logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Senat: Reexaminare - Legea pensiilor speciale, adoptată, prin punerea în acord cu decizia CCR

Imagine din galeria Agerpres

Senatul a adoptat, miercuri, în urma reexaminării, legea pensiilor speciale, prin punerea acesteia în acord cu decizia CCR.

Au fost înregistrate 89 voturi "pentru", 16 "împotrivă" (preponderent USR) şi o abţinere.

În 2 august, Curtea Constituţională a României a decis să retrimită în Parlament Legea de modificare a pensiilor speciale, după ce unele articole au fost declarate neconstituţionale.

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romaşcanu, a explicat că prin această lege "trebuie protejaţi banii din PNRR şi se creează un sistem de pensii corect în România". El a transmis USR că trebuia să rezolve pensiile speciale "atunci când era la putere".

Senatorul USR Ştefan Pălărie a apreciat că actuala formă a legii pensiilor speciale, "mult mai îngăduitoare decât permite CCR", împarte România între "iobagi - românii obişnuiţi cu pensii calculate pe baza contributivităţii şi speciali - cu pensii mult mai mari". Senatorul USR Irineu Darău şi-a exprimat nemulţumirea că Guvernul nu oferit un impact bugetar al legii şi că unele măsuri incluse legea pensiilor speciale intră în vigoare peste 5 ani.

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a subliniat că principiul contributivităţii trebuie să stea la baza oricărei pensii şi că această lege a trebuit să întrunească mai multe principii.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat că CCR nu permite tăierea bruscă a pensiilor, aşa cum a cerut USR, motiv pentru care i-a acuzat pe senatorii USR de "demagogie şi ipocrizie". El a subliniat că PNL va continua să susţină ca pensiile să fie calculate pe principiul contributivităţii.

Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a apreciat că legea, în forma rezultată după reexaminare, "e mai bună decât până în prezent" şi a subliniat că senatorii AUR au acordat un "vot politic şi de încurajare".

Senatorul Diana Iovanovici-Şoşoacă a susţinut că actul normativ reexaminat reprezintă "o ilegalitate şi o discriminare".

*****

Plenul şi-a însuşit amendamente adoptate de comisiile de resort şi le-a respins pe cele ale USR, în plen, după prezentarea acestora în plen.

Un amendament adoptat în Senat stabileşte că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni de activitate. În varianta adoptată de Parlament, baza de calcul viza ultimele trei luni de activitate.

Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Senatul a mai decis ca începând cu 1 ianuarie 2024 magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea Constituţională şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de minimum 47 de ani şi 4 luni. Această vârstă de pensionare creşte cu câte 4 luni în fiecare an calendaristic, până la atingerea vârstei de pensionare de 60 de ani prevăzută la art. 211 alin. (1) din Legea 303/2004.

De asemenea, în noua formă a textului de lege, pensiile de servicu se impozitează astfel: pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%.

Pentru componentă necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
ii) 15 %, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

Pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:
i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;
ii) 15 %, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Comisiile au agreat ca persoanele care intră sub incidenţa anumitor legi şi îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor.

"Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul net al pensiilor de serviciu stabilite în baza Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, Statutului funcţionarului public parlamentar, Legii 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, Legii privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi şi Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, astfel cum au fost modificate şi completate prin prezenta lege, nu poate fi mai mare decât 100% din media venitului net corespunzător venitului brut care a constituit baza de calcul al pensiei de serviciu. Persoanele care, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu în baza reglementărilor din legile menţionate în vigoare, anterior modificărilor şi completărilor aduse acestora prin prezenta lege, pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor respective", prevede un alt amendament.

Proiectul va fi reexaminat şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional. AGERPRES/(AS - autor: Livia Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 27

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 09-05-2025 10:05

Ziua Europei/ PNL: Europa înseamnă drepturi, siguranță, libertate și viziune comună pentru generațiile viitoare

Europa înseamnă mai mult decât fonduri, infrastructură sau proiecte, înseamnă drepturi, siguranță, libertate și o viziune comună pentru generațiile viitoare, a transmis, vineri, Partidul Național Liberal, de Ziua Europei. 'Astăzi, 9 mai, celebrăm unitatea, pacea și valorile democratice care stau la temelia Uniunii Europen

Viata Parlamentara 09-05-2025 01:08

Senat/ Moțiunea simplă împotriva lui Rafila - scoasă de pe ordinea de zi a plenului de luni

Moțiunea simplă împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, inițiată de SOS România, AUR și POT, programată inițial a fi dezbătută și votată luni, a fost scoasă de Biroul permanent de pe ordinea de zi a plenului Senatului. Motivul invocat a fost similar celui de la Camera Deputaților, unde moțiunea simplă împotriva min

Politic 09-05-2025 00:45

Prezidențiale2025 - dezbatereTV/Nicușor Dan: Mă voi lupta pentru condiția socială a profesorilor, inclusiv pentru salariile acestora

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat că în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale se va lupta pentru condiția socială a cadrelor didactice, inclusiv pentru salariile acestei categorii profesionale. 'Este un domeniu la care țin. Locul meu de muncă, înainte de a fi politician, a fost cercet

Politic 09-05-2025 00:39

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Simion: Voi reduce drastic numărul de instituții de control, vom reduce birocrația

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, le-a transmis joi seara un mesaj antreprenorilor, promițând reducerea 'drastică a numărului de instituții de control, reducerea birocrației, reducerea impozitării muncii'.

