logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

România: Comisia de la Veneţia cere un proces de consultare pentru Coduri şi o legislaţie susţinută larg de societate

Imagine din galeria Agerpres

Reforma propusă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală slăbeşte lupta împotriva corupţiei în România şi combaterea altor delicte grave, avertizează Comisia de la Veneţia în opinia adoptată vineri, se arată într-un comunicat emis de acest organism al Consiliului Europei.

Comisia de la Veneţia şi-a exprimat în această opinie preocuparea că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în România slăbesc serios eficienţa sistemului de justiţie penală în combaterea faptelor de corupţie, a infracţiunilor comise cu violenţă şi a crimei organizate.

Prin urmare, Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reexaminare completă a amendamentelor pentru ambele coduri printr-un proces de consultare efectiv şi cuprinzător, cu obiectivul de a înainta o propunere legislativă solidă şi coerentă care să beneficieze de o susţinere largă în interiorul societăţii româneşti şi care să ţină cont deplin de standardele aplicabile în materie, şi să dea curs îndrumărilor date de Curtea Constituţională.

Pe 12 octombrie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale peste 60 de articole din Codul de Procedură Penală şi este aşteptată ca până la finele anului în curs să examineze şi constituţionalitatea amendamentelor aduse Codului Penal.

Comisia de Veneţia a adoptat de asemenea vineri, cu unele amendamente, opinia preliminară emisă în luna iulie cu privire la trei proiecte de revizuire a unor legi, asupra cărora preşedintele Klaus Iohannis a cerut opinia acestei comisii, respectiv modificarea legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

În această opinie, Comisia de la Veneţia consideră că aceste trei proiecte, între timp promulgate, intrate în vigoare şi revizuite printr-o ordonanţă de urgenţă, vor avea efecte negative asupra eficienţei, calităţii şi independenţei sistemului judiciar, cu consecinţe de asemenea negative asupra luptei împotriva corupţiei.

Totuşi, Comisia de la Veneţia consideră un pas pozitiv şi binevenit amânarea intrării în vigoare a schemei de pensionare anticipată a magistraţilor, ceea ce va oferi Parlamentului un răgaz de timp pentru a reconsidera această schemă, dar ea nu a examinat alte părţi ale ordonanţei de urgenţă, emisă luni, şi prin urmare nu îşi exprimă deocamdată poziţia în privinţa acestora.

Cât despre proiectele de amendamente la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în opinia emisă vineri se subliniază că, deşi dezbaterea publică s-a axat pe riscul ca ele să slăbească lupta împotriva corupţiei, impactul lor este mult mai larg. Comisia de la Veneţia consideră că această reformă poate afecta semnificativ sistemul de justiţie penală şi funcţionarea efectivă şi eficientă a acestuia, în special investigarea, judecarea şi emiterea hotărârilor judecătoreşti în speţe ce privesc alte tipuri de infracţiuni serioase şi complexe.

În opinie este criticată viteza excesivă şi transparenţa insuficientă a procesului de reformă, mai ales că au fost peste 300 de amendamente, multe dintre ele reformând radical politica în domeniul penal. Graba în adoptarea lor a avut un impact negativ asupra calităţii legislaţiei, care cuprinde contradicţii ce ar putea cauza în viitor incertitudine legislativă.

Comisia de la Veneţia mai menţionează că ar fi fost necesar un proces mai cuprinzător de dezbatere cu practicienii în sectorul judiciar şi cu societatea în general, mai ales dacă avem în vedere că amendamentele au fost contestate de organisme precum Înalta Curte de Casaţie şi că ele au creat diviziuni în societate şi între instituţiile din România. Mai mult, date fiind conflictele dintre instituţii (de exemplu, între Parlament, de o parte, şi preşedintele ţării, Înalta Curte de Casaţie şi procurorul general, pe de altă parte), Comisia de la Veneţia estimează că trebuie să se aloce mai mult timp căutării unui sprijin larg pentru pachetul legislativ.

Opinia nu oferă o analiză detaliată a tuturor amendamentelor pentru Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, ci numai a acelora care au suscitat cele mai serioase preocupări.

