logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Şedinţă de guvern - joi; va fi aprobată majorarea salariului minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie

Imagine din galeria Agerpres

Guvernul va aproba în şedinţa de joi, printr-o hotărâre, majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.

"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.700 de lei lunar începând cu data de 1 iulie 2024, ceea ce reprezintă o creştere de 12,12% faţă de luna iunie 2024", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În şedinţa Executivului va fi adoptat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea anexei la OUG nr. 18/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat IMM PLUS.

"Se propune majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat asociată programului cu suma de 2.499.875.096,61 lei, până la suma totală de 14.999.250.579,70 lei, respectiv majorarea plafonului total al garanţiilor de stat care pot fi emise în cadrul programului cu suma de 2.220.000.000 lei până la valoarea totală de 13.320.000.000 lei şi majorarea bugetului de grant cu suma de 279.875.096,62 lei până la valoarea totală de 1.679.250.579,70 lei. Prin implementarea modificărilor propuse se va asigura accesul la măsurile de ajutor acordate în cadrul schemei de ajutor de stat pentru un număr estimativ de 2.300 beneficiari suplimentari, astfel că se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum total 13.800 de beneficiari", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Tot în şedinţa de joi ar urma să fie aprobat şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative.

"Similar reglementării din alte state, proiectul propune instituirea unui indicator de integrare suplimentar în cazul solicitanţilor de cetăţenie, respectiv ataşamentul acestora faţă de valorile supreme ale statului român, astfel cum sunt prevăzute de art. 1 alin. (3) din Constituţie - "demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic" -, plecând de la trăsăturile generale ale conceptului de naturalizare, privit ca un proces transformator prin care un străin devine membru cu drepturi depline al unei comunităţi politice naţionale, prin acordarea cetăţeniei, în urma integrării acestuia în comunitatea respectivă", se explică în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, este precizat faptul că, în materia acordării la cerere a cetăţeniei române, la articolul 8 alineat (1) litera a), se înlocuieşte cerinţa impusă persoanei care solicită acordarea cetăţeniei române de a avea domiciliul, în condiţiile legii, pe teritoriul României, cu aceea de a locui, în condiţiile legii, pe teritoriul României.

Un alt proiect de lege care va fi discutat joi vizează ratificarea Acordului-cadru privind înfiinţarea Alianţei Solare Internaţionale (ISA), semnat de România în Dubai, Emiratele Arabe Unite, la data de 3 decembrie 2023.

Printr-o hotărâre vor fi aprobaţi şi indicatorii tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii "Drum Expres Focşani - Brăila", judeţele Vrancea şi Brăila.

Un alt proiect de hotărâre vizează alocarea a 2.830.000 de lei, din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor în vederea reabilitării, modernizării şi dotării cu aparate de ultimă generaţie a spitalelor din subordinea MT.

Va fi aprobată totodată o hotărâre privind înfiinţarea Spitalului din Bulevardul Timişoara nr. 101E Sector 6, Bucureşti.

Executivul va aproba, tot prin hotărâre, Normele metodologice de aplicare a dispoziţiilor în materia pensiilor de serviciu prevăzute de Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi de Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

"Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului reglementează următoarele: enumerarea exhaustivă a beneficiarilor pensiei de serviciu şi a condiţiilor ce trebuie îndeplinite, pentru fiecare ipoteză în parte; se stabilesc expres care sunt perioadele ce se iau în considerare în calculul vechimii necesare; se stabileşte în mod concret care este cuantumul pensiilor de serviciu pentru fiecare ipoteză reglementată de lege, cu prevederea expresă a sumelor care nu intră în stabilirea bazei de calcul; se reglementează procedura de acordare a pensiei, de la momentul depunerii cererii, documentele ce sunt necesare, până la momentul emiterii deciziei, toate modelele de cereri sau adeverinţe-tip fiind prevăzute în anexa la hotărâre", conform notei de fundamentare.

Guvernul va modifica şi completa, prin hotărâre, şi Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea ambroziei.

Proiectul de act normativ vizează între altele: posibilitatea ca proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole să solicite autorităţilor administraţiei publice locale să efectueze lucrările de combatere, contra cost; posibilitatea ca autorităţile administraţiei publice locale să efectueze aceste lucrări acolo unde proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole nu au făcut acest lucru, nici în perioada de înflorire a plantei, nici în urma Avertismentului emis de autorităţile locale, în bază de ordonanţă preşedinţială autorizată de instanţa judecătorească competentă.

"La momentul actual, legea prevede ca aceste operaţiuni să fie făcute până la data de 30 iunie a fiecărui an, însă buruiana ambrozia a înflorit în ultimii ani în România şi în lunile august - septembrie. Întrucât este vorba de o plantă sălbatică, caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, care se poate schimba de la an la an, considerăm că legea trebuie să oblige proprietarii sau deţinătorii de terenuri să îndepărteze această plantă oricând înfloreşte pe parcursul anului", se arată în nota de fundamentare.

Va fi aprobat şi un memorandum având ca temă depunerea candidaturii României pentru a organiza cea de a XVIII-a ediţie, de iarnă, a Festivalul Olimpic al Tineretului European la Braşov - 2027.

