logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat: Trebuie să destructurăm mafia deşeurilor din judeţul Prahova

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat, Aurel Oprinoiu (USR), spune că "mafia deşeurilor" din judeţul Prahova trebuie destructurată şi cere autorităţilor să acţioneze în acest sens.

Potrivit unui comunicat transmis, duminică, de USR, senatorul Aurel Oprinoiu cere autorităţilor locale din Prahova să nu mai închidă ochii la modul "defectuos" în care firma de salubritate îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale şi să acţioneze astfel încât sănătatea locuitorilor din judeţ să nu mai fie pusă în pericol.

"În plus, senatorul USR cere autorităţilor prahovene să rezilieze contractul cu operatorul de la Staţia de Tratare Mecanico Biologică a deşeurilor şi să execute garanţia de bună execuţie în valoare de 200 de milioane de lei, în urma flagrantelor realizate de instituţiile abilitate ale statului în mai multe locaţii din Prahova, unde se procesau sau se depozitau ilegal deşeuri. (...) Senatorul USR anunţă că poate pune la dispoziţia autorităţilor toate documentele rezultate în urma sesizărilor pe care le-a făcut, atât în calitate de locuitor al judeţului Prahova, cât şi în calitatea sa de preşedinte al Comisiei de mediu din Senat", arată sursa citată.

O anchetă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti vizează circuitul ilegal al deşeurilor în judeţul Prahova.

La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii informau că o cantitate "exorbitantă" de deşeuri neprelucrate a fost îngropată ilegal într-o fostă balastieră din apropierea localităţii prahovene Târgşoru Vechi, mediul înconjurător şi sănătatea publică fiind puse în pericol.

12 persoane fizice sunt suspecte în această cauză, dar şi două persoane juridice.

Dosarul penal a fost format pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti în cursul anului 2023 ca urmare a mai multor constatări ale organelor de poliţie, Gărzii de Mediu şi Agenţiei de Protecţia Mediului, în perioada 21.07.2023-19.10.2023.

"În cadrul cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că mai multe persoane cu influenţă, inculpate în prezenta cauză, au conceput un plan infracţional complex în care au implicat mai multe persoane juridice şi fizice, cu sprijinul cărora au creat un circuit ilicit al deşeurilor menajere, cu scopul de a eluda costurile aferente activităţilor legale de prelucrare a deşeurilor şi de a obţine sume importante de bani. În urmărirea scopului propus, inculpaţii au adus atingeri grave mediului înconjurător şi au pus în pericol sănătatea publică, producând consecinţe pe termen scurt, mediu şi lung a căror remediere este improbabilă sau, în cel mai bun caz, presupune acţiuni ample şi costuri impresionante ale statului şi organelor abilitate, provocând totodată îngrijorarea şi indignarea opiniei publice", arată Parchetul.

Potrivit anchetatorilor, inculpaţii, prin acţiuni succesive şi interconectate referitoare la manipularea deşeurilor, au reuşit să depoziteze şi să îngroape pe un teren extravilan din apropierea localităţii Târgşoru Vechi, unde se afla o fostă balastieră dispusă pe o suprafaţă de circa 100.000 mp, o cantitate "exorbitantă" de deşeuri neprelucrate (nesortate şi netratate), deşi nu erau îndeplinite condiţiile tehnice şi legale de autorizare a unor astfel de activităţi şi în lipsa unor astfel de autorizări.

"Prin depozitarea şi îngroparea deşeurilor pe acest teren, aflat în proximitatea zonelor locuite ale localităţii Târgşoru Vechi, s-au creat premisele unei vulnerabilităţi reale în domeniul mediului şi al aerului şi implicit al sănătăţii populaţiei", se menţionează într-un comunicat al PJ.

În cauză, au fost identificate cele două societăţi comerciale care au fost implicate în procesul de colectare, transport, tratare, valorificare şi depozitare de deşeuri în afara cadrului legal.

"Una dintre acestea, prin administrator, se ocupa de colectarea, transportul, tratarea şi valorificarea deşeurilor, iar cealaltă, prin administrator în fapt şi administrator în drept, se ocupa de operaţiunile de depozitare şi îngropare a deşeurilor la fosta exploatare de agregate minerale din zona localităţii Târgşoru Vechi. În activitatea infracţională, cele două societăţi şi administratorii acestora s-au folosit de angajaţii societăţilor (şoferi, excavatorist, agenţi de pază), coinculpaţi în cauză, care, cunoscând natura activităţilor desfăşurate, au fost implicaţi în mod direct în activităţile de transport, depozitare şi îngropare a deşeurilor", precizează PJ.

