Gelu Duminică: Lehamitea - principala cauză a absenteismului la vot; soluţii - dezbaterea serioasă şi mesajele pentru nehotărâţi

"Lehamitea" constituie principala cauză care determină alegătorii să nu se prezinte la urne, consideră sociologul Gelu Duminică.
În opinia sa, "dezbaterea politică serioasă" şi atragerea "nehotărâţilor" sunt singurele soluţii care ar putea mobiliza electoratul să iasă în număr mai mare la vot.
"Cred că lehamite ca acum nu am mai avut de multă vreme şi omul nu mai înţelege nimic. Iohannis a fost, cel puţin pentru mine, unul dintre oamenii care au distrus orice idee de dezbatere electorală şi de dezbatere politică serioasă. Noi nu am avut decât circ. Şi oamenii, e logic, au o lehamite ridicată. Ce să mai înţelegi dacă ataci PSD, dar eşti la guvernare? Nu mai înţelegi nimic. Şi atunci omul zice: 'Băi, stai. Am alte lucruri de făcut. Să fim sănătoşi'. Că ne place sau nu ne place, războiul e departe, Trump e departe... Nu înţelegem... E exact ca în bancul acela: 'Români, să luptăm până la unu'!' şi se aude o voce din spate: 'Aşa, Măria Ta, la două să mâncăm şi noi'. Mai ales că este 1 Decembrie... 'Lasă, mă! Mai degrabă stăm noi cu micu' nostru şi cu fasolea noastră cu cârnaţi şi ne vedem de treabă'. Din păcate, lehamitea este foarte mare şi vedem asta în toate dezbaterile politice şi la audienţele pe care le avem... Nu este dezbatere electorală. Fiecare încearcă de fapt să îşi păstreze propriul electorat, nucleul dur. Nu vrea să greşească mai mult decât e cazul. Cea mai bună strategie pentru această pleiadă de candidaţi este să tacă", a explicat sociologul Gelu Duminică, într-o declaraţie acordată AGERPRES.
Potrivit acestuia, la alegerile parlamentare din acest an s-ar putea înregistra un scor chiar mai mic decât la precedentele, din anul 2020 (31,94% - cea mai mică prezenţă la urne din ultimii 35 de ani, în timpul pandemiei de COVID-19), şi din cauza programării scrutinului pe data de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României.
"Marea problemă este faptul că scrutinul la parlamentare se va desfăşura pe 1 decembrie, pentru că, numeric, noi am fost cam pe acolo în ultima perioadă. Adică 9 - 10 milioane de voturi. N-am stat prost, să zicem astfel. Însă raportarea a fost făcută la nişte cifre astronomice. Nu uitaţi că noi considerăm că încă avem 19 milioane de votanţi. Cu toate că fiind 1 decembrie, anul acesta s-ar putea mult mai prost. Personal, eu cred că o să fie mai prost, pentru că nici nu avem candidaţi care să antagonizeze. Votezi unul ca să nu îl votezi pe celălalt. Pentru că la noi mult din vot a fost antagonizat: l-am votat pe Iliescu să nu îl votăm pe Vadim, l-am votat pe Iohannis să nu îl votăm pe Ponta, l-am votat din nou pe Iohannis să nu votăm pe nu mai ştiu cine... pe doamna Dăncilă", a argumentat Gelu Duminică.
Referindu-se la alegerile prezidenţiale, sociologul a estimat că în turul întâi de scrutin "vom avea o prezenţă cam la fel ca acum patru ani, poate cu o mică scădere".
"La turul doi s-ar putea să avem o creştere, în funcţie de cine intră. Dacă avem Ciolacu - Ciucă, nu cred că se va mobiliza electoratul atât de tare. Dacă avem totuşi un Ciolacu - Simion, lucrurile se vor întâmpla, poate, într-un fel. Dacă avem Ciolacu - Geoană, poate Geoană ar trezi mai multă emulaţie decât domnul Ciucă. Dacă avem Ciolacu - Lasconi, nu cred că va trezi mai multă emulaţie. Repet, vom avea cifre comparabile cu cele de acum patru - cinci ani", a spus Gelu Duminică.
În opinia sa, românii vor ieşi la urne doar pentru că, zic ei, "trebuie făcute şi alea" (alegerile - n.r.), zarurile fiind "oricum aruncate".
"Trebuie făcute şi alea, ce să facem? Ne ducem la vot, ne obişnuim, tot tacâmul... Oricum zarurile sunt aruncate... Rămâne PSD cu cine va face Guvernul, ca întotdeauna. Şi întrebarea aceea: dacă intră UDMR sau nu intră. Vom avea aceleaşi întrebări ca întotdeauna. În rest, pe dreapta e 'dezmăţ', 'distrugere de oase', pentru că avem şi partidele acestea mici, care or să rupă mult - SENS, REPER, cine Dumnezeu mai este, două - trei puncte fiecare înseamnă nouă - zece puncte care se rup de la USR şi PNL. Din dreapta se rup, nu din stânga. Şi atunci pe dreapta e 'jale'. Adică asta e singura întrebare: dacă (procentul - n.r.r) PSD e cu trei sau cu patru. Personal văd un 32%, 33%, dar asta e altă discuţie", a susţinut sociologul.
