Românii îşi aleg reprezentanţii în administraţia locală; peste 200.000 de candidaturi în toată ţara
Românii îşi vor alege duminică reprezentanţii în administraţia locală - primarul general al Capitalei, preşedinţii de consilii judeţene, membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau ai consiliilor judeţene, primarii localităţilor/ primarii de sectoare ale Capitalei, precum şi membrii în consiliile locale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale.
În acest an, 207.389 de candidaturi au fost înscrise pentru alegerile locale, a anunţat zilele trecute preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.
Numărul total de candidaturi este mai mic cu aproape 20% faţă de anul 2020, când au fost 256.038 de candidaturi, şi de 2016 când au rămas definitive 267.242 de candidaturi, după cum reiese din raportul realizat de Expert Forum pentru alegerile locale din 2024.
Formaţiunile politice au depus liste de candidaturi în diverse alianţe la nivel local sau au ales să concureze singure la acest scrutin.
Raportul Expert Forum evidenţiază că cei mai mulţi candidaţi pe listele unei alianţe sunt din partea Alianţei Dreapta Unită - 10.784, urmată de Alianţa Dreapta Unită USR-PMP (2009). Alianţa Forţa Dreptei USR + FD a înscris încă 200 de candidaţi. În schimb, conform Expert Forum, datele arată că PSD şi PNL au mers mai degrabă separat la alegerile locale, întrucât numai 845 de candidaţi au fost înscrişi sub Alianţa electorală PSD - PNL, în şapte judeţe şi în municipiul Bucureşti, unde s-au depus 215 candidaturi.
Cei mai mulţi candidaţi au fost propuşi de PSD - 52.048, PNL - 51.373, AUR - 33.729, USR - 13.328 şi PMP - 10.014. UDMR are 8.147 de candidaţi. Au fost depuse şi 1.118 candidaturi independente.
La alegerile de duminică vor fi aleşi 3.186 de primari ai localităţilor şi primarul general al Capitalei, precum şi 3.186 de consilii locale şi judeţene.
Şeful AEP, Toni Greblă, a precizat că pentru funcţiile de primari candidează 11.386 de candidaţi, dintre care 9.776 în mediul rural, iar 1.610 în mediul urban.
Cel mai tânăr candidat pentru alegerile care vor avea loc pe data de 9 iunie are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, "seniorul candidaţilor", are 100 de ani. "Avem, de asemenea, doi candidaţi la alegerile locale de 95 de ani, doi candidaţi de 94 de ani", a precizat zilele trecute preşedintele AEP.
Un procent de 88% dintre candidaturi au fost înregistrate pentru consiliul local - 184.496. Un număr de 10.729 de candidaţi s-au înscris în cursa pentru consiliul judeţean, iar 275 pentru preşedinte al CJ.
"Bătălia" pentru funcţia de primar general al Capitalei se duce între 9 competitori:
* Gabriela Firea (Partidul Social Democrat)
* Sebastian Burduja (Partidul Naţional Liberal)
* Mihai Adrian Enache (Alianţa pentru Unirea România)
* Dorin Iacob (Alternativa Dreaptă)
* Diana Şoşoacă Iovanovici (Partidul S.O.S. România)
* Cristian Victor Popescu Piedone (Partidul Umanist Social Liberal)
* Alexandru Pânişoară (Partidul Ecologist Român)
* Nicuşor Dan (independent)
* Filip Constantin Titian (independent)
Raportul Expert Forum menţionează că în total s-au înscris 1.118 candidaţi independenţi, cea mai mare parte la primării şi consilii locale. Dintre aceştia, cei mai mulţi se regăsesc în judeţele Mureş, Suceava, Harghita, Timiş sau Argeş. Cei mai puţini independenţi s-au înregistrat în Călăraşi, Giurgiu, Mehedinţi, Tulcea şi Galaţi.