În special, Comisia recomandă autorităţilor române:

la Codul de Procedură Penală

- să revizuiască complet legea de modificare, pentru a se asigura că reforma nu va avea un impact negativ asupra funcţionării sistemului de justiţie penală;

- deşi toate amendamentele ar trebui să fie revizuite cu atenţie, să modifice substanţial regulile de comunicare privind anchetele penale în curs (articolul 4), începerea urmăririi penale (articolul 305), pragurile probatorii şi incapacitatea de a utiliza anumite forme de probă (articolele 139, 143, 153, 168) şi dreptul de a fi informat şi de a participa la toate actele de urmărire penală (articolele 83 şi 92);

- să reconsidere dispoziţiile finale şi tranzitorii.

la Codul Penal

- să reconsidere şi să modifice dispoziţiile care reglementează infracţiunile legate de corupţie, în special mituirea (articolul 290) - opinia subliniază că proiectul de modificare i-ar descuraja pe cei care dau mită să coopereze cu autorităţile din domeniul aplicării legii -, influenţarea tranzacţionării şi cumpărării (articolul 291 şi articolul 292), delapidarea (articolul 295) şi abuzul în serviciu (articolul 297);

- să reconsidere şi să modifice unele dispoziţii cu un impact mai general, cum ar fi cele privind termenele de prescripţie (articolele 154-155) - conform opiniei, amendamentul propus creează un risc ridicat ca, în cazuri complexe, infracţiunile în cauză să fie prescrise înainte ca ancheta şi procesul să poată fi efectuate -, mărturia falsă (articolul 273) şi compromiterea intereselor justiţiei (articolul 277 CC);

- să reconsidere şi să modifice dispoziţiile privind măsurile extinse de confiscare (articolul 1121) şi definiţia funcţionarului public (articolul 175), sancţiuni adiţionale (articolul 65), pentru a le alinia la obligaţiile internaţionale ale ţării.

Această opinie, adoptată în sesiunea plenară de vineri, urmează să fie disponibilă pe site-ul Comisiei de la Veneţia până luni după-amiază, 22 octombrie.

Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, mai cunoscută sub numele Comisia de la Veneţia, este un organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul dreptului constituţional. Aceasta este reunită vineri şi sâmbătă în sesiune plenară la Veneţia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat vineri pe pagina sa de Facebook că ordonanţa de urgenţă privind cele trei legi deja promulgate va fi transmisă în mod formal către Comisia de la Veneţia pentru emiterea unui aviz. Toader a mai scris că una dintre recomandările Comisiei de la Veneţia este de a se abroga prevederea referitoare la pensionarea anticipată a magistraţilor.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
 

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Romania in lume 17-04-2025 14:55

România, prezentă la European Culture Street, eveniment ce deschide Sezonul Cultural Chengdu-Europa

România a fost prezentă la manifestarea European Culture Street, eveniment anual emblematic de diplomație publică, sub egida Uniunii Europene, care a marcat deschiderea Sezonului Cultural Chengdu-Europa, organizat de către autoritățile locale chineze, în colaborare cu o serie de consulate și ambasade ale Statelor membre UE. Ediția

Romania in lume 16-04-2025 19:15

Paul al României, vizat de un mandat de arestare, pus în libertate la Paris (AFP)

Prințul Paul al României, vizat de un nou mandat de arestare european emis de autoritățile de la București, care cere extrădarea lui pentru a executa o pedeapsă cu închisoarea, a fost pus în libertate miercuri de Curtea de Apel din Paris, relatează AFP. Paul Philippe al României, în vârstă de 76 de ani, a fost reținut la dom

Romania in lume 14-04-2025 21:22

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green

Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun

Romania in lume 13-04-2025 12:35

Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România

Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d

Romania in lume 11-04-2025 20:08

Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România

Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.

Romania in lume 11-04-2025 16:46

Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES

Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient

Romania in lume 10-04-2025 22:24

Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină

Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a

Romania in lume 10-04-2025 15:05

CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.

Romania in lume 10-04-2025 14:20

Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit

Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.

Romania in lume 10-04-2025 13:41

Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham

Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un

Romania in lume 09-04-2025 17:05

Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia

Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf

Romania in lume 09-04-2025 16:40

Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția

Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit

Romania in lume 07-04-2025 20:06

'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii

Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc

Romania in lume 07-04-2025 18:23

România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)

București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u

Romania in lume 06-04-2025 09:15

BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia

După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.