logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Prezidenţiale2024/ Alegătorii români din diaspora - trei zile în care pot vota în cele 950 de secţii

Imagine din galeria Agerpres

Cetăţenii români cu drept de vot din diaspora pot să îşi exercite dreptul constituţional la alegerile prezidenţiale în cele 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă.

Votarea în străinătate la primul tur al alegerilor prezidenţiale se desfăşoară pe parcursul a trei zile:
* vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12,00 şi 21,00;
* sâmbătă, 23 noiembrie, şi duminică, 24 noiembrie, între orele locale 7,00 şi 21,00.

Cetăţenii români cu drept de vot care domiciliază, au reşedinţa sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare dintre secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.

La alegerile prezidenţiale, alegătorii români, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, pot vota prin corespondenţă sau la secţia de votare, în condiţiile legii.

Dacă un alegător român cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are aprobate atât cererea de a vota prin corespondenţă, cât şi cea privind exprimarea votului la o secţie, la alegerile prezidenţiale, acesta va fi înscris doar în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondenţă, potrivit Biroului Electoral Central.

Conform Autorităţii Electorale Permanente, s-au înregistrat pentru a vota prin corespondenţă 6.916 cetăţeni, iar pentru a-şi exercita dreptul de a alege la o secţie - 6.751.

*** Vot prin corespondenţă

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondenţă, cetăţeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi care deţine un document ce dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, solicită transmiterea prin poştă a documentelor de vot la adresa sa de corespondenţă din străinătate.

Cele mai multe cereri pentru vot prin corespondenţă la prezidenţiale au venit de la românii din Marea Britanie - 1.609; Germania - 1.347; Elveţia - 555; Ţările de Jos - 421; Franţa - 410. Peste 300 de cereri au venit din Spania, Italia, SUA sau Belgia.

Cei care au optat pentru acest tip de vot au urmărit o anumită procedură: pe buletinul de vot au lipit autocolantul cu menţiunea ''VOTAT" în patrulaterul care conţinea numele candidatului preferat; buletinul de vot a fost introdus în plicul interior, care a fost sigilat cu eticheta de siguranţă; a fost completat certificatul de alegător, menţionând data şi semnând olograf; plicul interior şi certificatul de alegător au fost introduse în plicul exterior, care a fost de asemenea sigilat.

Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei alegerilor, potrivit AEP, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea zilei votării, inclusiv, şi anume cel mai târziu la data de 21 noiembrie, ora 23,59 - tur I / data de 5 decembrie, ora 23,59 - tur II, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz. Plicurile livrate după aceste date vor fi anulate fără a mai fi desigilate.

Autoritatea Electorală Permanentă va notifica alegătorii, prin intermediul poştei electronice, cu privire la recepţionarea sau nerecepţionarea documentelor de vot prin corespondenţă de către birourile electorale. Alegătorii care au fost notificaţi, prin e-mail, că documentele de vot prin corespondenţă nu au ajuns la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă pot vota la orice secţie de votare din străinătate.

După primirea documentelor, birourile electorale pentru votul prin corespondenţă asigură verificarea codurilor de bare imprimate pe plicurile exterioare şi înregistrarea primirii acestora. După înregistrarea plicurilor exterioare, preşedintele biroului electoral pentru votul prin corespondenţă, locţiitorul sau membrul desemnat de către preşedintele biroului electoral pentru votul prin corespondenţă verifică starea sigiliului plicului exterior. Plicurile exterioare sigilate sunt desigilate de către biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, care va proceda la verificarea certificatelor de alegător şi la verificarea integrităţii plicurilor interioare şi a sigiliilor acestora. Plicurile interioare sigilate sunt introduse în urne de vot, care sunt sigilate la sfârşitul fiecărei zile de activitate şi desigilate, dacă este cazul, la începutul fiecărei zile de activitate.

Urnele de vot sunt păstrate de către biroul electoral pentru votul prin corespondenţă în condiţii de siguranţă şi sub pază asigurată de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne.

În ziua votării, după ora 21,00, biroul electoral pentru votul prin corespondenţă desigilează urnele de vot una câte una şi plicurile interioare. Opţiunile de vot sunt grupate pe candidaţi.

Dintre cele 950 de secţii de votare, 140 au fost desemnate să gestioneze plicurile cu voturi prin corespondenţă, majoritatea aflându-se lângă reprezentanţele diplomatice ale României, potrivit ministrului de Externe, Luminiţa Odobescu.

*** Vot la secţie

Pentru votul la secţie s-au înregistrat cele mai multe cereri în Ţările de Jos - 1.653; Marea Britanie - 1.107; Germania - 732; Italia - 478; Franţa - 471; Belgia - 436; Spania - 409.