Competiţia cea mai crescută la primari este în Baia Mare, unde sunt 16 candidaţi pe loc, dar şi la Constanţa unde sunt 14 candidaţi. În Voluntari şi Craiova sunt câte 12 candidaţi, iar la Lugoj, Piatra Neamţ şi Galaţi câte 11. În 4% din cazuri nu există decât un candidat, iar în 20% câte doi, arată raportul citat.
Şi la consilii judeţene, competiţia cea mai mare se regăseşte la Maramureş. Cei mai puţini contracandidaţi sunt la Dâmboviţa, adică patru.
EFOR a prelucrat datele publicate de Biroul Electoral Central şi a realizat o analiză şi în ceea ce priveşte participarea femeilor la procesul electoral.
"Procentul de candidate rămâne relativ scăzut, la 24% dintre candidaţi, chiar dacă în creştere cu aproape două procente faţă de anul 2020, dar şi faţă de 2016, când 21% dintre candidaţi au fost femei. Pe tipuri de funcţii, cele mai puţine candidate sunt la poziţia de primar şi preşedinte al consiliului judeţean (11%). Cele mai multe candidate sunt la Consiliul General (34%) şi la consilii judeţene (27%). Pentru consilii locale, un sfert dintre candidaţi sunt femei, iar pentru Primăria Generală - doi din nouă candidaţi", precizează raportul Expert Forum.
Cele mai multe candidate la primării sunt în Constanţa (20%), Tulcea (18%) şi Ialomiţa (17%) raportat la numărul total de candidaţi din judeţ, iar cele mai puţine sunt la Covasna (4%) şi în Bistriţa-Năsăud şi Gorj (6%).
Cei peste 200.000 de candidaţi au avut la dispoziţie 30 de zile să îşi convingă alegătorii. Campania electorală pentru alegerile locale a ajuns la final, iar duminică la ora 7,00 se vor deschide secţiile de votare. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Lasconi: Indiferent de data alegerilor, nu vor putea să evite inevitabilul - românii așteaptă altceva după 35 de ani
Președintele USR, Elena Lasconi, consideră că, indiferent de data alegerilor prezidențiale, politicienii de la putere ''nu vor putea să evite inevitabilul'', deoarece românii așteaptă ''altceva'' după 35 de ani. ''E bine că au stabilit, în sfârșit, o dată pentru alegeri. Dar rămân
Proiectul de buget pe 2025 - prezentat în coaliție până pe 27 ianuarie; în prima săptămână din februarie - adoptat de Parlament
Proiectul de buget de stat al României va fi prezentat în cadrul coaliției de guvernare până la data de 27 ianuarie. Formațiunile politice din coaliția de guvernământ au decis acest lucru, miercuri seara, în prima ședință din anul 2025, a informat PNL, într-un comunicat de presă. Potrivit surs
Coaliția a decis datele alegerilor prezidențiale - 4 mai și 18 mai; Crin Antonescu rămâne candidatul comun
Formațiunile politice din coaliția de guvernământ au convenit, miercuri seara, ca primul tur al alegerilor prezidențiale să aibă loc pe data de 4 mai, iar turul al doilea pe 18 mai. Potrivit unui comunicat de presă al PNL, Crin Antonescu rămâne candidatul comun al coaliției la funcția de președinte al României.
