Noii ambasadori ai Braziliei, Marii Britanii, Albaniei, Greciei, Armeniei, Azerbaidjanului, Tunisiei şi Japoniei - primiţi de Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis i-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, pe ambasadorii Braziliei - Ricardo Guerra Araujo, Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - Giles Portman, Albaniei, Enkeleda Merkuri - Greciei, Evangelia Grammatika, Armenia - Tigran Galstyan, Azerbaidjanului - Gudsi Dursun oglu Osmanov, Tunisiei - Sami Nagga şi Japoniei - Takashi Katae.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la întrevederea cu ambasadorul brazilian, cei doi oficiali au evocat rezultatele deosebite ale vizitei efectuate de preşedintele Klaus Iohannis în 2023 în Brazilia, care a marcat o etapă importantă în relansarea relaţiilor dintre cele două state şi a contribuit la relansarea dialogului politic bilateral.
"Preşedintele României a exprimat încredere în dezvoltarea şi aprofundarea relaţiilor bilaterale prin intermediul unui dialog politic intensificat şi al unei cooperări sectoriale mai dinamice, în domenii de interes comun precum comerţ, educaţie şi cultură, schimbări climatice, investiţii, cercetare şi inovare ştiinţifică", informează sursa citată.
Ambasadorul Braziliei a salutat relaţiile foarte bune cu România şi a reiterat angajamentul pentru identificarea unor noi oportunităţi de cooperare între cele două state, inclusiv prin organizarea în acest an a primei reuniuni a Comisiei Mixte Economice şi Tehnologice bilaterale.
La întâlnirea cu ambasadorul britanic, şeful statului a apreciat relaţiile bilaterale excelente de Parteneriat Strategic şi cooperarea strânsă româno-britanică, bazate pe legături aprofundate la nivel politic, economic, al societăţii civile şi comunităţilor, precum şi pe cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, reînnoit anul trecut. Cei doi oficiali au evocat rolul important al Majestăţii Sale Regele Charles al III-lea în dezvoltarea relaţiilor bilaterale.
Şeful statului a subliniat importanţa dezvoltării cooperării cu Regatul Unit în toate domeniile, inclusiv în cel al economiei, al securităţii şi al apărării, interacţiunea celor două state în cadrul NATO fiind exemplară.
"În contextul actual dificil, marcat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei şi de criza din Orientul Mijlociu, sunt cu atât mai importante cooperarea şi coordonarea celor două state în ceea ce priveşte eforturile de creare a unui mediu internaţional mai sigur", arată Administraţia Prezidenţială, indicând că ambasadorul Portman a adresat, cu acest prilej, mulţumiri deosebite pentru sprijinul acordat de România Ucrainei.
La discuţie a fost exprimat şi interesul pentru dezvoltarea relaţiilor româno-britanice prin utilizarea mai bună a semnificativului potenţial economic şi sectorial existent, atât din perspectiva creşterii schimburilor comerciale şi a investiţiilor reciproce, cât şi a dezvoltării relaţiilor interumane. Astfel, a fost evidenţiat şi rolul important jucat în dezvoltarea legăturilor bilaterale de comunitatea românească din Regatul Unit, care se ridică la aproximativ 1,2 milioane de persoane.
Preşedintele Iohannis a salutat găzduirea de către România, în 2024, a celei de-a doua ediţii a Forumului Bilateral România - Regatul Unit, în continuarea evenimentului inaugural desfăşurat la Londra, la 23 martie 2023.
Ambasadorul Giles Portman a subliniat importanţa cooperării în domeniul securitar având în vedere contextul actual de securitate de pe Flancul Estic al NATO şi a reamintit faptul că aeronavele britanice vor relua, din primăvara acestui an, misiunile de Poliţie aeriană în România. El a subliniat şi foarte buna cooperare pe care România şi Regatul Unit o au în domeniul aplicării legii. Ambasadorul britanic a arătat că o prioritate a mandatului său o va reprezenta promovarea investiţiilor britanice în ţara noastră.