Dacă sunt alegători care nu s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, aceştia pot vota la orice secţie de votare, fiind înscrişi în listele electorale suplimentare.

Votarea în străinătate începe vineri, 22 noiembrie, între orele locale 12,00 şi 21,00, şi continuă sâmbătă, 23 noiembrie, şi duminică, 24 noiembrie, între orele locale 7,00 şi 21,00.

Biroul Electoral Central pentru alegerea preşedintelui României a precizat că alegătorii care la ora 21,00 se află la sediile secţiilor de votare din străinătate, precum şi cei care se află la rând în afara acestor secţii de votare pentru a intra în localurile de vot vor putea să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23,59 doar în ziua de duminică.

Potrivit deciziei BEC, în cazul birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, în zilele de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării, votarea nu se poate prelungi ulterior orei 21,00.

Toate secţiile de votare din străinătate vor fi monitorizate video permanent.

Pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale în cadrul secţiilor de votare organizate în străinătate au fost distribuite în total 3.600.000 de buletine de vot, 9.120 de ştampile cu menţiunea "VOTAT" şi 2.914.000 de timbre autocolante.

La secţia de votare, alegătorul îşi prezintă actele de identitate operatorului de calculator, care preia şi introduce datele personale ale acestuia în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).

În secţiile de votare organizate în străinătate se utilizează numai liste electorale suplimentare, care sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în SIMPV.

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea "VOTAT" înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează.

Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta.

În străinătate nu se foloseşte urna mobilă.

Potrivit Autorităţii Electorale Permanente, 19.002.912 cetăţeni cu drept de vot erau înscrişi în Registrul electoral la data de 31 octombrie.

AEP menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.011.923 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 990.989 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, românii au de ales dintre 14 candidaţi, doi dintre aceştia, care primesc cel mai mare număr de voturi, urmând să îşi dispute cea mai înaltă funcţie în stat în turul al doilea.

La începutul acestei săptămâni, Ludovic Orban, candidatul Forţei Dreptei, şi-a anunţat retragerea din cursa electorală.

Ordinea în care candidaţii se află pe buletinul de vot la alegerile prezidenţiale este:

* poziţia nr. 1 - Elena-Valerica Lasconi - Uniunea Salvaţi România;

* poziţia nr. 2 - George-Nicolae Simion - Alianţa pentru Unirea Românilor;

* poziţia nr. 3 - Ion-Marcel Ciolacu - Partidul Social Democrat;

* poziţia nr. 4 - Nicolae-Ionel Ciucă - Partidul Naţional Liberal;

* poziţia nr. 5 - Hunor Kelemen - Uniunea Democrată Maghiară din România;

* poziţia nr. 6 - Mircea-Dan Geoană - candidat independent;

* poziţia nr. 7 - Ana Birchall - candidat independent;

* poziţia nr. 8 - Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru - Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională;

* poziţia nr. 9 - Sebastian-Constantin Popescu - Partidul Noua Românie;

* poziţia nr. 10 - Ludovic Orban - Forţa Dreptei;

* poziţia nr. 11 - Călin Georgescu - candidat independent;

* poziţia nr. 12 - Cristian Diaconescu - candidat independent;

* poziţia nr. 13 - Cristian-Vasile Terheş - Partidul Naţional Conservator Român;

* poziţia nr. 14 - Silviu Predoiu - Partidul Liga Acţiunii Naţionale. AGERPRES/(AS - autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citiţi şi:

 

Afisari: 109

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 14-05-2025 14:01

Prezidențiale2025/ AUR: George Simion - întrevedere cu președintele Poloniei, Andrzej Duda, la Varșovia

Liderul AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a fost primit, miercuri, de președintele Poloniei, Andrzej Duda, la Palatul Prezidențial din Varșovia. Potrivit unui comunicat al AUR, întâlnirea a avut ca teme centrale reinstaurarea democrației, într-un context dificil pentru România, colaborarea economi

Politic 14-05-2025 13:38

Proiect privind o contribuție a României la Fondul NATO pentru Ucraina - în dezbatere publică

Proiectul de hotărâre de guvern referitor la plata contribuției voluntare a României, în cuantum de 33.025 de dolari, către Fondul voluntar privind Pachetul de Asistență Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO - Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund) este pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) p&acir

Politic 14-05-2025 13:12

Prezidențiale2025/ SNSPA - apel pentru exercitarea dreptului la vot cu responsabilitate pentru apărarea valorilor democratice și europene

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a transmis miercuri un apel pentru exercitarea dreptului la vot la alegerile prezidențiale din 18 mai cu 'responsabilitate' și 'conștiință civică', pentru a apăra valorile democratice și europene ale României. 'Într-o societate liberă, democratică și