Vasile Dîncu: Dacă Antonescu este soluția cea mai bună și o adoptă alianța, eu nu mă împotrivesc
Europarlamentarul PSD Vasile Dîncu a afirmat, miercuri, că nu vrea să distrugă unitatea coaliției de guvernare, menționând că discuțiile din ultima vreme nu sunt despre Crin Antonescu, ci despre dificultatea de a găsi un candidat câștigător care să armonizeze electoratele a două partide care 's-au contrat și polarizat puternic în campania
Ministrul Afacerilor Externe: Din martie românii vor putea călători în SUA fără vize
Românii vor putea călători în SUA fără vize începând cu luna martie, urmând să fie necesară o notificare în platforma ESTA - Electronic System for Travel Authorization, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Șeful diplomației române a explicat că, după un ev
Romașcanu: Până la epuizarea căilor din instanță, probabil, nu trebuie luată o decizie cu privire la data alegerilor
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat, miercuri, că, atunci când va fi stabilită data alegerilor prezidențiale, trebuie să se țină cont de demersurile în Justiție ale lui Călin Georgescu. Romașcanu a menționat că primul punct de pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a coaliției de guvernare se referă la
Cseke Attila: Cazinoul din Constanța - la un pas de redeschidere
Cazinoul din Constanța este la 'un pas de redeschidere', a anunțat, miercuri, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, care a precizat că a fost demarat procesul de recepție la terminarea lucrărilor de reabilitare la această clădirile emblematică a României. 'Lucrările au fost demarate în 2020, implementate și desăvâr
Birchall: Solicit CCR să constate vacantarea funcției de președinte al României
Ana Birchall a solicitat, miercuri, Curții Constituționale să constate vacantarea funcției de președinte al României și interimatul acestei funcții. 'România este în acest moment o țară arestată și transformată într-un cazinou de jocurile de culise și aranjamentele unora sau altora! Redați-ne ceea ce ne aparține: de
Marius Lulea (AUR): Reluarea alegerilor şi redarea românilor a dreptului fundamental de a alege reprezintă adevăratele urgenţe
Reluarea alegerilor şi redarea românilor a dreptului fundamental de a alege reprezintă adevăratele urgenţe, afirmă prim-vicepreşedinte AUR, Marius Lulea, într-un comunicat transmis luni AGERPRES. El califică situaţia actuală, în contextul anulării de către CCR a alegerilor prezidenţiale, drept "lovitură de stat".
Elena Lasconi: Statul român ne datorează răspunsuri privind anularea alegerilor prezidenţiale
Statul român le "datorează răspunsuri" cetăţenilor după anularea de către Curtea Constituţională a României (CCR) a alegerilor prezidenţiale, a declarat, luni, preşedinta USR, Elena Lasconi. "Acum fix o lună, alegerile prezidenţiale din România erau anulate. Nici astăzi nu ştim exact de ce! Decizia CCR de acum o lună ne-a &icir
Nicuşor Dan: Călin Georgescu are o şansă la CEDO
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că fostul candidat la funcţia de preşedinte al României Călin Georgescu are o şansă să câştige procesul pe care vrea să-l deschidă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) privind anularea alegerilor prezidenţiale. "Eu cred că litigiile pe care el le-a făcut nu au niciun
Lasconi: Anunţul lui Crin Antonescu ne arată că România este condusă de politicieni vechi cu mize mici
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că anunţul lui Crin Antonescu potrivit căruia îşi suspendă candidatura la prezidenţiale "ne arată că România este condusă de politicieni vechi cu mize mici", care acum nu mai ştiu "pe unde să scoată cămaşa" după ce au făcut tot soiul de "combinaţii dubioase". &
Nicuşor Dan spune că mai important decât calendarul este să se lămurească de ce au fost anulate alegerile
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, candidat independent în alegerile prezidenţiale, a declarat că mai important decât stabilirea unui calendar al alegerilor este să se lămurească toate amănuntele legate de anularea acestora. Nicuşor Dan a fost întrebat ce părere are despre declaraţiile lui Crin Antonescu şi Ilie Bolo
Ilie Bolojan: Ţara este într-un echilibru bugetar foarte subţire
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, dacă nu sunt scăzute cheltuielile de funcţionare ale statului, eliminând risipa, este doar o problemă de timp "până taxele vor trebui majorate". "Eu nu am făcut niciun fel de promisiune şi vă rog să aveţi în vedere această chestiune legată de faptul că
Bolojan: Din punctul de vedere al PNL, domnul Crin Antonescu este candidatul coaliţiei la prezidenţiale
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat că, din punctul de vedere al partidului, Crin Antonescu este candidatul coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale şi susţine că, imediat ce se va stabili calendarul pentru alegeri, PNL va convoca şedinţa Consiliului Naţional pentru a-l desemna drept candidat pe Antonescu. "Desemnarea