În acest dosar au fost efectuate 17 percheziţii în Prahova şi în Bucureşti, iar patru dintre cei 12 suspecţi au primit mandate de arestare preventivă, însă au contestat decizia instanţei de fond şi au obţinut înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar.

Cele patru persoane care au ajuns în faţa instanţei sunt Cristian Burlacu - cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de "colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu", Cristina Dobre - acuzată de "îngroparea deşeurilor" (5 acte materiale) şi "eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate", Adrian Nistoroiu-Vuţă - acuzat de instigare la "îngroparea deşeurilor" (5 acte materiale), instigare la "eliminarea, deţinerea, păstrarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate" şi "colectarea, transportul sau valorificarea de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu" şi Florin-George Simion - cercetat pentru complicitate la "îngroparea deşeurilor" (5 acte materiale).

Din cercetările efectuate a rezultat că persoanele cercetate au întreprins acţiuni ce se circumscriu elementelor materiale ale infracţiunilor de "colectare, transport sau valorificare de deşeuri, inclusiv controlul acestor operaţiuni şi întreţinerea ulterioară a spaţiilor de eliminare, inclusiv acţiunile întreprinse de comercianţi sau brokeri în procesul de gestionare a deşeurilor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu", "îngropare a deşeurilor", respectiv "eliminare, deţinere, păstrare a deşeurilor în afara spaţiilor autorizate", precizau procurorii.

"Trebuie să readucem normalitatea şi să destructurăm mafia deşeurilor care s-a instalat în judeţul Prahova. În mod normal, la primul semnal că lucrurile nu se derulează ca în contract, autorităţile locale ar fi trebuit să intervină. În mod normal, oamenii care lucrează la firmele respective ar fi trebuit să înţeleagă că se pot câştiga bani şi procedând corect. Bani în acest domeniu se fac în toate ţările civilizate, dar respectând mediul, legea şi fără să pună sănătatea cetăţenilor în pericol", spune, conform comunicatului USR, preşedintele Comisiei de mediu din Senat, Aurel Oprinoiu. AGERPRES/ (AS- autor: Anamaria Constantin, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)

Afisari: 3

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 24-01-2025 00:07

Nicușor Dan, despre întâlnirea cu Lasconi: Avem maturitatea necesară să luăm decizia cea mai bună

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, joi, în contextul candidaturii la prezidențiale, că se va întâlni cu președinta USR, Elena Lasconi, menționând că amândoi încearcă să găsească soluțiile cele mai bune pentru România și au maturitatea necesară să ia decizia cea mai bună. 'Am și discutat c

Politic 23-01-2025 23:31

Nicușor Dan: Pentru România nu face bine ca, după anularea alegerilor, să fie suspendat președintele

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, consideră că suspendarea președintelui prin votul Parlamentului nu ar face bine imaginii României după ce au fost anulate alegerile prezidențiale. El a reiterat că România se află într-o criză a statului în ansamblu și sunt necesare probe suplimentare astfel încât oamenii să

Politic 23-01-2025 23:07

Lasconi: Nu cred că a existat o influență din partea Rusiei la alegeri; nu am văzut nicio dovadă

Președinta USR, Elena Lasconi, nu crede că a existat o influență a Rusiei în desfășurarea alegerilor prezidențiale, punctând că nu a fost oferită 'nicio dovadă' în acest sens. 'Eu nu cred că a existat o influență din partea Rusiei. Așa suntem lăsați să credem. Cred că vine din altă parte ajutorul pe care l-a primi

Politic 23-01-2025 22:16

Elena Lasconi anunță că se va întâlni cu Nicușor Dan pe 29 ianuarie

Președinta USR, Elena Lasconi, a precizat joi că se va întâlni pe 29 ianuarie cu primarul Capitalei, Nicușor Dan, pentru a discuta despre candidatura la prezidențiale. 'Am intrat în turul doi. Nu văd cum eu aș putea să mă răzgândesc. Dar sunt un om rațional. O să am și o întâlnire cu Nicușor Dan (...), a

Viata Parlamentara 23-01-2025 20:11

Ninel Peia (S.O.S. România) propune măsuri pentru optimizarea cheltuielilor și eficientizarea structurii Senatului

Senatorul S.O.S. România Ninel Peia, chestor al Senatului, propune printr-un memorandum, pentru optimizarea cheltuielilor și eficientizarea structurii Senatului, crearea unui grup de lucru pentru restructurare, plăți compensatorii pentru angajații care decid să părăsească instituția și pensionare anticipată. Solicitarea lui Ninel Peia es

