Luminiţa Odobescu: România susţine puternic obiectivul Macedoniei de Nord de aderare la UE

România susţine puternic obiectivul Macedoniei de Nord de aderare la Uniunea Europeană, a afirmat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în cadrul unei declaraţii comune cu omologul său de la Skopje, Bujar Osmani.
Şefa diplomaţiei române se află într-un turneu în Balcanii de Vest.
"România susţine puternic obiectivul Macedoniei de Nord de aderare la UE. România şi Republica Macedonia de Nord sunt parteneri solizi în regiune. Avem legături culturale foarte puternice, împărtăşim o istorice comună puternică şi tradiţii remarcabile, toate acestea adăugând valoare şi substanţă profundelor relaţii între popoarele noastre", a afirmat Odobescu, la Skopje, amintind, în acest context, de comunităţile de aromâni şi meglenoromâni.
Ministrul român al Afacerilor Externe a dat asigurări privind beneficiile aderării la Uniunea Europeană.
"Din experienţa noastră naţională, pot să vă asigur că, în ciuda greutăţilor de pe parcurs, calea europeană merită fiecare efort pentru că, la final, acest proces al integrării europene are forţa de a transforma întreaga societate, iar beneficiile concrete sunt simţite de cetăţeni, în special de tânăra generaţie", a punctat ea, citată într-un comunicat de presă transmis, joi, de Ministerul Afacerilor Externe.
Luminiţa Odobescu a exprimat aprecierea pentru participarea militarilor din Republica Macedonia de Nord în structurile aliate de pe teritoriul României, ceea ce reprezintă "o contribuţie concretă" la întărirea securităţii Flancului Estic al NATO.
Totodată, ministrul român l-a felicitat pe omologul său macedonean pentru exercitarea, în anul în curs, a mandatului Preşedinţiei în Exerciţiu (PiE) a OSCE, într-un context extrem de dificil, marcat de agresiunea militară ilegală a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei şi de provocări fără precedent la adresa securităţii europene.
În cadrul vizitei, Luminiţa Odobescu a semnat cu omologul Bujar Osmani un Plan de Acţiune privind cooperarea între Ministerele Afacerilor Externe ale României şi Macedoniei de Nord, care vizează aprofundarea colaborării între cele două ministere pe linia integrării europene şi a apartenenţei la NATO, precum şi în domeniul afacerilor consulare.
De asemenea, a fost semnat Protocolul bilateral de cooperare în domeniul educaţiei pentru perioada 2023-2027, care vizează consolidarea colaborării în acest domeniu, cu accent asupra demersurilor de promovare şi susţinere a limbii române în Macedonia de Nord.
Potrivit MAE, programul vizitei Luminiţei Odobescu a inclus şi primiri la preşedintele Stevo Pendarovski, la preşedintele Adunării Macedoniei de Nord, Talat Xhaferi, precum şi o întrevedere cu vice-prim ministrul pentru Afaceri Europene, Bojan Maricic.
Agenda de discuţii a vizat consolidarea dialogului bilateral, prin intensificarea contactelor la nivel înalt, precum şi prin aprofundarea cooperării în domenii de interes comun, precum securitatea cibernetică, combaterea corupţiei, afacerile interne şi protecţia civilă.
Oficialul român a salutat în mod deosebit faptul că Republica Macedonia de Nord s-a alăturat tuturor deciziilor UE privind susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei şi combaterea agresiunii ruse, inclusiv prin alinierea la poziţiile din cadrul Politicii externe şi de securitate comună a UE, dovedind angajamentul profund faţă de valorile europene.
În cadrul întrevederii cu vice-prim ministrul pentru afaceri europene Bojan Maricic, partea română a exprimat disponibilitatea de a împărtăşi experienţa României legată de procesul de aderare europeană. A evidenţiat, totodată, importanţa continuării şi accelerării reformelor necesare pentru avansarea agendei europene a Republicii Macedonia de Nord, în special în domenii-cheie precum statul de drept şi combaterea corupţiei, arată MAE.
Potrivit sursei citate, primirea la preşedintele Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a prilejuit un schimb de vederi asupra situaţiei de securitate din regiune şi a importanţei strategice a procesului de extindere a UE, cu atât mai semnificative în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.
Discuţia cu preşedintele Adunării Macedoniei de Nord, Talat Xhaferi a evidenţiat interesul pentru redinamizarea cooperării pe dimensiunea parlamentară, consecvent cu obiectivul susţinerii ferme a integrării europene a Republicii Macedonia de Nord.
Cu prilejul vizitei, ministrul Luminiţa Odobescu a avut şi o întâlnire, la sediul Ambasadei României la Skopje, cu un grup de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Macedonia de Nord şi foşti studenţi care au studiat în România. Ea a vorbit cu aceştia despre modalităţile de promovare a limbii române în Macedonia de Nord şi de sprijinire a eforturilor de păstrare şi afirmare a identităţii culturale şi lingvistice a comunităţii înrudite din Macedonia de Nord, se mai arată în comunicatul amintit. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Senat - moțiune/ Votul împotriva ministrului Muncii - secret cu bile
Plenul Senatului a decis, luni, ca votul asupra moțiunii simple împotriva ministrului Muncii să fie secret cu bile. Înainte de votul asupra moțiunii simple, senatorii au avut o dispută privind procedura de vot, după ce senatoarea S.O.S. România Nadia Cerva a propus ca votul să se facă cu bile și nu electronic, argumentâ
Senat - moțiune/ Stelea: Cei ce au condus destinele României doresc probabil să fim un copac fără rădăcini
Senatoarea AUR Niculina Stelea a declarat luni că pensionarii sunt buni pentru guvernanți atunci când votează, dar sunt și mai buni între ciclurile electorale, 'dacă nu încasează pensia prea mult timp'.