Politic 14-05-2025 11:55

Senat: Proiect pentru instituirea 'Anului Constantin Brâncuși' în 2026, adoptat

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, o propunere legislativă privind instituirea în 2026 a 'Anului Constantin Brâncuși', la 150 de ani de la nașterea marelui sculptor. Au fost înregistrate 120 de voturi 'pentru' și o abținere. Inițiatorii demersului legislativ, un grup parlamentari de la PSD, P

Politic 14-05-2025 11:52

Guvernul a aprobat fondurile necesare pentru o reuniune a OCDE la București

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre privind fondurile alocate unui eveniment al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), desfășurat în perioada 10 -13 iunie. Este vorba de reuniunea Grupului de Evaluare și Monitorizare Inter Pares al Forumului Global privind Transparența și Schimbul de Informați

Politic 14-05-2025 11:38

Guvern: Suma pentru exproprierea unor imobile de lângă Autostrada Sibiu-Pitești - Secțiunea 3 a fost suplimentată

Guvernul a suplimentat cu 253.610 lei, în ședința de miercuri, suma necesară pentru exproprierea unor imobile situate pe amplasamentul lucrărilor la Autostrada Sibiu-Pitești - Secțiunea 3: Cornetu-Tigveni. Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, Guvernul a aprobat o hotărâre privind suplimentarea sumei prevăzute ca justă d

Politic 14-05-2025 11:23

Guvernul a aprobat reorganizarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre privind reorganizarea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), în scopul alinierii la planurile guvernamentale de reducere a cheltuielilor publice și utilizare eficientă a resurselor bugetare, conform OUG nr. 156/2024. Noua structură prevede desființarea unei d

Politic 14-05-2025 11:21

Guvern/ Postul de secretar de stat pentru relația cu Instituțiile Prefectului din MAI - desființat

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o hotărâre pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 416/2007 privind structura organizatorică și efectivele Ministerului Afacerilor Interne. Actul normativ prevede eliminarea unui post de secretar de stat - cel pentru relația cu Instituțiile Prefectului -, precum și a unui post d

Politic 14-05-2025 10:43

Fechet: O nouă dezbatere pe tema reorganizării Romsilva, săptămâna viitoare

O nouă dezbatere pe tema reorganizării Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva va avea loc săptămâna viitoare, a anunțat, miercuri, ministrul Mediului, Mircea Fechet. El a fost întrebat, înaintea ședinței de guvern, dacă reorganizarea Romsilva se mai poate face în contextul unui guvern interimar. 'Reo

Politic 14-05-2025 05:15

Ședință de guvern; va fi aprobat Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 29 mai 2025

Guvernul va aproba miercuri, prin hotărâre, Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 29 mai 2025. ' În spiritul tradiției europene, în România, Zilei Eroilor i s-a conferit, prin lege, statutul de sărbătoare națională. Cadrul juridic care reglementează desfășurarea manifestărilor comemorative prilejuite

Politic 13-05-2025 21:52

Cseke Attila: Reforma procedurilor de avizare a investițiilor, cea mai importantă din ultimii 35 de ani

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Reghin, că adoptarea reformei în procedura de avizare a investițiilor publice și private din România este cea mai importantă din ultimii 35 de ani. 'Dacă îmi permiteți să vă dau câteva elemente legate de o reformă import

Politic 13-05-2025 21:15

Ilie Bolojan: PSD și PNL au responsabilitatea să corecteze lucrurile care s-au acumulat în mod greșit

Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal 'au responsabilitatea să corecteze lucrurile care s-au acumulat în mod greșit' în guvernările pe care le-au girat, a declarat marți președintele interimar Ilie Bolojan. 'Această situație în care este România este dată sigur și de modul în care parti

Politic 13-05-2025 20:04

Prezidențiale2025/Cseke Attila: Este indicat să avem un președinte al României care cunoaște matematică

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat, marți, la Reghin, că este de preferat ca România să aibă un președinte care cunoaște matematică, întrucât concedierea a 500.000 de salariați din sectorul bugetar ar însemna desființarea întregii administrații locale și centrale din România și tot

Politic 13-05-2025 17:00

Prezidențiale2025/AEP a prezentat situația privind numărul alegătorilor valabil pentru turul II de scrutin

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat, marți, situația numărului de alegători valabil pentru turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale. Potrivit unui comunicat al AEP, numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este de 17.988.218 cetățeni. De asemenea, numărul total de cetățeni români c

Politic 13-05-2025 16:38

Senat/Comisia juridică cere timp extins de dezbatere pentru proiectul referitor la limitarea accesului la jocurile de noroc

Comisia juridică a Senatului a decis, marți, după dezbateri asupra propunerii legislative a USR prin care Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) este obligat să aibă pe site un buton de autoexcludere pentru cei care vor să își blocheze accesul, să solicite Biroului permanent prelungirea termenului de analiză și vot pentru acest proiect, de la 45 la 60 de zile.