MAE: Importanţa dezvoltării sustenabile în cadrul politicii externe a României - evidenţiată de Odobescu la reuniunea Consiliului OCDE

Ministrului Afacerilor Externe Luminiţa Odobescu a evidenţiat, în cadrul Reuniunii Ministerială a Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), importanţa dezvoltării sustenabile în cadrul politicii externe României.
Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, joi şi vineri, Luminiţa Odobescu a participat la reuniunea anuală a Consiliului Ministerial (MCM) al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), desfăşurată la sediul din Paris al Organizaţiei.
"Tema reuniunii din acest an a fost 'Împreună pentru a genera schimbarea - Discuţii la nivel global în vederea identificării unor abordări obiective şi fiabile pentru o creştere durabilă şi favorabilă incluziunii'. Lucrările au fost prezidate de Japonia, împreună cu Mexic şi Regatul Ţărilor de Jos, în calitate de vicepreşedinţi. Evenimentul a reunit reprezentanţi de nivel ai statelor membre OCDE, ai statelor candidate şi partenere, precum şi ai unor organizaţii şi instituţii internaţionale", se pecizează în comunicat.
Conform MAE, în centrul dezbaterilor s-au aflat preocupările economice, climatice şi sociale actuale, cu obiectivul de a identifica modalităţi de gestionare a acestor provocări şi de a le transforma în oportunităţi pentru creştere economică. Miniştrii au discutat despre impactul acestor riscuri asupra comerţului, despre rezilienţa economică şi securitatea lanţurilor de aprovizionare, despre impactul asupra dezvoltării durabile produs de provocări precum schimbările climatice, degradarea mediului, pierderea biodiversităţii şi egalitatea de gen, dar şi despre abordarea provocărilor emergente precum transformarea digitală, cu accent pe inteligenţa artificială, guvernanţa internaţională a datelor sau fluxurile transfrontaliere de date.
Ministrul român a avut o intervenţie în cadrul sesiunii dedicate dezvoltării durabile, mesajul central al alocuţiunii sale fiind reliefarea contribuţiei României la eforturile OCDE pe această dimensiune şi reiterarea angajamentului României pentru aderarea la Organizaţie.
Luminiţa Odobescu a evidenţiat importanţa dezvoltării sustenabile în cadrul politicii externe României şi eforturile pe care ţara noastră le întreprinde pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 (ODD), arată MAE. Ministrul a prezentat principalele repere ale abordării promovate de România, care pledează pentru concentrarea eforturilor la nivel global pe trei dimensiuni esenţiale, respectiv îmbunătăţirea coerenţei politicilor pentru dezvoltare durabilă, sprijinirea statelor în curs de dezvoltare, inclusiv prin mobilizarea finanţării private, precum şi promovarea parteneriatelor.
Ministrul Odobescu a accentuat, cu acest prilej, contribuţia României la avansarea priorităţilor OCDE la nivel regional şi global, evocând progresele înregistrate de ţara noastră pe acest palier, cu accent pe activitatea în cadrul Comitetului Asistenţă pentru Dezvoltare (DAC) OCDE.
"Ministrul afacerilor externe a subliniat totodată participarea României la programele şi parteneriatele regionale ale OCDE (Programul de Competitivitate pentru Eurasia, Proiectul de Investiţii pentru Dezvoltare în Comunitatea Economică din Africa de Vest etc.), atât ca parte a eforturilor de aderare a ţării noastre la Organizaţie, cât şi în complementaritate cu sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina şi Republica Moldova, precum şi cu Strategia Naţională a României în Africa", menţionează sursa citată.
De asemenea, MAE precizează că evenimentul a prilejuit discuţii cu Secretarul General al OCDE Mathias Cormann, în cadrul cărora ministrul Afacerilor Externe a reiterat angajamentul României pentru finalizarea cu succes a procesului de aderare în perspectiva obţinerii statutului de membru în 2026. Secretarul General Cormann a apreciat ritmul susţinut al României în actuala etapă de evaluare tehnică şi a încurajat continuarea demersurilor, reliefând sprijinul pe care Organizaţia este pregătită să-l ofere în continuare în toate cele 26 de comitete ce evaluează România.