Senat - moțiune/ Vela (POT): Pensii mărite, praf aruncat în ochi
Pensiile nu s-au majorat pentru că puterea de cumpărare a scăzut, iar pensionarii au sărăcit, a afirmat luni liderul grupului senatorilor POT, Gheorghe Vela, în plenul Senatului, la dezbaterea moțiunii simple p
Senat - moțiune/ Păun (USR): Puterea refuză să desființeze pensiile speciale și să facă dreptate
Senatoarea USR Ana-Cynthia-Ioana Păun a declarat, luni, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Muncii, că în Parlament s-au dat legi timp de 35 de ani pentru privilegierea unor pensionari
Prezidențiale2025/ Lasconi: Ponta a ales să nu vină luni la dezbatere; un gest de lașitate politică
Președinta USR, Elena Lasconi, consideră că decizia lui Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, de a nu participa la dezbaterea electorală de luni reprezintă 'un gest de laș
VIDEO Senat: A început dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii
Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple privind sistemul de pensii, la care participă ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu.
Senat/ Comisia de muncă: Raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților, amânat două săptămâni
Comisia pentru muncă a amânat, luni, pentru două săptămâni, raportul pentru proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. În calitate de for legislativ decizional, Senatul se va pronunța asupra acestui proiect amendat în Camera Deputaților, unde au fost eliminate tabelele prin care se eșalona p&acir
Legea privind cooperarea polițienească internațională, promulgată
Legea privind cooperarea polițienească internațională și pentru modificarea unor acte normative în domeniu a fost promulgată, luni, de președintele interimar Ilie Bolojan. Actul normativ prevede crearea unui cadru legislativ și instituțional pentru prevenirea și investigarea infracțiunilor, conform reglementărilor naționale sau tratatelor la care Rom&aci
Prezidențiale2025/ Ponta: Voi participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat luni că va respecta și va participa la orice dezbatere care tratează în mod egal toți candidații înscriși în cursa electorală și toți votanții și că va fi prezent la confruntarea electorală organizată marți de Televiziunea Română. 'Poziția mea față de dezbater
Prezidențiale2025/ Începe ultima săptămână de campanie electorală
Ultima săptămână de campanie electorală începe luni, la finalul ei, pe data de 4 mai, românii fiind chemați la urne să își aleagă viitorul președinte al țării. Turul I al alegerilor prezidențiale este programat pentru data de 4 mai, iar cel de-al doilea pe 18 mai. Campania electorală pentru alegerile prez
Proiectul privind pensiile magistraților - luni, în plenul Senatului
Plenul Senatului va dezbate, luni, în calitate de for legislativ decizional, proiectul privind pensiile magistraților inițiat de liderii coaliției de guvernare. Raportul Comisiei de muncă, sesizată pe fond, va fi acordat luni dimineață, după ce vineri Comisia juridică a Senatului s-a pronunțat prin aviz asupra proiectului. Camera Deputațil
Senat: Se dezbate moțiunea simplă privind sistemul de pensii semnată de AUR, S.O.S. România și POT
Plenul Senatului va dezbate și vota luni moțiunea simplă privind sistemul de pensii, informează site-ul forului legislativ. Liderul grupului senatorial al AUR, Petrișor Peiu, a depus, săptămâna trecută, în plen, moțiunea simplă intitulată 'Sistemul de pensii - un joc de-a alba-neagra cu viețile părinților și bunicilor noștri', semnată de 45
Prezidențiale2025/Ponta: Recâștigarea încrederii printr-un acord politic privind înghețarea taxelor
Recâștigarea încrederii în guvern prin instituirea unui acord politic privind înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării agriculturii din România și acordarea din nou de facilități în IT, agricultură și construcții sunt principalele măsuri economice din Programu
Radu Miruță: În fața unui atac hibrid asupra democrației, autoritățile statului asistă nepăsătoare
Deputatul USR Radu Miruță este de părere că autoritățile statului asistă 'nepăsătoare' în fața unui atac hibrid asupra democrației, România fiind 'vulnerabilizată intenționat'. Potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES, la patru luni de la anularea alegerilor din decembrie 2024, România rămâne fără măsuri conc
Prezidențiale2025/Ponta: E necesar un restart inclusiv pe zona guvernamentală; trebuie să ieșim din criza economică
Noul președinte ales trebuie să lucreze, până la 1 iunie, cu un nou guvern care să își asume măsuri concrete pentru a ieși din criza economică în care se află țara, guvern care va fi condus de un premier, 'un om competent și care are curaj să facă reforme', pe care partidele aflate la guvernare îl vor accepta, 'chiar dacă le va pica greu l