 153 şi 168) şi dreptul de a fi informat despre şi de a participa la toate actele de acuzare (articolele 83 şi 92), iar prevederile provizorii şi finale să fie reconsiderate.
Referitor la Codul penal, Comisia de la Veneţia le recomandă autorităţilor române să reconsidere şi să amendeze, în lumina comentariilor din această opinie, prevederile referitoare la fapte legate de corupţie, în special mita (articolul 290), traficul de influenţă (articolele 291 şi 292), deturnare de fonduri (articolul 295) şi abuzul în serviciu (articolul 297). De asemenea, autorităţilor române li se recomandă să reconsidere şi să amendeze unele prevederi cu un impact mai general, precum cele privitoare la statutul restricţiilor (articolele 154-155), mărturia mincinoasă (articolul 273) şi compromiterea intereselor justiţiei (articolul 277 CC). Comisia le mai recomandă autorităţilor române că reconsidere şi să amendeze prevederile referitoare la măsurile de confiscare extinsă (articolul 1121), definiţia funcţionarului public (articolul 175) şi pedepse auxiliare (articolul 65), pentru a le aduce în concordanţă cu obligaţiile internaţionale ale ţării.AGERPRES/(AS - autori: Ionuţ Mareş, Tudor Martalogu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)
Sursa foto: www.coe.int
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa
România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția
Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)
Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.