Conferinţa Ministerială a Consiliului OCDE este reuniunea anuală la cel mai înalt nivel decizional al Organizaţiei. Participă miniştri ai afacerilor externe, economiei, finanţelor, comerţului sau alţi membri ai guvernelor statelor membre, împreună cu invitaţi din statele candidate, precum şi ţările şi organizaţiile internaţionale partenere ale OCDE. AGERPRES/(AS - autor: Mihai Stoica, editor: George Onea, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Ministerul Afacerilor Externe/Facebook
Citiţi şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Apărării: Regiunea Mării Negre a avut întotdeauna valoare strategică
București, 8 apr /Agerpres/ - Regiunea Mării Negre a avut întotdeauna valoare strategică, a declarat, marți, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care a participat la reuniunea ambasadorilor UE acreditați la București. Reuniunea ambasadorilor UE a avut loc la invitația ambasadorului Poloniei în România, Pawel Soloch, iar evenimen
VIDEO Prezidențiale2025/ Bolojan: La Cotroceni se pot organiza niște dezbateri foarte corecte și foarte cinstite
La Palatul Cotroceni pot fi organizate dezbateri 'foarte corecte' și 'foarte cinstite' între candidații care aspiră la funcția de șef al statului, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă. 'Suntem în această sală, e o ofertă pe care Administrația Prezidențială o face celor
VIDEO Bolojan: Orice zi pierdută în ceea ce privește reformele poate să însemne o problemă în viitor
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că orice zi pierdută în ceea ce privește reformele poate să însemne o problemă în viitor, afirmând că este greu de presupus că în perioada preelectorală s-ar putea vedea cele mai dure reforme pe care le face un Guvern.
MApN, privind o posibilă retragere a militarilor americani: România nu a primit o informare oficială din partea SUA
România nu a primit, până la acest moment, nicio informare oficială din partea Statelor Unite privind o posibilă retragere a militarilor americani de pe teritoriul țării noastre, a transmis, marți, Ministerul Apărării Naționale, care afirmă că parteneriatul cu SUA se bazează pe transparență, consultare și bună credință, iar orice decizie majoră privind postura mi
VIDEO Bolojan: Contractele privind înzestrarea Armatei nu sunt afectate de tarifele anunțate de SUA
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că tarifele comerciale impuse de Statele Unite ale Americii nu vor afecta contractele privind înzestrarea Armatei.
Prezidențiale2025/ MAE propune înființarea a 965 de secții de votare în străinătate; cele mai multe - în Italia și Spania
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a înaintat către Autoritatea Electorală Permanentă lista cu cele 965 de propuneri ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României în străinătate privind sediile secțiilor de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile din luna mai. Cele mai multe secții de votare propuse s
VIDEO Prezidențiale2025/Bolojan: Lecția de anul trecut nu mai permite niciunei instituții să invoce că este nepregătită
Lecția de anul trecut nu mai permite niciunei instituții să invoce că este nepregătită în contextul alegerilor din luna mai, a declarat, marți, președintele interimar Ilie Bolojan, în cadrul unei conferințe de presă.
VIDEO Bolojan: Ar fi o mare eroare ca în următorul an și jumătate să nu existe colaborare între Guvern și președinte
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că ar fi o mare eroare ca în următorul an și jumătate să nu existe o colaborare între Guvern și șeful statului, arătând că în caz contrar se va pierde o nouă oportunitate pentru ca România să se ridice din punct de vedere economic, iar acumulările negative să fie corectate.
VIDEO Bolojan: Politica țării se face de către persoanele care au mandate oficiale
Politica țării noastre, de la politica externă până la celelalte politici publice, se face de către persoanele care au mandate oficiale, a declarat, marți, într-o conferință de presă, președintele interimar Ilie Bolojan.
Marcel Ciolacu: România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, că România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din PNRR, de aceea a depus la Parlament, împreună cu ceilalți lideri ai coaliției de guvernare, un proiect de modificare a Legii pensiilor speciale. 'România nu își poate permite să piardă 230 de milioane de euro din P
Cameră: Proiectul referitor la pensionarea magistraților - dezbătut în procedură de urgență
Propunerea legislativă pentru modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu va fi dezbătută în procedură de urgență, a decis, marți, Biroul permanent al Camerei Deputaților, la propunerea inițiatorilor. Termenul de depunere a amendamentelor este de 15 aprilie, iar termenul pentru raport - 23 aprilie. Camera Deputaților
Premierul, de Ziua Internațională a Romilor: Este esențial ca instituțiile cu responsabilități în domeniul incluziunii să își intensifice eforturile
Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul Guvernului de a sprijini inițiativele care contribuie la creșterea gradului de incluziune și valorizare a diversității etnice din țara noastră, într-un mesaj transmis, marți, cu ocazia Zilei Internațio
Guvernul a aprobat noi reglementări privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice
Guvernul, reunit marți în ședință, a modificat OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, 'în acord cu cerințele Comisiei Europene și cu necesitatea implementării unui cadru clar și transparent pentru selecția și mandatul administratorilor acestor entități'. Potrivit unui comunicat al Guvernului, noile
VIDEO Bolojan: Nu există nicio chestiune care să arate că SUA ar fi luat o decizie legată de o dezangajare pe Flancul de est
Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat, marți, că nu există nicio 'chestiune' care să arate că Statele Unite ar fi luat o decizie legată de o dezangajare pe Flancul estic al NATO.
MAE/ Atenționare de călătorie: Republica Filipine - a erupt vulcanul Kanlaon
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Filipine asupra faptului că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, o erupție a vulcanului Kanlaon a avut loc marți, la ora 05:51. Cetățenii români sunt sfătuiți să evite călătorii