Raportul Departamentului de Stat privind libertatea religioasă/România: Restituirea proprietăţilor, recunoaşterea Holocaustului şi discriminarea unor religii minoritare

Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind libertatea religioasă în lume pe anul 2017 face referire, în secţiunea privitoare la România, la ritmul lent al restituirii proprietăţilor religioase confiscate, la necesitatea recunoaşterii depline a Holocaustului şi extinderea predării acestuia, precum şi, printre altele, la plângeri de discriminare a unor grupuri religioase minoritare în raport cu Biserica Ortodoxă Română.
În raportul despre România, care acoperă intervalul 1 ianuarie-31 decembrie 2017, se arată că executivul român a aprobat recunoaşterea câtorva grupuri religioase ca asociaţii religioase, dar a respins cererile altora. Grupuri religioase minoritare, în special, au continuat să obiecteze faţă de sistemul de încadrare juridică a organizaţiilor religioase.
Conform documentului, au continuat să existe raportări despre ritmul lent al restituirii proprietăţilor confiscate, în special din partea Bisericii Greco-Catolice şi a comunităţii evreieşti, iar numărul deciziilor unor agenţii şi instanţe privind restituirea de proprietăţi a rămas scăzut.
Grupuri religioase minoritare au continuat să afirme că guvernul şi administraţiile locale acordă preferinţă Bisericii Ortodoxe Române (BOR), să raporteze incidente de discriminare împotriva lor şi să conteste aplicarea de către guvern a legilor privind educaţia religioasă în şcoli.
Denumirea unor străzi, organizaţii, şcoli şi biblioteci după persoane condamnate pentru crime de război naziste sau crime împotriva umanităţii a continuat, se mai spune în raportul Departamentului de Stat.
Totodată, afirmă documentul, inculpările pentru discurs antisemit şi negare a Holocaustului rămân rare, în timp ce predarea Holocaustului s-a menţinut opţională în şcoli. Totuşi, lideri guvernamentali au continuat să se pronunţe împotriva antisemitismului, iar guvernul a transferat o proprietate către Institutul Elie Wiesel pentru înfiinţarea unui muzeu al istoriei evreilor din România.
În ce priveşte politica guvernului american, raportul menţionează că ambasada SUA la Bucureşti i-a transmis secretarului general al guvernului român preocupările sale continue faţă de ritmul lent al restituirii proprietăţilor. De asemenea, ambasada a continuat să faciliteze întâlniri între WRJO (World Jewish Restitution Organisation, Organizaţia Mondială Evreiască pentru Restituirea Bunurilor) şi guvernul român pentru a ajuta la accelerarea procesului de restituire a proprietăţilor şi de acordare de pensii pentru supravieţuitorii Holocaustului.
Oficiali ai ambasadei şi reprezentanţi ai Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA (USHMM) au continuat discuţiile cu miniştri ai guvernului român, cu oficiali din Ministerul Educaţiei şi cu lideri ai principalelor partide, subliniind importanţa recunoaşterii oficiale depline a Holocaustului în România, necesitatea extinderii predării Holocaustului atât către elevi, cât şi către funcţionari, precum şi necesitatea implementării depline a recomandărilor Comisiei Wiesel.
Mai sunt menţionate în raport asistenţa acordată de ambasada SUA eforturilor USHMM de a avea acces la arhivele naţionale din România, sprijinul oferit de ambasadă Institutului Elie Wiesel pentru înfiinţarea unui muzeu al istoriei evreilor din România, întâlniri ale unor diplomaţi ai misiunii cu un lider regional al Bisericii Greco-Catolice la Bucureşti pentru discuţii despre relaţiile cu BOR, incidente de discriminare din partea autorităţilor locale şi relaţiile cu guvernul.
Ambasadorul şi alţi funcţionari au avut în continuare întâlniri cu lideri ai comunităţilor musulmană şi evreiască pentru a discuta căi de promovare a diversităţii religioase şi de eliminare a discriminării religioase, şi au continuat, de asemenea, să se întâlnească cu patriarhul BOR pentru a discuta despre interesul comun în menţinerea stabilităţii regionale, încurajarea progreselor în privinţa eforturilor de reformă a statului de drept, şi în combatarea traficului de persoane.