La discuţiile cu ambasadorul albanez, preşedintele Iohannis a susţinut consolidarea dialogului politic şi sectorial dintre cele două ţări, apreciind stadiul foarte bun al relaţiei bilaterale, fundamentată atât pe legături istorice speciale, cât şi pe convergenţa de vederi şi interese politice, economice şi de securitate.
"Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat voinţa continuării sprijinului ferm al ţării noastre şi al său personal pentru parcursul european al Republicii Albania, încurajând menţinerea nivelului înalt de angajament al autorităţilor albaneze în acest proces, în vederea înregistrării rapide de progrese în perioada următoare. În context, preşedintele României a reiterat disponibilitatea oferirii de către autorităţile române de asistenţă şi expertiză de specialitate în procesul de aderare la Uniunea Europeană", indică Administraţia Prezidenţială.
Ambasadorul albanez a mulţumit autorităţilor române pentru sprijinul constant şi fără echivoc acordat Republicii Albania în eforturile de integrare europeană, exprimând speranţa autorităţilor de la Tirana pentru un ritm bun al negocierilor de aderare.
La întâlnirea cu ambasadorul grec, preşedintele Iohannis a evocat relaţiile bilaterale excelente, bazate pe o lungă prietenie, pe legături culturale şi istorice strânse, precum şi pe o cooperare apropiată, inclusiv la nivel european şi regional.
"În discuţie a fost reconfirmat interesul pentru impulsionarea dialogului politico-diplomatic şi a cooperării în plan economic şi sectorial, iar ambasadorul elen a exprimat gratitudinea pentru sprijinul acordat de România Greciei pentru a deveni stat participant al Iniţiativei Celor Trei Mări, cu ocazia Summitului care a avut loc la Bucureşti, pe 6 septembrie 2023", arată sursa citată.
Cei doi oficiali au discutat şi despre provocările actuale de securitate, cu accent pe situaţiile din Ucraina şi din Orientul Mijlociu, şi au subliniat necesitatea continuării sprijinului multidimensional atât pentru Ucraina, cât şi pentru Republica Moldova.
În discuţiile cu ambasadorul Armeniei, preşedintele Iohannis a evidenţiat evoluţiile pozitive ale dialogului politic bilateral, subliniind importanţa relaţiilor tradiţionale de bună înţelegere şi cooperare dintre cele două ţări.
"Preşedintele Klaus Iohannis a salutat dialogul politic dinamic din 2023 care a pus bazele unei cooperări pragmatice, orientate spre viitor, şi a exprimat încrederea într-o dinamică ascendentă a relaţiilor bilaterale în domenii precum energia, economia verde şi comerţul. De asemenea, Preşedintele României a reconfirmat sprijinul ţării noastre pentru dezvoltarea relaţiei Armeniei cu Uniunea Europeană", mai informează Administraţia Prezidenţială.
Ambasadorul Armeniei a prezentat priorităţile mandatului său în România, exprimând dorinţa pentru relansarea contactelor politice, precum şi pentru impulsionarea cooperării pe diferite paliere, inclusiv în ceea ce priveşte intensificarea cooperării ţării sale cu UE.
În discuţia cu ambasadorul Azerbaidjanului, şeful statului a salutat relaţia bilaterală foarte bună de Parteneriat Strategic şi reflectată prin întâlniri la nivel înalt.
Preşedintele Iohannis a încurajat consolidarea dialogului dintre cele două ţări, atât pe dimensiunea politică, cât şi pe componenta economică, cu accent asupra domeniului energetic, dar şi în domeniul transporturilor, al educaţiei, al comerţului şi al investiţiilor, prin valorificarea la un nivel superior a potenţialului existent.
Ambasadorul a exprimat dorinţa părţii azere de intensificare a relaţiilor bilaterale, reiterând angajamentul său personal pentru a avansa şi dezvolta cooperarea dintre cele două state în toate domeniile de interes comun.
În întrevederea cu ambasadorul tunisian, şeful statului a evocat relaţiile tradiţionale de prietenie şi cooperare dintre cele două ţări, evidenţiate prin aniversarea în 2023 a 60 de ani de relaţii diplomatice. El a subliniat interesul pentru impulsionarea schimburilor economice şi a dialogului bilateral în domeniile economic, comercial, educaţie şi cultură.
