Senat: Reexaminare - Legea pensiilor speciale, adoptată, prin punerea în acord cu decizia CCR

Senatul a adoptat, miercuri, în urma reexaminării, legea pensiilor speciale, prin punerea acesteia în acord cu decizia CCR.
Au fost înregistrate 89 voturi "pentru", 16 "împotrivă" (preponderent USR) şi o abţinere.
În 2 august, Curtea Constituţională a României a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.
Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a explicat că prin această lege "trebuie protejaţi banii din PNRR şi se creează un sistem de pensii corect în România". El a transmis USR că trebuia să rezolve pensiile speciale "atunci când era la putere".
Senatorul USR Ştefan Pălărie a apreciat că actuala formă a legii pensiilor speciale, "mult mai îngăduitoare decât permite CCR", împarte România între "iobagi - românii obişnuiţi cu pensii calculate pe baza contributivităţii şi speciali - cu pensii mult mai mari". Senatorul USR Irineu Darău şi-a exprimat nemulţumirea că Guvernul nu oferit un impact bugetar al legii şi că unele măsuri incluse legea pensiilor speciale intră în vigoare peste 5 ani.
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a subliniat că principiul contributivităţii trebuie să stea la baza oricărei pensii şi că această lege a trebuit să întrunească mai multe principii.
Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat că CCR nu permite tăierea bruscă a pensiilor, aşa cum a cerut USR, motiv pentru care i-a acuzat pe senatorii USR de "demagogie şi ipocrizie". El a subliniat că PNL va continua să susţină ca pensiile să fie calculate pe principiul contributivităţii.
Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a apreciat că legea, în forma rezultată după reexaminare, "e mai bună decât până în prezent" şi a subliniat că senatorii AUR au acordat un "vot politic şi de încurajare".
Senatorul Diana Iovanovici-Şoşoacă a susţinut că actul normativ reexaminat reprezintă "o ilegalitate şi o discriminare".
*****
Plenul şi-a însuşit amendamente adoptate de comisiile de resort şi le-a respins pe cele ale USR, în plen, după prezentarea acestora în plen.
Un amendament adoptat în Senat stabileşte că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni de activitate. În varianta adoptată de Parlament, baza de calcul viza ultimele trei luni de activitate.
Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.
Senatul a mai decis ca începând cu 1 ianuarie 2024 magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de minimum 47 de ani şi 4 luni. Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzută la art. 211 alin. (1) din Legea 303/2004.
De asemenea, în noua formă a textului de lege, pensiile de servicu se impozitează astfel: pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%.
Pentru componentă necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
ii) 15 %, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
Pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
ii) 15 %, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Comisiile au agreat ca persoanele care intră sub incidenţa anumitor legi şi îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor.
"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, Statutului funcţionarului public parlamentar, Legii 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi şi Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, astfel cum au fost modificate şi completate prin prezenta lege, nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu. Persoanele care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu în baza reglementărilor din legile menţionate în vigoare, anterior modificărilor şi completărilor aduse acestora prin prezenta lege, pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor respective", prevede un alt amendament.
Proiectul va fi reexaminat şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ilie Bolojan, mesaj de Pesah: E un moment în care celebrăm forța de a crede într-un viitor mai bun
Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis sâmbătă un mesaj cu prilejul Sărbătorii de Pesah în care afirmă că este un moment în care celebrăm nu doar trecutul, ci și forța de a crede într-un viitor mai drept și mai bun. Mesajul președintelui interimar a fost prezentat de consilierul prezidențial
Preziențiale2025/BEC: USR nu poate face campanie electorală în favoarea lui Nicușor Dan
Reprezentanții USR nu pot face campanie în favoarea candidatului independent la prezidențiale, Nicușor Dan, a decis sâmbătă Biroul Electoral Central, în urma unei sesizări depusă de AUR. 'În ședința din data de 12.04.2025, ca urmare a plângerii formulate de partidul Alianța pentru Unirea Românilor, Birou
Prezidențiale2025/AEP a publicat Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare politice/materialelor de propagandă electorală
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat Ghidul privind etichetarea materialelor publicitare politice și a materialelor de propagandă electorală, informează, sâmbătă, un comunicat de presă transmis AGERPRES. Sursa citată arată că ghidul prezintă într-o manieră accesibilă regulile privind etichetarea materialelor publicita
Ionuț Vulpescu: Valorile creștine pe care le promovăm pot constitui fundamentul unui dialog parlamentar autentic
Valorile creștine pot constitui fundamentul unui dialog parlamentar autentic, a declarat deputatul Ionuț Vulpescu, președintele Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei (AIO), care a reprezentat România și AIO la cea de-a 150-a Adunare a Uniunii Interparlamentare de la Tașkent. 'Valorile creștine pe care le promovăm - toleranța, &icir
Premierul Ciolacu, mesaj de Pesah: Această sărbătoare nu este doar despre comemorare, ci și despre renaștere
Premierul Marcel Ciolacu a transmis, sâmbătă, conducerii Federației Comunităților Evreiești din România - Cultul Mozaic, membrilor comunităților evreiești din România, precum și tuturor evreilor din întreaga lume un mesaj cu prilejul Pesah. 'Această sărbătoare nu este doar despre comemorare, ci și despre renaștere ș
Bihor: Succesorul interimar al lui Bolojan și-a depus candidatura pentru șefia CJ
Președintele interimar al Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, candidatul PNL pentru această funcție la alegerile parțiale din 4 mai, și-a depus sâmbătă candidatura la Biroul Electoral Județean, fiind însoțit de parlamentari și primari liberali. El și-a afirmat convingerea, cu acest prilej, că va fi continuat 'drumul bun
Prezidențiale2025/Crin Antonescu: Singurul program a lui Nicușor Dan, Ponta, Lasconi: 'Nu va mai fi Ciolacu prim-ministru!'