În analiza Guvernului se află şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum şi alte măsuri fiscale. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Florea, editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 09-04-2025 11:19

Prezidențiale2025/ Bolojan și liderii coaliției, prezenți la evenimentul de lansare a candidaturii lui Crin Antonescu

Lansarea candidatului Alianței electorale 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a început miercuri la un centru de evenimente din Capitală, în prezența a peste o mie de participanți. Sunt prezenți președintele interimar Ilie Bolojan, precum și președinții PSD, PNL și UDMR - Marcel Ciolacu, Cătălin

Politic 09-04-2025 10:19

Negrescu: Am solicitat ca bani de la situații neprevăzute să fie utilizați pentru compensarea efectelor războiului tarifelor

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a solicitat, în calitate de negociator-șef al bugetului UE pentru anul 2025, ca o parte din cele 10 miliarde de euro păstrate pentru situații neprevăzute să fie utilizată pentru a compensa efectele negative ale războiului tarifelor asupra companiilor europene, inclusiv românești. 'Am solici

Politic 09-04-2025 10:15

VIDEO Ciolacu: Construcția metroului spre Aeroportul Otopeni - un simbol al progresului, al ambiției și al angajamentului nostru față de viitor

Construcția metroului spre Aeroportul Otopeni reprezintă 'un simbol al progresului, al ambiției și al angajamentului nostru față de viitor', a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.  

Politic 09-04-2025 10:14

Ilie Bolojan - întâlnire cu investitori străini: Trebuie să creăm condiții să vă puteți dezvolta în continuare

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că oamenii politici trebuie să creeze condiții pentru ca investitorii străini să se poată dezvolta în continuare în țara noastră, arătând că trebuie răsplătită performanța, iar lipsa de performanță să fie penalizată. 'Ceea ce trebuie să facem noi, cred, ca oameni p

Politic 09-04-2025 09:47

Senat: Încercarea de a compromite integritatea procesului de testare a angajaților instituției, fără temei

Subiectele pentru concursul prin care vor fi testați angajații Senatului sunt elaborate de către o comisie special desemnată, cu doar câteva ore înainte de desfășurarea probelor, se arată într-un punct de vedere oficial al Senatului. 'În contextul în care, pe fondul unor temeri individuale privind păstrarea po

Politic 09-04-2025 09:10

Ciolacu: România este în grafic cu procesul de aderare la OCDE

România este în grafic cu procesul de aderare la OCDE, după ce a obținut cel de-al 13-lea aviz formal din cele 25 necesare, cel privind guvernanța corporativă, a afirmat premierul Marcel Ciolacu. 'România trece cu bine de unul dintre cele mai complexe și exigente domenii ale procesului de aderare la OCDE, cel privind guve

Politic 09-04-2025 05:15

Ședință de Guvern; va fi aprobată Strategia pentru guvernare deschisă în România 2025 - 2030

Guvernul se reunește miercuri în ședință, urmând să analizeze, printre altele, Strategia pentru guvernare deschisă în România 2025 - 2030. 'Strategia pentru Guvernare Deschisă în România va contribui la depășirea impactului limitat, necoordonat și neunitar anterior al inițiativelor guvernamentale din dom

Politic 09-04-2025 00:23

Prezidențiale2025/ Terheș: Sunt singurul suveranist conservator creștin-democrat în această competiție electorală

Candidatul Partidului Național Conservator Român la Președinție, Cristian Terheș, se consideră singurul 'suveranist conservator creștin-democrat' în această competiție electorală, susținând că fiecare trebuie să îți dovedească suveranismul. 'Considerând istoricul fiecăruia dintre noi, am dovedit că sun

Politic 08-04-2025 23:03

Helena-Omna Raicu - numită președinte al ANPDCA; Ionel Cristinel Obretin - vicepreședinte ANPC

Helena-Omna Raicu a fost numită în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, potrivit unei decizii publicate marți în Monitorul Oficial. Aceasta a deținut funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, fiind elib

Politic 08-04-2025 20:58

Ministrul Apărării: Regiunea Mării Negre a avut întotdeauna valoare strategică

Regiunea Mării Negre a avut întotdeauna valoare strategică, a declarat, marți, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a participat la reuniunea ambasadorilor UE acreditați la București. Reuniunea ambasadorilor UE a avut loc la invitația ambasadorului Poloniei în România, Pawel Soloch, iar evenimentul a fost organizat în

Politic 08-04-2025 19:32

VIDEO Prezidențiale2025/ Bolojan: La Cotroceni se pot organiza niște dezbateri foarte corecte și foarte cinstite

La Palatul Cotroceni pot fi organizate dezbateri 'foarte corecte' și 'foarte cinstite' între candidații care aspiră la funcția de șef al statului, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă. 'Suntem în această sală, e o ofertă pe care Administrația Prezidențială o face celor

Politic 08-04-2025 19:18

VIDEO Bolojan: Orice zi pierdută în ceea ce privește reformele poate să însemne o problemă în viitor

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că orice zi pierdută în ceea ce privește reformele poate să însemne o problemă în viitor, afirmând că este greu de presupus că în perioada preelectorală s-ar putea vedea cele mai dure reforme pe care le face un Guvern.  

Politic 08-04-2025 19:16

MApN, privind o posibilă retragere a militarilor americani: România nu a primit o informare oficială din partea SUA

România nu a primit, până la acest moment, nicio informare oficială din partea Statelor Unite privind o posibilă retragere a militarilor americani de pe teritoriul țării noastre, a transmis, marți, Ministerul Apărării Naționale, care afirmă că parteneriatul cu SUA se bazează pe transparență, consultare și bună credință, iar orice decizie majoră privind postura mi

Politic 08-04-2025 19:08

VIDEO Bolojan: Contractele privind înzestrarea Armatei nu sunt afectate de tarifele anunțate de SUA

Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că tarifele comerciale impuse de Statele Unite ale Americii nu vor afecta contractele privind înzestrarea Armatei.

Politic 08-04-2025 19:01

Prezidențiale2025/ MAE propune înființarea a 965 de secții de votare în străinătate; cele mai multe - în Italia și Spania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a înaintat către Autoritatea Electorală Permanentă lista cu cele 965 de propuneri ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate privind sediile secțiilor de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile din luna mai. Cele mai multe secții de votare propuse s