Raportul face referire şi la situaţia demografică şi structura pe religii a populaţiei în România. Guvernul american estimează că, în iulie 2017, populaţia ţării era de 21,7 milioane de locuitori. Conform recensământului din 2011, 86,5% din populaţie s-a declarat de confesiune creştin-ortodoxă, romano-catolicii reprezentând aproape 5%. Potrivit recensământului, în România există aproximativ 151.000 de greco-catolici, însă aceştia estimează că numărul lor este de 488.000. Raportul mai menţionează că alte grupuri religioase sunt creştinii de rit vechi, protestanţii - din care fac parte protestanţii reformaţi, penticostalii, baptiştii, adventiştii de ziua a 7-a şi alţii - evreii, musulmanii, Martorii lui Iehova, adepţii Bahai, mormonii, budiştii, Copii Domnului, adepţii Bisericii Unificării, membrii Societăţii Internaţionale pentru Conştiinţa lui Krishna. Ateii şi persoanele fără religie reprezintă sub 1% din populaţie, notează acelaşi document.
Acesta precizează că Departamentul de Stat supune Congresului SUA raportul anual privind libertatea religioasă în lume. Ambasadele americane pregătesc versiunile iniţiale ale capitolelor pe ţări pe baza informaţiilor de la oficiali guvernamentali, grupuri religioase, organizaţii neguvernamentale, jurnalişti, asociaţii de monitorizare a drepturilor omului, persoane din mediul academic şi alţii.
Oficiul pentru Libertate Religioasă Internaţională, cu sediul la Washington, colaborează la culegerea şi analizarea informaţiilor suplimentare, pe baza consultărilor cu oficiali guvernamentali străini, grupuri religioase interne şi din afara ţării, organizaţii neguvernamentale interne şi externe, organizaţii multilaterale şi alte organizaţi internaţionale şi regionale, jurnalişti, experţi din mediul academic, lideri comunitari şi alte instituţii guvernamentale americane relevante.AGERPRES/(AS - autor: Irina Cristea, editor: Tudor Martalogu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a avut o întâlnire cu congresmanul Mark Green
Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, s-a întâlnit cu congresmanul republican Mark Green, președintele Comitetului pentru Securitate Internă, care gestionează inclusiv problematica Visa Waiver, și membru al Comitetului Afaceri Externe în Camera Reprezentanților. 'Am vorbit despre cooperarea bun
Spania: Garda Civilă a dezmembrat o rețea ce aducea ilegal migranți din Maroc via România
Garda Civilă spaniolă a anunțat că a dezmembrat o rețea care a transportat ilegal între 1.000 și 2.500 de marocani în Spania via România, fiecare persoană trebuind să plătească 3.000 de euro pentru călătorie, relatează duminică AFP. Patru persoane care conduceau rețeaua din Spania au fost arestate în provincia Murcia, d
Siegfried Mureșan, la Chișinău: Avem o președintă pro-europeană în Republica Moldova și este esențial să avem un președinte pro-european în România
Alegerile prezidențiale din Romania sunt importante pentru libertatea și viitorul european al Republicii Moldova, au declarat în cadrul unei conferințe de presă comune la Chișinău președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, și Siegfried Mureșan, eurodeputat PNL și vicepreședinte al Partidului Popular European (PPE), transmite Radio Chișinău.
Acord de cooperare între agențiile de presă AGERPRES și MOLDPRES
Agenția publică de presă MOLDPRES din Republica Moldova a încheiat un Acord de colaborare cu agenția AGERPRES din România, iar documentul prevede schimbul și difuzarea reciprocă a știrilor, articolelor, imaginilor și informațiilor actuale de interes public. De asemenea, prin intermediul acestuia, instituțiile își propun să colaboreze eficient
Șofer român, condamnat în Franța pentru trafic de cocaină
Un șofer român a fost condamnat joi de un tribunal francez la o amendă de peste 25 de milioane de euro și o pedeapsă de zece ani de închisoare după descoperirea a 438 de kilograme de cocaină în camionul său, a anunțat parchetul, relatează AFP. El a fost condamnat pentru 'transport, deținere, import' de cocaină, 'a
CJUE: Un stat membru UE nu poate refuza un mandat de arestare dacă procesul penal se află încă pe rol
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunțat joi în favoarea instanței naționale spaniole, hotărând că un stat membru în care locuiește o persoană urmărită nu poate refuza să execute un mandat european de arestare emis pentru a asigura prezența persoanei respective într-un proces penal aflat pe rol, informează EFE.