Politic 23-01-2025 19:03

MAE: Cetățeanul român expulzat din Serbia este în siguranță; Ambasada de la Belgrad a solicitat clarificări

Cetățeanul român care a fost expulzat din Serbia este în siguranță, iar Ambasada României la Belgrad a solicitat clarificări autorităților din țara vecină privind motivele pentru care au fost luate aceste măsuri, informează, joi, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Este vorba de un incident petrecut în Republica Serbia

Politic 23-01-2025 17:25

Grindeanu, despre reducerile anunțate de Bolojan: Sper că a făcut o analiză foarte bună, nu la grămadă

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat, joi, la Timișoara, că are încredere în analiza făcută de șeful Senatului, Ilie Bolojan, privind reducerea numărului de angajați din Parlament, întrucât de 10 ani camera superioară este condusă de PNL și ''probabil că știe foarte bine cât s-a angajat î

Politic 23-01-2025 16:10

Vaslui: Senatorul Cătălin Mîndru (USR) critică măsura de interzicere a participării la concursuri a elevilor ciclului primar

Senatorul USR Vaslui Cătălin Mîndru a criticat, vineri, recentul ordin al ministrului Educaței privind interzicerea participării elevilor din ciclul primar de învățământ la olimpiade și concursuri școlare. De profesie învățător, parlamentarul USR a menționat, în cadrul unei conferințe de presă, că pot fi găsite al

Politic 23-01-2025 15:48

Serviciul Diplomatic al Uniunii Europene: România - printre țările care denunță încercările Rusiei de manipulare online

Serviciul Diplomatic al Uniunii Europene (European External Action Service - EEAS), Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, România și Suedia denunță ''încercările continue și sistematice ale Rusiei de a manipula și de a interveni în spațiul informațional al societăților democratice'', s

Politic 23-01-2025 15:04

Consiliul Național al PNL se reunește, duminică, pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale

Consiliul Național al PNL se reunește, duminică, la Palatul Parlamentului pentru validarea candidaturii fostului președinte al partidului Crin Antonescu la alegerile prezidențiale din luna mai. Reuniunea, care va avea loc începând cu ora 11,00, a fost convocată în urma deciziei din 13 ianuarie a Biroului Politic Național al P

Politic 23-01-2025 15:03

SGG: O misiune tehnică a OCDE a evaluat progresele înregistrate de România în domeniul guvernanței corporative

O misiune tehnică de evaluare a Secretariatului Comitetului de Guvernanță Corporativă al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) s-a desfășurat în perioada 20-23 ianuarie la Secretariatul General al Guvernului. Potrivit unui comunicat al SGG, obiectivul major al misiunii care a avut loc în această săptămâ

Politic 23-01-2025 14:08

Ciolacu: Restructurarea aparatului bugetar - o prioritate; rezultatul trebuie să fie un sistem public mult mai eficient

Prim-ministrul Marcel Ciolacu afirmă că restructurarea aparatului bugetar reprezintă o prioritate a mandatului său, subliniind că rezultatul trebuie să fie ''un sistem bugetar mult mai eficient, cu oameni valoroși, plătiți în funcție de performanță, ca în zona privată''. ''Restructurarea aparatului bugetar e

Politic 23-01-2025 12:19

AEP: Aproximativ 22 de milioane de lei - subvenții virate partidelor în luna ianuarie

Autoritatea Electorală Permanentă a virat, în luna ianuarie, în conturile a opt partide - PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, POT, PMP, Forța Dreptei - subvenții în sumă totală de 21.990.660 lei. Potrivit site-ului AEP, Partidul Social Democrat a primit 7.296.317 de lei, Alianța pentru Unirea Românilor - 4.314.427 lei, Partidul Națio

Politic 23-01-2025 12:04

Prezidențiale2025/AEP: 646 cereri pentru votul prin corespondență și 224 - la secțiile din străinătate, în primele 3 zile

Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că până joi, la ora 11.00, pe portalul www.votstrainatate.ro au fost primite 646 de cereri de vot prin corespondență și 224 pentru exercitarea votului la o secție de votare din afara țării din partea românilor din străinătate pentru alegerile prezidențiale din 4

Politic 22-01-2025 21:21

VIDEO Pavilionul României la Expoziția mondială de la Osaka - construit în spiritul sustenabilității, inclusiv de muncitori români

Pavilionul României la Expoziția mondială Osaka 2025, eveniment care se va desfășura între 13 aprilie și 13 octombrie, a fost construit în spiritul sustenabilității, inclusiv de muncitori români, a declarat, miercuri, comisarul general al Secțiunii Române pentru Expo Osaka 2025, Ferdinand Nagy.