Candidatul Alianței 'România Înainte' la alegerile prezidențiale, Crin Antonescu, i-a acuzat pe contracandidații săi că singurul program pe care îl prezintă alegătorilor este cel cu privire la schimbarea primului-ministru Marcel Ciolacu și a guvernului. 'Singurul program al domnului Nicușor Dan, al domnului Ponta,
Prezidențiale2025/ Marcel Ciolacu: Îmi doresc un președinte care să nu aibă înțelegeri cu liderii politici
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, sâmbătă, la un miting electoral organizat la Bacău, că își dorește un președinte al României care să nu aibă înțelegeri cu liderii politici. Ciolacu a susținut că 'singurul care nu va avea astfel de înțelegeri este candidatul Alianței 'România Înain
Prezidențiale2025/ Cătălin Predoiu: Singurul competitor care îl poate învinge pe George Simion este Crin Antonescu
Singurul competitor care îl poate învinge în turul al doilea pe George Simion este Crin Antonescu, a afirmat președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, care susține că nu are nicio emoție în privința victoriei acestuia la alegerile prezidențiale din luna mai. 'Avem o datorie, dacă vrem să salvăm România d
Prezidențiale2025/ Nicușor Dan: USR nu mă va sprijini financiar în niciun fel; doar prin împrumuturi de la membrii lor
Candidatul la Prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, sâmbătă, că USR nu îl va susține financiar 'în niciun fel', ci doar prin eventuale împrumuturi individuale ale unor membri ai partidului. El a susținut că până în acest moment nu a primit donații din partea unor membri USR pentru campanie, 'da
Prezidențiale2025/ INTERVIU Silviu Predoiu: Politica externă are sens doar ca o prelungire a politicii interne
Președintele Partidului Liga Acțiunii Naționale (PLAN), Silviu Predoiu, candidat la alegerile prezidențiale din luna mai, a evidențiat, într-un interviu acordat AGERPRES, că viziunea sa pentru țară este România lider regional în cinci ani și România în primele zece state din Europa în zece ani. El promite că
Prezidențiale2025/ Simion spune că Ponta ''a mințit' că a mers să îl ''scoată'' din Republica Moldova la solicitarea unor ''structuri''
Liderul AUR, George Simion, candidat la alegerile prezidențiale, a declarat, vineri, că Victor Ponta, contracandidatul său, a 'mințit' când a afirmat că a mers să îl 'scoată' din Republica Moldova pentru că l-au 'rugat niște structuri românești'. 'A mințit, la fel cum a mințit când a vorbit despre inundațiile
Prezidențiale2025/INTERVIU Sebastian Popescu: România are nevoie de un președinte care să unească și să transmită încredere în instituțiile statului
România, în acest moment, are nevoie de un președinte care să unească românii și să transmită încredere în instituțiile statului, a declarat candidatul Partidului Noua Românie, Sebastian-Constantin Popescu, într-un interviu acordat, vineri, AGERPRES. Printre deciziile pe care le-ar lua în primele
Prezidențiale2025/ INTERVIU Lavinia Șandru: Nu am făcut parte niciodată din sistem, tocmai de aceea pot să mă lupt cu el
Lavinia Șandru, candidata Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la alegerile prezidențiale din luna mai, a intrat în cursa electorală cu proiectul 'România Reală', principala temă fiind stoparea abuzurilor. Aceasta subliniază, într-un interviu acordat AGERPRES, că nu a făcut parte niciodată din sistem și tocmai de aceea se
VIDEO Prezidențiale2025/ AEP lansează campania 'Informează-te corect și doar din surse oficiale'
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat campania 'Informează-te corect și doar din surse oficiale'. 'În contextul amenințărilor actuale la adresa integrității proceselor electorale democratice, cauzate de răspândirea de conținut fals și manipulator în mediul online și având în vedere perioada