Diana Stroia, prima româncă învestită High Sheriff în Regatul Unit
Românca Diana Stroia a fost învestită în rolul de High Sheriff al regiunii West Glamorgan din Țara Galilor, fiind pentru prima dată când un cetățean român este numit în această funcție onorifică, cu tradiție de peste 1.000 de ani în sistemul britanic, a informat joi într-un comunicat de presă platforma RePatriot.
Regatul Unit: Un român a fost arestat de poliția antitero în legătură cu un incendiu la un depozit DHL lângă Birmingham
Un bărbat român a fost arestat de poliția antitero din Regatul Unit, care investighează un incendiu la un depozit DHL din apropierea orașului Birmingham, informează joi PA Media și dpa. Poliția Metropolitană din Londra a transmis că bărbatul de 38 de ani a fost arestat, pe baza Legii Securității Naționale, sub suspiciunea că a ajutat un
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul său, declarați 'persona non grata' de către Rusia
Ministerul rus de Externe l-a convocat miercuri pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Liliana Burda, pentru a-i înmâna o notă prin care Rusia aduce la cunoștință faptul că îi declară 'persona non grata' pe atașatul pe probleme militare al ambasadei României în Federația Rusă și pe adjunctul acestuia, conf
Mircea Cărtărescu - prezent, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' cu sprijinul IRCCU Veneția
Scriitorul Mircea Cărtărescu va participa, joi, la serata literară 'Piu libri piu liberi' - Târgul național al editurilor mici și mijlocii de la Roma - organizată la Teatrino di Palazzo Grassi al The Pinault Collection. Potrivit unui comunicat al Serviciului Promovare și Comunicare al ICR transmis miercuri AGERPRES, desfășurat cu sprijinul Instit
'Podul de Flori' devine realitate: Piatra de temelie va fi pusă la 26 aprilie, anunță ministrul moldovean al infrastructurii
Construcția podului rutier peste Prut, care va uni localitățile Golăiești (România) și Zagarancea (Republica Moldova), va începe pe 26 aprilie, în sâmbăta Paștelui Blajinilor, ceremonia de lansare a lucrărilor urmând să aibă loc pe ambele maluri ale Prutului, a anunțat luni într-o emisiune la Radio Moldova ministrul moldovean al infrastruc
România/alegeri: Ponta spune că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de cereale ucrainene prin porturile românești (Reuters)
București, 7 apr /Agerpres/ - Victor Ponta, candidat la alegerile prezidențiale din România, a declarat luni că, dacă va fi ales, va stopa exporturile de grâne ucrainene prin porturile românești de la Marea Neagră, pentru a proteja fermierii locali, dar s-a angajat să apere Republica Moldova în cazul unui atac rusesc, transmite Reuters, citând u
BTA/ Expoziție care explorează regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, la Sofia
După doi ani de cercetare și explorare în regiunile granițelor dintre Bulgaria, Grecia și Turcia, proiectul european B-Shapes intră în 'Episodul 2' cu expoziția 'Prin prisma granițelor' ('Through the Prism of Borders'). Aceasta va fi găzduită de Muzeul Național de Istorie din Sofia, în perioada 8 aprilie - 29 august.
Ministrul de externe ungar condamnă incidentele împotriva etnicilor maghiari din România
'Considerăm incidentele împotriva etnicilor maghiari din România drept inacceptabile și le condamnăm în termenii cei mai puternici posibil', a afirmat vineri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, transmite MTI. Peter Szijjarto a postat pe Facebook, după discuții cu omologul său românul său Emil Hurezeanu,
Ungaria: Un oficial guvernamental le cere autorităților române să ia 'măsuri decisive împotriva faptelor antimaghiare'
Secretarul de stat ungar pentru politicile privind comunitățile maghiare din afara țării, Lorinc Nacsa, a făcut apel vineri la autoritățile române să ia 'măsuri decisive' împotriva faptelor anti-maghiare, informează MTI. Nacsa a amintit într-o postare pe Facebook că în urmă cu câteva zile la Cluj au fost b