Politic 09-05-2025 00:35

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Vreau să fac un Guvern împreună cu partidele pro-occidentale, inclusiv PSD

Nicușor Dan, candidat independent la Președinție, a declarat, joi, că, în cazul în care va deveni șef al statului, intenționează să formeze un Guvern cu partidele pro-occidentale, inclusiv Partidul Social Democrat. 'Am spus că nu avem nevoie de alegeri anticipate, am spus că nu avem nevoie de un Guvern minoritar, pe scurt - că

Politic 09-05-2025 00:12

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/ Simion: Vizez un guvern de uniune națională care să liniștească lucrurile

Candidatul AUR la prezidențiale, George Simion, spune că vizează, dacă va câștiga turul al doilea de scrutin, un guvern de largă majoritate națională, care să asigure ieșirea României din crizele suprapuse în care se află. 'Conform prevederilor constituționale, în momentul în care nu există o majoritate parlam

Politic 09-05-2025 00:00

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Sunt necesari specialiști în resurse umane pentru a redefini politica de cadre

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat joi că sunt necesari specialiști în resurse umane și firme de consultanță, pentru a redefini politica de cadre a statului român. Prezent la dezbaterea electorală organizată de Euronews România, edilul general a declarat că

Politic 08-05-2025 23:39

Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion despre sistemul medical românesc: Să lăsăm specialiștii să conducă instituțiile medicale

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, afirmă că problemele din sistemul medical românesc, cum este și rata scăzută a vaccinării contra rujeolei, ține de autoritățile locale, de cadrele medicale și de cei care se află în fruntea instituțiilor de profil, care ar trebui să fie specialiști, meritocrația să fie pe primul plan, iar pacienții

Politic 08-05-2025 23:29

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Să donezi într-o campanie din buzunarul tău pentru un candidat e democrație

Să donezi într-o campanie electorală din buzunarul tău pentru un candidat - asta este democrație, a afirmat, joi, Nicușor Dan, candidat independent la Președinție. El a fost întrebat, la dezbaterea electorală de la Euronews România, de către contracandidatul său George Simion (AUR), cine a donat 600.000 de lei pentru campania

Politic 08-05-2025 23:02

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion: Trebuie să aducem înapoi școlile profesionale; meseria este brățară de aur

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a pledat, joi, pentru reînființarea școlilor profesionale și reconversia profesională, pentru a nu 'rămâne acoperiți' pe piața forței de muncă 'de cetățeni din India, Pakistan, Bangladesh'. 'În România ultimilor 20 de ani au fost distruse lice

Politic 08-05-2025 22:52

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: E necesară o educație corespunzătoare, pentru a preveni numărul mare de mame minore

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, susține implementarea unei educații 'corespunzătoare' pentru a preveni 'numărul uriaș' de mame minore din România. El a fost întrebat în dezbaterea electorală organizată de Euronews România dacă susține dreptul l

Politic 08-05-2025 22:28

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion: Avem 6 milioane de români peste hotare; fondurile UE să meargă la rezolvarea acestei probleme

Sunt 6 milioane de români care lucrează peste hotare, iar fondurile UE nu trebuie să meargă către Ucraina, ci către cetățenii români și copiii acestora și către rezolvarea acestei probleme de pe piața forței de muncă, a afirmat, joi, candidatul AUR la prezidențiale, George Simion. El a fost întrebat, în dezbaterea de la

Politic 08-05-2025 22:19

Nicolae Giugea - numit președinte al Casei Naționale de Pensii

Nicolae Giugea a fost numit în funcția de președinte al Casei Naționale de Pensii, potrivit unei decizii publicate joi în Monitorul Oficial. Acesta a fost deputat PNL de Dolj. ''Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, domnul Nicolae Giugea se numește în funcția de pre

Politic 08-05-2025 21:56

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Nicușor Dan: Cred că Trump nu apreciază lideri ce au dat fuga la Washington să ia o șapcă

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Nicușor Dan, a declarat, joi seara, că președintele Statelor Unite 'nu apreciază lideri ai țărilor europene care au dat fuguța - fuguța la Washington să ia o șapcă'. El a precizat, în dezbaterea electorală televizată organizată de Euronews România, că susține Parteneriatul

Politic 08-05-2025 21:56

VIDEO Prezidențiale2025 - dezbatere TV/Simion: Multe din pozițiile lui Viktor Orban vor fi politică de stat și în România

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a afirmat, joi, că toți etnicii maghiari 'trebuie să înțeleagă că sunt cetățeni buni ai României' și a subliniat că apreciază 'multe din pozițiile' premierului ungar Viktor Orban, adăugând și că 'vor fi politică de stat și în România'. Simion a răspu