El a precizat că PSD va reuşi să mobilizeze "propriul nucleu" de votanţi.
"Propriul nucleu, da, mai ales PSD, dar PNL - nu, pentru că e în lupte intestine mari şi mulţi lideri vor face blat, nu cred că se vor mobiliza. Mai ales la cum au fost făcute listele şi cum sunt făcute toate - puţin probabil. Însă PSD îşi va mobiliza electoratul, ca întotdeauna, UDMR îşi va mobiliza electoratul, USR - nucleul dur. Marele perdant în povestea asta este PNL, din păcate sau din fericire, că poate are nevoie de ceva care să îl trezească un pic la realitate", a arătat el.
Gelu Duminică este de părere că, în acest context, toţi candidaţii profită de pe urma absenteismului la urne.
"Toţi profită, pentru că la un procent mare de participare scorul şi echilibrul politic ar arăta altfel. Şi nimeni nu îşi doreşte o reprezentare mare, pentru că toată lumea ştie că, de fapt, nimeni nu poate să facă majoritatea. Că dacă s-ar dori o mobilizare mare, ar exista o campanie, ar exista o dezbatere, tot felul de mecanisme. E clar că nu se vrea o dezbatere serioasă, că nu se doreşte o mobilizare serioasă, ci este suficient ca 'ai mei să mă voteze'. Despre asta este vorba", a argumentat el.
Pentru Gelu Duminică însă este de "neînţeles" de ce candidaţii nu se adresează nehotărâţilor.
"Asta e fascinant pentru mine. În sensul de neînţeles. De ce candidaţii nu se uită pe nehotărâţi şi de ce nu dau mesaje pe nehotărâţi. Mesajele astea conservator-tradiţionale - vezi ultimele dezbateri privind avortul - astea nu au darul de a mobiliza nehotărâţii. Sub nicio formă. Şi tu te adresezi doar celor care, până în momentul de faţă, au votat. Dacă te-ai uita la nehotărâţi, ai vedea că ei sunt mult mai atenţi la mesajele astea de libertăţi individuale, de drepturi şi valori europene ş.a.m.d. Lumea nu înţelege sau se face că nu înţelege dinamica societăţii. Şi vă dau doar un exemplu: acum zece ani, Bucharest Pride avea 800 de participanţi, anul acesta - 30.000. Măi, chiar nu înţelegi că oamenii aceia aşteaptă un altfel de mesaj. Sunt foarte curios să văd ce o să facă partidele astea mici, care vin cu un altfel de suflu. Şi-au pus activişti civici de renume pe listele electorale, pentru că au înţeles că singura lor şansa este să atragă nehotărâţi. Sunt cam singurii, însă nu au structuri. Închipuiţi-vă ce ar fi putut să facă un partid cu o structură mare dacă punea pe listă, spre exemplu, o persoană de genul Smaranda Enache. Ce să facem? Ăsta e nivelul", a afirmat Gelu Duminică.
Cât priveşte referendumul convocat în Bucureşti, propus de primarul general Nicuşor Dan, sociologul opinează că acesta va întruni numărul necesar de voturi pentru a fi validat.
"Da, sunt aproape sigur că da. Că ne place că nu ne place, principalul jucător politic, cel puţin în Bucureşti, este actualul primar. Şi ceea ce prezintă el este singura opoziţie pe care bucureşteanul anti-PSD o vede, Bucureştiul fiind, în general, anti-PSD. Aşa că eu cred că referendumul va trece. Nu cred că are vreo importanţă cu cine se 'îmbrăţişează' Nicuşor Dan. Faptul că domnul Simion se pupă bot în bot cu PSD... Nu cred că va conta atât de tare. Repet, singurii care ar putea să schimbe ceea ce se întâmplă sunt nehotărâţii, care au nevoie de un candidat cu un anumit tip de probitate morală, cu o carieră profesională meritocratică, un anumit tip de discurs", a punctat sociologul Gelu Duminică. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/Lasconi: Vă promit că Ilie Bolojan va fi premier, dacă eu voi ajunge președintele României
Președintele USR, Elena Lasconi, a declarat marți că, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale, Ilie Bolojan va deveni premier. Ea a menționat că guvernul condus de Marcel Ciolacu ar urma să fie înlăturat prin moțiune de cenzură. 'Vom vedea atunci (ce partide vor susține moțiunea - n.r.) To
Mircea Abrudean: Educația profesională trebuie să devină o prioritate
Educația profesională trebuie să devină o prioritate, pentru că investind în formare sunt oferite șanse reale pentru viitorul tinerilor, a evidențiat, marți, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la o întâlnire avută la Ambasada României din Franța cu echipa țării noastre care a participat la World Butchers Challenge.