Ambasadorul a prezentat priorităţile mandatului său în România, exprimând angajamentul deplin pentru aprofundarea direcţiilor de acţiune conturate pe agenda bilaterală. De asemenea, a exprimat apreciere pentru Strategia pentru Africa recent adoptată de România şi interesul de a conlucra pentru implementarea acesteia.
În discuţiile cu ambasadorul Japoniei, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat angajamentul României pentru implementarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări lansat în luna martie 2023, cu prilejul vizitei oficiale în Japonia. El a pledat pentru valorificarea pe mai departe a potenţialului de cooperare bilaterală, prin punerea în aplicare, de o manieră pragmatică şi bazată pe obţinerea de rezultate, a importantelor decizii prevăzute de Declaraţia Comună de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România şi Japonia.
În context, şeful statului a mulţumit pentru contribuţiile Japoniei la implementarea unor proiecte majore în domeniul conectivităţii în România, precum Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila şi construirea Magistralei 6 de metrou. Preşedintele Iohannis a încurajat realizarea de noi investiţii ale companiilor japoneze în ţara noastră, atât în sfera infrastructurii strategice, cât şi în alte domenii de interes comun, prevăzute de Parteneriatul Strategic.
Ambasadorul Japoniei a evocat dorinţa de consolidare a relaţiei cu ţara noastră în baza Parteneriatului Strategic bilateral, care va constitui o prioritate a mandatului său. Demnitarul nipon a transmis mesajul de prietenie al Majestăţii Sale Naruhito, Împăratul Japoniei, precum şi aprecierea prim-ministrului Fumio Kishida pentru mesajul adresat de preşedintele României în urma cutremurelor din Japonia de la începutul acestui an, mai arată Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Klaus Iohannis a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităţilor române în acest sens. AGERPRES / (AS - autor: Florentina Peia, editor: Marius Frăţilă, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.presidency.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Prezidențiale2025/ Satu Mare: Liderii UDMR și PSD au lipit primul afiș cu Crin Antonescu
Liderii filialelor județene Satu Mare ale UDMR și PSD au lipit, vineri, primul afiș cu Crin Antonescu, demarând în mod oficial campania. Președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, președinte al Consiliului Județean, a declarat că oamenii ar trebui să voteze rațional. 'Noi vrem să ducem și județul și țara în
Deputatul Dumitrița Gliga: Va fi stabilit plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale Sighișoara
Președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputatul Dumitrița Gliga, a anunțat, vineri, că în urma întâlnirii avute la Sighișoara, la Comitetul de Organizare UNESCO, s-a decis crearea unei echipe de monitorizare și stabilirea unui plan unitar pentru refacerea zidurilor Cetății Medievale.
Prezidențiale2025/Grindeanu: Faceți un exercițiu și imaginați-l pe Nicușor Dan față în față cu Donald Trump
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, i-a îndemnat, vineri, pe social-democrați și liberali, la o reuniune electorală la Reșița, să lase la o parte orgoliile, să lucreze pentru stabilitate și, totodată, să facă 'un exercițiu de imaginație' referitor candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan. 'Nu este
Prezidențiale2025/ Antonescu: Președinții nu sunt aleși să facă intrigă între partide, să facă sau să citească dosare
Candidatul Alianței 'România Înainte!', Crin Antonescu, a declarat vineri, la Reșița, că președinții României nu sunt aleși să facă intrigă între partide sau să facă dosare, ci pentru a apăra țara și pe români, el menționând că își dorește să câștige alegerile prezidențiale, să promoveze o muncă în echipă
Prezidențiale2025/ Antonescu: Conducerile PSD și PNL sunt alături de mine; nu avem cum să pierdem
Candidatul Alianței 'România Înainte' la prezidențiale, Crin Antonescu, a declarat vineri, la Reșița, că atât conducerea Partidului Social Democrat (PSD), cât și cea a Partidului Național Liberal (PNL) sunt alături de el și că va câștiga alegerile, menționând însă că 'victoria nu vine în plic' fără o cam