Boloș: Sunt discuții cu Comisia Europeană pentru ca 13 spitale să fie păstrate la finanțare din PNRR
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat marți că, în prezent, există discuții cu reprezentanții Comisiei Europene ca doar 13 spitale să fie realizate cu finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, iar alte șase dintre cele prevăzute să fie construite din împrumutul pe care țara noastră o să îl contrac
Prezidențiale2025/AEP a informat echipele de campanie în legătură cu regulile de etichetare a materialelor de publicitate politică
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a avut, marți, o întâlnire de lucru cu reprezentanții formațiunilor politice pe tema regulilor privind desfășurarea campaniei pentru alegerile prezidențiale. La întâlnire au luat parte mandatarii financiari desemnați și înregistrați, precum și echipele de campanie ale candid
Oana Țoiu (USR): Simona Bucura Oprescu, chemată să dea explicații la Parlament pe tema siguranței copiilor
Grupul parlamentar al USR o cheamă pe Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la 'Ora Guvernului', pe 7 aprilie, pentru a prezenta planul de măsuri pe care ministerul l-a luat pentru a asigura protecția și siguranța copiilor și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale, a anunțat deputata Oana Țoiu. 'A fost semnalat rece
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la Constanța: România poate deveni un jucător energetic semnificativ în UE numai cu ce se află în județ
Candidatul Alianței 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a subliniat marți, la Constanța, importanța faptului că în această zonă sunt 'trei lucruri extrem de prețioase' - energie, portul maritim, modelul de conviețuire interetnică, la care se adaugă Baza de la Mihail Kogălniceanu - 'punct esențial în sistemul
Prezidențiale2025/Nicușor Dan: Sunt curios câți bani publici au fost cheltuiți pentru pre-campania domnului Antonescu
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că PSD a cheltuit 'peste 50 de milioane de euro' din bani publici în ultimii cinci ani pentru propagandă electorală. El a precizat, marți, că ar vrea să știe câți bani publici au fost cheltuiți pentru pre-campania candidatului Alianței ''România Înainte
Prezidențiale 2025/ Victor Ponta: Nu voi răspunde niciunei jigniri din partea contracandidaților
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat marți că românii s-au săturat de 'gâlceava politicienilor', de zâmbetele și râsetele lor 'arogante', de aceea nu va răspunde niciunei jigniri din partea contracandidaților săi și nu va ataca personal pe niciunul dintre ei. Reacția
Referendumuri locale pe 4 mai în două comune din Mureș și Mehedinți
Locuitorii din două comune - Bâlvănești (Mehedinți) și Corunca (Mureș) - vor fi chemați pe 4 mai să își spună părerea pe probleme de interes local, odată cu primul tur al prezidențialelor fiind organizate și referendumuri în aceste comune. Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, referendumul din localitatea mehedi
Prezidențiale2025/Antonescu: Pentru mine adversari au fost Iliescu, Năstase, Băsescu; Ponta - trădător
Candidatul alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat luni că adversarii săi au fost Ion Iliescu, Adrian Năstase și Traian Băsescu și l-a catalogat pe Victor Ponta drept 'trădător'. El a fost întrebat la Antena 3 care este cel mai mare dușman politic, cel mai apropiat om
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Paris: Aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național
Președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, care efectuează o vizită oficială la Paris, luni și marți, a afirmat că aderarea României la OCDE rămâne un proiect strategic național. Potrivit unui comunicat de presă al Senatului, transmis luni AGERPRES, oficialul român a avut întrevederi cu președintele Senatului
Deputatul Marius Budăi, la spital, după ce i s-a făcut rău la volan; starea sa este bună
Fostul ministru al Muncii, deputatul Marius Budăi, a fost spitalizat, luni, după ce ar fi suferit un atac ischemic tranzitoriu. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce se afla la volan în drum spre București. A mers la spitalul din Hârlău, de unde a fost transferat la Clinica de Neurochirugie din Iași. 'Sunt ma
Senat/Moțiunea simplă/Pălărie: Dincolo de moțiune, domnul Burduja are niște probleme grave pe domeniul energiei
Liderul grupului senatorilor USR, Ștefan Pălărie, consideră că este atributul opoziției să semnalizeze și să depuncteze 'orice decizie greșită sau comportament greșit' al celor din Guvern și afirmă că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, are 'niște probleme grave' în modul în care a condus lucrurile pe acest domeniu.
Burduja: Nu ne deranjează să înlocuim dependența unor vecini față de Federația Rusă cu dependența față de resursele României
România este într-o poziție proprie de securitate sub umbrela NATO, ca parte a Uniunii Europene și cu cât vom investi mai mult în sectorul energetic cu atât vom avea o viață mai bună și o economie mai puternică, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'România trebuie să fie pe picioarele
Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă de modificare a Legii AGERPRES
Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de prim for legislativ sesizat, propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă AGERPRES, prin care instituției i se dă dreptul să înființeze, administreze și finanțeze un muzeu al presei. S-au înregistrat 99 de votur