Prezidențiale2025/ AEP - recomandări pentru candidați în campanie: Să dezvolte dialoguri și discursuri informate, oneste, respectuoase și constructive
Răspândirea și impactul acțiunilor de dezinformare sau al știrilor false pot fi combătute doar când competitorii electorali dezvoltă dialoguri și discursuri informate, oneste, respectuoase și constructive, motiv pentru care se recomandă desfășurarea campaniilor electorale cu respectarea mai multor principii. Aceste precizări apar &
Prezidențiale2025/ Antonescu, despre deciziile lui Trump: Nu trebuie să intrăm în panică, trebuie să fim solidari la nivelul UE
Politica externă a României este, în acest moment, într-un oarecare impas în urma stării de provizorat, a afirmat, vineri, candidatul coaliției de guvernare la prezidențiale, Crin Antonescu, care consideră că în ceea ce privește deciziile venite din SUA trebuie să existe o solidaritate la nivelul Uniunii Europene, fără 'să intrăm &ic
Boloș: Purtăm discuții cu Comisia Europeană despre proiectul de dezvoltare a exploatării cuprului
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat, vineri, la Alba Iulia, că se încearcă obținerea de fonduri europene pentru extinderea exploatării cuprului de la Roșia Poieni. 'Intenționăm ca proiectul pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea exploatării cuprului să fie sprijinit în Programul Operațio
Darău (USR Brașov): Ultima intrare la guvernare - o greșeală; trebuie să revenim la trendul de creștere din 2019
Președintele USR Brașov, senatorul Irineu Darău, a declarat vineri, într-o conferință de presă, că ultima intrare la guvernare a USR a fost o greșeală, una dintre cele care au contribuit la stagnarea partidului, și a menționat că USR are nevoie de o nouă strategie, care să-l repună pe un trend ascendent. Conform liderului USR Brașov, par
Emil Hurezeanu - întâlnire cu Marco Rubio: Gata să lucrăm împreună pentru a avansa Parteneriatul nostru strategic
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, s-a întâlnit, vineri, în marja participării la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre NATO de la Bruxelles, cu secretarul de stat american Marco Rubio. 'Un schimb de opinii bun între ministrul Hurezeanu și secretarul de stat Rubio. Gata să lucrăm împre
Prezidențiale2025/ Ciolacu: Terminați cu părerile! Ne-am înjurat în campanie și uitați cum arată Parlamentul!
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut, vineri, la o manifestare electorală, un apel către social-democrați și liberali să lase deoparte orgoliile și 'părerile' legate de doctrină, pentru că România se confruntă cu provocări în plan economic, social, cu provocări globale și de securitate. 'Am reușit - atât eu,
Bolojan: România rămâne ferm angajată față de valorile și principiile care stau la baza NATO
Președintele interimar Ilie Bolojan a transmis, vineri, un mesaj la 76 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice, în care afirmă că România rămâne ferm angajată față de valorile și principiile care stau la baza NATO. 'Astăzi, marcăm 76 de ani de la înființarea NATO, cea mai puternică alianță politico-militară din istori
Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei: Investiția în oameni este pentru pace, sustenabilitate și dezvoltare
Investiția în oameni, printr-o educație accesibilă, incluzivă și de calitate, reprezintă o investiție pe termen lung în pace, sustenabilitate și dezvoltare, a evidențiat președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada. 'În fața multiplelor crize, trebuie să continuăm să susținem
Ciolacu: România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA
România urmează să primească un model nou de sistem PATRIOT din SUA, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu, acesta precizând că achiziția a fost contractată și a fost efectuată și plata în acest sens. Anunțul a fost făcut la finalul vizitei efectuate la șantierul Centrului de Mari Arși din cadrul Spitalului Clinic
Ciolacu: Am apelat la diaspora din SUA; Dragoș Sprânceană e una dintre persoanele cu care am discutat
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat vineri că în relația cu Statele Unite se încearcă 'o nouă abordare', precizând că pentru a prezenta noii Administrații Trump situația din România s-a apelat la români din diaspora implicați în politica americană în zona Partidului Republican, unul dintre aceștia fiind omu